Sinn Féin leiders Michelle O'Neill en Mary Lou McDonald
In Noord-Ierland is een nieuwe politieke crisis ontstaan door de ongekende overwinning van Sinn Féin, de partij die vroeger verbonden was met de IRA en hereniging van Noord-Ierland met de republiek Ierland voorstaat. Sinn Féin heeft opgeroepen een referendum te houden over de wens die het land verdeelt sinds de republiek een eeuw geleden onafhankelijk werd. De protestantse Unionisten, die onderdeel willen blijven van het Verenigd Koninkrijk, dreigen de vorming van een regering onmogelijk te maken als Sinn Féin vasthoudt aan die eis.
Volgens het vredesakkoord dat in de jaren 90 werd gesloten en waarmee een einde wam aan een bloedige burgeroorlog, moeten nationalisten en unionisten altijd beide deel uitmaken van de regering. Sinn Féin mag als grootste partij met 29 procent van de stemmen wel de premier leveren, een historische gebeurtenis omdat Unionisten traditioneel de dienst uitmaken in Noord-Ierland.
De leider van Sinn Féinn, Mary Lou McDonald, trachtte de Unionisten gerust te stellen: "Wees niet bang. Er is een stralende toekomst voor ons allemaal." Ze riep op snel een regering te vormen. Sinn Féin wint ondertussen ook in de republiek Ierland, waar de partij de oppositie leidt, snel aan populariteit.
De regering van Boris Johnson in Londen heeft nu wel een probleem. In het vredesakkoord staat dat er door de Britse minister van Noord-Ierland een referendum over de vereniging van Noord-Ierland met de republiek uitgeschreven moet worden als het er naar uit ziet dat daar een meerderheid voor is. Volgens peilingen is daar nog geen meerderheid voor maar dat gaat de komende jaren vermoedelijk veranderen. De Unionisten hebben veel steun verloren door de gevolgen van de Brexit en blijven nu steken op 21,3 procent een nooit eerder vertoond dieptepunt. De breuk met de Europese Unie leidt ook in Schotland en Wales tot een toename van steun voor onafhankelijkheid. De Unionisten eisen dat Londen de schadelijke gevolgen van de Brexit voor Noord-Ierland aanpakt maar dat blijft vooralsnog uit.
Allereerst, de DUP (21%) is niet de enige Unionistenpartij. Naast de meer gematigde UUP (11%) is er ook nog de radikalere afsplitsing van de DUP, de TUV (7,6% - winst van meer dan 5%). Kortom, de Unionisten hebben ca 40% van de stemmen behaald. De winst van Sinn Fein is niet veel meer dan 1 %, geen wereldschokkende verschuiving in de richting van de nationalisten. De relatief grote winst (4,5%) ging naar de Alliance, die noch unionistisch, noch nationalistisch is. Maar deze winst kwam maar gedeeltelijk van de Unionisten, maar net zoveel van nog kleinere partijen als SDLP, Groenen, Labour alternative etc. Er is dus geen verschuiving in de richting van een nationalistische positie - hereniging. Vervolgens is het grootste discussiepunt voor de DUP (en de andere unionisten) niet het referendum, maar het Northern Ireland Protocol - wat volgens de unionisten de eenheid van de UK in gevaar brengt omdat Noord Ierland andere regels kent dan de rest van de UK, en er "grenscontroles" zijn tussen NI en de rest van de UK. De DUP heeft gezegd geen regering te vormen zolang dat protocol bestaat - of tenminste zolang dat protocol zorgt voor een "grens" tussen de UK en NI. Boris en co zijn al langer bezig met heronderhandelingen met de EU, maar dat lukt (terecht) niet echt. ALS -zoals de Unionisten willen - het protocol buiten werking wordt gesteld, wordt het spannend. Hoe reageert de EU/Ierland, en hoe reageert de NI-bevolking.
Dat valt wel mee. En een referendum helemaal niet. Het is niet zo dat Sinn Fein veel gewonnen heeft maar dat de DUP veel verloren heeft aan een derde partij omdat het de weg kwijt is. Juist ook omdat ze eerder al niet mee wilden doen, dus als ze dat weer niet doen (of kunnen) is het geen verassing. Sinn Fein heeft geen meerderheid. Macht word toch gedeelt. ALS er al een besturing komt, maar dat zal wel niet.
Hereniging van noord Ierland met de republiek gaat nooit gebeuren . Er zijn nu al meer katholieken dan protestanten in het noord Ierland. Zo gauw de katholieken zich willen aansluiten bij de republiek begint de ellende weer van voor af aan meer bepaald omdat de criminelen dan weer miljoenen kunnen verdienen aan de smokkel van diesel ,wapens en drugs . Ga maar kijken in Derry of weavers court in Belfast de muur schilderingen spreken voor zichzelf.
Een groot deel van de bevolking van de republiek zit er volgens mij inderdaad niet op te wachten en hield zich helemaal niet bezig met deze mogelijkheid in de laatste jaren.
