Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Paars-met-de-Bijbel is heilig

  •  
13-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijsselbloem300_11.jpg
Minister van Financiën ziet weinig ruimte voor verdere onderhandelingen met sociale partners
Minister Jeroen Dijsselbloem heeft zondag in het tv-programma Buitenhof laten weten dat de sociale partners ‘geen grote verwachtingen’ moeten hebben. Zij zullen de afspraken tussen het kabinet en de drie oppositiepartijen (D66, ChristenUnie en SGP) niet drastisch wijzigen.
Dijsselbloem:
De hoofdlijn staat, want anders blijven we aan het heronderhandelen.”
Volgens de minister zullen de sociale partners de aanpassingen wel begrijpen. Echt drastische wijzigingen zijn er volgens hem niet getroffen wat betreft de afspraken die eerder in het sociaal akkoord zijn gemaakt. “We veranderen niets, we versnellen de invoering van sommige zaken, en we voegen nieuwe dingen toe. Daarbij is het geven en nemen voor zowel werkgevers als werknemers”, aldus Dijsselbloem.
Eén van die afspraken die het kabinet met de sociale partners heeft gemaakt gaat over de hervormingen van de WW en de ontslagrecht. Deze zouden later worden uitgevoerd. Op aandringen van D66 is afgesproken dat de hervormingen nu toch zes maanden eerder ingaan. Eén onderdeel van de WW-ingreep wordt zelfs een jaar naar voren gehaald: vanaf 2015 moet een werkloze al na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.
Maandag spreken FNV en CNV over het begrotingsakkoord. CNV-voorman Jaap Smit heeft vrijdagavond al gezegd positief te zijn.
CPB Het CDA en GroenLinks hebben om een doorrekening van het begrotingsakkoord gevraagd. Nog vóór de Algemene Financiële Beschouwingen, die woensdag en donderdag zullen plaatsvinden, moet het akkoord door het Centraal Planbureau zijn doorgerekend. Minister Dijsselbloem heeft het CPB vrijdagavond nog de opdracht gegeven het nieuwe akkoord door te rekenen. NRC schrijft hierover :
De doorrekening kan komende week al beschikbaar zijn tijdens het Kamerdebat over het akkoord, waarvoor de vijf betrokken partijen een meerderheid hopen te vinden in de Eerste Kamer. Als ook de gevolgen voor economie, groei en banen moeten worden meegenomen in de doorrekening zal het iets langer in beslag nemen volgens Dijsselbloem.”
Wonderlijke combinatie Over de samenwerking met de christelijke partijen en D66, zegt Dijsselbloem dat het ‘een wonderlijke combinatie’ is. “Maar het werkt wel.”
Volgens de minister heeft hij tijdens de onderhandelingen meerdere malen gedacht dat het niet zo goed ging. Hij is verheugd dat ze er alsnog uit zijn gekomen. Indien er in de toekomst weer steun gezocht moet worden met de oppositie, dan zijn D66, ChristenUnie en de SGP de eersten waar Dijsselbloem zal aankloppen. Maar, zo benadrukte hij, het zijn géén gedoogpartners. Hoe hij ze wel noemt? Zijn ‘meest geliefde oppositiepartijen’.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (60)

Jensbos
Jensbos13 okt. 2013 - 13:14

"Minister van Financiën ziet weinig ruimte voor verdere onderhandelingen met sociale partners" Het neo-liberalisme heeft weer gewonnen

Rode druppel
Rode druppel13 okt. 2013 - 13:14

Alweer laten doorrekenen van het CPB. Tja, wat zal de glazen bol nu uitwijzen. Politieke partijen vertrouwen op het CPB, en steeds zit het CPB ernaast. Dom, oliedom. Ik ben werkelijk benieuwd naar het FNV onder leiding van PvdA er Heerts. Zijn ze nog een vakbond of heeft Heerts de vakbond onder controle voor zijn partij.

dlagewaa
dlagewaa13 okt. 2013 - 13:14

Dit akkoord moet nog een naam hebben. Het '30 zilverlingen' akkoord lijkt me een heel goede. Door mee te doen hebben de christelijke partijen de pensioenen van alle jongeren van nu ingeruld voor wat chistelijke stokpaardjes. Ben benieuwd hoe ze na hun vurige afwijzing van vorige week in de Eerste Kamer nu hun draai ten faveure van de nieuwe pensioenwet gaan verklaren.

insignia
insignia13 okt. 2013 - 13:14

Wat is er wonderlijk aan deze combinatie? Als je even verder door fietst naar rechts kom je vanzelf bij de Rechtervleugel van de VVD, de PVV, dwz de vorige gedogers van Rutte. Maar niet stoppen voor rood hoor!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 okt. 2013 - 13:14

