Joop

Overleg minister Wiebes met gedupeerden Groningen geklapt

  •    •  
22-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8456969928_85ab45699e_z
Het overleg tussen de provincie, gemeenten waar aardbevingen hebben plaats gevonden en verschillende maatschappelijke organisaties met minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken is geklapt. Bijna 1600 huizenbezitters, voor wie al een advies is over de schade dat nog niet met de bewoners is gedeeld, worden daardoor voor de zoveelste keer in de wachtkamer gezet. Enkele weken geleden lagen de partijen ook al op ramkoers. Om de gemoederen tot bedaren te brengen is een pauze ingelast die kennelijk weinig te weeg heeft gebracht.
Eind jaren vijftig wordt er gas gevonden onder de provincie Groningen. Energiebedrijven van over de hele wereld struinen het land af om een graantje mee te kunnen pikken. Binnen een mum van tijd haalt men het tijdens de wederopbouw zo bruikbare gas omhoog. Hierdoor begint de bodem te verzakken. Midden jaren tachtig vindt een aardbeving plaats van 3.0 op de schaal van Richter. Nadien zouden er nog meer dan duizend volgen, gevolgd door een steeds heviger discussie over de vraag wie de gedupeerde huizenbezitters gaat compenseren voor de schade aan hun huis. Shell heeft eerder dit jaar dochteronderneming ‘op afstand’ gezet. Dat is bedrijfsretoriek voor ‘geen verantwoordelijkheid willen nemen.’
Het overleg ging over het versterken van huizen. Wiebes wil eerst het onderzoek van het KNMI en TNO afwachten. Het gaat om woningen in onder meer Appingedam, Delfzijl, Ten Boer en Overschild. De maatschappelijke organisaties vinden het een nieuwe knauw in het toch al niet bijster grote vertrouwen in een goede afloop. Wanneer de partijen weer met elkaar om tafel gaan is niet bekend.
Bron: RTV Noord
Cc-foto: Jos
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2018 - 5:00

Bij het onderwerp hier op Joop; Wiebes en Rutte lieten zich door multinationals influisteren, schreef ik op 25 april 2018 om 13.36 uur. letterlijk; "Groningers maak de borst maar vast nat....." En nog vooraleer de haan drie keer gekraaid heeft....

vdbemt
vdbemt23 mei 2018 - 9:49

Wat een smerige misleidingstactiek gebruikt Wiebes. Ik hoor het hem net zeggen op de radio: wij stoppen snel met het gaswinnen. De oorzaak van de bevingen is dan weggenomen. Dan .... kan hij dus doen wat hij nu van plan is. Maarrrr: de oorzaak van de bevingen zit hem niet in wat er nog geboord gaat worden. De oorzaak van de bevingen zit hem in wat er geboord IS. DAT is niet weg te nemen. Het gevaar voor bevingen blijft gelijk aan wat het nu is. Door te stoppen met gaswinnen wordt het alleen minder erger. Het risico voor de huizen blijft dus gelijk (nog niet eens meteen, want er blijft nog geboord worden) en wordt niet minder. Er is geen enkele reden om de beoordelingen gedaan over huizen, te veranderen.

8 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2018 - 19:00

'Het gevaar voor bevingen blijft gelijk aan wat het nu is.' Dat lijkt me stug. De kans op instorten neemt af naarmate de tijd verstrijkt. Op een bepaald moment bereikt de bodem een (nieuw) evenwicht. Op wat uitzonderingen na duurt dat in de regel geen eeuwigheid.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mei 2018 - 19:06

'De bevingen kunnen na het stoppen van de gaswinning nog minstens 10 tot 20 jaar doorgaan. Dit is de tijd die het duurt voordat de ondergrond weer tot rust is gekomen.' bron: https://www.groenerekenkamer.nl/1819/aardbevingen-nederland-door-gaswinning/

Cliff Clavin
Cliff Clavin23 mei 2018 - 20:01

@ Joe Speedboot - ik prijs je helderziendheid. Ik kan niet in de toekomst kijken, en getallenmanie is me eveneens vreemd. Ik ben nu eenmaal geen boekhouder annex Schreibtischtäter à la Henk Kamp en Eric Wiebes, welke laatste volgens dhr. Rutte een IQ van wel 500 heeft: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rutte-wandelt-weer-over-een-dun-koord~b7e56771/ Ik kijk naar mensen. Groningers, van middelbare leeftijd en ouder, die al zo lang in zware spanningen leven, en keer op keer voorgelogen werden. Wat moeten die nu met mededelingen als: "De bevingen kunnen na het stoppen van de gaswinning nog minstens 10 tot 20 jaar doorgaan."? Ik leg de nadruk op dat "minstens". We hebben met laat-kapitalisten te maken. Deze lieden hebben geen enkele greep op de fysieke, biologische werkelijkheid. Menselijk gevoel is hen geheel vreemd. Tja: zulk een geestesgesteldheid is te duiden als: waanzin, gevaarlijke waanzin.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 mei 2018 - 5:01

