Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Palestijnen geef Palestina op, nu is het moment!

  •  
06-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
32246215_6960fe5c16_b

© cc-foto: Elvert Barnes

Aan het opgeven van de Palestijnse staat zitten alleen maar voordelen, in het licht van de eeuwigdurende bezetting en ontneming van rechten.
De Amerikaanse regering gooit weer de knuppel in het hoenderhok, door de stad Jeruzalem te willen erkennen als de hoofdstad van Israël. Daarmee laten de VS weer de internationale gemeenschap in de steek, maar zeker ook de Palestijnen. Dit heeft grote gevolgen voor de Palestijnen. Die mensen zijn weer een deel van hun laatste beetje rechten kwijt.
Wat staat de Palestijnen nu te doen, na de zoveelste provocatie en diefstal van hun land? Ze zijn erkend als land, maar hun bezetter wil nu niet en nooit niet inbinden. Daarbij krijgen ze dus de steun van een wereldmacht in verval. Duidelijk is dat er nooit een Palestijnse staat zal worden gevormd. Mede door het moreel failliete Amerika worden de rechten van de Palestijnen verder om zeep geholpen.
Ik zeg: Palestijnse regering geef Palestina nu op en laat de inwoners van de bezette en afgegrendelde gebieden inwoner van het land Israël worden. Het is nu het moment! Wordt Israëlisch staatsburger, want dat is wat Israël eigenlijk zelf ook wil met al die annexaties, die openlijk wordt gesteund door de Amerikanen. Of wil de Israëlische regering, stiekem wel het land maar niet de mensen die er wonen? Als dat zo is, moet dat dus maar duidelijk worden. Dan zien we de werkelijke bedoelingen van de Israëlische regering.
Aan het opgeven van de Palestijnse staat zitten alleen maar voordelen, in het licht van de eeuwigdurende bezetting en ontneming van rechten. Als Israëlisch staatsburger heb je immers stemrecht en kun je ook genieten van de vrijheid die een Israëlische “democratie” biedt. Men kan dan politieke partijen stichten en invloed uitoefenen. Ook kan er niet meer gestraft worden, want dan straft de staat zichzelf. Een democratie wil toch niet aan apartheid beginnen …. toch? We weten allemaal hoe dat uiteindelijk verliep in Zuid-Afrika.
De Joodse bevolking wil toch zelf geen langs etnische lijnen georganiseerde staat worden, waar de Palestijnse bevolking wordt onderdrukt? Dat past toch niet in een democratie? Of ligt het dan opeens anders? In dat geval moet dat ook maar eens worden uitgesproken. Dan weten we wat die democratie werkelijk waard is.
De Palestijnse bevolking, binnen Israël, Gaza en Westelijke Jordaanoever, is vrijwel even groot als de niet-Palestijnse bevolking van Israël. Dat zou betekenen dat ze ook ongeveer 60 van de 120 zetels in de Knesset kunnen behalen. Opeens ziet het politieke plaatje er dan heel anders uit. Opeens kunnen de Palestijnse burgers echt meepraten, meebeslissen en niet lijdzaam afwachten welke strafmaatregel men in de Knesset nu weer afkondigt. Opeens hoeft al het geld niet te worden besteedt aan wapentuig en een militair apparaat. Het dwingt ook de niet Palestijnse bevolking tot vreedzaam samenleven.
Ik ben nog even aan het puzzelen hoe je dat noemt. Het annexeren van land, maar zonder de bewoners van nu op te nemen. Ik gun gewoon iedereen in dat kleine stukje Midden-Oosten alle geluk. De 2 statenoplossing brengt dat geluk niet, omdat alleen al het opeisen van vreedzame, democratische en universele rechten alweer leidt tot verdere onderdrukking en afstraffing. Nu de Palestijnse bevolking openlijk door de VS in de steek wordt gelaten zal dat alleen maar nog sterker worden.
Dus Palestijnen geef de 2 statenoplossing op en wordt deel van Israël, nu Jeruzalem je toch wordt afgepakt met de vriendelijke groeten van de Amerikanen die jullie tientallen jaren aan het lijntje hebben gehouden. Israël wil het ook, want men spreekt zelf niet van bezette gebieden. Kom daarna voor de bevolking op in de Knesset. Jullie hebben over 20 jaar daar al de meerderheid. Dan kunnen jullie op een Mandela wijze afrekenen met het verleden van onderdrukking, diefstal en verdrijving.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (109)

Mostafa
Mostafa8 dec. 2017 - 21:45

Dictator van Noord Korea heeft ook een mening, maar daar mogen we van de media het niet horen, hij zei: '' Er bestaat geen Israël laat staan de hoofdstad van Israël'' Amerika en Israel zijn erg bang van N. Korea, deze vallen alleen de zwakken aan, dapper hé!!!!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 dec. 2017 - 6:33

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 dec. 2017 - 12:26

Het enig juiste antwoord!

MartinSijes
MartinSijes7 dec. 2017 - 18:46

Zoiets kun je in Nederland verzinnen. En dan klinkt het voor Nederlanders nog begrijpelijk ook. Maar het staat totaal buiten de Israelische en Palestijnse werkelijkheid en nationale aspiraties. Men denkt hier in Israel en de Palestijnse gebieden heel anders De Joden willen een Joods land. De Palestijnen willen een Palestijns land. Het demokratisch denken is anders verankerd dan in west Europa. Als Joden en Palestijnen in een eenheidsstaat even sterk lijken te worden, ontstaan er situaties zoals wij die ook in Libanon en andere Arabische landen zien waar minderheden elkaar periodiek te lijf gaan. Ik zelf zou het zeker niet willen. Met alle sociale, politieke en religiruze problemen die Israel heeft, is het toch het enige Joodse land dat wij hebben. Een land ook dat als puntje bij paaltje komt Joden een thuishaven biedt. En dat is een groot goed. De Joodse geschiedenis biedt alle reden tot voorzichtigheid in dat opzicht.

aaneendraadje
aaneendraadje7 dec. 2017 - 10:17

er is natuurlijk helemaal geen kans dat dit gaat gebeuren. De arabieren die in israel wonen hebben israelisch staatsburgerschap. Diegene die daarbuiten wonen niet. Op het moment dat je deze kant opgaat is bv jeruzalem (heel) een joodse stad immers 75% joods). De rest van de bevolking op de westbank, die zullen het misschien een goed idee vinden, misschien de israeli ook nog wel, voor de intifadah leefde de 2 relatief goed samen, het zijn de extremen aan beide zijden die huizen bezetten in arabisch gebied of met een bomgordel een restaurant binnen liepen. Gaza is een heel ander verhaal, niemand israel niet egypte niet willen dat. Bij mijn beste weten is gaza staattechnisch nog steeds egypte

Jan met de Pet3
Jan met de Pet37 dec. 2017 - 4:35

"Een democratie wil toch niet aan apartheid beginnen …. toch?" Blokhuizen, doe niet zo ongelooflijk naïef: die apartheid is al lang een feit.

Mostafa
Mostafa7 dec. 2017 - 0:31

Eindelijk gaan we de volgende jaar in mei iets raars vieren: Herdenken van de doden en herdenken van de doden van toen en de halve doden in Palestia van nu!

4 Reacties
punt2
punt27 dec. 2017 - 17:13

@Mostafa : Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Mostafa
Mostafa8 dec. 2017 - 15:35

Ook 6 miljoen joden die werden vermoord door de Nazi !!

punt2
punt28 dec. 2017 - 17:17

@Mostafa, wat zou je willen zeggen? Dat ik als Jood niet weet wat we op 4 mei herdenken?

punt2
punt28 dec. 2017 - 17:46

Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).

Auslander
Auslander6 dec. 2017 - 19:03

Wat een linkse nativiteit en typisch Nederlandse reactie in confrontatie met zwaar weer. In een apartheid, wat de staat Israël is, zelfs als 95% van de bevolking uit Palestijnse origine zou bestaan, de joodse karakter van Israël zal overeind blijven! Er zijn amper zo’n overgave te sporen binnen Palestijnse bevolking, niet binnen Israël, niet in bezette gebieden en niet in ballingschap. Gelukkig maar! Elk nieuw geannexeerde stuk grond en elke massa dood onder Palestijnse volk verkwanselt het bestaansrecht voor Israël. De staat Palestina zal hoe dan ook in het land Palestina komen, met of zonder staat en land Israël. De Israëli’s maken het steeds onmogelijk om als land of volk in Midden-Oosten over een toekomst kunnen beschikken. De VS en EU helpen ook hen in zo’n toekomstloosheid midden een bijna oneindige moslim en Arabisch horizon.

