Joop

Overheid wil geld van overleden bankklant zonder erfgenamen, hebben

  •  
08-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ministerraad

© 2013-04-12 10:23:44 DEN HAAG - Ronald Plasterk, Minister van Binnenlandse Zaken, toont op verzoek van een verslaggever van PowNews contant geld. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichtin

Onbeheerde nalatenschappen worden als het aan minister Plasterk ligt in de toekomst aan het Rijk overgedragen. Dat schrijft het AD zaterdag. Tientallen miljoenen euro’s, die nu nog in het bezit zijn van banken en verzekeraars, zouden hiermee de staatskas invloeien. Slapende bank- en verzekeringstegoeden moeten naar voorbeeld van De Volksbank in handen van de overheid komen, aldus Plasterk.
Het geld op een slapende rekening vervalt volgens de wet officieel na twintig jaar aan de bank of de verzekeraar. Binnen die twintig jaar zouden erfgenamen de mogelijkheid hebben om het nalatenschap op te eisen. Banken en verzekeraars maken echter geen gebruik van deze verjaringstermijn, ze keren tegoeden ook na die twintig jaar nog uit aan rechthebbenden die zich melden.
Plasterk wil dat nu veranderen: de minister wil dat slapende rekeningen die bij het Rijksvastgoedbedrijf in beheer zijn na twintig jaar aan de Staat vervallen. De Staat moet er dan wel alles aan hebben gedaan om de rechthebbenden op te sporen. Plasterk wil dat naast SNS, ASN Bank en RegioBank ook andere banken en verzekeraars hun slapende tegoeden overdragen of aanmelden bij het Rijksvastgoedbedrijf. “Elke vorm van samenwerking is wenselijk”, aldus zijn woordvoerder. “Als het er maar toe leidt dat meer erfgenamen krijgen waar ze recht op hebben.”

Meer over:

economie, nieuws, geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Minoes2
Minoes210 apr. 2017 - 5:23

In GB is dat altijd al zo!

JanB2
JanB29 apr. 2017 - 14:00

Lijkenpikkers.

rbakels
rbakels9 apr. 2017 - 11:39

De deal zou zijn dat de overheid zich meer zou gaan inspannen om toch rechthebbenden te vinden. Ik weet niet van wie je meer moet verwachten: van de banken die er een belang bij hebben dat vermogens van overledenen niet worden opgeëist, of van de overheid, die zoals bekend net kan organiseren. Wie weet schakelt de overheid wel een bank in voor de afhandeling ... Wat raar trouwens dat d demissionaire Plasterk nu nog met zo'n voorstel komt. Was dat door een ijverige ambtenaar bedacht die Plasterk niet teleur wilde stellen?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 apr. 2017 - 18:19

Let wel, dit gaat om bankrekeningen. De staat krijgt zowiezo andere bezittingen zoals vastgoed als er geen erfgenamen gevonden kunnen worden. Erven is mogelijk tot de zesde graad dwz achterneef of achternicht maar niet hun kinderen.

5 Reacties
rbakels
rbakels8 apr. 2017 - 20:20

U heeft het over "intestaat"erfrecht. In een testament kun je van alles regelen, Onnodig te zeggen dat de fiscus kwijlend toekijkt. Hoe verder de verwantschap, hoe meer belasting.Om je kinderen meteen miljonair te kunnen maken moet je echt een mega-oplichter zijn.

LaBou
LaBou 9 apr. 2017 - 8:43

Frits, vandaar natuurlijk al die schimmige constructies om dat geld toch bij de kinderen te krijgen zonder dat de fiscus eraan komt.

rbakels
rbakels9 apr. 2017 - 11:35

Uh, wat voor "schimmige constructies"? Mijn bank vertelt me dat er wel 40% afgaat als ik het vermogen dat ik van mijn ouders erfde door de dochters van mijn broer wordt geërfd. Ik kan ze fiscaal gunstig helpen bij de aanschaf van onroerend goed, tot een bepaald maximum, maar dat is het dan ook wel zowat. Nee, ik heb geen vrouw en kinderen. Daarom zit ik eenzaam commentaar op JOOP.NL te geven, Mijn ouders vonden geen enkele vrouw goed genoeg voor mij, en nu is het te laat. Ik ben verslaafd aan mijn onafhankelijkheid.

LaBou
LaBou 9 apr. 2017 - 17:12

Frits, zo te horen weet je de juiste weg dus niet. En vraag mij er niet naar want eerlijk gezegd weet ik het ook niet. Misschien dat ze je bij bijv. de familie von Amsberg je beter kunnen inlichten.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 apr. 2017 - 19:21

@ Frits Even bij de les blijven, dit artikel gaat over de gevallen wanneer er geen erfgenamen zijn gevonden. In die gevallen gaat ontroerend goed en andere roerende bezittingen zowiezo naar de staat, alleen banktegoeden blijven in beheer van de bank. En nog en correctie, in een testament kun je niet van alles regelen. Het is in Nederland bijvoorbeeld onmogelijk om je kinderen volledig te onterven, ze kunnen namelijk altijd hun legitieme portie opeisen.

koffieleut2
koffieleut28 apr. 2017 - 15:33

Of het geld wordt uiteindelijk in de samenleving gepompt, of het gaat naar een bank die het uitkeert als bonus aan zijn topbestuurders. Dat zijn diezelfde banken die bij de overheid aankloppen als het even tegen zit om geld te halen uit de samenleving.

Rara4
Rara48 apr. 2017 - 14:44

Het lijkt mij ook de enige mogelijke oplossing als alles (maar tevergeefs) er aan is gedaan om nabestaanden/rechthebbenden/erfgenamen op te sporen.

Zephyr2
Zephyr28 apr. 2017 - 11:58

Als er toch geen erfgenamen zijn, waarom niet? Als ze er wel zijn gaat het grootste deel ook al naar de overheid, dus waar zouden we ons druk om maken?

ArnoldX
ArnoldX8 apr. 2017 - 9:49

Ach, de ene dief pikt het in bij een andere dubieuze instelling. Niet zoveel aan de hand dus.