Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Overlevenden Srebrenica wonen nog steeds in vluchtelingenkampen

  •  
17-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
16698471716_b3ae47b0ba_k

© cc-foto: Alex Shly https://flic.kr/p/rrA2SL

Een kwart eeuw na de massamoord op de bevolking van de door Nederlandse blauwhelmen beschermde enclave Srebrenica wonen overlevenden nog steeds in vluchtelingenkampen. The Guardian schetst een ontluisterend beeld van mensen die door de internationale gemeenschap in de steek zijn gelaten. Het verslag geeft ook een andere kijk op de door rechtse partijen in Nederland vaak geroemde ‘opvang in de regio’.
De verslaggever van The Guardian bezocht een kamp van ‘tijdelijke’ woningen nabij Tuzla in Bosnië. Er wonen honderden overlevenden die daar aanvankelijk ‘tijdelijk’ waren ondergebracht. Die tijdelijkheid ontneemt hen ook zicht op een toekomst. Zelfs de paspoorten die ze toegewezen krijgen zijn ‘tijdelijk’, vertelt een vluchteling. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om plannen voor de toekomst te maken.
“Ze hebben ons in de steek gelaten,” zegt een 25-jarige bewoner die als baby van een paar maanden oud uit Srebrenica moest vertrekken en sinds die tijd in ‘tijdelijke’ opvang in de regio woont. Het Servische leger, onder leiding van oorlogsmisdadiger Ratko Mladić, vermoordde mee dan 8000 mannelijke inwoners van Srebrenica. De Nederlandse regering maakte na 20 jaar in 2015 excuses voor het laten afvoeren van de mannen door de Serviërs.
De drie jaar durende oorlog dwong 2 miljoen mensen hun huizen in de steek te laten. Naar schatting zo’n 100.000 van hen zijn nog steeds ontheemd. 7000 van hen wonen in ‘tijdelijke’ opvangkampen. Een groot deel van hen is werkloos, degenen die werk hebben verdienen over het algemeen zeer weinig. Ze zijn niet in de enige vluchtelingen in Bosnië. Syriërs en Afghanen zoeken in het land een veilig onderdak. In de praktijk moeten ze op straat slapen.
cc-foto: Alex Shly

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Zeurmachine
Zeurmachine18 feb. 2020 - 14:14

Er is een koloniaal turks verleden. Dat is de oorzaak, niet een referendum. En ja, ik ken een aantal voormalige balkanbewoners. En ik kende hun angsten al voor die oorlog uitbrak. Ik heb goed geluisterd. En wat waren ze toen al bang voor oorlog, omdat dat samenleven één grote farce was geweest onder Tito. Hun woorden, hè. Ik ken een groot nederlands bedrijf waar ze als gastarbeiders werkten ten tijde van Tito. Stille vijandigheid, zo werd het door anderen omschreven. Over hoe in de Balkan de islam beleden wordt, heb ik hier niets over gezegd. Waarom wil jij dat mij per se gezegd hebben? Zo te lezen ben je flink slachtoffer. Daarom ben ik tegen kolonialisme van iedere vorm. De turkse legers zijn weg, maar net zoals in andere gebieden lieten de veroveraars een etnische puinbak achter. Ik ben er wars van me door de VN te laten voorschrijven wie fout was. Niemand die begint te vechten - met wapens of juridisch - omdat ze land nodig hebben, of andere neuzen hebben of in een andere taal bidden krijgen mijn sympathie. Het zijn altijd degenen die niét willen vechten, Serviër of Bosniër maakt niet uit, die als eerste onder de grond verdwijnen. Door mijn verre indiase voorouder wordt ik regelmatig aangezien voor joods. Gaskamergesis en al. "Godverdomme, vuile gore jood." Getrap tegen je deur. En als Nederlander heb ik volgens dit artikel niet alleen een ereschuld naar de Bosniër, maar ook de Afghaan. De Syriër. Zo bouwt het zich op door de tijd heen. En of ik snap.