15 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 dec. 2017 - 20:12

Heeft u mijn stuk wel goed gelezen? In ieder geval heeft u mijn boodschap niet helemaal begrepen, vermoed ik. Het gaat niet over overgave, maar over een toekomstvisie en strategie voor over de langere termijn. De huidige situatie is en blijft uitzichtloos voor iedereen, niet in de laatste plaats voor de Israëli zelve. Die betalen zich groen en geel aan defensie, waardoor de armoede in dat landje heel erg groot is. En voor de Palestijnen is het onhoudbaar omdat die in een soort open lucht gevangenissen verblijven en te lijden hebben onder de willekeur van hun bezetter. Bent u voorstander van het voortduren van de situatie? U weet wel, waarin een minister van defensie het heeft over het "gras maaien" als er weer enkele duizenden Palestijnse doden heeft na het zoveelste massa bombardement. En dit kan Israël nog best wel 50 jaar volhouden, zolang de Amerikanen betalen via Chinese leningen.

Kilted
Kilted6 dec. 2017 - 20:19

Oké, maar gezien het feit dat de VS onder Trump steeds minder geneigd is mee te willen werken aan een tweestatenoplossing en desnoods met economisch geweld - door bedrijven te boycotten die Israël boycotten een oplossing steeds verderweg brengen, wat is dan wel de oplossing? Dat is dus niet wat er wenselijk is - want daar zijn we het over eens. Maar wat er werkelijk haalbaar is. En dat is een heel ander verhaal.... In dat kader vind ik het idee van Alfred Blokhuizen om een andere tactiek toe te passen niet zo gek.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 dec. 2017 - 21:11

Alfred 6 december 2017 at 21:12 [Heeft u mijn stuk wel goed gelezen?] Oy vey! Daar gaan we weer...

Auslander
Auslander6 dec. 2017 - 21:40

Omdat ik je (andere) reacties ken, moest ik je stuk een paar keer herlezen om er zeker van te zijn dat jij niet stiekem bekeerd ben naar een rechtsere koers! “De huidige situatie is en blijft uitzichtloos” Niet voor Israël. De staat Israël dankt zijn (voort)bestaan aan uitzichtloosheid in Palestijnse kwestie. Je voorstel institutionaliseert vrijwillig de uitzichtloosheid van Palestina binnen apartheid systematiek van Israël, waarna geen ontkomen mogelijk wordt. Zo’n perspectief zal praktisch de basis leggen voor een andere soort oorlog waarin niet de milities en leger maar de burgers met elkaar vechten (zoals wat in Syrië gaande is). Ik denk niemand zit wachten op zo’n situatie. “Die betalen zich groen en geel aan defensie” De hele economie van Israël is gebaseerd op een soort “oorlogsmodelering”, een oorlogseconomie waarin defensie de centrale rol speelt. Groot deel van de burgers kunnen enkel dankzij de uitzichtloosheid in Palestijnse kwestie tot conclusie komen dat deze constructie de enige oplossing is. Ik ben natuurlijk niet voorstander van meer oorlogen. In deze kwestie ondersteun ik linkse en nationalistische stromingen in Palestina. De Palestijnse kwestie is nog steeds een van de belangrijkste pijlers binnen Islamietische en Arabische politiek. Israël wordt als lange arm van de VS gezien en feitelijk opereert Israël op basis van beleid en belangen van de VS. En de positie van VS in de MO (golfstaten) wankelt. Dat geeft juist een hoopvolle “uitzicht”, ook voor de Palestijnse volk.

Mostafa
Mostafa6 dec. 2017 - 21:44

Alfred, Nog een beter idee hoor: stuur alle die Israëlische bezetters die na de tweede wereld oorlog naar Palestina gevlucht zijn terug naar hun eigen land en dan is het meteen vrede. Zo simpel is dat.

Auslander
Auslander6 dec. 2017 - 22:06

@ Kilted “wat is dan wel de oplossing?” Vraag je het mij? Diegene die moeten aangeven wat “wel de oplossing” is de Palestijnse volk is. De rest dienen hun rechten erkennen en respecteren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen7 dec. 2017 - 8:02

@ Auslander U schrijft: "En de positie van VS in de MO (golfstaten) wankelt" Daarom is dit ook nu het moment om de zeer gewelddadige situatie te doorbreken met een onverwachte zet. Over 20 jaar zijn Palestijnen in de meerderheid en kan men afrekenen met het systeem van onderdrukking. Uiteraard op de wijze waarop Mandela dat deed in Zuid-Afrika. @ Nick the Stripper Vindt u het goed dat ik zelf ga over de betekenis van mijn woorden?

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 dec. 2017 - 13:21

Alfred 7 december 2017 at 09:02 [@ Nick the Stripper Vindt u het goed dat ik zelf ga over de betekenis van mijn woorden?] Wat een vreemde reactie.

punt2
punt27 dec. 2017 - 17:15

@Auslander : "In een apartheid, wat de staat Israël is, zelfs als 95% van de bevolking uit Palestijnse origine zou bestaan, de joodse karakter van Israël zal overeind blijven! " Men zou deze zin als puur racistisch mogen omschrijven.

punt2
punt27 dec. 2017 - 17:23

@Auslander."De Palestijnse kwestie is nog steeds een van de belangrijkste pijlers binnen Islamietische en Arabische politiek. " Absolute onzin. Israël staat op de agenda en de Palestijnen zal ze een zorg zijn. Joop : "blijft het van de kant van de Arabische landen opvallend stil, signaleert de New York Times. Reden voor het uitblijven van steun zijn de instabiele situaties na de Arabische Lente, het oprukken van extremisten als ISIS en de prominente rol van Hamas. Egypte bijvoorbeeld lijkt meer de zijde van Israël te kiezen dan die van Hamas." De Palestijnen, die door de Arabische wereld slecht behandeld worden. Als een volk hebben zij eenvoudigweg geen vrienden in de Arabische wereld. Voor sommigen staten zijn zij pionnen [in een schaakspel], voor andere parasieten en zelfs de “onaanraakbaren” in sommige delen van de Arabische wereld. Palestijnen worden geconfronteerd met ernstige reisbeperkingen in de hele Arabische wereld. Ze hebben nergens paspoorten gekregen en hun reisdocumenten worden slechts door een paar landen aanvaard

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen7 dec. 2017 - 19:54

@ nick the stripper? Wat is er vreemd aan?

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 0:24

Alfred 7 december 2017 at 20:54 [@ nick the stripper? Wat is er vreemd aan?} Nou ja, als u dan toch over uw eigen woorden gaat, waarom schrijft u het dan niet in één keer goed op? Het is namelijk altijd hetzelfde liedje: u schrijft iets, mensen reageren daarop en dan begint u iedereen af te blaffen dat ze het niet goed hebben gelezen of begrepen en allerlei varianten daarop. Dat vind ik wel wat vreemd, ja. Vandaar mijn verzuchting: daar gáán we weer.

Auslander
Auslander8 dec. 2017 - 9:56

@ Rob Roy “Men zou deze zin als puur racistisch mogen omschrijven.” En niet de “de joodse karakter van Israël”? Laat me niet lachen!

Auslander
Auslander8 dec. 2017 - 10:47

@ Rob Roy “De Palestijnen, die door de Arabische wereld slecht behandeld worden. Als een volk hebben zij eenvoudigweg geen vrienden in de Arabische wereld. Voor sommigen staten zijn zij pionnen [in een schaakspel], voor andere parasieten en zelfs de “onaanraakbaren” in sommige delen van de Arabische wereld.
Palestijnen worden geconfronteerd met ernstige reisbeperkingen in de hele Arabische wereld. Ze hebben nergens paspoorten gekregen en hun reisdocumenten worden slechts door een paar landen aanvaard” Deze betoog komt mij bekend voor. Was/is dat niet hoe we als het westen met thuisloze “oorlogsvluchtelingen” omgaan? Toch kunnen we beweren tegen de oorzaak, de oorlog, zijn! De Palestijnse vluchtelingen zijn geen uitzondering, ook niet binnen islamitische of Arabische landen. “Israël staat op de agenda en de Palestijnen zal ze een zorg zijn.” Dat is hoe Israël en het westen het wilt uitleggen om hun beleid en politiek in MO gestalte te geven. Toch tot de Palestijnse kwestie niet opgelost is blijft je bewering een schoot in de leegte.

punt2
punt28 dec. 2017 - 17:18

@Auslander, ik vind er weinig om te lachen aan...

