Joop

Overheidstekort 5 miljard minder dan gedacht

  •  
15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euros_300.jpg
Meevaller komt door meevallende recessie, doordat het demissionaire kabinet komend jaar flink wil bezuinigen en hogere inkomsten uit belastingen
Het begrotingstekort is minder groot dan vantevoren gedacht. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het overheidstekort volgend jaar 5 miljard euro minder zal zijn, dan eerder was voorspeld.
In juni schatte de overheid in dat zij in 2011 4,7 procent meer zou uitgeven dan binnen zou komen, maar uit nieuwe berekeningen van het CPB blijkt dat het tekort daalt naar 3,9 procent. De meevaller komt volgens de rekenkamer van de overheid door een flink aantal aangekondigde bezuinigingen en ook doordat de economische recessie het afgelopen jaar meeviel waardoor er meer belastingengeld is binnengekomen
D66 zegt in Trouw ‘het mooi te vinden’ dat het overheidstekort meevalt. “Maar het gaat in 2011 nog steeds om een tekort van 23 miljard euro. Dat is 1500 euro per Nederlander”, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. “Structurele hervormingen van onze economie zoals het verhogen van de AOW-leeftijd blijven daarom nodig. Anders betalen onze kinderen straks de rekening.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Joeri2
Joeri215 sep. 2010 - 20:11

" minder dan gedacht " Dan wie gedacht? Volgens mij werd er heel verschillend over gedacht. Vooral VVD dacht dat er 132 miljard bezuinigd moest gaan worden, het liefst bij zieken, bejaarden en arme sloebers.

Bakoe
Bakoe15 sep. 2010 - 20:11

Maar natuurlijk, D66 wil voortvarend doorgaan met de bezuinigingen, want wij moeten zorgen voor de mensen die over 40 jaar leven. Kan D66 niet aanschuiven bij een Tea Party ? In ieder geval gaan ze de grootste steun worden van de PVC coalitie

Alexanderr2
Alexanderr215 sep. 2010 - 20:11

Maar het tekort is nog steeds veel én veel te groot... Mensen die nu zeggen mooi dan kunnen we ook minder bezuinigen... waarom? Omdat het een meevaller is? Waarom niet die meevaller benutten om NOG sneller orde op zaken te stellen en de overheidsfinanciën een keer goed te krijgen. Kortom, door gaan met bezuinigingen, deze meevaller zoals Joop het noemt is niet ontstaan door toeval lol... daar zit iets achter... o.a. iets wat Joop niet bepaald op prijs stelt.

Peter502
Peter50215 sep. 2010 - 20:11

Een "meevaller"..tja, als je het zo wil formuleren.

objectivist
objectivist15 sep. 2010 - 20:11

Niettemin doorgaan met bezuinigen. Wat is nou 5 miljard op de tekorten die we hebben? Waar blijft het grote mes?

keck66
keck6615 sep. 2010 - 20:11

Dit is hetzelfde CBS die had becijferd dat de werkloosheid naar 10% zou stijgen en nadien (NOVA) verklaarde niet te snappen dat het bij 5% is gebleven??

UitDeDroom
UitDeDroom15 sep. 2010 - 20:11

Dat tekort voor 2011 komt neer op 3.800 euro per Nederlander die werkt in de private sector (op voltijdsbasis). Het tekort komt ook neer op zo'n 4% van ons nationaal produkt. We leven dus zo'n 4% boven onze stand en moet derhalve 1 euro voor iedere 25 euro aan materieel 'geluk' inleveren. Niet zo'n enorme opgave. Voor de overheid betekent het houdbaarheidstekort van 18 miljard euro dat 1 op ieder 15 euro bespaard moet worden. Geen moeilijke opgave.

rgeurtsen
rgeurtsen15 sep. 2010 - 20:11

En die 18 miljard komt er dus niet.

Irmaatje
Irmaatje15 sep. 2010 - 20:11

Mooi, dan hoeft Bruin Rechts 'slechts' 13 miljard te vinden.... is dat niet precies de HRA voor huizen boven de 4 ton?

1 Reactie
matrix2
matrix215 sep. 2010 - 20:11

Bruin rechts zoals u het noemt zal deze 5 miljard investeren in militaire macht. Als eerste zal de goudgekuifde leider Vlaanderen annexeren. Daarna..

frankie48
frankie4815 sep. 2010 - 20:11

Zo zie je maar dat als je niet bezuinigd er uiteindelijk hellemaal geen tekorten zullen zijn, maar dat je vijf miljard over hebt om de arme mee te voeden.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs15 sep. 2010 - 20:11

Je rekent jezelf niet alleen rijk (een incidentele meevaller inboeken als structureel) maar je wilt zelfs meteen het geld uitgeven dan je minder tekort komt. En wat verwacht je dan? Dat Nederland in de schuldsanering komt, gratis naar de voedselbank mag en na 3 jaar fluitend opnieuw mag beginnen met het maken van schulden?

paulvr2
paulvr215 sep. 2010 - 20:11

Da's mooi, dan hoeft het excessief rechtse kabinet als het er komt geen 18 miljard maar nog maar 13 miljard te bezuinigen. Krijgen SP en PvdA toch nog gelijk!