4 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra19 feb. 2020 - 11:00

'net zoals in andere gebieden lieten de veroveraars een etnische puinbak achter.' De hele wereld is een etnische puinbak om tal van historische redenen. En dat zal in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. Is dat zo erg? De etnische verschillen tussen mensen hoeven geen enkel probleem te zijn, zolang die mensen daar geen probleem van maken of denken dat ze kunnen profiteren van hun vermeende etnische superioriteit of denken dat hun mislukte leven te danken is aan hun joodse buurman, bijvoorbeeld. Waarom wil je ons eigenlijk duidelijk maken dat je in werkelijkheid geen jood bent maar vanwege Indiase voorouders er alleen maar uitziet als een jood? Vind je het beledigend om voor jood te worden aangezien? Het klinkt bijna als een verontschuldiging... Gewoon aangifte doen tegen die racistische etters die tegen je deur lopen trappen, zou ik zeggen. Niemand hoeft zich te verontschuldigen voor zijn uiterlijk of afkomst.

Zeurmachine
Zeurmachine19 feb. 2020 - 14:16

@molly. Het is geen verontschuldiging. Hoe kom je daar bij. Dat schelden en zo: wel eens 09008844 gebeld en zo. Werd weggewoven. Met puinbak bedoel ik: ontheemde beschadigde groepen mensen vol wrok en trauma. Niet dat ik naar de hobbyclub ga en gezellig thee/koffie drinkt met natuurvrienden uit alle windstreken. Da's geen puinbak.

Ivan61
Ivan6119 feb. 2020 - 14:25

Ik ben geen slachtoffer, hoe kom jij daarbij? Sommige dingen overkomen je zoals oorlog.

Zeurmachine
Zeurmachine19 feb. 2020 - 17:47

@sarajlija. Ook goed. Ben je geen slachtoffer.

johannn2
johannn218 feb. 2020 - 13:29

Nederland is mede schuldig aan deze situatie. Als Nederland pretendeert zich daarvan iets aan te trekken, dan kan, dan móet het dat hier bewijzen. .

1 Reactie
Jozias2
Jozias218 feb. 2020 - 19:14

Schuldig waar aan? Volgens mij is er geen enkele Bosniërs door Nederlanders vermoord maar door de Serven. Het enige wat anders had moeten gaan is het wegsturen van de compound van een relatief aantal Bosniërs. Daarbij is Nederland deels (10%) schuldig aan hun overlijden. Die schadevergoeding is ook betaald.

Zeurmachine
Zeurmachine18 feb. 2020 - 8:35

@frits. De berichtgeving was eerst anders. Albanië en Bosnië kwamen er in de media eerst minder goed vanaf, door onafhankelijke journalistiek. Serviërs renden letterlijk jankend naar hun president, dat ze werden geslagen en weggejaagd. Staat op camera. Werd uitgezonden in Nederland. De Albanees had ruimte nodig: grote gezinnen en zo. Vanaf het moment dat GB, VS en VN partij kozen, was het Servië als boosdoeners. Die combi van GB, VS en VN hebben wel vaker een eigenwijze voorkeur die er door gedramd wordt. Tot de dag van vandaag kan ik niet begrijpen waarom Groot Servië van de VS niet mocht, maar Groot Albanië wel. Wat dacht je van beide niet? En was het de VPRO niet, die een docu uitzond over de moslimkampen die achteraf propaganda bleken, met beelden en al dat die hekken niet dicht waren? Dié beelden hadden de wereld overgehaald om voor Bosnië te zijn. Het had een les moeten zijn tegen kolonialisme, dat geblèr waar Bosnië mee begon, en dat grenzen helaas nog steeds nodig zijn. Maar nee, de islamitische uitbreiding kwam in de Balkan weer een stapje verder. Ten koste van veel te veel. Servië blijft zo boos en wil wraak voor tien eeuwen aanval. Ik vind het gevaarlijk oude kolonialen te laten winnen, al trekken ze nog zo'n zielig gezicht, al zitten ze er nog zo lang. Ze hoeven niet aangevallen of uitgeroeid te worden, maar ze mogen best weten dat ze niks hebben gedaan om trots op te zijn. Denk maar aan de blanke boeren in Zuid-Afrika.

1 Reactie
Ivan61
Ivan6118 feb. 2020 - 11:22

@ Zeurmachine, Jij weet dat allemaal zo goed zeg. Mag ik me even voorstellen. Ik ben een Bosnier met Kroatische roots. Ik was 33 jaar en 2 dagen jong toen ik mijn stad die bekend staat als Jeruzalem van Europa om mijn gezin uit Nederland op te halen. Mijn dochter was bijna 2 en ik heb haar nooit gezien. Dat is anders afgelopen zoals je leest. Als jij over Bosnie praat dan moet jij veel beter geschiedenis kennen voordat jij een religie of bevolkingsgroep aanwijst. Voor jouw informatie. Wij hadden via referendum gestemd om fatsoenlijk afscheid te nemen van kleine Jugoslavija. Slovenie en Kroatie waren weg en wij hebben ook gekozen weg te gaan. Serviers wilden ons niet loslaten en de gevolgen zijn bekend. Islam in Bosnie is vrij liberaal juist omdat wij door elkaar, met elkaar en naast elkaar leven. Net als andere 2 religies trouwens.