'ik prijs je helderziendheid.' Pardon? Ik baseer me gewoon op technische kennis (heb ooit iets in die richting gestudeerd). Ook jij had je uit jezelf een beetje inlezen ipv argumenten op voorhand onterecht af te serveren als zijnde 'drogredenen'.

vdbemt
vdbemt24 mei 2018 - 8:34

@Joe Speedboat. Dat hetgeen jij hier voorlegt, gebaseerd is op technische kennis, mag het misschien iets waarschijnlijker maken. Ook technische voorspellingen zijn geen zekerheid. Blijft staan dat de Groningers minsten 10 tot 20 jaar (best een brede marge met technische kennis) hetzelfde kunnen verwachten als ze gehad hebben. Is toch reden genoeg om de beoordelingen van de huizen te houden zoals ze waren en niet opeens te zeggen: misschien doen we wel teveel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 mei 2018 - 19:20

'Ook technische voorspellingen zijn geen zekerheid.' Je kan hier vrij goed aan rekenen en allerhande simulaties doen. Geologie is geen koffiedik kijken maar een behoorlijk exacte wetenschap. Er inmiddels veel kennis opgebouwd omtrent het bodemgedrag in het Groningse. Jouw stelling dat het gevaar voor bevingen gelijk blijft is aantoonbaar flauwekul. Als je een serieuze discussie wilt voeren zorg er dan op zijn minst voor dat je argumenten kloppen. Dan sta je sterker.

Hiltermann
Hiltermann26 mei 2018 - 9:55

Bij de start van de gaswinning werd door boeren in Groningen de vraag opgeworpen of dat allemaal zo maar kan, gas weghalen zonder gevaar voor de bodem. De "deskundigen" gaven toen het volgende antwoord: " Het gas komt uit gas houdend gesteente gaswinning geeft geen enkel gevaar voor de bodem ". Door gaswinning is de structuur van de bodem aangetast. Stoppen met gaswinning verbetert die situatie niet. De kans op aardschokken neemt niet significant af. Daarom is het een grof schandaal dat Eric Engerd nu weer met een nieuwe vertragingsactie komt. Je zult er maar wonen en geen kant uit kunnen. De overheid heeft tot nu toe alleen maar geld uitgegeven aan advocaten en zogenaamde deskundigen. Schade vergoeden komt voorlopig nog niet in beeld.

vdbemt
vdbemt28 mei 2018 - 8:42

@Joe Speedboat. Door te beweren dat je over technische kennis beschikt, heb je niet automatisch gelijk. Ik doe een quote van Hiltermann: Door gaswinning is de structuur van de bodem aangetast. Stoppen met gaswinning verbetert die situatie niet. De kans op aardschokken neemt niet significant af.

Poezenmens
Poezenmens23 mei 2018 - 9:40

M’n vermoedens dat de VVD-er Wiebes met z’n achterbakse leugenachtige praatjes de kluit aan het belazeren was, is uitgekomen. Ik kon me al niet voorstellen dat een VVD-er de Groningers ruimhartig tegemoet zou komen. Dat doen ze alleen als het om kakkerlakkapitalisten, roofkapitalisten, aandeelhouders, banken en multinationals gaat.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 mei 2018 - 10:42

@ Merel (11:40u) - en zo is het. Men kan van een VVD-gezagdrager eenvoudigweg nooit verwachten dat die zich gedraagt op een manier die je sociaal, eerlijk, en rechtvaardig is. Voor het overige raakt Petervdb (11:49u) de kern: Dat stoppen met de winning de oorzaak van de bevingen wegneemt, dat is een adembenemend ernstige drogreden. Wellicht is het vermogen van Wiebes' persoonlijke assistenten om te liegen en verwarring te zaaien kritisch verminderd - want echt: ook een kind van een jaar of zeven ziet meteen dat dit verhaal onwaar is.

Paul250371
Paul25037123 mei 2018 - 10:47

Inderdaad, zo voorspelbaar.

HM van der Meulen
HM van der Meulen23 mei 2018 - 12:59

Voor de verkiezingen, na de verkiezingen.

