Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid VS: Facebook moet WhatsApp en Instagram afstoten

  •  
09-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
facebook

© FILE - In this Saturday, Nov. 21, 2020, file photo, a demonstrator joins others outside of the home of Facebook CEO Mark Zuckerberg to protest what they say is Facebook spreading disinformati

De Amerikaanse federale overheid en een groot aantal Amerikaanse staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen Facebook wegens machtsmisbruik. Tegelijkertijd heeft ook de Federal Trade Commission (FTC) een zaak aangespannen. Daarin vraagt de Amerikaanse handelswaakhond de rechters om Facebook op te breken.
Als het aan de FTC ligt moet de internetgigant Instagram en WhatsApp weer afstoten. Facebook nam die twee apps respectievelijk in 2012 en 2014 over. Ook wil de FTC dat Facebook voortaan eerst toestemming vraagt voor een overname.
Volgens Ian Conner, die aan het hoofd staat van de afdeling concurrentie van de FTC, is de enorme machtspositie van Facebook fnuikend voor de innovatie in de tech-sector. Wie een idee heeft voor nieuwe sociale software bedenkt zich wel twee keer, omdat Facebook alles in het werk stelt om de concurrentie te verpulveren. Het bedrijf kopieert stelselmatig populaire toepassingen uit andere apps.
Als concurrerende software een bedreiging lijkt te worden voor de eigen hegemonie, dan neemt Facebook de makers over. “Het is beter om over te nemen dan om te concurreren”, schreef Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2008 al in een e-mail. Behalve WhatsApp en Instagram heeft Facebook ook geprobeerd om Twitter en Snapchat over te nemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

adriek
adriek10 dec. 2020 - 16:40

Al die mooie websites die wij gebruiken en (vooral) de infrastructuur om dat allemaal werkend te houden kost waanzinnig veel energie. Het zou de meesten van ons al te veel gevraagd zijn om een laptop aan de gang te houden door te fietsen. Gelukkig kost aardolie bijna niks.

Ryan2
Ryan210 dec. 2020 - 13:37

Prima, weg wezen met die monopolie bedrijven. Ik heb gezien wat er mis gaat met Facebook. Aanzetten tot haat, internetterreur. Ik heb me na korte tijd ook afgemeld.

Wemibono
Wemibono10 dec. 2020 - 12:44

Een goede zaak, lijkt me. Facebook is te machtig.

harmmeijer
harmmeijer10 dec. 2020 - 10:05

Wat hebben we allemaal gemist toen Facebook nog niet bestond. Wat heeft het voor waardevols aan ons leven toegevoegd? Niet veel. Ik kan het weten, want ik heb nooit een Facebook account gehad.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037110 dec. 2020 - 10:50

"Niet veel. Ik kan het weten, want ik heb nooit een Facebook account gehad." Ik ook niet maar wil dat juist niet zeggen dat je niet kan beoordelen of het wel of niets toevoegt?

adriek
adriek10 dec. 2020 - 10:53

Heb je nog wel een leven dan? :) :) ;)

Fredje3
Fredje310 dec. 2020 - 12:44

@Merel, als je nog nooit een Facebook account gehad hebt, dan kun je moeilijk vergelijken toch? Je hebt geen voor en na situatie om te kunnen vergelijken. Ik geef toe, meeste is onzinnig, maar mijn vrouw en ik zijn beide geen Nederlanders van orgine en hebben heel veel familie heel ver weg wonen en dan is het toch wel makkelijk om bepaalde aspecten van het leven van die familie ver weg mee te kunnen maken. Ik vind dat wel een meerwaarde. Echter als die reclame, politieke discussies e.d. die gaan compleet langs mij heen.

adriek
adriek10 dec. 2020 - 16:35

@Fredje als Facebook de enige manier is die je kunt bedenken om met je verre familie te communiceren heb je een armoedig leven.

Dave Velzen
Dave Velzen10 dec. 2020 - 9:48

Het zal tijd worden en vroeger werd het opbreken bedrijven nog veel vaker gedaan dan tegenwoordig in Amerika.

Jan Diederik
Jan Diederik10 dec. 2020 - 9:38

Niks wat je tegenhoudt. Voor de rest bepalen we allemaal zelf of we FB en andere social media gebruiken of niet. Verder zijn die bedrijven baas van hun eigen servers. Ze betalen de hele rotzooi ook, en het is je keuze om het gratis te gebruiken of niet.

