Joop

Paddentrek in volle gang

  •  
19-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
paddentrek
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Sententia
Sententia19 mrt. 2023 - 12:16

Het is sneu als zoiets gebeurt, maar onvermijdelijk in een land dat zo volgebouwd is. Gelukkig worden er wel enige maatregelen genomen om te voorkomen dat padden verpletterd worden. In Nederland hebben we al heel lang geen natuur meer, enkel netjes aangelegde en aangeharkte tuinen, die we natuur (aka Natura 2000) noemen. In het almaar dichter bevolkte Nederland hebben we ook eigenlijk helemaal geen ruimte meer voor natuur. En als de 'progressieve' stedelingen het de komende decennia voor het zeggen blijven hebben, verandert héél Nederland in één grote stad. Als ik een pad was, zou ik uitwijken naar Oost-Europa.

5 Reacties
Andreas4
Andreas419 mrt. 2023 - 17:05

"In Nederland hebben we al heel lang geen natuur meer" Je bedoelt (denk ik want anders zou het totale onzin zijn wat je beweert) dat we geen uitgestrekte wildernissen meer hebben in NL. Die "aangeharkte tuinen" die je noemt zijn hooguit de overbemeste weilanden. De Natura2000 gebieden zijn de laatste snippers van de "wilde natuur" die belangrijk zijn om wat biodiversiteit te behouden in dit land, samen met natuurvriendelijk ingerichte steden, waar tegenwoordig de biodiversiteit een stuk groter is dan op het platteland. Overigens is al het leven "natuur", dus ook die padden, plat of niet.

Sententia
Sententia19 mrt. 2023 - 18:42

Andreas4, Nee, wat ik bedoel is, dat waar de mens geen invloed op heeft. Geen enkel gebied in Nederland is onaangeroerd door de mens. U zegt zelf alles wat leeft als natuur te beschouwen en daarmee hanteert u al een veel bredere definitie, want daar vallen ook alle cultuurgewassen, landbouwdieren en huisdieren onder. Overigens, platte padden leven vaak niet meer. Daar waar de mens regeert, is meestal geen plek voor ander leven, tenzij het de mens wat oplevert of tenminste niet tot last is. Die door u geroemde 'biodiversiteit' in de stad kan enkel bestaan bij gratie van de mens. Wezens die goed gedijen in de stad, zoals ratten, muizen en kakkerlakken, zijn meestal niet welkom.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 11:04

[... waar de mens geen invloed op heeft. ] Dat bestaat nergens, zelfs niet op Antarctica.

omaoeverloos
omaoeverloos20 mrt. 2023 - 14:10

Elk dier heeft een invloed op zijn omgeving. De bever is wat dat betreft een goed voorbeeld. De natuur in Nederland is voor een groot deel cuktuurlandschap uit het begin van de vorige eeuw wat men waard vindt te behouden. In de steden leven slechts wat cultuurvolgers, die het daar ook steeds moeilijker krijgen om te overleven. Ratten en muizen zijn wel blijvertjes. Voor padden zou het het best zijn de wegen die ze oversteken tussen zonsondergang en zonsopgang af te sluiten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 19:37

Sommige wegen voorgoed afsluiten voor doorgaand (auto)verkeer is ook mogelijk.

Eric Minnens
Eric Minnens19 mrt. 2023 - 12:08

Ja leuk, je ziet twee verpletterde soortgenootjes en je kijkt vrolijk naar hun dood. Net als die collega-beestjes zelf, die het helemaal niet erg lijken te vinden dood te zijn gereden. Integendeel, zij genieten nog na... Hoe dan? Alleen omdat er zoiets schijnt te bestaan als 'verpletterende' liefde?... Tja, als er zoiets niet had bestaan, hadden die diertjes natuurlijk niet zo verheerlijkt gekeken... In feite brengen zij een ode aan het woord 'verpletterend'... Eh... Ik probeer iets te zeggen, maar het lukt me niet goed... Wat ik bedoel, is dat ik dit geen leuke cartoon vind. Er komen namelijk ook associaties bij mij op met oorlogs- en aardbevingsgeweld. Ook verpletterend, maar ook niet om er als slachtoffer of toeschouwer vrolijk bij te kijken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 9:02

Dat het een naar plaatje is vind ik ook. Padden zijn leuke beesten.