Mostafa
Mostafa6 dec. 2017 - 17:41

Jeruzalem is ook de heilige plek voor de christenen en de katholieken en natuurlijk hebben zij daar altijd een mening over de bezetting van Israël, ook nu van het bezetten van Jeruzalem. Maar niemand mag naar de mening van deze mensen vragen of overbrengen naar de wereld, wel blijft de Paus in Roma alleen maar : hahahahahahah.....dat is alles!!

Johan eldert
Johan eldert6 dec. 2017 - 17:32

leuk bedacht albert, maar dat is al eens geopperd en t antwoord van israel was kristalhelder. de palestijnen zullen nooit volledig israelisch staatsburger worden omdat met de rechten ook de invloed komt in bijv de Knesseth. dat zou namelijk betekenen dat de joodse [en vooral de orthodoxe tak] ineens amper meer invloed zal hebben. en die tak zal dat nooit toestaan. de palestijnen zitten dus gewoon op elke manier klem hoop kan wel geput worden uit het feit dat de VS als wereldmacht op zijn retour is. als de geostrategische positie van het MO verschuift door afname belang olie, zal de aandacht meer gaan richting Iran / afghanistan / syrie [zijde route bescherming] dan wordt het belang van het verdedigen van israel kleiner ten faveure van de eerder vernoemde landen. Israel kan beter beseffen dat de tijd niet in hun voordeel is. vandaar dat netanyahu ook zo'n haast heeft met annexeren. de steun voor zijn beleid brokkelt steeds sneller af en het belang ook. @cave canem in lange drogredenering weer. Het feit dat andere landen dictoriaal zijn, rechtvaardig de onderdrukking van de palestijnen niet door israel. daarnaast is het stemrecht van arabische israelisch beperkt. sterker, meermalen is een arabisch parlementslid in de knesseth door de regering netanyahu uit de knesseth gezet wegens onwelvallige steun aan de palestijnse zaak. en dan praat ik neit over terrorisme steun. dus zo democratisch is israel ook weer. sterker volgens de Vn staat israel op plaats 23. wat betekent dat er democratische structuren aanwezig zijn maar verre van democratisch functioneert. dus die onzin kan je voortaan ook wel achterwege laten. Het is vooral een vernislaagje die zogenaamde democratie in israel. temeer dat marshall law al decennia lang geimplementeerd is in israel. ondemocratischer kan het haast niet.

1 Reactie
Kilted
Kilted6 dec. 2017 - 21:17

De vraag is alleen wel of het redelijk is te wachten totdat de VS zodanig op haar retour is dat Israël wel moet buigen. Als je nu door Jeruzalem rijdt zie je dat terug naar die gedeelde stad die het vroeger was op dit moment al nagenoeg onmogelijk is. Doe je er nog 25 jaar of meer bij is dat helemaal het geval. De stad is allang één geworden. Dat betekent dat terug naar de situatie van 1967 al om die reden erg lastig gaat worden, terwijl dat wel vaak als uitgangspunt voor onderhandelingen wordt genomen. De oplossing van dit soort conflicten loopt vaak vast op het wegwerken van de praktische implicaties van de oplossing. Dat zie bijvoorbeeld ook op Cyprus, waar de onderhandelingen eigenlijk steeds weer daarop stuk lopen. Een kleine 25 jaar na het omvallen van de muur is er nog steeds een scheidslijn tussen de ossi's en de wessi's bij onze oosterburen. Hoe langer dit soort conflicten dooretteren des te lastiger wordt het ze weer op te lossen. We kunnen de annexatie van oost-Jeruzalem veroordelen, we kunnen Trump vervloeken, maar is er werkelijk een weg terug? Mij lijkt hier een nogal groot gat te zitten tussen datgene wat wenselijk is en datgene wat haalbaar is gegeven de huidige situatie. Ga je af zitten wachten totdat de VS vanzelf instort heb je een stevige kans dat weer 40-50 jaar verder bent. De macht van de VS mag dan tanende zijn; minimaal de eerstkomende 50 jaar zal die sterk genoeg zijn om Israël afdoende en voldoende te beschermen. En hoe reëel, relevant en haalbaar zal een verdeling van het grondgebied volgens de grenzen van 1967 nog zijn in 2067? Vermoedelijk niet heel erg. Ik heb het enge vermoeden dat de Halbe Zijlstra van het dan zittende kabinet allang te maken heeft met een situatie waarin Groot-Israël met Jeruzalem als hoofdstad gewoon als een fait accompli wordt gezien door zo ongeveer alles en iedereen. Niet omdat ik dat wil – verre van – maar simpelweg omdat het zo is. Het idee van Alfred Blokhuizen, met al zijn haken en ogen en beperkingen biedt in ieder geval een oplossing al is die ook niet ideaal.

L.Brusselman
L.Brusselman6 dec. 2017 - 16:49

Abu Pessoptimist heeft ongeveer dezelfde opvatting alleen wat beter uitgewerkt. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2017/12/bye-bye-trump-en-een-amerikaanse-rol-in.html#more

2 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman6 dec. 2017 - 22:35

foute link sorry http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/search?q=twee+staten

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 dec. 2017 - 12:30

Volgens mij roept hij maar wat, basisschool-niveau toch?

L.Brusselman
L.Brusselman6 dec. 2017 - 16:26

Die kuttekoppen van de Giro hebben zich laten chanteren door het regime. De start zzou volgens het programma pplaatsvinden in West Jeruzalem. Dat was tegen het zere Israelische been. "Wat West Jeruzalem,je zet op het programma dat ze in Jeruzalem starten of het gaat niet door" Ze gingen natuurlijk overstag,geld gaat immers altijd voor.

#RU486
#RU4866 dec. 2017 - 16:12

Haha. Alfred heft natuurlijk een goed punt. Gewoon je zin krijgen door van binnenuit te opereren. Zie het als alle 50plussers mobiliseren en met schone beloftes op 50Plus van Krol laten stemmen. De absolute meerderheid voor 50plus lijkt mij zeker mogelijk dan.. :)

Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 16:08

Ach jah, Nederland had ook gewoon zijn pootjes omhoog kunnen houden en voor dood spelen toen de duitsers binnen vielen, nou een groot deel van Nederland deed precies dat, wat de dood van bijna alle joden in nederland op gang zette. Israel will geen palestijnen als Israelis, ze hebben nu ook al moeite aan dat kleine deel wat wel een paspoort heeft gekregen, ze noemen ze niet voor niks "Arabieren", al zijn bijna alle Israelis europeanen en Russen.

20 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper6 dec. 2017 - 21:20

Appie Mohamud 6 december 2017 at 17:08 [Ach jah, Nederland had ook gewoon zijn pootjes omhoog kunnen houden en voor dood spelen toen de duitsers binnen vielen, nou een groot deel van Nederland deed precies dat, wat de dood van bijna alle joden in nederland op gang zette.] Ik vind dat een uiterst kwalijke bewering. Ik ben bepaald geen aanhanger van de gedachte dat heel Nederland in het verzet zat, maar op deze manier de deportatie en vernietiging van de Nederlandse joden bij de Nederlanders neerleggen is ronduit smerig.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 dec. 2017 - 0:26

Nick. Het waren nederlandse politie met de goedkeuring van de NSB regering van toen de tijd. Mischien zou u de boek "zwarte politie" moeten lezen uit de 1980. "Ten einde alle twijfel op te heffen bepaal ik dat aan opdrachten van bevoegde Duitse autoriteiten tot arrestatie, transporten, voorgeleiding van joden, gijzelaars en andere personen door de politie gevolgd dient te worden gegeven, waarbij zo nodig van ten dienste staande hulpmiddelen gebruik kan worden gemaakt´ Een quote uit de boek van L.J Broersen politie commisaris en NSB lid. https://www.europeana.eu/portal/en/search?q=what%3A"Broersen%2C+L.J." Ter nuance. Er mochten een hoop politie deze plicht opzich hadden genomen zoals elk ander plicht, er waren nog meer dan genoeg die bereid waren deze comando niet te volgen. Maar feit blijft dat nederlandse politie de bezetters goed haddrn geholpen in deze kwestie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 dec. 2017 - 9:11