Monty2
Monty223 mei 2018 - 9:05

Het standpunt van de minister lijkt me niet onredelijk? Hij wil wachten op het advies en de aanbevelingen zodat duidelijk is wat er precies gedaan moet worden. Dat lijkt me inderdaad handiger dan zomaar aan vernieuwing te gaan doen zonder dat duidelijk is waar precies de huizen versterkt moeten worden. Het lijkt me ook raar dat je adviezen gaat inwinnen van experts om dan maar vast gaat beginnen met de uitvoering zonder die adviezen af te wachten. Als het advies nu maanden op zich zou laten wachten, dan kan ik mij voorstellen dat een breekpunt moet zijn voor het overleg, maar het gaat hier om een paar weken. Het is raar om na al die tijd deze druk te zetten om overhaast te werk te gaan. Helemaal nu de minister ook heeft toegezegd de adviezen op te zullen opvolgen. "'Ik wil voordat ik een besluit neem, wachten op de experts. En dan volg ik het advies op." https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194349/Minister-Wiebes-Ik-wil-in-het-belang-van-de-veiligheid-het-advies-afwachten

4 Reacties
LaBou
LaBou 23 mei 2018 - 11:05

"Het standpunt van de minister lijkt me niet onredelijk? Hij wil wachten op het advies en de aanbevelingen zodat duidelijk is wat er precies gedaan moet worden. Dat lijkt me inderdaad handiger dan zomaar aan vernieuwing te gaan doen zonder dat duidelijk is waar precies de huizen versterkt moeten worden. Het lijkt me ook raar dat je adviezen gaat inwinnen van experts om dan maar vast gaat beginnen met de uitvoering zonder die adviezen af te wachten. " Welja, het is logisch om eerst onderzoek te doen. Wat een flauwe kul. Weet je wel hoeveel onderzoek er inmiddels al gedaan is onder, ik zeg maar wat, de voorganger van Wiebes, namelijk Henk Kamp? Wat moet dat onderzoek nog aan het licht brengen wat we al jaren lang weten?

Monty2
Monty223 mei 2018 - 11:29

"Wat moet dat onderzoek nog aan het licht brengen wat we al jaren lang weten?" Wat er precies aan welke woning verbeterd of versterkt moet worden om de veiligheid van de bewoners optimaal te garanderen zonder daarbij met geld te gaan smijten waar dat niet nodig is. Dit gaat er niet om OF het nodig is dat er maatregelen getroffen worden om de leefbaarheid te verbeteren en vooral veilig te maken -daar is geen discussie over-, maar om dat zo goed en veranwoord mogelijk te doen.

vdbemt
vdbemt23 mei 2018 - 12:39

Maar Monty, dat is voor een serie huizen al gedaan. Maar Wiebes komt nu met de leugen dat door het stoppen met gaswinnen de oorzaak is weggenomen en dat daarom ie huizen opnieuw beoordeeld moeten worden. Wat als 'ruïne' is beoordeeld, wordt toch niet opeens veilig omdat ze vanaf nu minder gaan boren??!!!

LaBou
LaBou 23 mei 2018 - 12:56

"Wat er precies aan welke woning verbeterd of versterkt moet worden om de veiligheid van de bewoners optimaal te garanderen zonder daarbij met geld te gaan smijten waar dat niet nodig is." Het enige onderzoek wat Wiebes en consorten wensen is hoe onder de kosten uit te komen. Van geldsmijterij in de richting van de slavhtoffers zal hoe dan ook geen enkele sprake zijn, dus daar is het niet voor nodig. En wat er moet gebeuren is al jaren bekend dus daar hoeft het ook niet voor. Kortom: het hele verhaal over nog maar weer een onderzoek is en blijft gel*l in de ruimte.

quatsch
quatsch23 mei 2018 - 7:45

In een neoliberale staat zoals Nederland bepaalt het bedrijfsleven de koers en voert de politiek deze uit.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 mei 2018 - 8:52

Slechts kapitaalvolgende politiek doet dat inderdaad.

Hallahan2
Hallahan223 mei 2018 - 13:20

En daarvoor kiezen we telkens weer massaal voor.

vdbemt
vdbemt23 mei 2018 - 7:21

Het kabinet leek dan even in te zien dat ze de Groningers onmenselijk behandelden. Maar dat is dus schijn.Ze gaan er weer vrolijk mee door. Ongehoord. Geen woorden voor.

Frank1234
Frank123423 mei 2018 - 6:31

Er zijn in Groningen ongeveer 100.000 huizen met schade. Indien deze huizen allemaal afgebroken worden en vervolgens aardbevingsbestendig worden gemaakt kost dit 100.000 x 300.000 is 30 miljard. Er is nog voor 125 miljard aan gas in de bodem. Lijkt me voor de hand liggen dit dus te gaan doen. Veel woningen in Groningen verzakken toch al door de klei en de het levert veel werkgelegenheid op wat hard nodig is in Groningen.