2 Reacties
Amarinde
Amarinde15 sep. 2010 - 20:11

Dat hadden ze al voor de verkiezingen.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle15 sep. 2010 - 20:11

Wat een onzin. Wat vele niet snappen is dat die 18 miljard niet een eenmalige bezuiniging is, maar een jaarlijkse. Als we slechts één jaar 18 miljard minder uitgeven betekent dit niet dat de nota volgend jaar meteen 18 miljard lager uitvalt. Kosten moeten structureel gedrukt worden, m.a.w. die 18 miljard worden blijvend gekort op de rijksbegroting voor wellicht jaren tot de belastinginkomsten / aardgasbaten / andere bronnen van inkomsten het gat weer opvullen. Dat is, om het maar even luchtig te houden, bijzonder onwaarschijnlijk. De Nederlandse staat zit nog steeds in z'n maag met de verkoop van ABN-AMRO Fortis wat gegarandeerd een verlies gaat opleveren van enkele miljarden. Toekomstige kosten van de vegrijzing (voorspellingen zeggen dat de kosten vanaf 2015 zullen exploderen want dan gaat de grote generatie 1950+ met pensioen), immigratie, lagere belastinginkomsten, zorg, noem het allemaal maar op, kunnen ervoor zorgen dat het huidige demissionair kabinet, Rutte 1 of zelfs het kabinet daarna nog meer moeten bezuinigen.

Tocqueville
Tocqueville15 sep. 2010 - 20:11

Alas, my red friends.... Met onze staatsschuld is zelfs een bezuiniging van 28 mld niet voldoende om volgende generaties niet onevenredig te belasten. Zeker met het steeds "solidairder" wordende karakter van de EU. Laten we daarom eerst zorgen dat we van die Euro afkomen en ons eigen sociaal economisch- en immigratiebeleid gaan voeren. Daarna kunnen we wellicht gaan snijden in eigen vlees. Hierdoor weten we in ieder geval zeker dat er straks niet weer miljarden in de EU-beerput verdwijnen.

2 Reacties
Amarinde
Amarinde15 sep. 2010 - 20:11

Slaap lekker verder. Wat jij daar voorstelt is het bankroet van BV NL. Neem een lesje economie en kom dan eens terug :)

maclofty
maclofty15 sep. 2010 - 20:11

@ Rene, Geweldig, wat heb jij een kijk op de economie, veel meer dan ik, want ik snap er niet veel van. Het enige wat ik weet, dat wat we in de EU pompen krijgen we bijna in zijn geheel weer terug. We krijgen zelf ontwikkelingshulp van de EU is dat niet geweldig.??? Doen ons nu een genoegen, roep niet alle na wat de grote "leider" zegt, maar verdiep je eens in de zaken, daar waar je nu alleen maar loze kreten slaakt. Ik wens je veel studie genot.

Happysimbo
Happysimbo15 sep. 2010 - 20:11

Die vergelijking van 1500 euro per nederlander.. Ik ben niet alwetend, maar dat slaat toch nergens op? aangezien de inkomsten van Nederland niet alleen maar van de inwoners maar bijvoorbeeld ook van import, of bedrijvigheid komt. Je gaat haast denken ' wow! dat is wel 110 euro per maand!'. Hele irritante vergelijking. @ Johannes Zeilstra Wat een kansloze reactie, iedere politieke partij heeft aangegeven te willen bezuinigen. Niet alleen de rechtste partijen. Het feit dat u geschrokken bent van het feit dat D66 zegt nog steeds te willen bezuinigen bevestigd alleen maar uw tunnelvisie.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe15 sep. 2010 - 20:11

Iedere politieke partij heeft aangegeven te willen bezuinigen... Dat hoor ik dus al sinds 1982, het zou de partijen sieren als ze met meevallers ook hun bezuinigingsbeleid willen aanpassen. Verder is het glazen bol politiek om verder dan 5 jaar te kijken, dus dat gewauwel over de komende generaties is pertinente onzin.