Het motte van Ruttes kabinetten: Iedereen mag gezellig meepraten maar vooral iedereen zijn mond moet houden, want het kabinet wil alleen praten over haar eigen oplossingen en niet over of de oplossingen juist of niet zijn. Weet u het nog? Rutte rekende ooit 50 miljard mis, uiteindelijk heeft het volk en media die mis-rekenen van onze premier weggelacht! Hoezo Nederlanders lopen achter in de wiskunde?! Het is niet voor niets dat in Nederland de laatste tijden 1+1 een 3 is geworden. 50 miljard mis? en nu moeten wij ineens niet met Rutte terugrekenen of terug bladderen in zijn beleid en zaagmachines, zijn regels en wetten-tjes ?

jaapvos
jaapvos13 okt. 2013 - 13:14

Je haalt de christenen in je coalitie & er gaat opeens meer geld naar defensie & minder naar de zorg...........

meijerlahn
meijerlahn13 okt. 2013 - 13:14

"Nu ons kiesstelsel niet langer een stabiel landsbestuur garandeert, moet de grondwet op de helling, schrijft Hans Wansink. 'Het blijft merkwaardig dat juist D66 niet aanhaakt nu de tijd rijp lijkt voor, om het deftig te zeggen, een 'constitutioneel moment'.' " http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3526751/2013/10/14/Pechtold-maak-de-belofte-van-Van-Mierlo-uit-1966-nu-eens-waar.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten13 okt. 2013 - 13:14

'Wie nu naar Griekenland gaat, waant zich in Duitsland van de jaren 30.' Wie over een paar jaar in Nederland komt ook. Lees en huiver.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13166/Joyce-Brekelmans/article/detail/3526823/2013/10/14/Wie-nu-naar-Griekenland-gaat-waant-zich-in-Duitsland-van-de-jaren-30.dhtml

Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Uiteindelijk, o paradijs zal het er op uitdraaien dat velen inplaats van 1, 2 baantjes onder hun niveau moeten nemen. The great European dream. Net zoals in Amerika. En dan zal je het gescheld en getier horen van onze zwarte kousen coalitie. Waarom scholen die mensen zich niet bij? Je kunt van die acht uur slaap toch gemakkelijk nog 4 uur opofferen?

boswachter2
boswachter213 okt. 2013 - 13:14

"Eén onderdeel van de WW-ingreep wordt zelfs een jaar naar voren gehaald: vanaf 2015 moet een werkloze al na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren." Had men al veel eerder moeten doen. Geen werk hebben en dan nog niveau eisen voor het werk wat men wil doen.

5 Reacties
wvdstraat
wvdstraat13 okt. 2013 - 13:14

Banen onder "niveau" zijn vaak veel fysieker van aard en lager in hiërarchie. Geen werkgever in die sectoren zit te wachten op een academicus of anderszins hoogopgeleide, die vaak 'zittend' werk heeft gedaan en daarnaast ook veel mondiger is, zeker niet wanneer diegene de 40 gepasseerd is. U bent trouwens niet de enige die aan dit belangrijke punt voorbij gaat, er is nauwelijks iets over dat gegeven te horen vanuit de politiek.

Rootman
Rootman13 okt. 2013 - 13:14

Garantie voor bijstand: ik heb het vorig jaar, als 60 jarige academicus met serieuze inspanning gedaan, om te concurreren met jonge Polen: ik heb het toch 3 maanden uitgehouden voordat ik aan de kant werd gezet (VEZET).

meijerlahn
meijerlahn13 okt. 2013 - 13:14

"Eén onderdeel van de WW-ingreep wordt zelfs een jaar naar voren gehaald: vanaf 2015 moet een werkloze al na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren." ------------------------------------------ Ik ken iemand die werkt op een bedrijf/instelling waar de ijdeltuiten (managers) vinden dat alleen nog HBO-ers mogen worden aangenomen voor werk dat gemakkelijk door MBO-ers zou kunnen worden gedaan. Alleen HBO-ers in dienst maakt het bedrijf natuurlijk wel heel belangrijk en interessant. Met als resultaat: desinteresse en cynisme en daarmee een abominabele sfeer op de werkvloer.

WendyB2
WendyB213 okt. 2013 - 13:14

En dan wel nog eens 600 miljoen gaan pompen in het onderwijs terwijl je die dure hoogopgeleiden gaat dwingen om ondanks hun dure opleiding en ervaring ongeschoold productiewerk te verrichten? Dat is regelrechte kapitaalvernietiging. Geef dan gewoon toe dat Nederland een lage-lonenland wordt en dat er eigenlijk alleen nog behoefte is aan ongeschoolde goedkope productiekrachten. Ga dan als werkgever ook geen 5 jaar werkervaring en minimaal HBO vragen voor simpel productiewerk wat ze in China met ongeschoolde en ongeletterde boeren doen. De enige die nog belang hebben bij investeren in het 'onderwijs' is de D'66 InHolland management-elite voor wie een 'hogere opleiding' niets anders is dan een inhoudsloos statussymbool.

