Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pakistaanse Nederlander ontvoerd en gemarteld vanwege 'blasfemie'

  •  
20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
6483091829_97cc4660b6_z
De Pakistaanse Nederlander Ahmad Waqass Goraya, werd begin januari in Pakistan ontvoerd en gemarteld. Waqass heeft op sociale media en op zijn blog regelmatig kritiek geuit op de Pakistaanse regering en het leger. Dit was aanleiding genoeg om Waqass op te pakken tijdens een familiebezoek, vertelt hij in een interview met RTV Rijnmond:
We schreven op een humoristische manier over politiek, niet over religie. Maar de Pakistaanse regering gebruikte als reden voor onze arrestatie en marteling dat wij godslasteraars zijn.
Op godslastering staan zware straffen in Pakistan. Onlangs werd nog een Pakistaanse student door een woedende menigte gelyncht vanwege verdenkingen van blasfemie. De arrestatie van Waqass kwam onverwachts en ging gepaard met veel geweld.
We kregen een zwarte zak over ons hoofd en werden naar de martelkamers gebracht. Daar werden we hard geslagen. Ze hebben met een techniek ervoor gezorgd dat mijn trommelvliezen zijn gescheurd. We werden niet gemarteld om informatie uit ons te krijgen, maar om macht op ons uit te oefenen.
De vrouw van Waqass is haar man nagereisd en heeft daar aandacht gevraagd in de media om haar man weer vrij te krijgen. Nu hij weer in Nederland is, krijgt hij nog steeds doodsbedreigingen van Nederlanders uit de Pakistaanse gemeenschap. Volgens Ahmad Waqass Goraya zijn deze afkomstig uit alle lagen van de bevolking.
Foto: CC  Shahzeb Younas
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer221 apr. 2017 - 7:48

"De Pakistaanse Nederlander Ahmad Waqass Goraya, werd begin januari in Pakistan ontvoerd en gemarteld." Vreemd dat dit geval niet eerder in de media is gekomen.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 apr. 2017 - 10:05

Vreemd dat u dat nu pas opvalt.

 Peer
Peer20 apr. 2017 - 18:00

de AIVD heeft het er maar druk mee om iedereen in een geheim dossier te stoppen en te vergeten

Don Quichote
Don Quichote20 apr. 2017 - 16:17

Doe het dan ook niet...... Heel erg wat er gebeurt is, maar doe het dan ook niet, de vrijheden die wij in Nederland hebben zijn niet overal zo. Je komt er vandaan, je weet hoe de overheid reageren kan........ wees dan geen wijsneus om de boel op scherp te zetten. gevalletje : 'wie zijn kont brand mag op de blaren zitten"

8 Reacties
Zandb
Zandb21 apr. 2017 - 6:38

Don Vito Met een instelling als de uwe werden we nu nog door de Roomsche kerk bestierd.

mordicant
mordicant21 apr. 2017 - 7:31

Don, jij bent de droom van elke dictator. Als het gevaarlijk is om te zeggen wat je denkt is het dus beter je mond te houden volgens jou.. Aan jou hebben we dus niets in het verzet.

Don Quichote
Don Quichote21 apr. 2017 - 8:38

@ZandB, wat een domme opmerking. Maar ja, je moet ook reageren he'? ook heeft het weer geen enkele inhoud.

Don Quichote
Don Quichote21 apr. 2017 - 9:34

@Mordicant, Ga jij lekker als teken van verzet: in je blote kont op een heilige berg staan, de stekker uit een geluids installatie trekken van een geestelijke, ga lekker tegen Erdogan protesteren in Ankara met een grote spotprent van Erdogan boven je hoofd.... als je dat verzet noemt ..tja ..dan ben je lekker bezig, maar veel zal het niet uitmaken. Als je weet hoe een regering en het leger gaat reageren, ga ze dan niet lopen provoceren net voordat je op vakantie naar dat land toegaat. Dat is geen verzet, maar gewoon dommigheid.

Zandb
Zandb22 apr. 2017 - 10:12

Don Vito De vrijheden in Nederland niet waren ooit niet, zoals de vrijheden in Nederland nu zijn. En toen we die vrijheden niet hadden, had het ons niet gepast "om de wijsneus uit te hangen en de zaak op scherp te zetten", beweert u. Ik concludeer, dat de vrijheden in Nederland dan nooit zouden kunnen zijn geworden, zoals ze nu zijn. Ieder zinnig mens zal daar de logica van inzien. Ook al heeft zoiets, volgens u dan, geen enkele inhoud.

