Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

OVP-activisten bedreigen Harderwijks festival om filmvertoning

  •  
04-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oostvaardersplassen_koniks
Het Harderwijkse visserijfestival de Aaltjesdagen heeft een natuurfilm over de Oostvaardersplassen uit het festivalprogramma moeten schrappen, nadat activisten de organisatie hadden bedreigd. Het was de bedoeling om  De Nieuwe Wildernis  van Ruben Smit te vertonen in een openluchtbioscoop in de Vischafslag, maar dat gaat nu niet door.
Op de website schrijft de organisatie:
"De film en het natuurbeheer van de Oostvaardersplassen worden door activisten niet als twee losse onderwerpen beschouwd. Wij willen dat onze bezoekers zich veilig kunnen voelen en dat de avond zelf een feest kan zijn. Wij betreuren het enorm dat er activisten zijn die op deze ‘grimmige’ wijze hun mening willen afdwingen."
De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rond de Oostvaardersplassen en de wilde dieren die daar leven. Daarover schreef Joop eerder:
"Tijdens de wintermaanden was er veel te doen rond de dieren in de Oostvaardersplassen. Omdat er te weinig voedsel beschikbaar was voor alle dieren, stierven veel van hen. Om dat te voorkomen werd besloten zwakke dieren preventief te ruimen. Dierenactivisten kwamen daarbij in opstand en ondernamen dagelijks, tegen alle waarschuwingen van experts in, tochten naar de Oostvaardersplassen om daar balen stro en ander vaak oneetbaar materiaal over de hekken te gooien. Ook stond er een hamburgerkraam om de dierenvrienden van een broodje vlees te voorzien."
Vorige maand knipten activisten een deel van de omheining los waardoor enkele drachtige herten wisten te ontsnappen, op de snelweg belandden en afgeschoten moesten worden.
De organisatie van de Aaltjesdagen zal nu  Holland: Natuur in de Delta  draaien in de openluchtbioscoop.
Bron: NOS / cc-foto: Wikimedia Commons

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bernie2
Bernie25 jun. 2018 - 8:38

Wikipedia zeg over terreur: "..het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek doel. In de meeste opvattingen over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers." Voilá. De bende(s) en individuen die qua geweld menen in een Vrijstaat te leven, moeten meteen worden opgerold. En het lijkt mij dat een rechter hier wat glasharde en heldere uitspraken over moet doen. Zodat natuurbeschermers en boswachters voortaan veilig hun werk kunnen doen. En het Visserijfestival in kwestie in de planning van haar programma's niet eventuele reacties van de onderbuikende terroristen hoeft mee te wegen. Dieptriest dat het nu zo afloopt.

Davy ????
Davy ????5 jun. 2018 - 7:09

Door toe te geven aan de activisten, geef je hun een goede rede het een volgende keer weer te doen en meer macht dan ze verdienen.

5 Reacties
Anneweer
Anneweer5 jun. 2018 - 9:19

De organisatie heeft weinig keus, denk ik, hoe wrang het ook is. Het alternatief is om russisch roulette te spelen met de gezondheid van onwetende festivalgangers. Ik zeg 'onwetend' omdat de mensen vantevoren inlichten ook niet echt gaat werken. Wie komt er nog wanneer je weet dat er een reële dreiging is? Dan kan het hele festival de prullenbak in.

campman2
campman25 jun. 2018 - 11:44

Anne, "..russisch roulette te spelen met de gezondheid van festivalgangers" Dus één belletje van een verwarde milieugekkie en daar maak jij dan dit van? Tsja.

Anneweer
Anneweer5 jun. 2018 - 12:32

Wat wil je dan, Campman? Het niet al te serieus nemen en alles gewoon door laten gaan? Eventueel met verhoogde beveiliging? Dat valt niet uit te leggen als er wel wat gebeurt. Helemaal omdat deze actiegroep al heeft laten zien over weinig verantwoordelijksheidsgevoel of respect voor anderen te beschikken.

Davy ????
Davy ????5 jun. 2018 - 13:10

@ Anneweer Als ze echt daad bij het woord voegen, moeten die activisten gewoon hard aangepakt worden en dat er een duidelijke grens getrokken wordt wat wel en niet kan, zodat ze dit in de toekomst niet meer doen.

campman2
campman25 jun. 2018 - 13:51

En wat zou jij dan willen Anne? Wil jij dan een maatschappij die gekaapt gaat worden door een ieder die maar een beetje gaat zitten dreigen? Op je rug gaan liggen met de pootjes omhoog? Wil je zo'n maatschappij? Wat dat krijg je geheid als je je rug niet recht houdt.

Audiomind
Audiomind4 jun. 2018 - 22:17

Ruben Smit presenteerde bij omroep Gelderland een prachtig natuurprogramma. Hierin ademde hij de liefde voor de natuur. Dat de activisten juist zijn film boycotten is bijna lachwekkend te noemen.

JasDon
JasDon4 jun. 2018 - 21:48

Er is duidelijk niet direct en hard genoeg ingegrepen tegen deze actievoerders. Anders hadden ze het wel uit hun hoofd gelaten dit soort acties uit te voeren.

Starter3
Starter34 jun. 2018 - 20:15

Allemaal loten van dezelfde stam. En het dan maar gek vinden dat de maatschappij polariseert.

Satya
Satya4 jun. 2018 - 19:02

Eerst mensenrechten, voor sommigen is een dier meer waard.

RobSon2
RobSon24 jun. 2018 - 17:39

Terroristische organisatie.

campman2
campman24 jun. 2018 - 17:35

"Wij betreuren het enorm dat er activisten zijn die op deze ‘grimmige’ wijze hun mening willen afdwingen." Daar had nog achter gemoeten: "en dat wij zo slap zijn daar nog aan toe te geven ook."

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jun. 2018 - 17:05

Bedreigde menssoorten moeten wij beschermen!

W-74
W-744 jun. 2018 - 17:00

Dit soort ‘activistisch’ gedrag zijn we helaas gewoon gaan vinden. Ik zie weinig verschil met bv de ruiten van De Balie ingooien vanwege Baudet en dit. Steeds meer mensen democratisch afgesproken regels of de gehele rechtstaat opzij te zetten voor hun zg grote gelijk. En voorlopig is die trend van activistische intimidatie en geweldpleging nog niet ten einde.

fluf
fluf4 jun. 2018 - 16:55

Terwijl even verderop in datzelfde Harderwijk dieren worden gebruikt in shows voor hun kunstjes. Terwijl dit tegen de wet is, maar men doet net of het "educatief" is. Educatie hoeveel salto's een dolfijn bereid is te maken voor een vis. Maar maak je vooral druk om deze natuurdocu

vdbemt
vdbemt4 jun. 2018 - 15:48

Dat begint terroristisch te worden.

1 Reactie
ton14024
ton140244 jun. 2018 - 16:12

Nu moet je alleen nog de terroristische daad daarbij bedenken.

punt2
punt24 jun. 2018 - 15:48

De terreur van de actiegroepen is duidelijk, onze samenleving moet zich aanpassen aan de grillen van de actievoerders want anders nemen zij het recht in eigen hand....... Met dit resultaat. Hekken openknippen zodat deze dieren en daarbij ook mensen kunnen omkomen wanneer deze dieren de weg opgaan, het maakt ze helemaal niets uit. Hun mening telt. de terreur van een hele kleine minderheid.

1 Reactie
Anneweer
Anneweer4 jun. 2018 - 17:26

Terreur is het goede woord.