EricDonkaew
EricDonkaew13 okt. 2013 - 13:14

Je moet alleen niet vergeten dat WW een VERZEKERING is tegen onvrijwillige werkloosheid waarvoor (veel) premie is betaald. Bij werkloosheid heb je dus - mits aan enkele voorwaarden voldaan - gewoon RECHT op een uitkering. Uiteindelijk is werk accepteren onder je niveau wel acceptabel, mits opgebouwde financiële rechten niet worden aangetast. Aan de andere kant moet er sprake zijn van een redelijke periode waarin je de kans krijgt om te solliciteren naar banen van jouw niveau. Of die periode een half jaar moet zijn, of een heel jaar, daar kunnen de meningen over verschillen. Maar minder dan een half jaar moet het zeker niet worden. Nogmaals, WW is geen 'gratis geld' (zo'n lekker onzinnig rechts dooddoenertje), maar er is gewoon door de werknemer voor betaald.

Woeki Hypo
Woeki Hypo13 okt. 2013 - 13:14

Paars-met-de-Bijbel is heilig. God steunt de neoliberale economie, een wetenschap, geeft het sociaal darwinisme bijstand, een ideologie, en vergeet de mensen, zijn religie. Woeki Hypo.

1 Reactie
lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Moet je er wel bij vermelden dat God's nieuwe naam : "Mammon" is geworden...

Maggy1943
Maggy194313 okt. 2013 - 13:14

Ik zie niet in waarom werkelozen niet zelf mogen beslissen op welk niveau men wil werken. Ik vind het van grote vrijheidsbeknotting getuigen als iemand die hoogopgeleid of middelbaar opgeleid is ver onder zijn niveau verplicht te werk wordt gesteld. Het gaat mij teveel naar slavenarbeid ruiken om komende en huidige werkelozen onder dwang werk te laten doen dat ver onder hun niveau is, vooral als werknemers zelf niet meer mogen beslissen het werk te willen doen waar zij gespecialiseerd en goed in zijn. Ik vind het schandalig dat huidige werkelozen en toekomstige werkelozen als slaven zullen worden behandeld. Het is respectloos omdat men jarenlang belasting heeft opgebracht en in de nabije toekomst als een soort van 2e rangsburgers zullen worden behandeld.

7 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 okt. 2013 - 13:14

[Ik zie niet in waarom werkelozen niet zelf mogen beslissen op welk niveau men wil werken.] Dat mogen werklozen best. Ze moeten alleen niet verwachten dat als ze werk weigeren omdat het onder niveau zou zijn dat ze daarna nog geld van ons krijgen.

IJsbrant
IJsbrant13 okt. 2013 - 13:14

"Ik zie niet in waarom werkelozen niet zelf mogen beslissen op welk niveau men wil werken." Ik zou dat ook niet doen, als me de dat tenminste kon permitteren zonder de gemeenschap op te laten draaien voor mijn kieskeurigheid.

itsme3
itsme313 okt. 2013 - 13:14

Maar ze hoeven helemaal niet onder hun niveau te werken. Ze mogen gerust van hun uitkering afzien en doen wat ze willen.

freaky33
freaky3313 okt. 2013 - 13:14

Precies. En wat staat daar tegenover als je daar niet mee in stemt? Kortingen op je uitkering zeker? Dat riekt behoorlijk naar dwang/slavenarbeid inderdaad. Overigens is het niet nieuw dat uitkeringsgerechtigde werk moeten aanvaarden onder hun niveau. Dat wordt door veel gemeente al opgedrongen aan die groep mensen heb ik begrepen, maar wordt dus nu blijkbaar 'officieel' opgedrongen door Den Haag bij wet. Echt te erg voor woorden en is bovendien erg demotiverend en stressvol aangezien je uitkering daar vanaf hangt. Bespottelijk en onmenselijk.

YrsaYrsa
YrsaYrsa13 okt. 2013 - 13:14

Dank je.

Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Het is geen slaven arbeid, maar wel kapitaal vernietiging. Een half jaartje onder je niveau, en je CV is naar de filistijnen. Dat is nu nog eens wat ze noemen streven naar die hoog opgeleide samenleving. Met je MBA komkommers plukken. Ik voorzie een uittocht van hoger opgeleiden, en dan zijn D66 en consorten gelukkig. Allemaal slaafjes uit Polen en andere ex Oostbloklanden. Rechteloos en zonder mondigheid.

