Joop

Overheid zet aan tot genocide op moslims

  •  
26-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
myanmar_300.jpg
Al Jazeera bewijst dat Rohingya in Myanmar doelbewust worden uitgeroeid
Alles wijst erop dat de overheid van Myanmar bewust aanstuurt op een genocide op de islamitische Rohingya in het land. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Al Jazeera, getoetst door rechtswetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale.
De rechtswetenschappers, onderdeel van Yales Lowenstein Clinic, hebben acht maanden lang het verzamelde bewijs van Al Jazeera en de mensenrechtengroep Fortify Rights bestudeert. Hun conclusie luidt: 
‘Gezien de omvang van de wreedheden en de manier waarop politici over de Rohingya spreken, is het moeilijk tot een conclusie te komen die niet wijst op een doelbewuste genocide.’
De bestudeerde bewijsstukken onthullen hoe de overheid burgergeweld heeft aangewakkerd uit politieke overwegingen. Door middel van haatspraak heeft de regering doelbewust aangezet tot rellen tegen moslims. Ook is anti-moslim propaganda gebruikt om onder de bevolking van Myanmar angst voor moslims aan te wakkeren. 
Eerder schreef Nourdeen Wildeman op Joop.nl over de geschiedenis van de Rohingya: 
‘Al decennialang worden de islamitische Rohingya blootgesteld aan discriminerende wetgeving vanuit de overheid in combinatie met etnisch geweld vanuit de radicaal boeddhistische ‘969’-beweging. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde. Hoewel eeuwenoude documenten de aanwezigheid van de Rohingya bevestigen, ontkent de overheid hun bestaan.’
Volgens het International State Crime Initiative (ISCI) waren de aanvallen die in 2012 op de Rohingya werden uitgevoerd door Rakhine boeddhisten zorgvuldig georganiseerd. De rellen waren een startschot voor golf van geweld die nog altijd aanhoudt. Sinds 2012 hebben alle Rohingya in Myanmar de status “illegaal”. 
‘Het was geen spontaan burgergeweld,’ zegt professor Penny Green van ISCI over de aanvallen in 2012. ‘Het was georganiseerd geweld. Er werd busvervoer geregeld voor Rakhine boeddhisten in afgelegen gebieden om aan de aanvallen deel te kunnen nemen.’
Green zegt dat zelfs voor eten en drinken werd gezorgd. ‘Dat is door iemand bekostigd. Het is allemaal heel zorgvuldig voorbereid.’
De bewijsstukken aangeleverd door Al Jazeera worden wereldkundig gemaakt in een documentaire, “Genocide Agenda”. Hierin is te zien hoe vanuit de overheid haat tegen moslims werd aangewakkerd. In een officieel militair document dat in handen is van Al Jazeera wordt veelvuldig gebruik gemaakt van haatspraak over moslims. Zo wordt er onder andere gewaarschuwd dat de bevolking van Myanmar zal worden ‘verzwolgen’ door moslims, zouden de moslims het land willen ‘overnemen door illegale immigratie’ en de plaatselijke bevolking willen ‘infiltreren om hen de islam op te leggen’.
Er bestonden al langer vermoedens dat de haat tegen de moslims door de overheid en het militaire apparaat werd aangewakkerd, maar nog niet eerder werd er zoveel bewijs voor geleverd. De bewijsstukken laten ook zien dat de praktijken sinds 2012 onverminderd zijn doorgegaan en de laatste tijd zelfs heviger worden. ‘Voor de Rohingya betekent dit dat zij moeten vrezen voor genocide,’ zegt Matt Smith van Fortify Rights. ‘Meerdere hooggeplaatste overheidsfunctionarissen moeten voor het internationale recht gebracht worden voor een onderzoek.’
Eerder deze week maakte UNHCR bekend dat naar schatting al 1.100 doden zijn gevallen onder de Rohingya en nog zeker 1000 mensen worden vermist. Sinds 2012 hebben tienduizenden Rohingya moeten vluchten, waarna hun woningen en bezittingen werden vernietigd. 
Bekijk de documentaire van Al Jazeera hieronder:

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Tijgernoot2
Tijgernoot226 okt. 2015 - 15:13

En dan klagen mensen over Europa.

Armagaddon
Armagaddon26 okt. 2015 - 15:13

>>> Citaten: Overheid zet aan tot genocide op moslims...Al Jazeera bewijst dat Rohingya in Myanmar doelbewust worden uitgeroeid >>> Dringende oproep aan gehele mondiale politiek op de wereld, om hier inhoudelijk en praktisch op in te gaan en aldus maatregelen te nemen...!!

GwenH1
GwenH126 okt. 2015 - 15:13

Tja, heel erg natuurlijk. En nu? Laat Azië dat zelf maar oplossen, dat kunnen ze best zelf.

rbakels
rbakels26 okt. 2015 - 15:13

Waarom verplaatsen ze de grens met Bangladesh niet een stukje naar het oosten? De regering van Myanmar is een stukje redelijker geworden, maar zit nog steeds met het probleem dat het land wordt bewoond door allerlei verschillende volkeren waarvan de Birmezen er maar één zijn. en die allemaal min of meer gewelddadig zijn. Maar de meesten zijn boeddhisten. En die passen slecht bij moslims.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst26 okt. 2015 - 15:13

Ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat het geen goed idee is voor westerse landen om zich tegen interne aangelegenheden van andere landen aan te bemoeien, neem Afghanistan, of Irak. Dat zal hier ook zo zijn. Het enige wat je er mee bereikt is dat de puinhoop alleen maar groter wordt.

zweistein
zweistein26 okt. 2015 - 15:13

In 2013 was dit een item: ''De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine (boeddhisten), zei woordvoerder Win Myaing van het deelstaatbestuur. Overbevolking is een van de oorzaken van de spanningen. De geboortelimiet is nog niet van kracht in andere delen van Rakhine, waar moslims minder talrijk zijn." http://nieuws.marokko.nl/27099/moslims-myanmar-mogen-niet-meer-dan-twee-kinderen/

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 okt. 2015 - 15:13

Precies de PVV-filosofie, als er een reden is jaloers te zijn op een andere groep, dan moet hun kop eraf. Het zijn net mensen die boeddhisten.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst26 okt. 2015 - 15:13

Tien maal zo grote bevolkingsgroei? Wouw, hoe krijgen ze het voor elkaar. Die verdienen in ieder geval weinig pandapunten.

Sardar2
Sardar226 okt. 2015 - 15:13

'de bevolking van Myanmar zal worden ‘verzwolgen’ door moslims, zouden de moslims het land willen 'overnemen door illegale immigratie' en de plaatselijke bevolking willen 'infiltreren om hen de islam op te leggen' Heeft Wilders een tweelingbroer in Myanmar?

1 Reactie
Foliesoof
Foliesoof26 okt. 2015 - 15:13

Dat lijkt me van niet. Maar als we het hebben over je mond houden en problemen weglachen als je ze niet aankunt dan zou misschien Aung San Suu Kyi de tweelingzus van Rutte kunnen zijn.