Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Overheidsfinanciën historisch snel weer op orde

  •  
22-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cpb300.jpg
Burger op korte termijn de dupe: koopkracht neemt af
Uit de jongste ramingen van het CPB blijkt dat de overheidsfinanciën historisch snel herstellen. Volgens CPB-directeur is het onduidelijk of het kabinetsbeleid hiertoe heeft geleid. Wel is duidelijk dat dit tempo van herstel zal leiden tot minder koopkracht en minder sterke economische groei.
Hoewel de overheidsfinanciën herstellen, wordt het groeiverlies van de recessie nog niet ingehaald. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,75 procent en volgend jaar met 1,5 procent. De economische groei is in de laatste plaats te danken aan de overheidsbestedingen.
Toch is volgens het Financieel Dagblad het herstel van de overheidsfinanciën te danken aan het lichte economische herstel, stimuleringsmaatregelen van de regering en de bezuinigingsmaatregelen van het vorige en het huidige kabinet. CPB-directeur Coen Teulings wil niet ingaan op de vraag of het kabinetsbeleid bijdraagt aan het herstel. “Het tempo van de bezuinigingen, daar blijf ik buiten. Dat is een politieke beslissing.” Aldus Teulings.
Omdat er nog steeds wel sprake is van een tekort loopt de staatschuld op naar 65,9% van het bbp in 2021.
Update 15.25
CNV-voorzitter Jaap Smit wil dat de overheid niet ‘stoer doorgaat’ met bezuinigen, nu het erop lijkt dat de overheidsfinanciën snel herstellen. Smit wijst erop dat het begrotingstekort sneller daalt dan gedacht en dat hierdoor weer wat ruimte ontstaat voor de mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden.
Smit hoopt dat het kabinet een tweede blik werpt op de plannen rondom de Wajong en de jonggehandicapten, meldt de Pers.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

TanjaC2
TanjaC222 mrt. 2011 - 13:07

Wat hadden ze dan verwacht? Bezuinigen en de koopkracht die toeneemt? Klinkt me als een commentator bij een zwemwedstrijd die constateert dat halverwege de wedstrijd de deelnemers wel erg vochtig zijn.

grolschje2
grolschje222 mrt. 2011 - 13:07

"Burger op korte termijn de dupe: koopkracht neemt af" Tja, als je gewoon ieder jaar 20 miljard bij leent dan is de burger inderdaad op de korte termijn niet de dupe :).

objectivist
objectivist22 mrt. 2011 - 13:07

Volgens mij vergeet de auteur de staastsschuld mee te nemen. Zo goed kan het natuurlijk niet ineens gaan. Maar de man staat natuurlijk te trappelen om weer uit te gaan delen. Laten we dat nog even niet doen. Natuurlijk zal Rutte de zaak op orde krijgen maar het is geen tovenaar.

eeweew
eeweew22 mrt. 2011 - 13:07

Het zal wel niet aan het kabinet liggen, maar toekomstige economische achteruitgang kan dat wel. Economische achteruitgang doordat talent wegrent naar het buitenland en Nederland op wetenschap en innovatiebeleid niet meer kan concurreren. Tegen die tijd zit er waarschijnlijk een links(er) kabinet dat van de aanhangers van dit kabinet daar de schuld van krijgt. En nee, ik heb geen glazen bol.

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2011 - 13:07

De crisis is nog lang niet voorbij. Hij is net begonnen. Dus...

Amarinde
Amarinde22 mrt. 2011 - 13:07

Ik vraag me af hoeveel beter het was gegaan als dit kabinet er niet was gekomen. Ieder weldenkend mens weet dat toen de crisis opkwam het vorig kabinet de juiste maatregelen heeft genomen. Maatregelen waar onze economie flink mee in het zadel is gehouden. Die zien we nu uitbetaald worden, meer niet. Wat we ook zien is dat dit kabinet het mes zet in juist de voorwaarden voor een stabiele economie. Onderwijs, passend onderwijs, sociaal stelsel, werkgelegenheid enz enz. Deze maatregelen worden pas over enkele jaren echt duidelijk zichtbaar maar dan zit Rutte allang thuis uit te huilen bij mams en heeft iedereen het weer gedaan behalve rechts :)

JoopSchouten
JoopSchouten22 mrt. 2011 - 13:07

Teulings hanteert rekenmodellen die gebaseerd zijn op neoliberale uitgangspunten die sinds de jaren tachtig zijn ingesteld. Zich verschuilen achter de politiek is een zwaktebod. Teulings zou moeten waarschuwen of aftreden. Het is een onbetrouwbare opportunist. Ook hij weet ook dat de economische ellende nog lang niet achter de rug is. Het begint net...