Appie Mohamud 7 december 2017 at 01:26 [Ter nuance. Er mochten een hoop politie deze plicht opzich hadden genomen zoals elk ander plicht, er waren nog meer dan genoeg die bereid waren deze comando niet te volgen. Maar feit blijft dat nederlandse politie de bezetters goed haddrn geholpen in deze kwestie.] Dat is geen nuance, dat is gewoon iets compleet anders dan u eerst beweerde. U beweerde: "Nederland had ook gewoon zijn pootjes omhoog kunnen houden en voor dood spelen toen de duitsers binnen vielen, nou een groot deel van Nederland deed precies dat, wat de dood van bijna alle joden in nederland op gang zette." Dat is en blijft een schandelijke bewering. U maakt het er bepaald niet beter op door me een beetje gratuit de les te gaan lezen over de NSB. Ik ken die geschiedenis. Niet uit boeken, maar van mijn familie.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 dec. 2017 - 16:28

"Ik ken die geschiedenis. Niet uit boeken, maar van mijn familie." In dat geval kunt u met onderbouwing vertellen wat er met de nederlandse Jode gebeurde en hoe het kwam dat ze masaal opgepakt werden, ik kijk uit naar uw verhalen direct uit de lippen van grootouders.

MartinSijes
MartinSijes7 dec. 2017 - 20:06

Appie. Meer dan de helft van de Joden in Israel komt uit Noord Afrika (veel Joodse Berbers), Syrie,Irak, libanon,Egypte,Jemen,Ethiopie. De muziek, eten,het uiterlijk,de tongval van de Hebreeuwse uitspraak, de vorm van Joden en nuet te vergeten de politiek worden door deze door de joods-Arabische, en Iraanse joods culturele achtergrond sterk beinvloed.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 0:30

Appie Mohamud 7 december 2017 at 17:28 Leuk geprobeerd. U bent degene die met een nogal boude bewering komt, dus het is aan u die te onderbouwen. En u komt er werkelijk niet door de NSB of de politie gelijk te schakelen aan 'een groot deel van Nederland', dat u voor het gemak maar even de dood van de Nederlandse joden in de schoenen wilt schuiven.

punt2
punt28 dec. 2017 - 10:12

@AppieMohamud, Quote: 'Israel will geen palestijnen als Israelis, ze hebben nu ook al moeite aan dat kleine deel wat wel een paspoort heeft gekregen, ze noemen ze niet voor niks “Arabieren”" Om het duidelijk te begrijpen, u zegt dat Israël Palestijnen Arabieren noemt. Arabieren woonden oorspronkelijk in het Arabisch schiereiland wat bestaat uit hedendaags Jordanië, het zuiden van Irak, zuidelijke delen van Syrië tot aan Yemen en Oman. Door Assyriërs is vastgelegd dat groepen Arabieren in Syrië en Phoenicië woonden voor handel. Later met de komst van de islam hebben Arabieren zich uitgebreid naar andere delen van het Midden-oosten en Noord-Afrika voor het Arabische rijk. De meeste volkeren van dit gebied waren slechts zijdelings verwant aan de Arabieren, maar werden in latere tijden gearabiseerd. De Arabieren wonen met name in de Arabische wereld. Deze bestaat uit 19 landen die liggen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en landen waar meer dan de helft van de bevolking het Arabisch als moedertaal heeft. De volgende landen en gebieden worden hiertoe gerekend: De Levant: Syrië, Libanon, Jordanië en Palestina. Irak. De Nijl-vallei: Egypte en Soedan. Het Arabische schiereiland: Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Katar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen. De Maghreb: Libië, Tunesië, Algerije, Marokko (inclusief de betwiste Westelijke Sahara) en Mauritanië. ik begrijp uw punt niet helemaal

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 dec. 2017 - 11:39

Nick. Ik heb u mijn onderbouwing gegeven, dat u niet wilt geloven dat ook nederland een tijd aan de verkeerde kant vam de geschidenis heeft gestaan (meerder keren) is aan u, maar beschuldig mij niet van geschidvervalsing en als bewijs verhalen van grootouders neer leggen. Rob. U hebt over de semitische volk wat leefde op de arabische schiereiland, en dat zijn precies Arabieren. Houdige Arabieren zijn de Inwoners van Saudie Arabie, ik blijf het niet herhalen voor die paar mensen die het vertikken mensen naar hun landen te benoemen. Weet je wat, laten we extreem rechts ook maar volgen en de gebieden tussen scandinavie nederland en duitsland maar weee Germanen noemen, want Duits Deens of Nederlands is zo pase.

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 dec. 2017 - 12:12

Martin. Hier zijn de cijfers, oordeel zelf maar. •Poland 106.4 • Yemen and Aden 48.3 • Morocco, Tunisia, Algeria 45.4 • Bulgaria 37.3 • Turkey 34.5 • Libya 3 1.0 • Iran 21.9 • Czechoslovakia 18.8 • Hungary 14.3 • Germany, Austria 10.8 • Egypt 8.8 • USSR 8.2 • Yugoslavia 7.7 De cijfers zijn in duizenden oftewel plak 3 nullen achtet elk getal. Het komt ook wel over een met de groei van de joodse burgers in Israel. Van 14% voor de oorlog naar 47% met uitroepen van de ontafhankelijkheid, en daarna tussen de 1950 en 1951 waneer de rest van de joden uit africa en midden oosten kwamen naar 71% steeg. Let op dat de stijging grooter was met de komst van de overlevende van de holocoust vanuit polen, daar komt een stijging van 33% tegen over een stijging van 24% met de tweede vlucht.

punt2
punt28 dec. 2017 - 12:16

@AppieMohamud, "In dat geval kunt u met onderbouwing vertellen wat er met de nederlandse Jode gebeurde en hoe het kwam dat ze masaal opgepakt werden" Dat kwam onder andere : In Frankrijk en België was de opzet het militaire bestuur: het werd in beide landen verdeeld in een militaire staf een een bestuursstaf. In Nederland werd een civiel bezettingsbestuur ingesteld, het Rijkscommissariaat. De belangrijkste reden daarvoor was dat de Nederlanders als 'Germaans broedervolk' werden beschouwd, dat op termijn deel zou moeten worden van het Duitse Rijk. Daarom werd in Nederland het bezettingsbestuur sterk ideologisch bepaald en had het leger vanaf het begin een marginale rol. Het Rijkscommissariaat moest zich gaan bezighouden met het winnen van de Nederlandse bevolking voor het nationaal-socialisme. Dit had rechtstreeks tot gevolg dat in het Duitse bestuur leidinggevende personen werden benoemd die een sterk ideologische achtergrond hadden. De nazi-ideologie maakte daardoor direct deel uit van de bezettingsstructuur in Nederland. Duidelijkste voorbeelden hiervan waren Fritz Schmidt, tevens de hoogste vertegenwoordiger van de NSDAP in Nederland, en de instelling van een zogenaamde Höhere SS- und Polizeiführer (HSSPF). Leider daarvan was Rauter die rechtstreeks ondergeschikt was aan het hoofd van de SS en de Duitse politie, Himmler. De Jodenvervolging werd door in Nederland door de SS aangevoerd, in tegenstelling tot veel andere landen waar het de wehrmacht betrof, een significant verschil Eind jaren dertig waren er ongeveer 140.000 joden in Nederland. Bijna 60% woonde in Amsterdam, ruim 10% in Den Haag en 8% in Rotterdam. Tweeëntwintigduizend joden hadden geen Nederlandse nationaliteit; van deze groep was bijna driekwart uit Duitsland afkomstig, veelal na 1933. De meeste woonden in de drie grote steden en minder dan 1.000 verbleven in het vluchtelingenkamp Westerbork. de joodse bevolking in Nederland bestond als vanouds uit twee in omvang ongelijke groepen: de Asjkenazische of Hoogduitse en de Sefardische of Portugese joden. In het bezette Frankrijk werden tussen 27 september 1940 en 8 juli 1942 door het militair bestuur in totaal negen verordeningen specifiek tegen joden uitgevaardigd In de eerste twee jaar van de bezetting, tot het begin van de deportaties, vaardigde in België het militair bestuur 18 verordeningen en bepalingen tegen de joden uit. In Nederland was het aantal anti-joodse maatregelen en verordeningen groot en was het tempo van invoering hoog. Vanaf juli 1940 tot aan het begin van de deportaties waren er 23 verordeningen en ruim 20 andere beschikkingen en bepalingen tegen de joden. De verordeningen werden uitgevaardigd door de rijkscommissaris, de beschikkingen door de commissarissen-generaal. Misschien beter wanneer jij je eerst op de hoogte stelt van de echte gebeurtenissen alvorens allerlei rare beschuldigingen te uiten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 15:35

