Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pakistaanse student gelyncht vanwege vermeende blasfemie

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-04-14 om 20.15.13
In Pakistan is een 23-jarige man door een woedende menigte gelyncht omdat hij werd verdacht van godslastering. De student, Mashal Khan, een kritische student, werd volgens politie op het terrein van de universiteit in zijn hoofd geschoten en door de massa aangevallen. Hij overleed ter plekke.
De politie, die met ongeveer twintig man op de campus aanwezig was, greep niet in. Volgens de politie en het bestuur van de universiteit was de mensenmassa te groot. Enkele tientallen studenten zijn opgepakt naar aanleiding van de moord. De campus en de studentenhostels zijn gesloten tot nader order gesloten om te voorkomen dat er opnieuw geweld zou uitbarsten.
Godslastering wordt in Pakistan als een ernstige misdaad beschouwd. Sinds begin dit jaar wordt er door extremistische moslimgroeperingen een grote campagne gevoerd tegen blasfemie op social media. De Pakistaanse regering heeft media als Twitter en Facebook opgeroepen om mee te werken aan het opsporen en vervolgen van online activisten. De medewerking van de regering aan de campagne zou vooral bedoeld zijn als excuus om kritiek op mensenrechtenschendingen aan banden te leggen.
Intussen hebben Pakistaanse parlementariërs zich hard uitgelaten over de aanval. ‘Niemand heeft het recht om de wet in eigen hand te nemen, straf te bepalen en dan uit te voeren’ aldus Senator Rehman Malik. ‘De jongen die gedood is is iemands zoon en zij die hem gedood hebben zijn ook onze kinderen. Ze moeten tot aan de grens opgestookt zijn om zoiets gedaan te hebben’ zegt senator Mian Atiq.
Ook acteur Hamza Ali Abbassi, een belangrijke Pakistaanse publieke figuur, heeft de lynching sterk afgekeurd. Ook uit hij kritiek op Islamitische geleerden die zich tot nu toe stil hebben gehouden over het onderwerp.‘Deze moorddaad in de naam van mijn profeet is in zichzelf de grootst godslastering tegen hem. Waarom zie ik niet genoeg geleerden dit afkeuren?’ schreef hij op zijn Facebookpagina.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

rbakels
rbakels16 apr. 2017 - 15:25

Hij is het slachtoffer van de plaatselijke "Buma", die vindt dat je "normen en waarden" moet respecteren.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik315 apr. 2017 - 15:39

Godverdomme.

Kees777
Kees77715 apr. 2017 - 11:48

Helaas is de Pakistaanse regering medeplichtig aan het veroordelen van mensen op de zogenaamde grond van blasfemie. Vooral christenen zijn het slachtoffer van die jacht. Zoals de Pakistaanse katholieke vrouw Asia Bibi: http://nos.nl/artikel/710685-pakistan-blijft-bij-doodstraf-christen.html Lynchen zal de Pakistaanse overheid wel afkeuren (al greep de politie niet in), maar velen zijn hun leven niet zeker vanwege die beruchte blasfemie-wetgeving.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer215 apr. 2017 - 11:30

Het lijkt erop dat het alleen maar geruchten waren. Deze journalistiek student was wel eerder kritisch geweest op het schoolbestuur maar verder een doodgewone sunni moslim. Nadat de geruchten zich verspreiden stond er in korte tijd een meute van een paar duizend medestudenten voor zijn deur. Het is dus niet zeker of hij echt iets negatiefs over de islam heeft beweerd. Blasphemie (met betrekking tot islam) is trouwens strafbaar met de dood in Pakistan. Als hij dus wel iets negatiefs had gezegd was het misschien ook afgelopen met zijn dood. Dat laatste is alvast een argumentje voor de apologeten, anders is het debat zo eenzijdig.

1 Reactie
Jan Vries
Jan Vries15 apr. 2017 - 16:34

Heerlijk wanneer wetten door religie worden bepaald en instand gehouden. absurd indien kritische kanttekeningen tenaanzien van religie sowieso volgens de wet met de dood wordt bestrafd. lijkt mij geheel in strijd met universele mensenrechten.