Tom Meijer
Tom Meijer22 mrt. 2011 - 13:07

"Volgens CPB-directeur is het onduidelijk of het kabinetsbeleid hiertoe heeft geleid." Ik wil mij niet met deze meneer vergelijken maar toch lijkt het mij heel vreemd om dit op het conto van de huidige regering te schrijven. Er is nog nauwelijks iets door deze regering gedaan en heel vaak zijn dit soort ontwikkelingen onafhankelijk van welk type regering dan ook. Het is dan ook onterecht als dit door een regering geclaimd zou worden.

1 Reactie
TanjaC2
TanjaC222 mrt. 2011 - 13:07

Da's waar ook. Alleen de negatieve zaken heeft dit kabinet gedaan. De positieve zijn door het vorige kabinet veroorzaakt. Links in optima forma.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 13:07

Ja mensen, de kosten gaan voor de baten uit. Da's natuurlijk moeilijk te verkopen aan mensen die alleen maar gewend zijn om van alles te krijgen maar het is een feit: eerst moet je weer gezond zijn en dan kun je pas weer sterker worden. Ik begrijp wel dat het voor de socialist Coen Teulings een beetje moeilijk is om toe te geven dat het huidige kabinet het goed doet. Bezuinigen (ook het tempo waarin) is een economisch principe en dat kan op zijn merites beschouwd worden. Teulings mag dat vast niet zeggen van zijn politieke baas.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen22 mrt. 2011 - 13:07

kom op Aert, wat een geklets. De cijfgers van nu hebben niets of weinig te maken met de huidige maatregelen. waarvan eht enig concrete is de begrioting voor 2011, waar de afwijking van het Bos-deJager voorstel niet zo heel groot was... en het effect daarvan op de economische activiteit is volstrekt onhelder. De kost gaat voor de baat uit, bestrijdt overigens niemand, de snelheid waarmee je dat doe wel. Overigens is er geen overtuigend bewijs dat een groot overheidstekort en grote schuld slecht is voor een economie...het is echt een kwestie van geloof en religie. De economie is giga gegroeid omdat bedrijven giga kredieten kregen met als dekking even giga fictieve bedragen... het is hoogstens onhandig als de markt hogere rente vraagt. Helaas wijsneus spelen is retorisch leuk, (ook zo nu en dan om te lezen) maar feitelijk en inhoudelijk lijken je woorden op het gebrul van een oude brallende wit-aap.

leeuw2
leeuw222 mrt. 2011 - 13:07

Als de economie herstelt wat vrij normaal is na een recessie dan daalt ook het begrotingstekort. Daar hoeft de regering in principe helemaal niets voor te doen.

rgeurtsen
rgeurtsen22 mrt. 2011 - 13:07

in Trouw staat dat het ANP meldt dat gezien de snelheid van bezuinigingen, waar Teurlings als CPB baas buiten wil blijven omdat het een politieke keuze is (terecht): a) leidt tot een iets minder sterke economische groei en minder koopkracht. en b) wat de overheid nu wegwerkt aan tekort, hoeft ''morgen niet meer'', aldus Teulings. Nog ergere oogkleppen wetenschappers en bureaucraten ken ik bijna niet. Want het is de focus op overheidsfinanciën die zijn commentaar bepaald. De modellen gaan echter over veel meer. De terugslag die is goed gemaakt op het gebied van overheidsfinanciën is ten koste van structurele achteruitgang van koopkracht van minima en middengroepen gegaan, dat moet toch weer worden ingelopen als er balans mag bestaan. En overigens de klap die de economie heeft opgelopen is nog niet gecompenseerd. Het lijkt er op dat het kabinet geen enkele maatregel in petto heeft om dit wel voor elkaar te boksen. Het herstel dat er is blijkt afhankelijk te zijn van de groei in de duitse economie, waar onder Schröder grote hervormingen zijn ingezet en economisch en wetenschapsbeleid gevoerd worden die effecten hebben op de economische groei van nu.

2 Reacties
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt22 mrt. 2011 - 13:07

[De terugslag die is goed gemaakt op het gebied van overheidsfinanciën is] Voor een verbetering van de overheidsfinanciën gebruikt u de term terugslag? [ten koste van structurele achteruitgang van koopkracht van minima en middengroepen gegaan, dat moet toch weer worden ingelopen als er balans mag bestaan.] Dat is dan toch precies wat Teurlings een politieke keuze noemt?

leeuw2
leeuw222 mrt. 2011 - 13:07

De overheid kan niets doen om de economie te laten "herstellen" Dat moet de vrije markt zelf doen. En dat gebeurt nu dus ook. Denken dat de overheid door middel van een paar knoppen en hendels de economische ontwikkeling kan bepalen is een beetje achterhaald en naïef. Het enige dat de overheid kan op lange termijn is zorgen dat de collectieve sector kleiner en efficiënter wordt waardoor er meer ruimte komt voor groei in de particuliere sector.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 13:07

Het is alleen jammer dat dat moet gaan ten koste van diegenen die het het minste kunnen hebben. De rijkeren onder ons komen redelijk goed weg.