3 Reacties
spoorsloper
spoorsloper23 mei 2018 - 9:31

Pragmatisch denken +1, vermoed echter dat niet alle huizen met schade herbouwd moeten worden, herstel en verstevigen is veel goedkoper. Gas oppompen, we kunnen de eerste 30 jaar niet zonder, evt ter voorkoming van extra aardbevingen gas vervangen door CO2 ?

Monty2
Monty223 mei 2018 - 11:01

Ik vermoed inderdaad dat herstel en verstevigen goedkoper is, en dat dit zeker meespeelt. En dat moet ook meespelen. Als de minister hier cadeaus gaat weggeven, en alvast alles maar maar opnieuw laat bouwen voordat het advies binnen is, dan wordt hij daar later (terecht) op afgerekend. Dit temeer omdat het volledige advies op korte termijn wordt verwacht. Wij kunnen hier wel met zijn allen roepen dat er dit of dat moet gebeuren, maar wij zijn niet degenen die later afgerekend worden op eventuele overhaaste beslissingen.

Frank1234
Frank123423 mei 2018 - 11:23

@spoorsloper CO2 is inderdaad goede suggestie. Brengt ons ook dichter bij milieu afspraken. Ik denk dat Wiebes maar eens met wat techneuten om te tafel moet gaan zitten voor een wat meer realistische aanpak.

punt2
punt223 mei 2018 - 6:12

Fictief verslag van het bezoek : Wiebes: oh wat errug, wat verschrikkeluk, ja heul errug hoor wat een schjade. Gedupeerde : Dus u bent het met ons eens dat onze huizen, gezien de hoeveelheid bevingen moeten worden versterkt? Zodat wij dus veilig kunnen blijven wonen waar we al zo lang wonen ? Wiebes: oh wat errug, en die schjeuren, wat een probleemunn, ja heul errug hooar. Gedupeerde: dus nu gaat er eindelijk iets veranderen? na al die jaren? dank u dank u , u herstelt ons vertrouwen weer in de Politiek, sniff sniff ik krijg tranen van emotie.. dank u dank u dank u... Wiebes: nou euhhhh weet u..... wij hebben nu de kraaen verder dichtgemaekt, en op termijn met een jaer of zoiets helemael dicht, dussuh wijeeuh hoeft niet he? verstarerken niet meer dussuh eigenlijk dussuh he.. begrijpt u , maar errug hoor !! Gedupeerde: maar wat zegt u nu? geen versterkingen? maar de bevingen dan ? Wiebes: wel-euhh dat komt dusz omdat dusz van die vermindering en sluiten van het gassueuh dat de versterkingen niet meer neudig zijn dussueh......... goedemiddag daaag doeiii ..errug hooar. en weer terug naar Den Haag.

Appie Fries
Appie Fries23 mei 2018 - 5:44

Je kan ook niet van Wiebes verwachten dat het een serieuze gesprekspartner is. Hooguit dat je een mes in je rug krijgt zoals de ZZPers toen hij staatssecretaris was. Wiebes is een @#!%!!# en hij verdient !!@%$&!!@#.

LaBou
LaBou 23 mei 2018 - 5:30

Goh, wie had dat nou verwacht? Trouwens: er ligt al een advies over de schade maar de bewoners zijn daar nog niet van op de hoogte? Wat is dat voor beleid? Of laat eigenlijk ook maar, want dit is gewoon standaard beleid: traineren, rekken en op het laatst met een kluitje in het riet sturen.

Hiltermann
Hiltermann23 mei 2018 - 4:51

Het enige waarmee de overheid ic Wiebes snel is is het traineren van de schadeafwikkeling. Het zat al in de lucht, Wiebes grijpt het voorgenomen stil leggen van de gaswinning aan om de claims te bestrijden. De eerste slachtoffers zijn nu al bekend, ook andere gedupeerden zijn nog niet aan vangen toe. Leg de trage afwikkeling eens naast de manier waarop de overheid schulden van burgers int. Voor je het weet ligt er beslag op inkomen. De overheid heeft zijn geloofwaardigheid in dit dossier al lang geleden verloren. Stel de staat toch civiel aansprakelijk en vraag in een kort geding procedure om voorschotten die minimaal 80% van de schade bedragen. Dan komt er eindelijk beweging in dit trieste dossier. Mensen hebben na la die jaren recht op zekerheid. De overheid is alleen bezig met vertragen van de schade afwikkeling. Een juridische procedure brengt daar verandering ook al vergt de procedure zelf tijd.