Robotnik1
Robotnik117 feb. 2020 - 23:25

@rvb: ik heb zo het idee dat u nooit gevochten heeft in een oorlog of een ander gewapend conflict maar wat u zegt is echt onbehoorlijk. Ik had wel willen zien wat jij gedaan had met het mandaat, spullen, eenheden , positie, steun van NL en of NATO partners, opleiding die de soldaten (jongens en meiden waren het) hadden.wat een held ben je dan, was jij erbij? Ben benieuwd en ik ben alleen geïnteresseerd in je antwoord op die laatste vraag.

Ivan61
Ivan6117 feb. 2020 - 22:55

In de praktijk zijn buitenlandse vluchtelingen of vluchters verdwaald in Bosnie, Klinkt hard maar dat is de waarheid. Wat de mensen uit Srebrenica betreft zit dat anders in elkaar dan auteur neerzet. Deze mensen zijn in steek gelaten door eigen regering. Er is waanzinnig veel geld overgemaakt om juist deze mensen van fatsoenlijke onderdak te voorzien en dat is allemaal opgemaakt. Over corruptie gesproken.

Frits Jansen
Frits Jansen17 feb. 2020 - 18:59

De Koude Oorlog is over, maar de conflicten in ex-Joegoslavië zijn slechts bevroren. Denk aan de Republika Srpska. Denk aan Kosovo dat veel landen nog niet erkennen. Denk aan de Serviërs die zich nog steeds superieur wanen in de regio. Het gebied vraagt nog steeds aandacht.

2 Reacties
Ivan61
Ivan6117 feb. 2020 - 23:01

@ Frits, Wat bevroren conflicten op Balkan betreft is maar een land schuldig en dat is VS. Het verdrag van Dayton is misdaad tegen menselijkheid.

Bert VanDuren
Bert VanDuren18 feb. 2020 - 0:28

Maar liefst 20% van Kosovo woont in Duitsland, land heeft een totale braindrain gehad. Daar is wel wat meer dan alleen 'aandacht' voor nodig.

Jozias2
Jozias217 feb. 2020 - 18:37

Ze zijn kennelijk vluchteling in eigen land en in de steek gelaten door hun eigen overheid. Uiteraard is het verschrikkelijk wat door de Serviërs is gedaan ook al waren de Bosniërs ook geen lieverdjes. En de VN heeft een onmogelijk plan bedacht. Maar na 25 jaar kun je zeker in je eigen land ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen bestaan en proberen iets op te bouwen.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra17 feb. 2020 - 22:27

'Maar na 25 jaar kun je zeker in je eigen land ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen bestaan en proberen iets op te bouwen.' O ja? Hoe dan? Buiten het vluchtelingenkamp ben je ongewenst en daarbinnen valt niets te verdienen. Blijft over: de criminaliteit of een illegaal naar het buitenland. Nederland bijvoorbeeld.

Jozias2
Jozias218 feb. 2020 - 9:45

Nou precies zoals gemeenschappen in de hele wereld hun bestaan opbouwen. Er werken mensen in Tuzla dus je zou een baan kunnen zoeken, je zou kleinschalig een onderneming kunnen beginnen. Wie zegt er dat ze buiten het vluchtelingenkamp ongewenst zijn? Het zijn Bosniërs woonachtig in Bosnië...Je kunt ook 25 jaar wachten tot er voor je gezorgd wordt. De economie in Bosnië groeit elk jaar met 3%, is er heel veel internationale hulp geweest en nog. Overigens staan er vele dorpen leeg omdat de oorspronkelijke bewoners daar niet terug wilden keren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 feb. 2020 - 9:35

'Overigens staan er vele dorpen leeg omdat de oorspronkelijke bewoners daar niet terug wilden keren.' Hoe zou dat zijn gekomen denk je?

