Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overschot biggetjes dreigt naar afvalhoop te gaan

  •  
11-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
littlepig_300.jpg
Wie zijn nou eigenlijk het slachtoffer van een exploderende varkenssector ... De biggetjes of de boeren?
Varkensboeren zijn de afgelopen jaren steeds meer varkens gaan houden. Dat terwijl de overheid de varkenssector aan strengere regels bindt, megastallen wil verbieden en de export afneemt, dreigt de varkenssector te ontploffen. Veehouders mompelen dat het moment waarop biggen voor destructie weggaan steeds dichterbij komt.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
In Trouw luidt de sector de noodklok. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) meent dat er ‘een koude sanering plaatsvindt’ en LTO, de belangenbehartiger van de landbouw en veeteelt heeft het over ‘overleven bij hoge kosten’. Boeren berichten dat drachtige zeugen worden geslacht en biggetjes binnenkort niet eens meer naar de slachterij gaan, maar naar de afvalhoop.
De varkenssector bestond in 2010 uit bijna 9000 bedrijven die gezamenlijk zo’n 12 miljoen varkens houden. Het grootste gedeelte van het vlees is bedoeld voor de export, maar die staat onder druk omdat Duitsland, één van Nederlands belangrijkste afnemers meer zelfvoorzienend is geworden.
De boeren kunnen bijna niet meer tegen de hoge prijzen op. Door de dioxinecrisis is de voerprijs naar een recordhoogte gestegen en daarnaast hangen de nieuwe milieu- en welzijnseisen die in 2013 ingaan hen boven het hoofd. Boeren moeten dan zorgen voor minder ammoniakuitstoot, maar velen zeggen dit niet te gaan doen. Simpelweg omdat ze de maatregelen daarvoor niet kunnen betalen. Zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde enquete van AgriDirect.
De sector vindt dat ze recht heeft op overheidshulp vanwege de afnemende export en de strengere milieuregels. Agrarisch econoom Jack Peerlings van de Wageningen Universiteit zegt in Trouw dat het beter zou zijn als een aantal varkenshouders zou vertrekken. De sector waarschuwt dat dan de export van varkensvlees helemaal uit Europa zal verdwijnen en dat zij het stokje moeten overgeven aan Brazilië en de VS.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Tammo2
Tammo211 aug. 2011 - 10:29

Doodzonde! Nu de economische crisis echt door lijkt te gaan zetten, zit niemand meer te wachten op het duurdere, onhygienischere onzinvlees dat religieus geinspireerde, biologische flauwekulboeren produceren. 'Gelukkig' vlees is echt niet beter dan 'ongelukkig' vlees. Alleen de mensen die het produceren en kopen voelen zich er beter bij beter. Maar als je geen geld meer hebt, dan verdwijnt dat goede gevoel ook snel.

Martijn46
Martijn4611 aug. 2011 - 10:29

Alles wat de bio-industrie kan schaden juich ik van harte toe. Ik voel geen enkel medelijden met degenen die hun verdienen over de ruggen van die armen dieren. Minder -of liever nog helemaal geen - vlees is beter voor mens en dier, beter voor het milieu, beter voor de hongerbestrijding, ja eigenlijk voor alles. Onbegrijpelijk dat de vleesproductie en -consumptie niet veel meer wordt ontmoedigd door de overheid en dat de biologische en/of vegetarische producten niet worden gesubsidieerd.

pvandenbemt
pvandenbemt11 aug. 2011 - 10:29

`De sector vindt dat ze recht heeft op overheidshulp vanwege de afnemende export en de strengere milieuregels´ Wat dacht je, Bleker. Haal het laatste beetje subsidie van de kunst er ook maar af en help de boeren nog maar eens een keer. Daar kunnen ze het niet van doen? De kunst wel?

robertvdheide
robertvdheide11 aug. 2011 - 10:29

zou ook een slachtstop kunnen overwegen tot het overschot is weggewerkt

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 aug. 2011 - 10:29

Sla je slag. Voor ca. 39 euro heb je een biggetje van 25 kg . Kostprijs normaal ca. 56 euro. Hoe lang moet je daarvoor werken? Volg de ontwikkelingen op http://www.livestockresearch.wur.nl/NL/onderzoek/Producten_en_diensten/Biggenprijzenschema/

JoopSchouten
JoopSchouten11 aug. 2011 - 10:29

Ik zie twee positieve kanten aan dit verhaal. De biggetjes kunnen de afvalberg opruimen en als ze groot en volgevroten zijn aan de armen worden geschonken.

2 Reacties
kraai21
kraai2111 aug. 2011 - 10:29

"aan de armen worden geschonken " Niks schenken, als je wilt dat de armen een menswaardig bestaan hebben, dan gun je ze zeker toch ook wel dat ze voor hun voedsel mogen werken.

PietPaaltjes
PietPaaltjes11 aug. 2011 - 10:29

Ook te gebruiken voor het feest na de ramadan.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 aug. 2011 - 10:29

1)Wat moet ik me voorstellen bij een afvalhoop van biggetjes? Gaat dat niet stinken, mag dat wel van de EU? 2)"De boeren kunnen bijna niet meer tegen de hoge prijzen op." Een rare opmerking. Bedoeld wordt denk ik dat de varkenshouder het met de huidige opbrengstprijzen natuurlijk niet lang vol kan houden. 3)"Door de dioxinecrisis is de voerprijs naar een recordhoogte gestegen.." is regelrechte onzin. De vraag naar varkensvlees is m.n. in Duitsland door die affaire in elkaar gezet wat heeft geleid tot dumping van Duits varkensvlees. Naast lagere opbrengstprijzen heb je inderdaad te maken met hogere voerprijzen, om dezelfde redenen als waarom de voedselprijzen zijn gestegen: misoogtsten, veel vraag naar soja uit China en de energiesector, enz. De sector staat aan de vooravond van een sanering. De vraag is hoe warm of koud die wordt voltrokken. Volgens Van Meekeren hieronder kan dat niet koud genoeg gaan. En volgens Marc bestaat de sector toch uit dieren en milieuvervuiler, dus die zit er ook niet mee. De landbouwredacteur van Trouw is denk ik op vakantie gelet op de kop en inhoud van het artikel. Lastig in komkommertijd.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 aug. 2011 - 10:29

Correcties: ...De vraag naar varkensvlees is m.n. in Duitsland door die affaire in elkaar gezet...gezakt En volgens Marc bestaat de sector toch uit dieren en milieuvervuiler...dierenbeulen en milieuvervuilers Excuses.