Joop den Uil
Joop den Uil15 apr. 2017 - 8:24

maar wat heeft hij nou precies gedaan om zulk een zware straf te krijgen ?

1 Reactie
ton14024
ton1402415 apr. 2017 - 15:28

Een goed gesprek met een goede vriend.

Phil2
Phil215 apr. 2017 - 8:23

Fijn hè, dat land heeft ook atoomwapens. Vraag je af wanneer die in naam van de profeet worden ingezet... Tegen buurland India misschien? Zou je ook afkeuring kunnen lezen op islamitische sites hier in NL?

Haastig
Haastig15 apr. 2017 - 8:13

Ik vrees dat het nog wel vaker te verwachten valt in de toekomst. "But since the 1970s, Saudi oil wealth has been used to spread such intolerant beliefs across the globe. As a result, many contemporary Muslims have been taught a story of Islamic religious tradition from which the tolerance of Sufism is excluded." "If only the Pakistani government could finance schools that taught respect for the country’s own indigenous and syncretic religious traditions, rather than buying fleets of American F-16 fighters and leaving education to the Saudis. Instead, Pakistan is increasingly coming to resemble a tragic clone of pre-9/11 Taliban Afghanistan – a place where violent radicals are welcomed with open arms, where groups like Isis are rapidly gaining influence, and where moderate Muslims and religious minorities are subject to persecution and murder." https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/20/islamic-state-foothold-pakistan-government-sehwan-bombing-saudi-fundamentalism

Haastig
Haastig15 apr. 2017 - 7:00

Intussen hebben Pakistaanse parlementariërs zich hard uitgelaten over de aanval. ‘Niemand heeft het recht om de wet in eigen hand te nemen, straf te bepalen en dan uit te voeren’ Nee, inderdaad het is toch echt aan de rechter om/op een nette en gestructureerde wijze iemand voor blasphemy ter dood te veroordelen.

3 Reacties
Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 8:21

Aangezien in de VN ook een aantal resoluties zijn aangenomen waarin niet alleen het idee dat "godslastering" een ding is of iets absurds als "religieuze gevoelens" die je kunt schenden met woorden of tekeningen, en ook vrije Westerse landen van al die godsdienstige nonsens dat tot wetsteksten doordringt nog steeds niet zijn verschoond is het moeilijk om een achtergebleven land als Pakistan te verwijten te maken op dit vlak. Desalniettemin is het nodig.

Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 11:03

Mazelli Alles goed en wel, maar dat u een resoluties die duidelijk maken dat overtuigingen van mensen niet volgevrij zijn, durft te vergelijken met een land dat de doodstraf uitvoert, als er volgens de regels van dat land, sprake is van "blasfemie", dat slaat nergens op. Of Pakistan is achtergebleven? Een onzinnige vraag. In de VS kennen we ook de doodstraf. Dat we Pakistan wel of niet kunnen verwijten? Een onzinnige vraag. Want dat Pakistan duidelijk gemaakt moet worden, dat je in het algemeen geen doodstraf toepast en in het bijzonder zo ruim mogelijk iedereen de vrijheid geeft om te vinden wat die wil, daarvoor hoef je geen verwijten te maken.

Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 15:41

Dat de VN die resoluties heeft aangenomen is een eeuwige schande. En de notie dat religieuze overtuigingen, levensovertuigingen of meningen iets is wat beschermd moet worden tegen een door de gelovigen te bepalen gebrek aan respect is volkomen absurd. Het is wel het soort moreel deplorabele absurdisme waartoe regressief links in hun verraad van eigen verleden onderhand gezonken is, dus voor het eerst hoor ik het niet, maar het blijft onvoorstelbaar.

Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 6:08

Maar laat ons vooral het geloof respecteren.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:47

Mazelli Laten we vooral duidelijk maken dat mensen, al zijn ze religieus, die menen dat andere mensen dood moeten vanwege een andere overtuiging, geen respect verdienen. En dat we elke dictatuur, welker kunne of hoedanigheid ook, bestrijden.

Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 9:19

Ja Zandb en laten we vooral ook zeggen dat die meppende moslims in Pakistan NIETS van islam begrijpen en niet alle moslims ter wereld Mashal Khan hebben doodgeslagen. Want dat is erg belangrijk! In het geval veel mensen dat abusievelijk dachten. En laten we het voorbeeld volgen van vele linkse kranten die kennelijk achten dat wat het allerbelangrijkste is om nu te benadrukken dat deze student helemaal niet heeft gegodgelasterd, maar iemand anders onder zijn naam en aan te tonen dat hij heus wel echt geloofde omdat hij terwijl hij werd afgeslacht Koranteksten reciteerde. Gadverdamme bah.

Machiels**1993
Machiels**199315 apr. 2017 - 2:49

Is aan de orde van de dag in Pakistan. Christenen worden ook vaak onterecht beschuldigd van blasfemie bijvoorbeeld wanneer hun buurtgenoten gewoon van hen af willen. Zelfs een keer een meisje met het down syndroom er van beschuldigd. Uiteindelijk kon zij met haar familie ontsnappen naar Canada (echte vluchtelingen). De meest heftige rellen na de Deens mohammed cartoon waren volgens mij ook in Pakistan. Pakistan is ook het land waar extreem veel 'eer'moorden gepleegd worden. Pakistan is bij uitstek en compleet mislukt land is waar echt niemand wilt wonen.

BARTOK81
BARTOK8114 apr. 2017 - 22:26

En toch blijft het raar, het valt me wel op. De Facebook pagina van Joop: Thierry Baudet zegt iets over vrouwen = 170 reacties binnen een uur. Pakistaanse student wordt vermoord vanwege blasfemie = twee reacties. Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet vinden.

7 Reacties
Martin108
Martin10815 apr. 2017 - 7:26

Misschien het idee dat hier en nu in Nederland nog wat te redden valt. Pakistan, en 'n aantal andere moslimlanden zijn aan het afglijden richting failed state. Waar de mob niet meer luisterd naar de overheid en de overheid te bang is om echt op te treden.

Aliza Carpeti
Aliza Carpeti15 apr. 2017 - 8:02

Dat is hoe cognitieve dissonantie werkt. Vooral je eigen wereldbeeld laten bepalen hoe geschokt je bent over iets. En dan vind je 1 persoon die toevallig een andere politieke mening heeft, vééél erger dan het doodknuppelen door mensen die blijkbaar op minder antipathie kunnen rekenen.

Popiejopie3
Popiejopie315 apr. 2017 - 8:05

Omdat de ene een clubje om zich heen heeft verzameld die constant op zijn oprispingen reageert met als doel sympathie te faken. Gewoon negeren die gast...bedenk maar welke.

ruma ankka
ruma ankka15 apr. 2017 - 8:34

Zal de geografische afstand wel zijn. Als een Pakistaanse politicus iets onaardigs over vrouwen zegt zal dat hier ook niet meteen tot honderden reacties leiden. Omgekeerd, als in NL daadwerkelijk iemand gelyncht zou worden door een kudde op hol geslagen gelovigen dan zou de boel ontploffen. En terecht.

Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:48

Bartok Ik was aan dit bericht nog niet toegekomen. Dat scheelt toch al gauw een reactie of wat.......

Haastig
Haastig16 apr. 2017 - 8:48

Zandb 15 april 2017 at 10:48 "Ik was aan dit bericht nog niet toegekomen. Dat scheelt toch al gauw een reactie of wat……." Maar je kon ook nog niet reageren want er stonden nog niet zoveel reacties.

Engineer2
Engineer216 apr. 2017 - 15:28

Zandbergen kan nu los ????

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz14 apr. 2017 - 20:23

Primitieve waanzin.

Martin108
Martin10814 apr. 2017 - 20:15

Is het niet godslasterlijk om er vanuit te gaan dat je almachtige god niet z'n eigen boontjes kan doppen...