Hakkepuf
Hakkepuf10 dec. 2020 - 9:02

Ik vraag me al jaren af waar Whatsapp zijn geld mee verdiend. Het enige dat ze verkopen is beltegoed om vanaf Whatsapp naar een GSM of een vaste telefoon te kunnen bellen. Dit zet geen zoden aan de dijk. Het is me wel opgevallen dat toen ik met een vriend van me een foto van een flesje Leopold 7 toezond ik een dag later op mijn Facebook doodgegooid werd met Leopold 7 reclame. Dit ondanks dat ik geen toestemming gegeven heb om mijn data te gebruiken.

2 Reacties
adriek
adriek10 dec. 2020 - 10:59

Als die vriend (ook) facebook gebruikt en die foto van internet geplukt heeft lijkt het niet zo moeilijk.

Hakkepuf
Hakkepuf10 dec. 2020 - 18:14

Eirda, Het was een foto die ik zelf in een café gemaakt heb en via Whatsapp naar een vriend verzonden heb. Door middel van OCR software wordt het logo van Leopold 7 herkent en toen werd ik er mee doodgegooid. Ik had uitdrukkelijk gesteld dat mijn data niet door Facebook of Instagram gebruikt mag worden. Sindsdien gebruik in Facebook als mijn privériool. Er staat niets van mezelf in. Alleen cartoons.

Robert Follon
Robert Follon10 dec. 2020 - 8:56

Ik denk oprecht dat Facebook dit leest en gelijk de stekker uit alle servers rukt......

Harba Lorifa2
Harba Lorifa210 dec. 2020 - 8:46

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ook de servers van Joop kosten energie...

Haz
Haz10 dec. 2020 - 7:32

Laat ze die big tech maar onder de loep nemen. Ze zijn veel te machtig en kunnen (zonder dat het zichbaar is) veel invloed uitoefenen op de samenleving om hun eigen agenda erdoorheen te drukken.

5 Reacties
Robert Follon
Robert Follon10 dec. 2020 - 8:57

Wat zou die agenda dan zijn volgens jou?

The Apple
The Apple10 dec. 2020 - 10:58

De accumulatie van geld en macht buiten de invloed van, of zelfs machtiger dan, de instituties van de samenleving waar ze deel van uitmaken, waarbij de optie om op sommige momenten zelf het heft in handen nemen indien nodig, steeds nadrukkelijk aanwezig is

adriek
adriek10 dec. 2020 - 11:02

Big tech heeft niet echt een agenda, behalve groot (monopolistisch) en rijk worden. Al het andere staat ten dienste van die doelen. Facebook heeft geen politieke doelen, maar zal politiek wel gebruiken als middel om het (feitelijke) monopolie te ondersteunen.

LBNB
LBNB10 dec. 2020 - 11:14

@Robertfollon De macht van het grote geld en hun elites uitbreiden en daarnaast economische herverdeling. Voor de elite, Gates, Zückerberg, Bezos is deze tijd geweldig. Ze worden rijker en rijker.

The Apple
The Apple10 dec. 2020 - 13:39

Frappante eenstemmigheid, Robert schijnt de enige te zijn die zich afvraagt wat de agenda van Big Tech (Big Agro, Big Farma en Coca Cola) is. De contouren van de "New World Order" worden zichtbaar, niet als complot of supra-nationale overheid, maar als logisch resultaat van overeenkomstige belangen en de mogelijkheden om ze te verwezenlijken.

adriek
adriek9 dec. 2020 - 22:18

Ik kan al twee jaar prima zonder Facebook.

GoudenBergen
GoudenBergen9 dec. 2020 - 21:57

Antitrustwetgeving is bedoeld om monopolies en oligopolies te voorkomen zodat er gezonde concurrentie blijft. Een bekend voorbeeld is de oppermachtige telefoonmaatschappij Ma Bell die in 1984 definitief is op gesplitst. De techreuzen zijn te groot en te machtig geworden, het ziet er naar uit dat zij nu aan de beurt zijn om te worden opgeknipt.

1 Reactie
The Apple
The Apple10 dec. 2020 - 9:19

Dat moesten ze nou met al die grote machtige landen ook doen: helemaal opknippen in kleine provincies en die allemaal zelfstandig maken. Zie je Gelderland al oorlog voeren met Lombardije? En het allermooiste is nog wel dat samenwerking dan de enige optie wordt. -