JoopSchouten
JoopSchouten15 sep. 2010 - 20:11

Hoe we besodemieterd worden door Rutte en z'n mede neoliberale utopisten: Dreigen met een inktzwarte toekomst Het begon begin jaren tachtig toen door de economische crisis het geloof in de toekomst een flinke knauw opliep. De werkloosheid was enorm, waar vooral jongeren die net van school kwamen slachtoffer van werden. Politici haakten daarop in door de kiezer te waarschuwen dat de toekomst voor hun kinderen er somber uitzag als ze de bezuinigingen niet zouden slikken. Vanaf die tijd is het nooit meer anders geworden. Sterker nog: door het afschudden van de ideologische veren werd de toekomst als belofte op de mestvaalt van de geschiedenis gedeponeerd en vervangen door een zwaard van Damocles. In vele toonaarden en bewoordingen wordt ons voorgehouden dat de toekomst er somber uitziet als we de verzorgingsstaat niet verder uitkleden. Niettemin is sinds 1980 de koopkracht van de meeste mensen, helaas niet van mensen die dat het hardste nodig hadden, bijna verdubbeld. Het Centraal Planbureau, dat voorop loopt de financiën van de overheid zo zwart mogelijk voor te stellen, voorspelt voor de toekomst toch een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,7 procent per jaar. Dat zou betekenen dat over 45 jaar de koopkracht weer is verdubbeld. Maar het geloof in een donkere toekomst is er zo ingeheid dat de meeste Nederlanders denken dat hun kinderen het slechter zullen krijgen dan zijzelf. Voorstellingen over de toekomst hebben de neiging zichzelf waar te maken. Soms heel letterlijk en al op korte termijn. Het door het CPB gefabriceerde houdbaarheidstekort van 29 miljard is inclusief het financieringstekort dat is ontstaan door de kredietcrisis. Als de belastingtarieven gelijk blijven, zou ook dat tekort volgens de berekeningen van het CPB in 2040 vanzelf door economische groei zijn verdwenen. Er is iets voor te zeggen daar alvast een voorschot op te nemen en het financieringstekort sneller te verminderen, bijvoorbeeld door in de komende kabinetsperiode gematigd te bezuinigen op uitgaven waarmee de economie zo min mogelijk wordt geschaad. Maar uit ideologische overwegingen wil het rechtse kabinet dat in de maak is de verzorgingsstaat verder afbreken en daarom wordt ons een zwarte toekomst voorspeld als we geen 18 miljard bezuinigen. Nu hebben de onderhandelaars de 'pech' dat de economie zich sneller herstelt dan gedacht. Het Centraal Planbureau voorspelde in de Economische Verkenning 2011-2015 bij ongewijzigd beleid, dus zonder bezuinigingen, een tekort van 2,9 procent van het bbp in 2015, wat al voldoet aan de eisen van het Europese Stabiliteitspact. In dezelfde CPB-nota wordt berekend dat als de economische groei 0,75 procent hoger uitvalt dan geraamd, en daar ziet het naar uit, het tekort 1,2 procent lager uitvalt, dus op 1,7 procent uit zou komen. Met dat tekort is heel goed te leven en het is absurd om bij dat vooruitzicht 18 miljard te bezuinigen. Want bezuinigingen van die omvang richten niet alleen enorme schade aan in de sociale infrastructuur van ons land, maar leiden er ook toe dat de groei van de economie per jaar 0,5 procent lager uitvalt en er in 2015 een tekort resteert dat niet erg veel lager is dan het zonder bezuinigingen zou zijn. Je zou ook kunnen zeggen: door 18 miljard te bezuinigen wordt de economische opleving weer goeddeels teniet gedaan. Rutte likt er zijn vingers bij af. De crisis in de pensioenen is een soortgelijk verhaal. In de jaren '80 en '90 heeft de overheid zich op ondoorzichtige wijze meer dan 15 miljard euro uit de kas van het ambtenarenpensioenfonds toegeëigend. In de jaren '90 boekte dat pensioenfonds in de periode van hoogconjunctuur fraaie beleggingsresultaten. Pensioenpremies werden onder druk van de overheid laag gehouden in de domme veronderstelling dat de rendementen zo hoog zouden blijven. Nu is de voorspelling, even dom, dat de historisch lage rente op hetzelfde niveau zal blijven. Zondag zag ik in Buitenhof drie heren een paar miljoen mensen bang maken met een doemscenario voor hun pensioen. Dat alles omdat op 31 augustus de rente zo laag stond dat bijvoorbeeld voor het ABP de dekkingsgraad in de maand augustus met 10 procent was gedaald tot 88 procent. De heren vertelden er niet bij dat de rente zo laag is omdat de overheden via de centrale banken dat bewerkstelligen. Daardoor kan de Nederlandse overheid, de inflatie meegerekend, bijna gratis kort geld lenen. Zij vinden het kennelijk redelijk dat de gepensioneerden die free lunch betalen. COLUMN MARCEL VAN DAM Bron: Volkskrant van vandaag.

1 Reactie
Tocqueville
Tocqueville15 sep. 2010 - 20:11

"Niettemin is sinds 1980 de koopkracht van de meeste mensen, helaas niet van mensen die dat het hardste nodig hadden, bijna verdubbeld." Juist ja, doordat er toen een solide economisch beleid is gevoerd. Dit beleid heeft ook een ongekende economische groei in GB en de VS opgeleverd. Landen die deze hervormingen niet omarmden, hadden het nakijken. Zie Frankrijk bijvoorbeeld...

Irmaatje
Irmaatje15 sep. 2010 - 20:11

Hier hoef je niks meer aan toe te voegen: http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6655/Dreigen_met_inktzwarte_toekomst

1 Reactie
Piranesi2
Piranesi215 sep. 2010 - 20:11

Irma bedankt voor de link.