Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak-Marengo tegen de gevreesde crimineel Ridouan Taghi de opsporing van criminelen belangrijker gevonden dan de beveiliging van slachtoffers. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na uitvoerig onderzoek naar de beveiliging en moorden op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, dvocaat Derk Wiersum en Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B. Zij werden allen vermoord om de vervolging van Ridouan Taghi te frustreren. Door die houding van het OM is de beveiligingstaak van de politie niet goed uitgevoerd. Stavros Zouridis, plaatsvervangend voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, presenteerde woensdag in Den Haag de resultaten van het onderzoek 'Bewaken en Beveiligen, lessen uit drie beveiligingssituaties'.
Zonder het expliciet te benoemen rekent de OVV dit vooral de top van het Openbaar Ministerie aan: het college van Procureurs-Generaal. Zo stelt de OVV dat de resultaten van een eerste dreigingsanalyse voor Nabil B. en zijn omgeving, bestemd voor het college van PG’s, niet zijn gedeeld met functionarissen van het OM die verantwoordelijk waren voor het beveiligen van familieleden van Nabil B. Uit die analyse blijkt al in de zomer van 2017 dat dreiging voor alle mensen uit de kring van Nabil B. „hoog” is en de ernst van die dreiging als „ernstig” wordt gekwalificeerd. In die analyse wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat een naaste van Nabil B. wordt vermoord, omdat de kroongetuige zelf niet bereikbaar is. (…) Volgens de OVV is er bij het OM en de politie sprake van „gescheiden silo’s” die uitwisseling van relevante informatie ernstig bemoeilijkt.
Nadat Reduan B. was vermoord werden dezelfde fouten herhaald waarna de moorden op advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries volgden. Het OM en politie namen besluiten op basis van aannamen die niet getoetst werden, zoals dat 'advocaten geen doelwit waren'. Het Openbaar Ministerie faalde ook in de communicatie met De Vries en de familie van B.
Na de moord op Reduan zijn door het OM en de politie geen strategische keuzes gemaakt over het afschermen en delen van informatie. De onderzoeksraad rekent dat met name het OM aan dat dit probleem weer speelt bij de beveiliging van Derk Wiersum en Peter R. de Vries. „De politie is voor haar informatiepositie in situaties van dreiging uit de zware georganiseerde criminaliteit in grote mate afhankelijk van keuzes en besluiten van het OM.”
Instanties moeten zich beter voorbereiden op de dreigingen vanuit de georganiseerde criminaliteit, is een van de aanbevelingen van de OVV. De werkwijze moet centraal worden aangestuurd en er moet volledige toegang tot beschikbare informatie komen voor instanties die gaan over beveiliging. Een andere belangrijke les is dat een kroongetuigedeal pas bekend mag worden gemaakt zodra de beveiliging van betrokkenen is geregeld. Dat was in de aanloop van de moord op Reduan B., de broer van de kroongetuige, niet het geval.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Circus is back in town: Er is ergens iets vreselijks gebeurd, er wordt een onderzoek gedaan, er wordt geconcludeerd dat de instanties alles fout hebben gedaan, er worden extra procedures, overlegorganen, bestuurslagen en richtlijnen aanbevolen, de media doen er een paar flinke scheppen verontwaardiging bovenop, de tweedekamerleden staan om het hardst te bleren, de minister levert overhaaste hervormingen en wetgeving af ... en een paar jaar later loopt alles volledig in het honderd. Volgens mij doet het OM wat ze kunnen gezien het halfslachtige, hypocriete drugsbeleid. Ze zullen voortaan vast en zeker meer prio geven aan persoonsbebeiliging.
Voeg daarbij: de slordige omgang met persoonsgegevens, die meermaals zomaar op straat lagen.
Naar mijn mening: als iemand dusdanig langdurig en intens beveiligd moet worden, moet die persoon zich terugtrekken uit het openbare debat of functie. Het is namelijk niet vol te houden, niet voor de persoon, noch voor de gemeenschap. Dan maar zwichten, maar je moet wel praktisch en realistisch blijven. Er kunnen heus wel alternatieve oplossingen te vinden zijn.
@Joop den Uil Wat is je volgende briljante voorstel, liquidatie-locaties waar de georganiseerde misdaad deze ongestraft kan uitvoeren?
Zwichten voor boeven? Nooit. En: stel mn neefje word kroongetuige. Ik ben burgemeester van een mooie gemeente en ik word ineens bedreigd; jammer maar helaas uw functie vervalt? In kroongetuige zaken is de dreiging naar personen toe imho toch vaker tijdsgebonden (na veroordeling valt er niks meer te ‘winnen’ met familie bedreigen. Dan imho liever ‘alles’ uit de kast. Maat voordat dat überhaupt mogelijk gaat zijn: moet er wel wat gebeuren bij o.a. het OM. Zal wel nooit kunnen dus. Criminelen hoeven niet te investeren in ondermijning als er al zon zooitje van word gemaakt door de top. En nee ik ben niet uit op bloed. Dat hebben we al genoeg gezien. Wel op verbetering.
Joop Dat - "Er kunnen heus wel alternatieve oplossingen te vinden zijn." - is een beetje heel erg naïef als je bedenkt dat die mensen die die alternatieve oplossingen vorm geven, vanzelfsprekend dan Zo mogelijk nog een tandje erger bedreigd gaan worden.
In het radioprogramma "Sven op 1" heeft advocaat Christiaan Vlokstra uitstekend commentaar gegeven. O.a. bekritiseerde hij de focus op kroongetuigen in zaken als Marengo. Ten onrechte wordt daarvan heel veel verwacht, terwijl enorme veiligheidsrisico’s ontstaan voor familieleden van die getuigen en, zoals is gebleken, ook juridische actoren als advocaten, en zelfs magistraten (officieren van justitie en rechters). De samenwerking en communicatie tussen de verschillende erbij betrokken justitiële en politionele organisaties blijkt vaak gebrekkig, waardoor onnodig informatietekorten en -verlies ontstaan met soms dus noodlottige gevolgen. Een grondige evaluatie en reorganisatie van dit hele systeem is noodzakelijk, is de conclusie, Wellicht moet meer ingezet worden op infiltranten, hoewel de laatste jaren gebleken is dat zich daar ook grote problemen met de nodige risico’s voor die infiltranten hebben voorgedaan.