Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Palestijnen hebben al bijna een eeuw geen menswaardig bestaan en de wereld staat erbij en kijkt ernaar

  •  
12-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3211 keer bekeken
  •  
ANP-480665046

Door: Dionne Abdoelhafiezkhan en Cemil Yilmaz

Elk burgerslachtoffer in een oorlog is er een te veel. Israël en Palestina moeten alles in het werk stellen om de levens van onschuldige burgers te beschermen. Ook politici en media zijn hier verantwoordelijk voor.

Wie goed naar de situatie in Israël en Palestina kijkt ziet een onmenselijk gruwelbeeld. Er is sprake van apartheid, een systeem van segregatie dat tot uiting komt door: scheidingsmuren op Palestijnse grond, check-points, gescheiden bussen en gescheiden wegen. Al jaren is er een vernietigingsoorlog gaande, massale uitmoording van de Palestijnen en vernietiging van hun middelen van bestaan. Er zijn razzia’s waarin kolonisten Palestijnen aanvallen onder bescherming van Israëlische militairen gepaard met: onteigening van grond en huizen, deportatie van bewoners, gevangennemen van ouderen, vrouwen en kinderen, militaire processen tegen burgers en het vermoorden van onschuldige burgers en professionals zoals journalisten. Voedsel- en waterbronnen worden onthouden of vernietigd, Palestijnse graven worden onteerd en Islamitische heilige plekken zoals de Al-Aqsa en Rotskoepelmoskee worden aangevallen en/of met geweld ingenomen.

De hele situatie gaat veel verder dan het koloniseren van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, het gaat verder dan het creëren en in stand houden van de grootste openluchtgevangenis in de wereld (Gaza) en het gaat verder dan de apartheidsstaat waarin Palestijnen tweederangs burgers zijn en minder rechten hebben.

We schrijven dit stuk omdat er onder het toeziend oog van de wereld decennialang internationaal recht en mensenrechten worden geschonden. De ongelijke en veranderende machtsverhouding in de neokoloniale wereld is nergens zo duidelijk als in Israël en Palestina, het wereldtoneel voor menselijk leed en drama. Palestijnen hebben al bijna een eeuw geen menswaardig bestaan en we maken ons zorgen over de afglijdende schaal van ontmenselijking met de openlijke steun vanuit het Globale Noorden ondanks de zeer verontrustende woorden van Yoav Gallant, de Israëlische minister van defensie:

“We leggen Gaza een volledige belegering op. Er zal geen elektriciteit, geen voedsel, geen water, geen brandstof zijn, alles zal gesloten zijn. Wij vechten tegen menselijke dieren en daar handelen we naar.”

Waar verontwaardiging op zijn plek zou zijn over deze woorden en de manier waarop Israël vergelding zoekt, krijgt Israël vooral steunbetuigingen. De Verenigde Staten die militaire steun uitspreekt, de EU die alle hulp aan de Palestijnse gebieden stopzet en zelfs de president van Oekraïne die zijn solidariteit en steun uitsprak aan Israël. Wereldwijd zien we dat er op iconische gebouwen de Israëlische vlag wordt geprojecteerd. Ook zien we dat in Nederland het koningshuis, bewindspersonen, burgemeesters, politici en gemeenten hun steun aan Israël betuigen. Daar waar het Globale Noorden Israël legitimeert en faciliteert in hun staatsterrorisme, is de gedachte in het Globale Zuiden dat de volgende genocide in de wereldgeschiedenis aanstaande en al een tijdje gaande is.

Volgens Mark Rutte echter staat Nederland volledig achter Israël en heeft Israël het volledig recht heeft om te handelen zoals het handelt. Zijn reactie op de zorgen die er zijn rondom Israëlisch handelen is exemplarisch: “Israël is ook niet gek. Dus ik vertrouw ook op hun verstand. Dat komt vast goed.”

Wij houden ons hart vast als we de woorden van de Israëlische defensieminister horen, want het is niks voor niks dat Mandela jaren geleden al zei dat onze vrijheid incompleet is zonder de vrijheid van de Palestijnen.

Dionne Abdoelhafiezkhan en Cemil Yilmaz

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 okt. 2023 - 22:20

Erg goed geschreven artiekel.

J1959
J195912 okt. 2023 - 18:21

Deze reactie is verwijderd

Sententia
Sententia12 okt. 2023 - 17:36

De beschreven situatie gaat voor nog meer groepen op: Rohingya, Oeigoeren, Koerden, Sahrawi, Christenen. Maar géén van deze groepen krijgt zóveel aandacht en steun als de Palestijnen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2023 - 7:38

Dat is volgens mij niet helemaal waar. Dat ligt eraan wat je leest en wil horen volgens mij.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger13 okt. 2023 - 9:44

De beschreven situatie gaat zelfs ook op voor de Joden zelf. Dat maakt de situatie in Israel ook zo vreselijk complex en eigenlijk ook zo goed als onoplosbaar. Dat de Palestijnen zo worden behandeld is vreselijk, maar tegelijk ook het gevolg van wat in het (recente) verleden is gebeurd. Sterker nog zal de aanval van Hamas de situatie heel veel verergeren nu.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2023 - 19:39

Rohingya behoorden met stip tot de minst in het oog vallende groep.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 okt. 2023 - 15:25

Laat het globale zuiden dan dit probleem oplossen door de Palestijnen een nieuw thuis te bieden, want tot een vreedzaam samenleven gaat het de komende decennia niet komen.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman12 okt. 2023 - 20:08

Dus het globale noorden creëert een probleem en dan moet het globale zuiden dat oplossen? En de Palestijnen hebben hier niks over te zeggen? Die moeten maar accepteren dat ze van hun land verdreven worden?

r v b
r v b13 okt. 2023 - 9:09

@sunshine: Ah, het hele gebied moet etnisch gezuiverd worden, alle Palestijnen moeten weg. Israel wil helemaal niet vreedzaam samenleven, vandaar de vele vluchtelingen die hun recht op terugkeer door Israel niet erkend zien, en vandaar de voortdurende bezetting en onderdrukking van de Palestijnse gebieden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2023 - 19:41

Het aantal Palestijnen “in de diaspora” wordt al geschat op tenminste 5 miljoen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 okt. 2023 - 15:06

"de EU die alle hulp aan de Palestijnse gebieden stopzet" Dat was een individuele Eurocommissaris die kennelijk voor zijn beurt sprak en inmiddels is teruggefloten door de EC: https://www.demorgen.be/nieuws/eu-blijft-voedselnoodhulp-bieden-aan-palestijnse-gebieden~bfe32d35/

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2023 - 7:39

Ze gaan anders wel weer met een drietal van Israel toe om steun te betuigen, waaronder Ursula von der Leijen, de Duitse premier en nog een paar anderen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 okt. 2023 - 8:38

En het was de pers die het verdraaide.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 okt. 2023 - 9:52

Minoes, Ze staan hier ook niet neutraal in inderdaad, maar de hulp hebben ze niet stopgezet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 okt. 2023 - 10:43

De EU is de grootste betaalmeester voor de Palestijnen. Meer dan de Arabische of Moslim landen. Dat verandert niet. Maar ze willen wel even zeggeb dat ze kijken dat het niet de verkeerde machten ondersteunt, nu Hamas een moord commando regiem is geworden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2023 - 6:53

Kees van Bemmelen Nadat ze teruggefloten werden, inderdaad. Paul Spijkers Weet je ook dat Israel herhaaldelijk door steun van Europa, waaronder Nederland, aangelegde infrastructuur met opzet vernietigde?