I am Legion
I am Legion17 feb. 2020 - 16:44

Het is de overheid van Bosnië en Herzegovina die hier kwalijk verstek laten gaan in hun verantwoordelijkheid. Er is geen enkel excuus dat deze onafhankelijke republiek waar het economisch al jaren voorspoedig gaat deze mensen niet een beter bestaan kunnen bieden. Overigens is er helemaal niets mis met het concept van "opvang in de regio" die de schrijver van dit artikel zonder argumenten als kwalijk rechts afdoet. Het grootste deel van de vluchtelingen voor oorlog en staatsgeweld, niet te verwarren met de veel grotere stroom economische migranten uit diverse landen, wil bij voorkeur een tijdelijk veilig in de regio omdat ze helemaal niet willen migreren of dat in ieder geval natuurlijk niet eerstens als doel hebben. Er zijn omdat die eigen behoefte van opvang in de regio van vluchtelingen voor oorlog en staatsgeweld zoals in de omgeving van Syrië en Irak dus groot is dankzij financiële, faciliterende, en bemensende steun door het Westen ook zeer succesvolle voorbeelden van opvang in de regio. Maar dat willen sommigen om meer persoonlijke politieke redenen helemaal niet weten. https://www.ad.nl/buitenland/vluchteling-met-een-porsche-naast-de-tent~abbbb740/ https://www.trouw.nl/nieuws/bouw-steden-geen-kampen~b3683572/

itsme3
itsme317 feb. 2020 - 13:10

Als ik zo de foto's zie is het geen vluchtelingenkamp, maar gewoon een (arm) dorp, zoals (helaas) niet ongewoon in die regio,

Pater
Pater17 feb. 2020 - 11:00

In plaats van navel staren over de Nederlandse schuld zou NL hier daadwerkelijk iets kunnen doen. Ik ben vóór.

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr217 feb. 2020 - 14:11

En hoe had je dat concreet voor ogen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2020 - 17:58

Maar voor de integratie in de Bosnische samenleving kan Nederland daadwerkelijk maar weinig doen neem ik aan .

Robotnik1
Robotnik117 feb. 2020 - 23:20

Nou ik denk dat wij daar nou net helemaal niet moeten doen

Robotnik1
Robotnik117 feb. 2020 - 9:52

Vervelend, geen goed idee om ruim 25 jaar te gaan zitten wachten op actie vanuit Nederland. Wat kun je zelf eigenlijk doen om je positie te verbeteren?

3 Reacties
Marinus C.
Marinus C.17 feb. 2020 - 13:13

Wat je kunt doen zonder inkomen en zonder definitieve verblijfsstatus? Vrijwel niets, lijkt me. Zelf teruggaan naar hun eigen land zit er niet in.

Robotnik1
Robotnik118 feb. 2020 - 16:22

@the usual klagers: gewoon niet slachtoffer spelen. Werken en opbouwen. Echt wat een weggooiend met grote en mooie praters maar in de praktijk niets gepresteerd. Je moet het zelf doen en daar zijn sommigen nu te laat mee

Jozias2
Jozias219 feb. 2020 - 19:50

Welk eigen land marinus, het gaat toch om Bosniërs in Bosnië ?

Zeurmachine
Zeurmachine17 feb. 2020 - 9:38

Ik heb grote moeite aan te pakken dat het gegaan is zoals vanaf een bepaald punt gezegd werd. Steeds een verergering van de feiten. Steeds een vervolg. Een steeds grotere ereschuld, financiele verantwoordelijkheid. Ik zal geen seconde twijfelen aan Nederland als schuldige in bijvoorbeeld de politionele acties, maar dit Srebrenica verhaal komt zo gekunseld over. En wat heeft dit "vervolgverhaal" met migranten uit Syrië en Afghanistan te maken? De eindeloze etnische rotzooi komt voort uit de eeuwenlange bezetting door Turkije in dat gebied, en de volharding waarmee het gebied geïslamiseerd en verturkt werd. Niemand die Turkije eens met die ereschuld en herstelbetalingen confronteerd. Bosnië heeft een akelig koloniaal verleden. Kroatië en Servië zijn ook slachtoffer van deze koloniale geschiedenis, maar zij hebben de islam en turkse cultuur van zich afgevochten. Bosnië is gezwicht. Dat heeft die smerige oorlog van toen veroorzaakt. We hadden moeten beseffen dat een paar blauwhelmen zonder benul van de geschiedenis nooit hadden kunnen bemidddelen. Zij zitten nu getraumatiseerd thuis, vol twijfels over wat daar nu echt gebeurde en hoe zij dat dan hadden kunnen missen. Ze dachten dat ze hulp konden bieden, maar nu horen ze al decennia dat het moslimhaters waren. Wat erg voor die mensen.

