Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oxfam: Gênant dat Nederland zelf de grootste ontvanger is van ontwikkelingsbudget

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
11734099083_3fbb2bf9d6_z
Bijna een derde van het Nederlandse ontwikkelingsgeld wordt in eigen land besteed. Hulporganisatie Oxfam Novib noemt de gang van zaken ‘gênant’.
Volgens OESO-cijfers geeft Nederland 0,76 procent van het BNP uit aan ontwikkelingshulp, maar een groot deel van dat geld blijft gewoon hier. In het ontwikkelingsbudget van 2015 voerde Nederland bijvoorbeeld 1,2 miljard euro op aan kosten voor eerstejaars opvang van asielzoekers. Dat is al 23 procent, nog net geen kwart van het totale budget. Volgens Oxfam Novib komt daar nog eens ruim 8 procent bovenop in de vorm van allerlei subsidies aan het bedrijfleven. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib:
"Het is gênant dat Nederland zelf de grootste ‘ontvanger’ is van z’n eigen hulpbudget. Volgens een recent rapport van de Algemene Rekenkamer ontbreekt bovendien het bewijs dat de inzet van het bedrijfsleven bijdraagt aan ontwikkeling. In plaats van een budget voor Ontwikkelingssamenwerking kunnen we langzamerhand beter praten over een binnenlandse grabbelton. Het kabinet speelt mooi weer met een budget van 0,7 procent van het Nationaal inkomen voor hulp, maar de allerarmsten worden voor de gek gehouden."
Cc-foto: William Warby

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.