EricDonkaew
EricDonkaew13 okt. 2013 - 13:14

Ik vind het niet zo dramatisch om (tijdelijk) werk te accepteren beneden je niveau. Ik geloof ook niet dat je cv eronder lijdt: het valt immers goed uit te leggen en het toont aan dat je in ieder geval bereidwillig bent. Voorwaarde is wel dat het om werk gaat dat je redelijkerwijs kunt doen. Dus geen billen wassen van bejaarden voor iemand die geen affiniteit heeft met zorg (die discussie is hier al eerder gevoerd). Of achter een vuilniswagen aanlopen voor iemand die dertig jaar achter een bureau heeft gezeten. Maar bijvoorbeeld gegevens invoeren in de computer: ik wil dat eventueel best doen als ik werkloos word, mits mijn opgebouwde ww-rechten niet worden aangetast. Kopje koffie erbij, wellicht wat leuke collega's... ik doe niet moeilijk. Maar zet dit typische D66-puntje zoden aan de dijk? Ik denk het niet. Een gemiddelde baas, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid, prefereert een twintigjarig blond tiepteefje met minirok boven een overgekwalificeerde 53-jarige man. Kortom, Pechtold, rijkeluiszoontje dat in Leiden kunstgeschiedenis is gaan studeren, begrijpt er weer helemaal niks van. Ik schrik, nogmaals, niet van zijn idee, maar het lost de crisis niet op.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub13 okt. 2013 - 13:14

"Iedereen beslist mee"? Nou, nee. Het dictatenbeleid van reactionair-rechts, betekent juist dat bepaalde groepen helemaal niets te vertellen hebben. Hen werd niets gevraagd, en zij hebben maar te gehoorzamen, hoezeer ook in hun eigen en 's anders nadeel. Dat is dictatenbeleid en wanbeleid, en "iedereen beslist mee", is dus: een doorzichtige leugen. Het is dan ook duidelijk, dat sociaaldemocratie voor jou een te hoog gegrepen, te ambitieus concept is, precies zoals het dat, voor 20 zilverlingen, ook plotsklaps moreel ongrijpbaar bleek voor de PvdA.

rbakels
rbakels13 okt. 2013 - 13:14

Allemaal waar, maar dat "op de schop nemen" is noodzakelijk omdat de wereld verandert. Dat had een SP regering ook moeten doen. (nee, een PVV-regering niet, want Wilders is uit op ontwrichting!) Dijsselbloem straalt een en al rust en redelijkheid uit. Journalisten en andere duiders vergroten elke vermeende tegenstelling miljoenvoudig uit. En zonder tegenstellingen gaat het nu eenmaal niet!

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

@ Maggy Bos, zo 13 oktober 2013 17:09 En ik zie niet waarom een vakman minder rechten heeft dan iemand die net een pretstudie heeft afgerond.

1 Reactie
Maggy1943
Maggy194313 okt. 2013 - 13:14

Klinisch Fysicus, Ik heb liever dat iedereen gelijke rechten heeft.

Woeki Hypo
Woeki Hypo13 okt. 2013 - 13:14

@Maggy Bos, zo 13 oktober 2013 17:09, “Ik zie niet in waarom werkelozen niet zelf mogen beslissen op welk niveau men wil werken. Ik vind het van grote vrijheidsbeknotting getuigen als iemand die hoogopgeleid of middelbaar opgeleid is ver onder zijn niveau verplicht te werk wordt gesteld.” De reden is de volgende: De neoliberale micro economie leert dat de werkgever zijn maximale winst kan nemen als de werknemers onderling volledig (maximaal) concurreren. Bovendien mag de potentiële werknemer bij voorkeur geen reden hebben om zich niet aan te bieden op de arbeidsmarkt. Het gaat hier dus om twee machtsverhoudingen in het voordeel van de werkgever. Machtsverhoudingen die de prijs van de werknemer moeten drukken. Al het sociale beschouwt de neoliberale econoom als kosten, weerstand, traagheid of verstoring. De neoliberale econoom gelooft in tegenstelling tot de natuurkundige in de eeuwig bewegende machine. Je moet eens analyseren met welke argumenten je tegenstanders over je heen vallen. Deze tegenstanders werpen zich ineens op als verdedigers van de onderklasse. Terwijl de neoliberale economie er is voor de bovenklasse, de elite en tegenwoordig ook de hogeropgeleiden als potentiële elite, sommigen uitgezonderd. De onderklasse zelf heeft ook belang bij sociale rechten, dit wordt door je tegenstanders ook even vergeten. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Dwangarbeid of verhongeren. http://www.doorbraak.eu/open-brief-reintegratiepraktijk-ede/