Appie Mohamud 8 december 2017 at 12:39 Wat u een onderbouwing noemt is weinig meer dan een losse flodder. De reden dat ik mijn familie (niet per se mijn grootouders overigens, dat maakt u ervan) hier noem is simpel: ik ken mensen die de oorlog in Nederland zelf hebben meegemaakt. Hun verhalen leggen echt wel wat meer gewicht in de schaal dan uw slecht geïnformeerde geroeptoeter.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 16:02

Rob Roy 8 december 2017 at 13:16 Dank. Een heel aardig college hierover staat hier: youtube.com/watch?v=3GGhpff4pKY

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 16:08

@Appie [Weet je wat, laten we extreem rechts ook maar volgen en de gebieden tussen scandinavie nederland en duitsland maar weee Germanen noemen, want Duits Deens of Nederlands is zo pase.] U bent een beetje aan het bazelen, maar als u bedoelt dat ik mijzelf als behalve Fries en Nederlander ook Germaan zou kunnen noemen: ik heb daar geen enkel probleem mee. Het zegt vooral iets over de talen waarmee ik ben opgegroeid. Ik zie ook niet meteen wat daar extreem-rechts aan zou zijn, trouwens.

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 dec. 2017 - 21:21

Rob. Volgens mij ben je tegen mij alleen om tegen mij te zijn of niet? Wat jij daar schrijft zecht precies wat ik ook al zij, nederland hielp de duitsers terwijl de rest in bedwang gehouden moest worden door militairen. En Italie en Spanje zitten in dat zelfde bootje. Nick. How austiblieft op met de ontkenning van een belangerijke ditail uit de nederlandse geschiddenis aan de holocoused. Ik snap het u voelt zich beledigt door mijn gebruikte worden in deze kwestie, maar ik kan geen "ik heb verhalen gehoort" boven feitelijke documentatie zetten. Er waren ruim 40.000 rechtzaken over colebateurs in nederland, alle namen staan genoteerd. Nou kan het me die namen niks schelen, maar mocht u her interesant vinden kunt u zo in die database kijken. We hier al een discussie over gehad en wat blijkt, iedereen schiet net zo als u in de ontkening wat opzich begrijpelijk is, het zelfde zie je ook met slavernij verleden. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/1-op-de-3-nederlanders-heeft-foute-voorouders Ow en u mag het noeme zoals u het wilt maar verwacht het dan niet dat ik weet waar u het over, Germania vind ik alleen in mijn geschidenis boeken en zal niet verwachten dat je over een houdig bestaan land hebt. P.s Rob. U schrijft dat tijdens de eind jaren 30 ruim 140.000 joden in nederland woonden. Volgens deze lijst heeft dan maar 40.000 overlleeft, dat houd in dat ruim 71%van de nederlandse joden niet overleeft hebben. http://www.annefrankguide.net/nl-NL/bronnenbank.asp?aid=8966

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 dec. 2017 - 21:36

Mijn excuses Oma Oeverloos voor het gebruik van uw qoute, ik hoop dat uw wijze woorden Nick kan overhalen dat de meeste nederlanders liver blind waren voor de leed van hun buren. OmaOeverloos 5 mei 2014 at 22:24 "De meeste Nederlanders hebben niet meegewerkt en ook niet tegengewerkt aan de vernietiging van de Joden. De meeste Nederlanders probeerden slechts te overleven. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat het bezit van een illegaal krantje al je doodvonnis kon betekenen. Niet iedereen is in de wieg gelegd een held of een schoft te zijn."

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 dec. 2017 - 0:14

[Ik snap het u voelt zich beledigt door mijn gebruikte worden in deze kwestie] Neuh. Alleen mensen die ik respecteer kunnen mij beledigen. Maar ik vind het wel ronduit aanmatigend dat u - als iemand die voorzover ik weet vele decennia na WOII in Nederland beland is - zich zo'n hard oordeel denkt te kunnen veroorloven over de Nederlanders destijds, en dat dan ook nog op basis hapsnap citaatjes en gekersenplukte hyperlinks. Dat oordeel komt u niet toe.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 dec. 2017 - 0:18

Appie Mohamud 8 december 2017 at 22:36 Mijn excuses Oma Oeverloos voor het gebruik van uw qoute De genuanceerde woorden van oma lijken in niets op uw ongefundeerde beschuldigingen. Pijnlijk dat u dat zelf niet ziet.

Appie Mohamud
Appie Mohamud9 dec. 2017 - 15:41

"Maar ik vind het wel ronduit aanmatigend dat u – als iemand die voorzover ik weet vele decennia na WOII in Nederland beland is – zich zo’n hard oordeel denkt te kunnen veroorloven over de Nederlanders destijds," Dat heet vrijheid van meningsuiting en geld voor elk mens op ons nederlandse bodem en al helemaal voor een NEDERLANDER. Hoor ik daar frusteratie over het feit dat ik een nederlander ben en dat dit ook mijn geschidenis is? Mischien is dat de rede dat u telkens weer tegen me in weet te gaan terwijl ik toch mezelf duidelijk aan de feiten houw en niemand beledig met leuegens. "De genuanceerde woorden van oma lijken in niets op uw ongefundeerde beschuldigingen. Pijnlijk dat u dat zelf niet ziet." Zo u hebt niet alleen een probleem met het feit dat ik een nederlander ben die gebruikt maakt van zijn vrijheid, maar kunt u ook niet begrijpend lezen. Oma zegt hier duidelijk dat de "meeste" nederlanders voor hun eigen hebben gekozen in plaats van voor hun buren. Een feit die u ook niet kan ontkenen dat ruim 71% van de nederlandse nooit meer terug zijn gekeerd. Mischien zou u deze discussie met rust moeten laten en ons werkelijk vertellen waar u boos om bent als het niet mijn worden zijn, u maakt op dit moment wel erg persoonlijk.

Appie Mohamud
Appie Mohamud9 dec. 2017 - 16:08

"71% van de nederlandse nooit meer terug zijn gekeerd." Moet zijn: "71% van de nederlandse *joden* nooit meer terug zijn gekeerd."

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 dec. 2017 - 16:44

Appie Mohamud 9 december 2017 at 16:41 [ maar kunt u ook niet begrijpend lezen.] Laten we dan maar aannemen dat zulks het geval is.

[verwijderd]
[verwijderd]6 dec. 2017 - 15:54

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Auslander
Auslander6 dec. 2017 - 21:01

@ ThWil “wat te denken van al die andere landen die met evenveel gemak ook gronden hebben ingepikt.” In je pan-Israëlisme suggereer en rechtvaardig je eigenlijk wat de radicale Palestijns groepen, radicale Arabieren en vooral Iran al lang beweren: Israël van de kaart vegen en heel Israël innemen! Ik moest enorm lachen op zo’n vriendschap met Israël!