6 Reacties
Grooteman2
Grooteman217 feb. 2020 - 12:30

Je hebt helemaal gelijk. Europa dacht het allemaal zelf wel te kunnen regelen. Uiteindelijk gevolg: blauwhelmen die niets mochten en waar bij Srebenica van werd verwacht dat ze met alleen geweren een complete tank-colonne tegen hielden. Nederland kreeg de schuld en Kok en kornuiten namen die nog op zich ook, waarbij ze Europa uit de wind hielden. Het mandaat deugde vanaf het begin niet, Regelmatig werden groepjes Blauwhelmen gevangen genomen en moeizaam vrij gepraat. Dit was zo'n smerige oorlog dat alleen een volle inzet van (grond)troepen had gewerkt maar daar wilde men niet aan.

Frits Jansen
Frits Jansen17 feb. 2020 - 19:04

NEE! Het is een wijdverbreid misverstand dat Joegoslavië ten prooi viel aan problemen met moslims. In werkelijkheid kunnen de Serviërs niet uitstaan dat "hun" Joegoslavië uiteenviel na het overlijden van Tito.

rvb2
rvb217 feb. 2020 - 19:55

@Grooteman: het scheelde natuurlijk ook dat de nederlandse troepen het vertikten zich in te zetten om de bevolking te beschermen. Zij weigerden hun leven in de waagschaal te leggen om de burgers te beschermen, maar hielpen juist mee met de massamoorden. Puur werkweigering, omdat zij zichzelf belangrijker vonden dan de slachtoffers van massamoorden. Pure lafheid en minachting voor burgers. Nog steeds vinden veel soldaten burgers minderwaardig, en spreken daarom over mensen als "nukubu", wat staat voor nutteloze kutburger.

Molly Veenstra
Molly Veenstra17 feb. 2020 - 22:46

@Frits Jansen 'In werkelijkheid kunnen de Serviërs niet uitstaan dat “hun” Joegoslavië uiteenviel na het overlijden van Tito.' Joegoslavië is niet uiteengevallen na het overlijden van Tito. Dat is pas gebeurt nadat de politiek leider van de nationalistische Serven, Slobodan Milosevic, alle macht in de Joegoslavische Federatieraad naar zich toe trok. Dat was de oorzaak van de onafhankelijkheidsverklaring van Slovenië en Kroatië. Daar hadden de nationalisten het nu ook voor het zeggen. En toen overal in het voormalig Joegoslavië locale nationalisten de dienst uitmaakten, toen was Joegoslavië de facto, uiteen gevallen.

Bert VanDuren
Bert VanDuren18 feb. 2020 - 0:25

@rvb 'Nog steeds vinden veel soldaten burgers minderwaardig, en spreken daarom over mensen als “nukubu”, wat staat voor nutteloze kutburger.' Hiermee laat u goed zien dat u niet weet waar u over praat. Er is geen enkele militair in Nederland die burgers als minderwaardig ziet, daar durf ik mijn hand wel voor in vuur te steken.

Jozias2
Jozias218 feb. 2020 - 7:47

@RVB, Je weet totaal niet waar je het over hebt. Het was de mening van de VN en de Nederlandse politiek dat de aanwezigheid van VN troepen voldoende was om de bevolking te beschermen. Om die reden zijn de echte wapens niet meegenomen. Hoe kun je nu van 350 nauwelijks bewapende militairen dat ze 25000 Bosniërs beschermen tegen duizenden militairen van het zwaar bewapende en met tanks uitgeruste Servische leger. Zeker omdat op dat moment er nog helemaal geen sprake was van genocide. Dat was uitgelopen op pure zelfmoord door jonge jongens en vaders die geen part waren in het conflict met exact hetzelfde resultaat. Er is vier! keer om luchtsteun gevraagd en die bleef uit. De eenheid had al maanden geen toevoer zodat er geen eten, brandstof en andere middelen waren. Van 350 mensen vragen om collectief zelfmoord te plegen terwijl ze door de Politiek en VN leiding al in de steek waren gelaten enkel en alleen om achteraf negatieve beeldvorming te voorkomen slaat natuurlijk nergens op. Overigens bevonden zich onder deze 'burgers' ook Bosnische milities die Servische dorpen in de omgeving aanvielen, plunderden, platbranden waarbij vele doden voelen waarna ze weer gingen schuilen in Srebrenica.