Maggy1943
Maggy194313 okt. 2013 - 13:14

Voor degenen die mijn reactie hebben begrepen, dank jullie wel. Degenen die mijn reactie afkraken. Ik zou maar eens heel goed nadenken wat het voor jezelf in de toekomst gaat betekenen en wat de persoonlijke gevolgen zijn, als je als vakman of hoogopgeleide verplicht wordt onder je niveau te moeten gaan werken. Ik vind het een zeer gevaarlijke ontwikkeling dat hier op Joop lieden zijn die op een zeer neerbuigende manier over de huidige en nieuwe werkelozen spreken, het zijn juist deze mensen die werkelozen alle rechten willen ontnemen omdat werkelozen in hun ogen werkschuw tuig zijn, omdat zij werkschuw tuig zouden zijn worden ze door deze lieden als 2e hands burgers gezien en behandeld. Geen enkele werkloze wil op een rechteloze manier behandeld worden. Zeer zeker niet door landgenoten. Men vergeet één ding dat het ieders zijn/haar goed recht is om dat soort werk te doen, dat bij een mens past. Maar als je zo dom bent om je dit recht door de neoliberale D66 van je af te laten roven, moet je later niet zeuren dat je later ook als 2e hands burger wordt behandeld. Immers je bent nu al niet solidair aan jezelf, laat staan dat je solidair bent aan de huidige en toekomstige werkelozen. Ik vind dit een zeer griezelige ontwikkeling dat er landgenoten onder ons zijn die het niet zo nauw nemen met de werkelozen.

Sternenstaub
Sternenstaub13 okt. 2013 - 13:14

Goed verwoord.

Wilbert2
Wilbert213 okt. 2013 - 13:14

Als je de grote lijn bekijkt sinds ergens tweede helft jaren '70 is dit akkoordje niet zo interessant. Toen is de omslag geweest van flower power en lief zijn voor elkaar naar dat je zo nodig assertief moest zijn en voor jezelf moest opkomen. En als je dat niet kon, was dat je eigen schuld. Gouden tijden braken aan voor mensen met een grote bek. Het neoliberalisme is hier rechtstreeks en logisch uit voortgekomen en wordt nog steeds verder gecultiveerd. Niet alleen worden 'shocks' als oorlogen, crises, natuurrampen misbruikt om volken te mennen. Dergelijke shocks worden zelfs kunstmatig gecreëerd of gesuggereerd. Wilders spreekt bijvoorbeeld over een "tsunami aan moslims". Pechtold, Samsom, Rutte en vele anderen gebruiken minder in het oog springende bewoordingen, zoals "hervormen", "participeren", "noodzaak van bezuinigen", om er maar een paar te noemen, maar we zitten toch vooral nog steeds in die vervelende (doch aangeprate) crisis. Maar er zijn veel meer voorbeelden van dit soort "newspeak". Ik wou het daar nu alleen even niet over hebben. Andere keer misschien. Waar Dijsselbloem het nog even spannend vond, of er een akkoord zou komen, stond dat voor mij vooraf al een tijdje vast. Maar ja, hij heeft natuurlijk een schijn op te houden en ik niet. Het punt is namelijk, dat die neoliberale trein moet doordenderen, zo vinden VVD, PvdA, D66, CDA, PVV en GL, die niet zelden ook de CU en dat SGP aan hun zijde vinden, indien nodig. Zoals ik hier al wel eerder heb geuit, maakt het de uiteindelijke machthebbers niet uit, wie de kolen op het vuur gooit in de locomotief, als de trein maar doordendert en liefst zo snel mogelijk. Volgens mij wordt er steeds alleen onderhandeld over hoe de politieke marionetten het neoliberalisme zo goed mogelijk kunnen dienen. En in de huidige context van dit akkoordje lijkt het uitgesloten om het op nieuwe verkiezingen aan te laten komen. Onder de kiezers is geen meerderheid voor hun plannen te vinden. Daarom dus maar dankbaar de numerieke meerderheid van VVD en PvdA in de TK blijven koesteren, ook al is die door kiezersbedrog tot stand gekomen. En daarnaast alleen nog een meerderheid in de Eerste Kamer zien te verwerven. M.b.v. de media krijg je dat wel gespind als "breed draagvlak" na die o zo moeilijke onderhandelingen. Nu ja, om een lang verhaal toch zo kort mogelijk te houden: Het bovenstaande wisten we vóór die onderhandelingen (en vóór Prinsjesdag en vóór het "sociaal akkoord" - what's in a name?) ook al. En dat er een meerderheid in de Eerste Kamer zou komen dus ook. CDA en GL hebben vorig jaar klapjes gekregen en zijn nu vrijgesteld van medewerking verlenen aan impopulaire maatregelen. Dus moet het nu maar even van D66 komen. Even tellen... CU en SGP zijn numeriek ook nog nodig, dus zo geschiedde. En Mammon zag dat het goed was... ;-) Moraal van dit verhaal: Het maakt neoliberalen niet uit op welke partijen er wordt gestemd, zolang VVD, PvdA, D66, PVV, CDA en GL bij elkaar maar een ruime meerderheid hebben. En of je D66, CU en SGP nu gedoogpartners noemt of "meest geliefde oppositiepartijen" maakt op zich niet veel uit. Zelf vind ik "collaborateurs" wel een toepasselijke aanduiding. Daar zit iets van "samenwerking" in. Mooi toch?

