Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Pak de crisis aan door met armoedebestrijding te beginnen

  •  
01-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De economische groeigedachte is een allesvernietigende misvatting
Als u voor de komende verkiezingen belangstelling heeft voor het oprichten van een politieke partij, die zich uitsluitend richt op armoedebestrijding, meldt u dan.
De rechten van de mens Ieder mens op deze aarde heeft recht op voedsel, kleding, gepaste zorg en fatsoenlijk onderdak. Waarom is in geen enkel land geen enkele politieke partij bezig met de realisatie daarvan, en wel met economische groei? Niemand interesseert zich nog voor armoedebestrijding, alle rijke overheden bevorderen slechts de hebzucht. Door het voortdurend dreigen met banenverlies wordt momenteel in de rijke landen iedereen onder druk gezet zoveel mogelijk niet-noodzakelijke producten te consumeren en tot zijn 67ste jaar gedwongen om deze niet-noodzakelijke producten te produceren, met als enige gevolg, dat het verschil tussen rijk en arm zowel in eigen land als in de wereld alleen maar toeneemt.
De armoede in de wereld Omdat de ecologische voetafdruk van de rijke landen alleen maar toeneemt, wordt een duurzame samenleving zonder armoede vrijwel onmogelijk. De overheid doet er alles aan om banken en grote bedrijven rijker te laten worden, terwijl er op onze planeet een miljard mensen honger hebben en er elke week één miljoen mensen naar de stad trekken, die zich moeten vestigen in onhygiënische, onveilige, mensonwaardige krottenwijken, waar er momenteel al een miljard wonen. Allemaal mensen die voor een beter leven naar rijke landen willen emigreren, waardoor de rijke landen een immigratieprobleem hebben. Door de huidige productie- en consumptiedwang veroorzaken onze overheden zelf de grote wereldproblemen, waarvan de eurocrisis er slechts één is.
Kern- en pretproductie Als alle overheden uitsluitend gericht zouden zijn op de kernproductie van voedsel, kleding, gepaste zorg en een fatsoenlijke woning voor alle inwoners, is de armoede uit de wereld. In plaats van een arbeidsplicht tot 67 jaar zouden ze om deze productie te garanderen na de leerplicht een korte werkplicht van 5 tot 10 jaar kunnen invoeren. Deze kernproductie is tevens het sociale vangnet. Er zijn geen verzekeringen of fondsen meer nodig voor een pensioen, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Naast deze kernproductie is eenieder vrij te produceren en te consumeren, wat hij of zij wil. De staat bemoeit zich niet meer met de productie en consumptie van niet-noodzakelijke producten, en de reclame-, ondernemers- en innovatiekosten van de pretproductie zijn niet langer fiscaal aftrekbaar of subsidiabel. Zonder gerichtheid op economisch groei, draait de pretproductie precies hetzelfde als nu. Op de inkomens uit deze productie wordt gewoon dezelfde belasting geheven, waarmee de andere taken van de overheid, zoals onderwijs, veiligheid, rechtspraak en defensie kunnen worden bekostigd.
Stedenbouw en olie De gerichtheid op economische groei werd in de jaren zestig onvermijdelijk, omdat de nieuwe steden zo werden gebouwd, dat niemand meer zonder auto kon functioneren. Deze steden blijken nu niet alleen saai en ongeborgen, maar maakten ons ook volledig afhankelijk van de olie en de export. Om de mensheid te verlossen van de armoede in de wereld moeten we ons niet langer richten op de massafabricage van auto’s, maar op de massafabricage van woningen met bedrijven op loopafstand, zodat iedereen op korte termijn een menswaardig bestaan kan hebben. In verband met duurzaamheid moeten we naar steden met stadslandbouw , die geen fossiele brandstoffen en landbouwgrond meer gebruiken.   

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

geila
geila1 jun. 2012 - 12:38

Armoede bestrijden van de allerarmsten zou m.i. topprioriteit moeten hebben. Beter dan het alsmaar gevolg geven aan het geschooi van de 2-verdieners, alsof Het Gezin zonder al die bij- en toeslagen al geen molensteen van de samenleving der alleenstaande vrouw en man is. Dat levert stemvee op, Het Gezin met meerdere buiken en bxkken schooien en schreeuwen, en stemmen. De allerzwaksten helpen vindt men kennelijk wel "lief" maar niet belangrijk, zoals de echte socialist het betaamt.