''Overwinning Sinn Féin brengt hereniging Ierland dichterbij'' De door Westerse agressie veroorzaakt oorlog in Oekraïne is nog niet afgelopen of helden zien al weer nieuwe kansen om elders olie op het vuur te gooien. Nu dus aan de EU West grens. In Noord Ierland en Schotland denkt een deel te kunnen profiteren van de EU. Het mankeert er nog maar aan dat de EU/Navo ook hier alvast extra wapens gaat leveren. Of ze in Noord-Ierland nog niet genoeg wapens en bommen op voorraad hebben liggen. Het enige dat nog ontbreekt is dat EU elite kenbaar maakt dat ze in het kader van het VK bedreigen graag delen in de EU invloedsfeer willen hebben. Het is te hopen dat de expansiedrift van EU elite niet nog een oorlog gaat uitlokken maar helaas weinig kans.
"De door Westerse agressie veroorzaakt oorlog in Oekraïne is nog niet afgelopen" Of je hebt werkelijk geen idee wat je zegt of je bent aan het trollen voor Poetin. Welke is het?
Rusland valt binnen en begint een criminele oorlog en bezet en dood mensen in een onafhankelijk buurland. Niet 'het westen'. Zoals alle aggressievelingen geef je het slachtoffer dat aangevallen word of iets buiten je eigen verantwoordeleijkheid de schuld. De rest is brabbel dat laat zien dat je niks weet over Ierland. Deze keer geen betaling voor je text denk ik.
@ Kikkerts Jij schrijft: De door Westerse agressie veroorzaakt oorlog in Oekraïne Net zoals de burgers in Oekraïne hun eigen keuzes willen maken, willen burgers in Noord Ierland dat ook. Dat is een kenmerk van vrijheid. Het is niet onbegrijpelijk dat een aanhanger van het Russische fascisme weinig op heeft met mensen die in vrijheid keuzes maken. Die vrijheid gaat zelfs zo ver dat zelfs zover dat jij hier jouw Russische oorlogspropaganda mag uitdragen. In Rusland is ieder geluid dat tegen Poetin ingaat verboden. Overigens vind ik een verbod op het uitdragen van jouw opvattingen best te verdedigen. Leugens dragen niets bij aan een discussie.
Kikkerts, De Russen vermoorden kinderen en vrouwen in Oekraine en dat komt door Westerse agressie volgens jou. Daarom moet zulke propaganda nooit verboden worden. Zulke achterbakse opmerkingen moeten juist alle ruimte krijgen maar jij bent niet in staat een discussie aan te gaan met echte feiten. Het Ierse kwestie heeft niks met EU te maken. Lees je een keer in dan zal je misschien iets begrijpen.
@Kikkerts U draaft enigszins door. In tegenstelling tot de mensen hierboven wil ik er wel in meegaan in dat Poetin's "speciale operatie" niet volledig eenzijdig was of uit de lucht kwam vallen. Maar daar wou ik het bij laten, en bij het onderwerp blijven. Vervolgens ben ik u helemaal kwijt. De EU heeft de verkiezing beïnvloedt voor hun expansiedrift? Dat kleine hoekje? De enige reden die ik zou kunnen bedenken is Brexit-rancune maar dat lijkt me vergezocht. En aan wie zou de EU dan wapens geven? Aan de IRA, wat wordt gezien als een terroristenorganisatie waarvan sommige leden in meerdere landen gezocht worden? Of gewoon willekeurige burgers? De Engelse politie of het leger toch zeker niet... De EU heeft volgens mij geen wapens te geven daar er (nog) geen EU-leger bestaat. De donaties aan Oekraïne komen van de individuele lidstaten. Hmm, nu ik zo over complotten nadenk... Het komt het VK wel heel goed uit dat heel Europa, en niet alleen zij, een gigantische inflatie te verwerken heeft. Waar lag dat aluhoedje ook alweer?
de grens tussen noord-Ierland en de rest van het land én tevens de grens tussen katholiek protestants zal altijd een gevoelige lijn blijven dus waarom niet die markering wegnemen en voor eenheid in het land zorgen. men kan er best tijd voor inruimen omdat elke verandering weerstand ondervind maar uiteindelijk zal het idee inburgeren en zullen de landsgrenzen -hier de kust rondom- het meest helder zijn. dit zal ook het einde van een ‘oorlog’ markeren. ze bereiken in korte tijd een die Ieren: de abortuswetgeving gewijzigd middels een volksraadgeving en nu richting eenheid,
U laat het wel heel makkelijk klinken! Engeland geeft de republiek Ierland de sleutels van Noord-Ierland en iedereen is gelukkig! Kort voor Brexit liepen de Noord-Ieren de deur plat in de republiek om een Iers paspoort te halen dus daar hoeven ze niet meer zoveel te doen, gelukkig! Is natuurlijk een gigantische operatie als het überhaupt zover komt. De Engelsen houden zeer hardnekkig vast aan hun koloniën. Een groot deel van de Ieren vindt het wel best zo of heeft in ieder geval geen trek in een nieuwe burgeroorlog. Er gaat nog steeds veel dreiging uit van de IRA en het gebruikt ook nog steeds veel geweld maar daar heeft ons nieuws het nooit over.