Bert Vlierman
Bert Vlierman6 dec. 2017 - 15:54

De twee-statenoplossing is een illusie geworden door een permanent klimaat van haat, angst en geweld gedurende 70 jaar in beide kampen. Daardoor is een één-staatsoplossing ook een illusie geworden. Het zindelijke debat zou moeten gaan over de vraag, op welke manier de ondergang van de joodse staat kan worden uitgevoerd met zo weinig mogelijk slachtoffers.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper6 dec. 2017 - 20:20

Ik zou zeggen: open een luchtbrug naar Kansas of een andere dunbevolkte staat in de V.S. en laat de in het nauw gedreven Israëli daar opnieuw beginnen met het Zionistische experiment. De firma Disney kan vast wel een mooie replica van de Klaagmuur bouwen.

punt2
punt28 dec. 2017 - 10:17

@Nick the stripper, Misschien iets voor de Palestijnen? wanneer alle "vluchtelingen" naar Gaza of de Westbank willen komen is er niet eens voldoende ruimte. het past simpelweg niet om iedereen daar te laten wonen, onvoldoende ruimte.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 dec. 2017 - 15:43

Rob Roy 8 december 2017 at 11:17 [@Nick the stripper, Misschien iets voor de Palestijnen?] Mijn suggestie was natuurlijk schertsend. Maar als je er serieus naar kijkt is en blijft het probleem toch dat een joodse staat omringd door vijandige moslims om te beginnen al geen geweldig idee was. Ergens anders overnieuw beginnen zou echt het beste zijn. [het past simpelweg niet om iedereen daar te laten wonen, onvoldoende ruimte.] Tja, dat mogen ze dan lekker zelf oplossen. wanneer alle “vluchtelingen” naar Gaza of de Westbank willen komen is er niet eens voldoende ruimte. het past simpelweg niet om iedereen daar te laten wonen, onvoldoende ruimte.

Contramine
Contramine6 dec. 2017 - 15:41

Ik moest bij dit stuk denken aan de grap van wijlen cabaretier Henk Elsink. Na de mededeling dat zijn vrouw thuis ging over de kleinere zaken (welk huis kopen, welke hypotheek) vertelde hij dat hij thuis ging over de belangrijke zaken: bijvoorbeeld hoe het verder moet in China.

1 Reactie
ton14024
ton140246 dec. 2017 - 18:17

Dat ging er toch over of de thee uit China of India kwam?

korheiden2
korheiden26 dec. 2017 - 15:36

Een originele zienswijze, dat is zeker. Moeten de Palestijnen eieren voor hun geld kiezen en zich neerleggen bij een situatie die al 70 jaar realiteit is? Ik denk dat het hun in materieel opzicht stukken beter zou gaan. Hoe oneerlijk ook, de huidige situatie zal niet snel veranderen. Sommige op zich terechte verlangens worden geen werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor volkeren als de Koerden en de Tibetanen. Het is een harde wereld.

7 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 19:02

"Israël is en blijft voorlopig de enige staat in het Midden Oosten waar Arabieren oook in Jeruzalem stemrecht hebben," Cave. Is het nou zo moeilijk te snappen dat Arabieren niet in Israel mogen stemmen? Sterker nog Arabieren mogen niet eens stemmen in hun eigen land Saudie Arabie.

Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 19:03

Mijn excuse Kor, drukte op de verkeerde reageren knop.

punt2
punt28 dec. 2017 - 10:21

@AppieMohamud, misschien eerst eens de feiten doornemen : quote: "Is het nou zo moeilijk te snappen dat Arabieren niet in Israel mogen stemmen? " De Arabische bevolking van Israël, 1,6 miljoen mensen, is gefrustreerd en schijn haar interesse in de verkiezingen verloren te hebben. “We zijn wanhopig. Iedere keer dat we onze Arabische vertegenwoordigers in het parlement kiezen, houden ze zich alleen maar bezig met de Palestijnen (in de autonome gebieden), niet echter met de Arabische burgers van Israël”, zei Dzjamal Chadzj uit de Arabische stad Tamara tegen het Israëlische dagblad “Maariv”. De bioscoopeigenaar Mussa Abu Lah uit de Israëlische stad Shefa Amr zei tegen dezelfde krant dat de Arabische parlementsafgevaardigden zich niet zouden bezighouden met de Arabische bevolking van Israël. “Noch Ahmed Tibi noch Hanin Zoabi interesseren zich voor ons. Die helpen alleen zichzelf, ons niet!” De ongeïnteresseerdheid binnen de Arabische bevolking neemt toe en schaadt de democratie. Bij de laatste verkiezingen in het jaar 2009 heeft van de 950.000 stemgerechtigde Arabieren in Israël slechts 50% van zijn stemrecht gebruik gemaakt. Van hen stemde slechts 60% (300.000) op Arabische parlementsafgevaardigden. 40% van de Arabische burgers van Israël heeft op joodse partijen gestemd en dit duidt er op dat de Arabische bevolking de Arabische politici niet vertrouwt. Aan de komende verkiezingen zullen nog minder Arabieren meedoen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 dec. 2017 - 21:28

Rob. "De Arabische bevolking van Israel" zijn palestijnen. U kunt en mag een volk niet naar genocide ontkennen.

punt2
punt29 dec. 2017 - 14:23

@AppieMohamud, lees de reacties van mensen die zichzelf Arabieren noemen en in Israël wonen. Wie ben jij dan om deze mensen die zichzelf als Arabieren omschrijven als Palestijn te betitelen ?

Appie Mohamud
Appie Mohamud10 dec. 2017 - 5:00

"@AppieMohamud, lees de reacties van mensen die zichzelf Arabieren noemen en in Israël wonen. Wie ben jij dan om deze mensen die zichzelf als Arabieren omschrijven als Palestijn te betitelen ?" Dat wil ik zeker niet doen mijn waarde Rob, en zal het ook niet doen. Als ze zich Arabieren willen noemen mogen ze dat van me. Maar volg alstublieft uw eigen advied op en ontken niet het bestaan van die miljoenen mensen die zichzelf *Palestijn* noemen! Dat lijkt me wel zo aardig.

punt2
punt210 dec. 2017 - 8:52

@AppieMohamud, je draait en verdraait weer. Quote Appie : “De Arabische bevolking van Israel” zijn palestijnen. U kunt en mag een volk niet naar genocide ontkennen. Quote Rob: "lees de reacties van mensen die zichzelf Arabieren noemen en in Israël wonen." Quote Appie: "Dat wil ik zeker niet doen mijn waarde Rob, en zal het ook niet doen. Als ze zich Arabieren willen noemen mogen ze dat van me. Quote Appie: "Is het nou zo moeilijk te snappen dat Arabieren niet in Israel mogen stemmen? Quote Rob: "We zijn wanhopig. Iedere keer dat we onze Arabische vertegenwoordigers in het parlement kiezen, houden ze zich alleen maar bezig met de Palestijnen (in de autonome gebieden), niet echter met de Arabische burgers van Israël” En dan eindig je met : "Maar volg alstublieft uw eigen advied op en ontken niet het bestaan van die miljoenen mensen die zichzelf *Palestijn* noemen! Dat lijkt me wel zo aardig." Waar ontken ik het bestaan van Palestijnen? Nergens!!! maar jij uit beschuldigingen die je niet kan waarmaken. Quote: AppieMohamud, Quote: ‘Israel will geen palestijnen als Israelis, ze hebben nu ook al moeite aan dat kleine deel wat wel een paspoort heeft gekregen, ze noemen ze niet voor niks “Arabieren” Dat is het begin van de discussie. En niets anders.

Cave Canem
Cave Canem6 dec. 2017 - 15:18

Israël is en blijft voorlopig de enige staat in het Midden Oosten waar Arabieren oook in Jeruzalem stemrecht hebben, mogen opkomen voor hun eigen rechten en zelfs een eigen partij hebben. En als ze willen mogen ze er nog meer oprichten. Ik zoek waarschijnlijk niet goed, maar misschien is er iemand die mij een lijstje kan presenteren van in omliggende Arabische Staten toegestane joodse politieke partijen? Bijvoorbeeld eentje in het vrouwvriendelijke Saoedi Arabië? Een van de landen waar de machthebbers uit solidariteit met de Palestijnen het vuile werk in de olie-industrie zelf opknappen en de Palestijnen daarvan uitgebreid financieel laten profiteren?

6 Reacties
JohnVKR
JohnVKR6 dec. 2017 - 15:53

Daarom ook het voorstel aan Israel om west bank en gaza in te lijven, zoals Israel feitelijk wil. Dan komen we er vanzelf achter hoe democratisch Israel daadwerkelijk is. Dan zullen we zien wat er overblijft van de mythe dat Israel de enige democratie in het Midden-Oosten is.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 dec. 2017 - 17:38

Je zoekt uitstekend, maar het is irrelevant. Je moet een land op zichzelf beoordelen, niet op grond van een zelfverkozen groepje landen ter vergelijking.