hermandewinter
hermandewinter1 jun. 2012 - 12:38

Ja wat is armoede? Minder dan een x-bedrag te besteden per dag? En wat als je dan tegelijk liefhebbende ouders hebt, een volle maag en een dak boven het hoofd in een rustige omgeving? Ben je dan arm? Moeten die mensen dan een hypotheek en een woekerpolis aanchaffen om rijk te worden genoemd? Ik zag gisteren bij de Keuringsdienst van Waarde dat een kilo krachtvoer voor kippen 35 cent kost. En dat is dus hoogwaardig voedsel dat een mens zonder meer kan verteren. Het spul bestaat uit mais, soja, rapen en tarwe. Per dag heeft een gemiddeld mens van dat krachtvoer maar 750 gram nodig. Dat kost dus 26 cent per dag. Je moet er nog voor een paar centen vitamine c en visolie aan toevoegen en dan zou iedereen 100 kunnen worden voor 30 cent per dag. Dat is een dikke 100 piek per jaar. Gezien het ontwikkelingsbudget van 4,5 miljard per jaar, zou Nederland dus ongeveer 450.000.000 (zegge: vierhonderdvijftig miljoen) mensen kunnen behoeden voor de hongerdood. Dat is zo ongeveer iedereen met een lege maag op deze aarde. Waarom doen we dat niet gewoon?

hermandewinter
hermandewinter1 jun. 2012 - 12:38

Misschien zit ik er een nulletje naast, maar wat betekent een nulletje nu als het om mensen gaat? 45 miljoen volle magen zijn ook niet niks.

argalaless
argalaless1 jun. 2012 - 12:38

Ik heb hier geen woorden voor, ik kan hier alleen maar om huilen dat zulke ensen nog bestaan die ons wijzen naar de blindheid dat al jaren heerst, ik kan alleen maar om huilen omdat ik weet wat onrecht met mens doet, ik kan alleen maar om huilen omdat ik weet hoe het voelt om verplicht naar bed gestuurd te worden zonder gegeten te hebben omdat niets te eten was, ik kan alleen maar om huilen omdat ik weet hoe het voelt om 6 kilometer te lope om smerig water te halen omdat niets anders was. Bedank voo uw worden en wijsheid

opmerker
opmerker1 jun. 2012 - 12:38

Een auto is dus een overbodig product. Ik wil hem niet missen omdat hij mij vrijheid geeft.

neutralist
neutralist1 jun. 2012 - 12:38

Lief maar dromerij. Armoede bestrijd je zelf.

2 Reacties
JAWEH
JAWEH1 jun. 2012 - 12:38

Ik vind dat geen realistisch standpunt. Als dat namelijk zo zijn, dan zouden die arme mensen dat al lang hebben gedaan. De rijkdom van de een veroorzaakt armoede bij een ander. Daar moeten we echt wat aan gaan doen. Hoe lager de inkomensverschillen, des te groter de tevredenheid onder mensen is..

Sternenstaub
Sternenstaub1 jun. 2012 - 12:38

Dan projecteer je een kwade nachtmerrie op de armen der wereld, en dat is de status quo reeds: monetair gepriviligeerden die sociaal-economisch ongeëmancipeerden minachtend behandelen. Dus verzin eens wat anders, als je nog kúnt "dromen"; want de wereld is een samenleving van gelijkwaardige mensen, wat tevens het principiële uitgangspunt en de basis is van het samenlevingsconcept waar jij je rijkdom, en ook je praatjes, aan dankt, maar wat miljarden anderen node ontberen: de democratische rechtsstaat, met zijn burgerrechten en zijn mensenrechten, weet je wel... weet je niet? Kunnen dromen, mogen dromen, zonder angst.

Monique Sparla
Monique Sparla1 jun. 2012 - 12:38

Dank je wel...ik ben bijzonder gecharmeerd van je gedachtegang. Laten we beginnen met het invoeren van het basis inkomen voor iedereen. welke partij wil zich daarvoor binnen Nederland en Europa hard gaan maken? Waarom? Omdat Ieder mens op deze aarde recht heeft op voedsel, kleding, gepaste zorg en fatsoenlijk onderdak!

1 Reactie
AnnetteReinboud
AnnetteReinboud1 jun. 2012 - 12:38

Het is geen politieke partij in ouderwetse zin, maar een participatiebeweging die een geheel andere koers wil inzetten. Zij zijn groot voorstander van het basisinkomen. Het vergt een open geest alles in te nemen, maar ik ben voorzichtig enthousiast... http://sopn.nl/images/stories/partijprogrammasopn.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2012 - 12:38

Voedsel en onderdak moet verdiend worden. Daarom grooe. Geen groei geen eten en drinken maar Sahel

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2012 - 12:38

'Voedsel en onderdak moet verdiend worden.' Klopt. Maar dit is ook een recht. Als het niet verdiend kan worden is de gemeenschap verantwoordelijk. Een gemeenschap die dit niet wil verzorgen is geen gemeenschap maar een rovershol.

Jiskefet47
Jiskefet471 jun. 2012 - 12:38

Wat een kolder de aarde levert het gratis en als men samenwerkt is er maar een fractie van arbeidsinspanning nodig om de magen voldoende te vullen. Daarnaast kunnen we onze tijd gebruiken om activiteiten te ontplooien, die ons gelukkig maken met positieve gevolgen voor onze gezondheid.