Haastig
Haastig22 apr. 2017 - 16:54

Don Vito 21 april 2017 at 11:34 "…. als je dat verzet noemt ..tja ..dan ben je lekker bezig, maar veel zal het niet uitmaken. (..) ga ze dan niet lopen provoceren net voordat je op vakantie naar dat land toegaat. Dat is geen verzet, maar gewoon dommigheid." Ik kan me voorstellen dat zowel de situatie daar veranderd is sinds hij voor het laatst geweest is, of dat hij zich niet meer zo goed herinnerd hoe het was. Ik kan me voorstellen dat je denkt dat je weinig opvallend bent als je in Nederland een beetje op facebook of waar dan ook reageert of blogt over een land met 182 miljoen inwoners: wat moeten ze met jou? Ze hebben 182 miljoen andere inwoners om zich druk om te maken. Los daarvan, verzet tegen onderdrukking is niet dom. Als lijfsbehoud je enige doel is, kan het onverstandig zijn, maar "dom" nooit. Misschien heeft het heel ernstige gevolgen en kan je weinig uitrichten, maar als nooit iemand zich verzet had had de wereld er heel wat anders uitgezien, heel wat minder rechten dan we nu genieten. Werelden zijn gekanteld door het verzet van 1 moedige persoon, die navolging kreeg van een hele bubs mensen. Een Rosa Parks die op een dag gewoon geen zin meer had op te moeten staan omdat er een blanke de bus in kwam. De Franse revolutie, die ook voor onze rechten een bijdrage heeft geleverd, net zo als de Russische revolutie (meer in ons voordeel dan de bevolking daar). En soms leidt je verzet tot niets, behalve het feit dat je je hebt kunnen verzetten, zoals bv de joden in het getto van Warschau, die het toch een maand hebben uitgehouden tegen de Duitsers. Ze hadden zich ook zonder verzet naar de slachtbank kunnen laten leiden...

Don Quichote
Don Quichote23 apr. 2017 - 12:32

Quote: "Waqass heeft op sociale media en op zijn blog regelmatig kritiek geuit op de Pakistaanse regering en het leger. " Laten we dit met z'n allen gelijkstellen met : Rosa Parks, dr Martin Luther King, Johannes Post, Ghandi, Mandela en noem maar op ..... Maar ik dat doe niet, wanneer je in het veilige Nederland vanachter je computer scherm veilig de omstandigheden in je geboorteland bekritiseerd, wetende dat daar een absoluut bewind heerst die niet licht met kritiek omgaan, is het niet handig dit onder eigen naam te doen om daarna met enige naïviteit rustig op vakantie te gaan. Dat is niet handig en zelfs als dom te omschrijven. Maar om een blogje in Nederland als verzet te willen te willen omschrijven (of gelijk te stellen met voorin de bus te gaan zitten zoals Rosa Parks) gaat veels te ver.

Haastig
Haastig28 apr. 2017 - 13:46

Don Vito 23 april 2017 at 14:32 "Maar ik dat doe niet, wanneer je in het veilige Nederland vanachter je computer scherm veilig de omstandigheden in je geboorteland bekritiseerd, wetende dat daar een absoluut bewind heerst die niet licht met kritiek omgaan, is het niet handig dit onder eigen naam te doen om daarna met enige naïviteit rustig op vakantie te gaan." Maar hij gaat toch naar dat land dat hij bekritiseert? Jij vind simpelweg dat hij (en anderen) geen kritiek mag hebben op het regime van zijn land van herkomst. Dat vindt ik dom, naief en schijnheilig. En een nog een stuk minder heldhaftig dan achter je pc kritiek hebben op iemand die kritiek heeft op het regime va zijn land van herkomst. "Maar om een blogje in Nederland als verzet te willen te willen omschrijven (..) gaat veels te ver." Je spreekt jezelf tegen. Het "blogje in NL" werd nl kennelijk door het regime van zijn land van herkomst als voldoende verzet gezien, dusdanig grote kritiek, dat hij ervoor ontvoerd en gemarteld is.

MoE2
MoE220 apr. 2017 - 15:47

Binnenkort zal óók een verblijf in Turkije tot dit soort avonturen kunnen gaan leiden. Landarrest was nog maar het begin.

Irons
Irons20 apr. 2017 - 15:00

Het begint zo langzamerhand een hele kluif te worden om al die proxy oorlogjes die in NL worden uitgevoerd onder controle te krijgen.

3 Reacties
BARTOK81
BARTOK8120 apr. 2017 - 15:28

In Nederland speelt zo iets ook, voornamelijk de 'strijd' tussen soennieten en sjiieten. Zo zag je weinig tot geen verontwaardigde reacties toen vorige week in Syrië meer dan 100 Sjiitische burgers om het leven kwamen, foute slachtoffers en goede daders.

EektheCat
EektheCat20 apr. 2017 - 15:45

Mensen nemen hun cultuur mee. En veel van hen zullen, tegendraads de verwachtingen, juist harder vastklampen aan hun cultuur en nationalisme om hun identiteit niet te verliezen. Vergeet ook niet het zelf-selectie van de magneet van de gratis sociale voorzieningen; dat trekt juist laagopgeleiden aan die geen enkele intentie hebben om te integreren. Nederland is ideaal, trek een uitkering en trek je terug in je eigen gemeenschap. Wie doet je wat?

Voice of Reason
Voice of Reason21 apr. 2017 - 8:30

"Mensen nemen hun cultuur mee" Prachtig toch? Andere culturen verrijken die van ons.