Paars zonder Rutte stabieler
• 15-09-2012
• leestijd 2 minuten
Tijd voor een experiment in het Torentje
Het is geen wet van Meden en Perzen dat de premier per se de leider moet zijn van de grootste partij. Ik heb twee kandidaten voor het Torentje: Alexander Rinnooy Kan en Louise Fresco.
Tegenpolen PvdA en VVD hebben zich de afgelopen maanden geprofileerd als tegenpolen. Daar hebben ze allebei hun overwinning aan te danken. Didi en Mark – we beleven informele tijden tenslotte – de héren Samsom en Rutte moeten beseffen dat ze al die nieuwe stemmen maar hebben geleend. Ze zijn de beloning voor hun politieke duidelijkheid. Ze komen van SP en PVV. Als die kiezers te weinig herkennen in het uiteindelijk resultaat van de formatie, zijn zij onmiddellijk vertrokken en ditmaal definitief.
Het ergste wat kan gebeuren, is een reprise van Van Agt II. De verkiezingsuitslag van 1981 maakte een centrum-rechtse coalitie onmogelijk. Daarom moest premier Van Agt tegen heug en meug een kabinet vormen met de door hem gehate Den Uyl. De gevoelens waren geheel wederzijds. Na tien maanden viel dit ongelukkige kabinet uiteen, waarna vervroegde verkiezingen een monsterzege opleverden voor de VVD.
Er wordt wel beweerd dat Mark Rutte en Diederik Samsom als mens goed met elkaar overweg kunnen. In werkelijkheid hebben zij nooit veel met elkaar te maken gehad. Het is bovendien de vraag of persoonlijke waardering wel voldoende is als partijen met zulk verschillend DNA moeten samenwerken. Het ligt evenmin voor de hand dat een premier Rutte in zijn tweede kabinet bij het grofvuil zet wat hij de afgelopen twee jaar heeft aangeprezen.
Uit het Torentje Daarom zou hij in het landsbelang het Torentje moeten ontruimen. Het is helemaal geen wet van Meden en Perzen dat de premier per se de leider moet zijn van de grootste partij. Rutte past nu de rol die Bolkestein speelde tijdens de paarse jaren: een kritisch en welsprekend fractievoorzitter in de Tweede Kamer.
In het nieuwe kabinet kunnen beter geen beroepspolitici plaatsnemen, die zich de afgelopen jaren ideologisch sterk hebben geprofileerd zoals Henk Kamp of Ronald Plasterk.
Beter is het te zoeken naar bekwame mannen en vrouwen buiten de eerste ring van de Haagse politiek. Die zijn bij PvdA en VVD in voldoende mate voorhanden. Als het nieuwe kabinet niet bestaat uit doorgepolitiseerde kemphanen, dan zijn CDA en D66 ook niet nodig als smeermiddel.
Experiment En de premier? Het is tijd voor een experiment. De premier dient een persoon te zijn die om zijn inhoudelijke kennis en zijn maatschappelijke opvattingen het vertrouwen geniet van beide partijen. Kandidaten mogen best lid zijn van een partij als dat hun loopbaan maar niet heeft getekend.
Ik heb twee kandidaten voor het torentje: Alexander Rinnooy Kan en Louise Fresco.
Alleen op die manier kan er een stabiele regering ontstaan met een plan dat Nederland uit de crisis haalt.