1 Reactie
Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 6:06

Nee, Goden doppen geen boontjes, die gebieden dingen waar volgelingen zich aan dienen te houden. De Koran meldt ons keurig ook de morele prioriteiten die de vrome moslim wordt geacht aan te houden: "..ongeloof is erger dan doodslag" (Koran 2:191). De almacht van een God vertaalt zich in de wereld van een gelovige niet in het autonome handelen van een God (want dat zou de godsdienst falsifiëren) maar in de Goddelijke autorisatie van het handelen van de gelovige.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer214 apr. 2017 - 19:50

Mooi man, die religie van de vrede.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:51

Bruggenbouwer Welke religie bedoelt u precies? De islam? Dan moet het zelfs u verbazen, hoe veel moslims er zijn, die NIETS van hun eigen religie begrijpen; die in feite niets met de islam te maken hebben.

Sob Okan
Sob Okan15 apr. 2017 - 9:22

@Zandb Ja maar, waar zijn ze dan, de protesten, de hastags, de imams die dit luid en publiek veroordelen. Maak een verkeerde cartoon en de straten lopen vol in vele landen. Probeer als rode kruis de slachtoffers te helpen en ze worden gelyncht of hulp wordt geweigerd. Verpakt als rode halve maan lukt het dan weer wel. Volgens mij dienen wij voorzichtig met moslims (mensen) om te gaan maar zouden we ons keihard moeten uitspreken tegen Islam (ideologie) in foute vorm. Maar ja, wijs mij op dit moment in de tijd eens een stroming van de Islam aan die niet alleen Vrede roept maar dat dan ook in daden vat. En nee, ik bedoel dan niet de aardige Turkse/Nigeriaanse/Somalische/Marokkaanse buurman, die is ook maar gewoon het kind van de rekening en is of bang hardop te zeggen dat hij het ook niet eens is met al dat extreme gedoe of hij is het er min of meer wel mee eens omdat zijn lokale imam nu eenmaal meer van de koran snapt dan hijzelf. De imam heeft er voor gestudeerd tenslotte in door Saudi Arabia gedrukte uitleg boekies.

NicoSchouten
NicoSchouten14 apr. 2017 - 19:43

De grootste godslasteraars (als je mag aannemen dat er een god bestaat) zijn diegenen die beweren steeds in zijn/haar naam op te treden, of te beweren dat god een bepaald iets (wat gebeurd is of juist niet gebeurd is) gewild heeft.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:53

Inderdaad Nico. Lees het boekje van Guus Kuijer: Hoe een klein rotgodje god vermoordde.

smit2
smit216 apr. 2017 - 6:46

Lees vooral Christopher Hitchens God is not Great en verbaas je daarna over de verdediging van links van zielige gelovigen

Perro caliente
Perro caliente14 apr. 2017 - 19:42

Islamitische geleerden houden zich op de achtergrond, wat zegt dat?

2 Reacties
BARTOK81
BARTOK8114 apr. 2017 - 22:11

Dat ze het goedkeuren.

Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:58

Perro Wat u wilt, dat dat zegt. Ik vind dat ze daarmee hun instemming betuigen. Als je meent dat zoiets werkelijk niet bij je geloof past, dan maak je dat duidelijk. De enige "verzachtende omstandigheid" is misschien, dat hiertegen stelling nemen, hen zwaar zou opbreken; we spreken hier wel over een dictatuur. En zoals Haastig zegt: het is dan niet aan mensen om tot de dood te veroordelen maar aan de rechterlijke macht. Maar dood zal je?

EektheCat
EektheCat14 apr. 2017 - 19:00

Pakistan, een anti-vakantieland bij uitstek.

3 Reacties
Zandb
Zandb15 apr. 2017 - 8:59

Voor mij niet.

Mazzeli
Mazzeli15 apr. 2017 - 9:38

Het is een schitterend mooi vakantieland. Maar niet voor naïevelingen.

Jan Vries
Jan Vries15 apr. 2017 - 16:41

Het is een kloten land waar verschil tussen rijk en arm in verhouding tot westerse landen absurd groot is.