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski13 okt. 2013 - 13:14

Eens, vandaag weer een angst-zaai berichtje in de Telegraaf over vrees voor nieuwe aanslagen zoals die van 9-11. Volk lekker bang houden werkt blijkbaar goed.

lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Petje af! Helemaal goed en de spijker op zijn kop en dank je wel. :-))

Sternenstaub
Sternenstaub13 okt. 2013 - 13:14

Als jouw opiniestuk, jouw deconstructie van de ideologische waan die als een tsunami (!) de samenleving overspoelt en vooral de kwetsbaren treft, nu eens overal op de voorpagina werd afgedrukt, dan zou dat ten minste nog énig tegenwicht bieden in de semantisch-demagogische oorlog (newspeak; 1984) v.h. "nieuwe" establishment tegen de nuchtere waarheid. Maar in a brave new world, worden juist dit soort redelijke tegengeluiden afgedaan als ideologische waan, als subversieve uiting, daar het establisment, wat je zo trefzeker beschrijft, bestaat uit pathologische narcisten die graag hun eigen morele falen, hun eigen schuld projecteren op anderen, en dan met name hen, die weinig tegen deze lasterlijke beschuldiging kunnen uitrichten, want het niewe establishment bestaat uit hypocriete lafaards zonder politiek-historisch besef of maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, laat staan sociaal engagement, om helemaal maar te zwijgen over een houdbare, duurzame visie. Binnen enkele jaren, keert echter het tij tegen deze charlatans en usurpators. Het tij van de levensoceaan, of de wereld, keert namelijk altijd.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

Wat een enorm luxe gezeur hier op deze "sociale" site. Toen ik hier als buitenlander in Nederland kwam moest ik ook met mijn universitaire opleiding in de fabriek werken. Dat geld voor bijna elke buitenlander die hooggeschoold naar Nederland is gekomen. Waarom zouden Nederlanders dat dan niet kunnen. Verder gaat het niet om de WW, maar om de bijstand. Weten mensen hier het verschil dan niet. WW werk je zelf voor en de bijstand is een collectief vangnet voor als je geen werk kan krijgen. NIET VOOR ALS JE GEEN WERK WILT AANNEMEN!!!! Het is verre van dwangarbeid want je hoeft niet. Toen mijn zoon klaar was van school heeft hij in alle rust iets passends kunnen zoeken omdat hij geen uitkering aan had gevraagd. Niemand dwong hem iets te doen. Je bent dus vrij. Dat geldt dan niet voor als je gebruik wilt of moet maken van het collectieve vangnet.

2 Reacties
lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Zoran: Het is verre van dwangarbeid want je hoeft niet. Toen mijn zoon klaar was van school heeft hij in alle rust iets passends kunnen zoeken omdat hij geen uitkering aan had gevraagd. Niemand dwong hem iets te doen. Je bent dus vrij. Dat geldt dan niet voor als je gebruik wilt of moet maken van het collectieve vangnet. " Denk je dat echt? Waarom zijn Sociale Diensten dan op zoek naar mensen die de uitkering niet hebben aangevraagd? En dan nog even het verschil tussen een thuiswonend student en iemand die een gezin achter zich heeft staan, of een alleenstaande die nergens op kan terugvallen. Daarnaast wordt werken wel degelijk VERPLICHT gesteld, als je een bijstanduitkering hebt aangevraagd. Wie niet kan werken, moet eerst zowel medisch, als psychisch gekeurd worden. En dan conform de maatstaven van de bewuste Sociale Dienst wordt bekeken, wat iemand dan wel kan en moet doen. Het aantal mensen dat niets hoeft te doen voor de uitkering is erg laag en die mensen kunnen echt niet meer, of zijn simpelweg al te oud om ze nog achter de vodden te blijven zitten. Dat verplichte werk is of minimaal 20 uur in een normale baan, of 20 uur verplicht vrijwilligerswerk. Per week.

Sternenstaub
Sternenstaub13 okt. 2013 - 13:14

Misschien moet je je kennelijk wat primitievere buitenlandse normen maar beter niet projecteren op Nederland, en misschien moet je ophouden met vanuit je kennelijk wat lagerer waarden te moraliseren, oftewel, tegen ons aan lopen te zeuren alsof je het beter weet.

Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Ook met het ingrijpen op de huurmarkt lijkt de wal het schip te gaan keren. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3526738/2013/10/14/Woonlasten-worden-te-hoog-voor-steeds-meer-huurders.dhtml Wat een visie hebben onze bewindslieden toch.