Cave Canem
Cave Canem6 dec. 2017 - 18:21

@JohnVKR Maar die hele kleine stukjes Gaza en Westbank krijgen die Palestijnen toch wel in meervoud geschonken door die solidaire (vooral puissant rijke) Arabische landen met hun immense ongebruikte grondoppervlakten? Die voorbeeldige democratiën?

JohnVKR
JohnVKR6 dec. 2017 - 20:11

@Cave Canem. Je begrijpt duidelijk niet wat ik zeg. Sinds vandaag is de 2-statenoplossing dood. Het enig overgebleven alternatief is 1 staat van de Jordaan tot de Middellandse Zee. Iets wat Israël altijd heeft gewild, vandaar de voortdurende uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. In die ene staat, van de Jordaan tot de Middellandse Zee, zullen Palestijnse moslims en Palestijnse christenen straks de meerderheidsbevolking vormen, en zal de joodse bevolking in de minderheid zijn. Er liggen dan twee opties open: Optie 1: Israël is de democratische staat die het claimt te zijn, waardoor Palestijnse moslims en Palestijnse christenen in de Knesset in de meerderheid zullen zijn. Hierbij ga ik er gemakshalve van uit dat Palestijnse moslims en Palestijnse christenen zeker in de eerste jaren (nog) niet op joodse kandidaten gaan stemmen (wat op termijn natuurlijk best zou kunnen, terwijl,omgekeerd ook joodse Israëliërs op Palestijnse moslims en christenen zouden kunnen gaan stemmen - wat zou dat een mooie ontwikkeling zijn !!). Optie 2: Israël wordt officieel een Apartheidsstaat, omdat Palestijnse moslims en Palestijnse christenen geen stemrecht krijgen, vanuit het argument dat anders het joodse karakter van de staat Israël zal worden aangetast. Wordt gekozen voor optie 1, dan wordt Israël daadwerkelijk een democratie. Wel is de kans dan groot dat de meerderheid in het parlement ervoor kiest de naam van de staat Israël terug te veranderen in de naam Palestina. Wordt gekozen voor optie 2, dan is dat grotendeels een voortzetting van de huidige Israëlische politiek, met dat verschil dat Israël niet meer ten onrechte kan claimen dat het een non-discriminatoire democratische staat is. Uiteraard is er nog wel een variatie op bovenstaande mogelijk. Dat is, zoals ik al vaker betoog, het België-model. Binnen dat België-model zullen gebieden waarin Palestijnse moslims en christenen de meerderheid vormen, onder Palestijns bestuur vallen, en gebieden waar joodse burgers in de meerderheid zijn onder Israëlisch bestuur vallen. Jeruzalem krijgt dan een apart (gezamenlijk) bestuur. Maar dan nog zullen bepaalde zaken, zoals onder meer buitenlands beleid, defensie en handelsakkoorden moeten vallen onder een nationale Israëlisch-Palestijnse regering, een regering die verantwoording aflegt aan een nationaal Israëlisch-Palestijns parlement, waarin naar alle waarschijnlijkheid Palestijnse moslims en Palestijnse christenen in de meerderheid zullen zijn. Nu de 2-statenoplossing door Trump en Netanyahu is begraven, blijven alleen bovenstaande opties open. Tenzij... Tenzij vandaag de Verenigde Staten definitief heeft afgehaakt als wereldmacht, en Israël door en onder leiding van de EU, China en mogelijk Rusland wordt gedwongen, zonder betrokkenheid van de Verenigde Staten, met de Palestijnen serieus te onderhandelen over een 2-statenoplossing met Jeruzalem als gezamenlijke hoofdstad.

JohnVKR
JohnVKR6 dec. 2017 - 23:45

@Cave Canem. Overigens vergat ik nog iets. In tegenstelling tot wat je suggereert zijn de Palestijnen in het door Israel geannexeerde Oost-Jeruzalem feitelijk statenloos. Ze krijgen geen Israelische nationaliteit, hebben slechts een 'permanent residence' status en hebben daarnaast nog Jordaanse ID-kaarten met heel veel beperkingen. Het zijn dus simpelweg tweederangsburgers.

dwarsliggert
dwarsliggert9 dec. 2017 - 17:09

@JohnVKR "tegenstelling tot wat je suggereert zijn de Palestijnen in het door Israel geannexeerde Oost-Jeruzalem feitelijk statenloos. Ze krijgen geen Israelische nationaliteit" Kunnen ze gewoon aanvragen : https://likud.nl/2012/10/waarom-palestijnen-in-oost-jeruzalem-graag-de-israelische-nationaliteit-willen/

Nico de Mus
Nico de Mus6 dec. 2017 - 14:27

!!met de vriendelijke groeten van de Amerikanen die jullie tientallen jaren aan het lijntje hebben gehouden!! De Palestijnen zijn gewoon nuttige idioten voor de rest van de Arabische wereld ,Ze krijgen wat wapentuig vooral van Iran, om wat aanslagen te plegen,zodat Iran zelf niet in aktie tegen Israel hoeft te komen.Hierna krijgen ze weer klop,klop en worden op wat boze reakties na , gewoon weer in de steek gelaten.

4 Reacties
#RU486
#RU4866 dec. 2017 - 16:13

De Palestijnen zijn gewoon nuttige idioten voor de rest van de Arabische wereld Zijn de joden daarmede dan de nuttige idioten voor de rest van de westerse beschaving?

Nico de Mus
Nico de Mus6 dec. 2017 - 18:46

@#RU486 6 december 2017 at 17:13 Nee.

#RU486
#RU4867 dec. 2017 - 9:45

@Nico de Mus 6 december 2017 at 19:46 @#RU486 6 december 2017 at 17:13 Nee. Dat antwoord verbaasd mij.

L.Brusselman
L.Brusselman7 dec. 2017 - 10:03

De Westerse Wereld is de nuttige idioot voor Israel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 dec. 2017 - 14:16

Dat heb je met mislukte satire: de reageerders denken dat het serieus bedoeld is en klimmen schuimbekkend in de pen.

ton14024
ton140246 dec. 2017 - 13:56

De wens is de vader van de gedachte. Je gelooft iets, omdat je wilt dat het zo is. Nu wil ik ook vrede daar, maar de vader daarvan is (een begin van) verzoening. Een dergelijk groot zoenoffer, Jeruzalem voor vrede, zal nooit tot verzoening leiden.

1 Reactie
Kilted
Kilted6 dec. 2017 - 21:27

[ Een dergelijk groot zoenoffer, Jeruzalem voor vrede, zal nooit tot verzoening leiden. ] Maar wat is dan wel een oplossing die aan beide partijen recht doet? Ik neem aan dat u daar dan ook een mening over hebt.

hugo bergveen
hugo bergveen6 dec. 2017 - 13:35

En jij denkt dat de Israelis zomaar een grote groep nieuwe inwoners, die ze jaren lang hebben afgeknepen, gelijke rechten, waaronder stemrecht, gaan geven?

WillemDrees
WillemDrees6 dec. 2017 - 13:28

Dus een groep mensen word overduidelijk onrecht aangedaan en jou oplossing is accepteer het onrecht?!?! En de misdadigers mogen vrijuit! En ook al zouden de palestijnen dit doen denk je nou echt dat na alles wat Israel gedaan hebbeb ze de Palestijnen politieke macht zullen gunnen in de knesset?! Hoe naief bent u Na 70 jaar bloedvergieten waarbij Israel bloed aan haar handen heeft kan je dit niet rechtvaardigen. Palestijnen zullen nooit hun land opgeven en wij hebben allemaal boter op onze hoofden want wij hebben deze vorm van genocide laten plaats vinden. No justice no peace.

2 Reacties
langejan2
langejan26 dec. 2017 - 14:27

alleen israel heeft bloed aan zn handen??..rare redenering. Had men geen invasie gedaan in 1948, had alles er heel anders uitgezien. Maar in Uw wereldbeeld had de jood dan wss agressor gebleven. Tevens was het stuk sarcastisch bedoeld...mits het nog niet tot u was doorgedrongen....

Edwin8
Edwin86 dec. 2017 - 14:34

Ik vraag mij af of u niet gewoon wat naïef bent? 70 jaar bloedvergieten en een einde lijkt nog niet in zicht. Sterker nog, Netanyahu is een havik en wordt ook nog eens gegijzeld door de orthodoxen dus een verandering van policy zit er vanuit Israëlische kant niet in. Ik vind het wel gewaagd. Natuurlijk zal er heel wat water door de Jordaan moeten stromen voordat Israël er ook mee akkoord gaat, maar het is weer eens een andere insteek.

