Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overstromingsgevaar rivieren omdat het maar niet stopt met regenen

  •  
14-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2039 keer bekeken
  •  

De rivier de Linge dreigt in Gelderland buiten zijn oevers te treden als gevolg van de hevige regenval van de laatste dagen. Inwoners van delen van Geldermalsen en Leerdam zijn gewaarschuwd voor overstromingen. Ook bij andere rivieren loopt het waterpeil hard op.

Vannacht stabiliseerde het waterpeil, maar omdat het dit weekend flink blijft regenen is de verwachting dat het water zaterdag weer stijgt. In een liveblog houdt het Waterschap Rivierenland bij wat de huidige wateroverlast door de regenval is en welke maatregelen er worden genomen. Het waterschap adviseert bewoners van Geldermalsen en Leerdam spullen uit kelders, schuren en ook woningen in veiligheid te brengen omdat die kunnen overstromen. 

De hoge waterstand in de Linge is uitzonderlijk. De NOS meldt:

Onder normale omstandigheden staat de Linge 80 centimeter boven NAP. Nu is dat het dubbele, zegt Krom [woordvoerder Waterschap Rivierenland, red.]. Voor de Linge is dat hoge waterpeil bijzonder. Krom: "Op grote rivieren zoals de Maas, Waal en Rijn zien we vaker hoogwater, maar we zien maar heel zelden dat de Linge zo hoog stijgt."

Ook andere rivieren dreigen te overstromen. Verwacht wordt dat de Maas bij Maastricht zondag de hoogste waterstand bereikt. Het Waterschap Limburg houdt vooral de situatie bij Geul scherp in de gaten. In juli 2021 vond daar eveneens door zware regenval een hevige overstroming plaats die voor grote schade zorgde. Ook de uiterwaarden van de Rijn, Waal en IJssel zullen naar verwachting onderlopen. Boeren en gemeenten zijn al gewaarschuwd vee en goederen langs de rivieren weg te halen. 

Meer over:

overstroming, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 jan. 2023 - 19:23

Van de zomer waren er veel te lage grondwaterstanden. Vraag me af of dat nu is opgelost of niet. Die lage standen van grondwater kunnen leiden tot problemen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt16 jan. 2023 - 10:45

Echt opgelost is het allemaal nog niet. O.a. omdat totnogtoe het waterbeheer grotendeels was ingericht ten behoeve van de landbouw (ook hier is de invloed van de landbouw groot), die, om niet weg te zakken met hun grote traktoren, vooral geen natte grond wil hebben. Het nationale beleid is veranderd. Niet meer zoveel mogelijk water zo snel mogelijk naar zee loodsen. Maar water binnenslands opsparen (uiterwaarden, polders) om droge periodes beter aan te kunnen. https://www.onswater.nl/onderwerpen/maatregelen

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 jan. 2023 - 20:12

@vdbemt Dank u voor de link met interesse gelezen, De waterhuishouding heeft vele aspecten en ze worden goed belicht in o.a het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. I ga er van uit zoals alles met water dat we hier een oplossing gaan vinden.

Gaitj
Gaitj15 jan. 2023 - 14:16

het is een tijdje geleden maar ik heb op de lagere school al geleerd waar uiterwaarden voor zijn bedoeld: Overstromen zodat het gebied achter de buitenste dijken droog blijft.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 jan. 2023 - 10:48

Heb je ook geleerd dat, omwille van de scheepvaart, woningbouw en wat al niet meer, rivieren gekanaliseerd zijn. Waardoor bij hoog water het water NIET weg kon in uiterwaarden. Het beleid is nu weer: terug naar de uiterwaarden.

Rob12342
Rob1234215 jan. 2023 - 14:06

Het maakt niet uit joh, laag water:klimaatverandering. , Hoog water: klimaatverandering.. toch?

2 Reacties
LaBou
LaBou 15 jan. 2023 - 21:52

Je wilt het gewoon niet snappen, hè.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2023 - 10:52

Als je na decennia rustig wonen in een paar jaar tijd meerdere malen het water in je huis krijgt (zoals Zd Limburg), kun je wel spreken van 'verandering'. En hoe zou je deze verandering dan noemen?

HollandseKaas
HollandseKaas15 jan. 2023 - 12:32

De natuur is variabel , met grote uitslagen. Daar is niets vreemds aan. Dan weer te droog, dan weer te nat? Nee, dat heet variatie. In onze welvaartsbubbel kunnen we daar blijkbaar niet meer tegen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 9:35

En hoe noem je het als dat 'dan weer' 'steeds weer' gaat worden. En 'steeds heftiger' ? Dat is niet meer gewoon en ouderwets 'variatie'.

Olav Meijer
Olav Meijer15 jan. 2023 - 2:12

De situatie in Californië is op dit moment al helemaal rampzalig door langdurige extreme regenval. Extreme weersverschijnselen lijken in toenemende mate een klimatologisch probleem.

2 Reacties
HollandseKaas
HollandseKaas15 jan. 2023 - 12:34

Nee Olav. Dat heet natuurlijke variatie. Wat te denken van glaciale en interglaciale perioden. Dat zijn pas variaties. En ook die waren de volledig natuurlijk.

vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 9:39

@HollandseKaas. Dan heb je het over, zeg, 12000 jaar geleden. Toen waren er, meen ik, niet zoveel mensjes op deze aardkloot. Toch met grote veranderingen. Maarrrrrrr 12.000 jaar geleden. Je wilt toch niet zeggen dat het vervuilende en vernietigende gedrag van 8 miljard mensen geen enkele invloed heeft?

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 jan. 2023 - 20:38

Als je in de uiterwaarden gaat wonen, dan kan dit gebeuren. Er overstroomt helemaal niets, de rivier neemt alleen meer ruimte. Zoals al honderden jaren bekend is.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt15 jan. 2023 - 10:18

Houd vol, Bert. Houd vol.

Ejoth
Ejoth15 jan. 2023 - 12:03

Terecht hou vol. Dit is absoluut normaal.

Ejoth
Ejoth15 jan. 2023 - 12:04

Waar is de watermanager koning als je hem nodig hebt.

EenMening3
EenMening314 jan. 2023 - 16:11

We konden na de droogte van vorig jaar wel wat regen gebruiken, maar ook daar zijn grenzen aan... Er is de laatste 25 jaar veel gedaan aan waterberging. De projecten "Ruimte voor de rivier" en "Maaswerken" zijn inmiddels afgerond, maar dat is kennelijk nog niet genoeg.