1 Reactie
lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Nu al 380.000 kinderen die in armoede opgroeien. Steeds meer mensen die een beroep moeten doen op voedselbanken. Steeds meer mensen die een beroep moeten doen op schuldhulpverlening en steeds meer van die mensen hebben, of hadden een goede baan en een koopwoning. Het beperkt zich al ruim een jaar niet meer tot de allerlaagste inkomens, maar het groeit en omvat steeds vaker mensen met nog altijd een redelijk inkomen die het overzicht kwijt raakten, maar ook mensen die hun werk kwijtraakten en geen inkomsten meer hebben daardoor. En ja, de crisis is door mensen veroorzaakt en geen natuurramp. Daarbij blijkt vooral dat mensen die van deze razende trein af vallen, letterlijk in de steek gelaten worden. Erger: ze krijgen de schuld van hun eigen ongeluk. En zo razen we verder, richting de afgrond.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

Bij de tweede ronde van cantonale verkiezingen in Brignolles Frankrijk gister kreeg de Front National kandidaat 53,6 % van de stemmen, UMP de rest. SP was in de eerste ronde op de derde plaats geëindigd, en deed dus niet meer mee. Grote paniek bij de establishment partijen SP en UMP, over de overwinning van 'extreem rechts'. Het extreme van Front National is dat ze van EU en euro af willen, en van Schengen, uiteraard. Pechtold, Slob en v.d. Staay hebben de verkiezingen bij ons weer even uitgesteld, maar ik verwacht een soortgelijk resultaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bij ons. Het negeren van de eigen burgers, om een stel domme bureaucraten in Brussel te behagen, houdt een keer op. Han v.d. Horst begint ook in te zien dat de Nederlandse situatie begint te lijken op die van de Weimar Republiek.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger13 okt. 2013 - 13:14

@Luc DePater In het verleden is een mogelijke zege van populistsich rechts ook op een VOC manier opgelost...dat zie ik zo weer gebeuren hoor. Of denkt u werkelijk dat de BV Holland toestaat dat een peroxide populist als Wilders werkelijk aan de macht komt? Maar ik zal u vertellen. De PVV voorman trekt hoogstwaarschijnlijk Europa in...En de PVV is Wilders. Dan blijft de SP nog over in Nederland, die is redelijk snel klein te krijgen op een minder drastische manier, dat hebben we tijdens de afgelopen verkiezings campagne wel gezien.

eeweew
eeweew13 okt. 2013 - 13:14

Wat hebben de gemeenteraden met dit probleem te makeen?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew13 okt. 2013 - 13:14

VVD Light? VVD Heavy zul je bedoelen. Kijk maar naar de pogingen van Pechtold om het sociaal akkoord flink naar rechts te trekken (ww-duur, versoepeling ontslagrecht). Ik las ergens dat hij daar heel irritant over heeft gedaan. Mensen moeten eens af van het idee dat D66 een beetje links van het midden is. Dat is al lang niet meer zo. Van alle partijen is D66 in het grote cluster van economie annex sociale zekerheid de meest rechtse partij van het parlement. Extreem rechts dus.

Sternenstaub
Sternenstaub13 okt. 2013 - 13:14

"Het is dan ook verdomd gênant dat het zwartmaken van een minderheid - als ordinaire afleidingsmanoeuvre die de onkunde van de bestaande macht moet maskeren - nog steeds zo effectief blijkt." Joyce Brekelmans beschrijft hier mijns inziens het naar beneden trappen wat ook een aantal lieden alhier namens het establishment graag doet. Rutte II geeft de werklozen de schuld van de crisis, en de PVV de buitenlanders, en daarom is het, net als in Griekenland, écht twee of één voor twaalf, want in een crisis à la jaren twintig, dertig, zijn partijen als VVD en PVV, de politieke uitingen v.e. nieuwe intolerantie, een nieuw fanatisme, een nieuw fascisme. Dus eigenlijk niet nieuw, maar op herhaling in een wat ander jasje of uniform, met een wat ander jargon, maar niet zoveel anders dat wij het gevaar niet kunnen herkennen. Het is daarom een enorme blamage, dat een van oorsprong sociaaldemocratische, oftewel sociaal emancipatoire partij als de PvdA zich voor dat karretje laat spannen, en dat karretje gaat de helling af en de afgrond in. Ik kan iedereen dus van harte aanbevelen om er vóór die tijd uit te springen ;-) (Met dank aan Joop Schouten, ma 14 oktober 2013 13:38, voor de link.)

1 Reactie
lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Dat is nog niet eens het allerergste. Dat is het klakkeloos geloven wat die lui zeggen. Terwijl toch elk ZINNIG mens weet dat de crisis is veroorzaakt door de financiële wereld. De fluthypotheken waren de druppel die de emmer deed overlopen, maar de banken die al die rare constructies verzinnen en die verkopen aan mensen die denken daar rijk van te worden, terwijl ze die bankmedewerkers juist rijk maken en hun werkgever nog rijker dan die al is. Moedwillig de mensen die nergens schuld aan hebben ivm deze crisis gaan zwartmaken is een vorm escapisme. Het niet onder ogen willen zien van de waarheid.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

Voor de zoveelste keer heb ik van mijn gemeente de uitnodiging ontvangen om in het stembureau te gaan zitten, zowel voor de gemeenteraads- als vooR de Europese verkiezingen. Ik weet het niet....ik heb namelijk nu de indruk dat verkiezingsuitslagen er domweg niet meer toe doen......dat partijen en partijtjes handjeklap spelen en elkaar de baantjes toeschuiven... Moet ik DAAR mijn medewerking aan verlenen?.....