3 Reacties
x.x
x.x22 mrt. 2011 - 13:07

Wie zijn de rijken? Vanaf welk inkomen per jaar is iemand rijk?

objectivist
objectivist22 mrt. 2011 - 13:07

De middenklasse wellicht. Ik zou die ook met rust laten want die draagt de economie, niet die paar miljonairs.Hhet is de groep aan wie Rutte Nederland wil teruggeven denk ik. Die zwijgende, hardwerkende middenklasse. Als die omvalt is het pas goed mis denk ik. Dan sla je een draagbalk weg onder de economie.

Pjotrs
Pjotrs22 mrt. 2011 - 13:07

"De rijkeren onder ons komen redelijk goed weg." Dat zijn de mensen die een paar jaar terug de crisis al hebben betaald middels de gedaalde waarde van hun aandelen. Er is geen sprake van redelijk goed wegkomen, er is sprake van een crisis die langzaam doorsijpelt naar de onderste regionen.

TheRealHandyman
TheRealHandyman22 mrt. 2011 - 13:07

[Volgens CPB-directeur is het onduidelijk of het kabinetsbeleid hiertoe heeft geleid.] Mooie opmerking, ik durf te wedden dat wanneer de economie nu slechter zou zijn geweest, dat het wel degelijk duidelijk zou zijn dat het aan dit kabinetsbeleid zou liggen. Nu er iets positiefs te melden is, is het opeens onduidelijk.

1 Reactie
ratio2
ratio222 mrt. 2011 - 13:07

Luister, één ding mag duidelijk zijn. Het ligt niet aan het beleid van dit kabinet als het nu al beter gaat. Dit kabinet zit er wat, net 6 maanden? 99,99% van alles wat de overheid doet, is al jaren, zo niet decennia geleden besloten. Dus nu de suggestie wekken dat die 0,01% die ze veranderd hebben zo'n grote effecten kan hebben, en dan ook nog eens op zo'n korte termijn is absurd. Verder is het grootste deel van de groei zoals altijd te danken aan het buitenland. Of wilt u ook op het conto van Rutte c.s. zetten dat Duitlsland weer lekker groeit en wij daarvan meeprofiteren? Ik begrijp best dat u voorstander bent van dit kabinet. En ik sluit ook zeker niet uit dat wat dit kabinet doet uiteindelijk best positief kan uitpakken voor de economie (al zijn hun maatregelen op het gebied van onderwijs in dat opzicht redelijk twijfelachtig). Maar dat wordt dan pas over 3-5 jaar zichtbaar en niet nu al.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2011 - 13:07

Window dressing, niks beleid, wel addertjes onder het gras. Gisteren Tegenlicht gezien? Rutte jokt net zo hard mee. Politici aan de top zijn voor geen stuiver te vertrouwen, eigen belang en dat van de multinationals boven landsbelang en meer niet.

1 Reactie
FrankS2
FrankS222 mrt. 2011 - 13:07

Je bedoelt dat programma, waarin iemand die leerstoelen bekleed gefinancierd door dictators, TV programma's maakt voor een zender gefinancierd door dictators serieus werd genomen in zijn kritiek op landen/bedrijven die zaken doen met dictators. Was meteen toch ietwat ongeloofwaardig.

christiaane
christiaane22 mrt. 2011 - 13:07

De vorige kabinetten zouden Nederland volgens sommigen naar de economische verdoemenis hebben geholpen. Het huidige kabinet heeft feitelijk nog geen maatregelen getroffen waardoor de economie zo snel op orde kan zijn gebracht (Rutte gaf dat zelf in NRC ook keurig toe). De waarheid ligt zoals altijd weer ergens in het midden.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus22 mrt. 2011 - 13:07

De waarheid ligt niet in het midden. Bos heeft de crisis goed aangepakt & het vorige kabinet (ook De Jager) heeft daarna een aantal structurele goede keuzes gemaakt. Dit kabinet heeft GEEN enkele invloed. Ik denk dat De Jager best geschikt is, maar dit kabinet vertraagd herstel. De verkeerde (of eigenlijk geen) keuzes zijn gemaakt.