Klaas Punt
Klaas Punt6 dec. 2017 - 13:00

"Jullie hebben daar over 20 jaar al de meerderheid" - als ik Amsterdammer zou zijn, dan heb ik voor jou nog een tunnel te koop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 dec. 2017 - 9:34

Die zijn tegen die tijd al lang opgekocht door Bernhard..

Pater
Pater6 dec. 2017 - 12:58

Dus om te testen of Israel één staat wil met gelijkberechtigde Palestijnen (gaat niet gebeuren) moeten de Palestijnen eerst de 2 staten oplossing weggeven. Niet goed doordacht.

JohnVKR
JohnVKR6 dec. 2017 - 12:26

Ik heb het al vaker betoogd: een 2-statenoplossing is hooguit een tijdelijke oplossing maar geen duurzame. Alleen de binationale staat biedt enig perspectief, zeg maar het Belgie-model. En hoewel Israel zich ook daar met hand en tand tegen zal verzetten, is het de enig overgebleven en meest rechtvaardige oplossing. Hoe afkeurenswaardig het besluit van Trump ook is, misschien ontstaat er een nieuwe dynamiek die, onbedoeld door Trump en Israel, uiteindelijk nadelig voor de racistische Israelische leiders uitpakt en op de lange termijn voordelig voor de Israelische en Palestijnse bevolking.

Bert Vlierman
Bert Vlierman6 dec. 2017 - 12:10

Godallemachtig. Een oproep om fundamentele rechten van een volk te verkwansel de joodse staat omdat het toch de zwakste is. Uit welke bijbel komt deze wijsheid? Het lijkt op een oproep aan slaven om zich maar te schikken in hun lot zodat ze van dat ellendige verzet af zijn. Weerzinwekkend en schaamteloos.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2017 - 19:21

Mijn idee!

Magiel93
Magiel936 dec. 2017 - 12:09

In bijna de gehele menselijke geschiedenis heeft oorlog tot veranderende grenzen geleid. Wie een oorlog begon en verloor, raakte vaak een stuk van zijn land kwijt. Dat is dus ook min of meer bij de Palestijnen gebeurd. Men wilde het miniscule Israël in het Midden-Oosten niet accepteren, nu is het iets groter. Echt heel erg veel sympathie kan ik eerlijk gezegd niet opbrengen. (hoewel ik elk individueel het beste gun). Met de actie van de VS veranderd er helemaal niets, 0,0. Jeruzalem is al de facto hoofdstad, de Palestijnen raken dus niks kwijt (ze zijn het al kwijt). Overigens zijn er al zat Israëlische arabieren en dat zijn zo een beetje de Arabieren met de hoogste levensstandaard en democratie in de wereld. Slechter dan Hamas en de PA kan eigenlijk niet dus van een humanitair perspectief is jouw oplossing inderdaad de beste.

Bernie2
Bernie26 dec. 2017 - 11:55

Wat mij betreft beginnen échte VS'ers vanaf nu een excuuscampagne richting Palestijnen en de rest v/d wereld. En melden zij nadrukkelijk dat niet de VS, maar Trump en handlangers aan het zieken zijn en daarmee gezond denkende sentimenten in de VS bepaald niet vertegenwoordigt. En dat, zodra Trump verwijderd is, de ambassade gewoon weer terug gaat en de VS weer actief meehelpt aan vreedzame oplossingen. Walgelijk trouwens dat de Nederlandse overheid, ondanks glibberige steun aan het moorddadige en rovende Israël, niet direct een snoeiharde reactie geeft richting Israël en Trump en kompanen.

5 Reacties
Magiel93
Magiel936 dec. 2017 - 14:35

Misschien komt het omdat dat beleid dan toegepast moet worden op talloze landen: Marokko - Westelijke Sahari Turkije - Noord Cyprus Sudan - Darfoer China - Tibet Pakistan - Baluchistan enz. enz. enz. Maar nee we focussen natuurlijk precies op dat het ene landje. Toevallig ook het enige land ter wereld met die religie en etniciteit. Is gewoon verkapt antisemitisme.

#RU486
#RU4866 dec. 2017 - 16:07

@Magiel93 6 december 2017 at 15:35 Maar nee we focussen natuurlijk precies op dat het ene landje. Toevallig ook het enige land ter wereld met die religie en etniciteit. Is gewoon verkapt antisemitisme. Dat 'ene landje' waar je het over hebt is in de ogen van het westen de voorpost van de westerse beschaving. Gedragen als zodanig doen ze dus niet. Dat ene landje is net zo crimineel als de landen die jij opnoemt. Maar ik zal wel een anti-semiet zijn als ik dat zeg

Appie Mohamud
Appie Mohamud6 dec. 2017 - 19:09

Bernie. Trump doet precies wat het sentiment in de Americaanse parlament hangt. Deze zet was al toegezecht in 1995, de presidenten sinds dat tijd inclusief Bush zagen in dat dat zet America verder achteruit zou zetten in de wereld poletiek. Nu heeft Trump natuurlijk niks te verliezem behalve militaire macht, maar hij kon oog geen betere timing kiezen. Met Heel midde oosten in oorlog en noord Africa zo goed als niet meer bestaand, is dit het moment voor zo een stap. Hoop alleen voor hem dat het afferechts werkt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig6 dec. 2017 - 19:23

@Ru486 “Dat ene landje is net zo crimineel als de landen die jij opnoemt. Maar ik zal wel een anti-semiet zijn als ik dat zeg.” Hoeveel slachtoffers zouden er in dit conflict zijn gevallen? Ik heb hier op Joop het getal 100.000 voorbij zien komen waarbij de verhouding 1:3 is tussen Israëli’s en Palestijnen. In het conflict van Darfur dat korter duurt kent 300.000 slachtoffers. Dus net zo crimineel? Nee.

#RU486
#RU4867 dec. 2017 - 9:50

@KnorretjeBig 6 december 2017 at 20:23 @Ru486 . Dus net zo crimineel? Nee. Ah, dus de mate waarmee je misdaden tegen de mensheid pleegt [getalsmatig] bepaald bij jou dus of het crimineel of minder crimineel is.. Lekker dan.

Absconditus
Absconditus6 dec. 2017 - 11:52

Op zich nog niet eens zo'n slecht idee. En misschien wel de enige werkbare en vreedzame oplossing. Er zijn trouwens al veel Israelische staatsburgers in Israel van Arabisch/Palestijnse origine.

1 Reactie
Ben Sanders
Ben Sanders6 dec. 2017 - 21:05

In een democratie zou dat kunnen, in een aparte staat voor joden is het kansloos. De bezetting werd altijd vooraf gegaan door etmische zuivering. Eindeloos onderhandelen over een palesrijse staat en ondertussen verder zuiveren is het vervolg. Een seculiere democratische staat Israel, incl grenzen en een grondwet wordt nooit over gesproken, en dat is niet voor niets.

Herman Van Driel
Herman Van Driel6 dec. 2017 - 11:47

Interessante invalshoek! Voor mij is dat perspectief op Israel Palestina nieuw. Ik vind het een hele interessante out-of-the-box gedachte.

2 Reacties
MartinSijes
MartinSijes8 dec. 2017 - 18:03

Appie Mohammed. Het gaat niet alleen om immigratiecijfers. De huidige bevolkingssamstelling betreft autochtone bewoners, immigranten En hun nakomelingen. Ik heb de laatste 50 jaar met eigen ogen gezien hoe Israel veranderde van een Europees ( sterk Russisch en Pools en Oekraiens beinvloed) land veranderde in een orientaals land waar ik mij als Europaan steeds meer van bewust wordt. Als ik zoals het afgelopen uur de radio met shabatmuzek op heb staan, hoor ik 60% Joodse muziek met een mizrachi (Joden uit de Arabische omgeving) toonzetting. Israel is geen Europees land meer. Dan is natuurlijk ruim 20 procent van de bevolking Palestijns (exclusief de Palestijnse gebieden).

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 dec. 2017 - 17:41

MartinSijes 8 december 2017 at 19:03 Doe geen moeite, Sijes. Appie weet het toch beter.