2 Reacties
Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Ja Hansje, jij controleert het democratisch proces. En of dat nu wel of niet verloopt zoals jij of ik dat graag zouden willen, het is van onschatbare waarde.

lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Wel een eer, hoor. Voor de gemeenteraadsverkiezingen zou ik het wel doen, zelf. De Kamerverkiezingen? Nou... daar zou ik stevig over moeten nadenken...., denk ik... Sterkte met je besluit!

Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Trouwens, die extra 50.000 banen zijn niet volgend jaar, niet over 5 jaar, nee niet over 10 jaar, maar tataa.... over 27 jaar. Jawel in 2040. Samen met een gat van 600 miljoen, krijgen we in 2040 er 50.000 banen bij. Feestje. Hoe in vredesnaam kan iemand met zijn volle verstand denken dat hij/zij de economische verhoudingen kan bepalen over 27 jaar. Dan ben je toch van de ratten besnuffelt als je dit soort van voorspellingen wilt doen. Niet te geloven wat een totaal pakket aan volledige onzin. Kan iemand alsjeblieft deze komedianten liefdevol gaan verzorgen daar waar ze geen kwaad meer kunnen.

1 Reactie
lembeck
lembeck13 okt. 2013 - 13:14

Ooowww.... dus échte Lange Termijn Visie?? WAUW... Bel de krant?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 13:14

Johannes Zeilstra, je hebt gelijk. Dat is waar ook, ik zou trots moeten zijn dat ik dat democratisch proces mag controleren.....maar ik word er wel moedeloos van..........want er wordt toch een beetje gesjoemeld met de verkiezingsuitslagen en .... Ach ja, ik ga er wel weer zitten, hoor....

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew13 okt. 2013 - 13:14

want er wordt toch een beetje gesjoemeld met de verkiezingsuitslagen ----------------------------------------- Nou, daar wordt in Nederland niet mee gesjoemeld, lijkt me. Wel met verkiezingsbeloftes, maar dat is wat anders.

Bakoe
Bakoe13 okt. 2013 - 13:14

Als ik bij het stembureau kom, en ik zie daar iemand waarbij ik me voorstel dat het Hansje N zou kunnen zijn breng ik met heel veel waardering mijn stem uit.

José
José13 okt. 2013 - 13:14

@ Isis Er zijn zat mensen die de teloorgang van de democratie toejuichen. Sinds ik het interview met Wolfgangs Streeck las, blijft dat in mijn hoofd rondspoken. "Er zijn wetenschappers die tegenwoordig een vermogen verdienen door de wereld over te vliegen en voor groepen CEO's te verkondigen dat de democratie als staatsvorm zichzelf heeft overleefd. En die mensen zitten daar dan en klappen als dollen. Dat klinkt als de retoriek van eind jaren twintig, begin jaren dertig." http://www.groene.nl/2013/36/ja-ik-ben-ook-woedend

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn13 okt. 2013 - 13:14

Dank voor de link, José'. Mooi en verhelderend interview. Nog een paar delen uit het interview waar ik me zo in kan vinden: Maar democratie is voor mij niet enkel een kwestie van kunnen stemmen. De democratie komt ook in de problemen als ze leeg begint te lopen. Bijvoorbeeld als het aanbod van de partijen op de politieke markt zozeer op elkaar lijkt dat er niets meer te kiezen valt. Of als de instanties die over de economie gaan niet langer beïnvloed worden door verkiezingsuitslagen.’ Woede als politieke strategie. Aan het einde van het gesprek geeft de beschaafde academicus aarzelend toe dat het ook hem tot hier zit. Boos, hij, na al die jaren? ‘Zoals gezegd, ik was ooit een optimistische sociaal-democraat. Als je ziet wat daar in de loop der jaren van geworden is. Welke kant het op gegaan is met de politiek, de inkomensongelijkheid die alleen maar groter wordt…’ Streeck herneemt zich, om op nog zachtere toon te vervolgen: ‘Ja, ik ben ook woedend. Ik ben teleurgesteld over wat er tijdens mijn leven met het politieke systeem is gebeurd. Teleurgesteld ook dat mijn ideaal van toen, van een serieuze hervorming van de politiek, zó gefaald heeft. En ik ben bang voor wat nog komen gaat. Trek de lijn van de afgelopen vijf crisisjaren eens door. Dan zie je: dit kan behoorlijk dramatisch worden.’