Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid verdoezelt misstanden veehouders

  •  
24-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kuikens_300.jpg
Jaarlijks honderden miljoenen dieren ziek. Grootste misstanden aangetroffen bij vleeskuikens
In Nederland zijn bijna alle veehouders in overtreding met bestaande dierenwelzijnswetten en Europese richtlijnen. Dat constateren de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood aan de hand van tientallen wetenschappelijke publicaties. De informatie was bekend bij het ministerie, maar die verdoezelde de cijfers door deze te veranderen in algemene termen.
Hans Baaij, directeur van beide stichtingen zegt in Trouw dat het departement percentages in het rapport liet vervangen door termen als ‘een substantieel aantal’. Daardoor blijven de echte schokkende cijfers achterwege. Bovendien wordt door inspecties vooral gekeken naar makkelijk controleerbare eisen.
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken vraagt vandaag nog een reactie van de staatssecretaris. Nederland is volgens hem koploper als het gaat om dierenwelzijn en zijn de uitkomsten om die reden des te pijnlijker.
Er vinden te veel misstanden plaats in de bio-industrie. De wijze waarop veel dieren leven is van een ongelooflijke triestheid.
Jaarlijks lopen honderden miljoenen dieren gezondheidsklachten op. De grootste misstanden worden aangetroffen bij vleeskuikens die door hun overgewicht nog nauwelijks kunnen lopen. Trouw schrijft over andere misstanden bij dieren:
Bij biggen waarbij staarten preventief worden afgebrand, en bij dieren die ziek worden door vies drinkwater of een slechte luchtkwaliteit in de stal. Zo krijgt 22 procent van de kippen geen schoon water. Het gaat in totaal jaarlijks om 1 tot 2,5 miljard overtredingen, zegt Baaij, doordat er sprake is van meerdere overtredingen per dier.
PvdA, SP en de Partij voor de Dieren willen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veehouders meer en intensiever gaat controleren. Daarvoor zou het toezichtsorgaan meer mankracht moeten krijgen. Demissionair staatssecretaris Bleker was juist terughoudend over het intensiveren van de controles. Hij hechtte veel waarde aan zelfregulering en zelfcontrole. Wel zei hij in juni het controlesysteem te willen verscherpen als blijkt dat deze onvoldoende werkt.
De NVWA zegt zich niet in alle bevindingen van de stichtingen te kunnen vinden. Zo ontkent de inspectie het beeld dat de helft van de vleeskuikens niet meer kan lopen. Ook klagen ze niet over een hoge werkdruk.
cc-foto: Doerky Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Michiel Online
Michiel Online24 okt. 2012 - 8:59

dit is geen nieuws meer Joop.

PeterMiddle
PeterMiddle24 okt. 2012 - 8:59

Helaas zal er niets veranderen door het verbond van supermarkten en organisaties als wakker dier en sites als JOOP. JOOP en andere pressiegroepen dwingen supermarkten om net te doen alsof ze dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben en in ruil daarvoor kijkt JOOP de andere kant op wanneer de supermarkten lagere prijzen eisen van hun leveranciers zodat hun expansiedrift betaald kan worden. De supermarkt kan doorgaan met business as usual, de consument kan doorgaan met business as usual, het bestaansrecht van organisaties als wakker dier en varkens in nood blijft intact en last but not least, de moralisten onder ons kunnen zichzelf blijven afzetten tegen de veeindustrie terwijl ze tegelijkertijd kunnen blijven genieten van de economische opbrengst van de veehouderij.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 okt. 2012 - 8:59

Dit is extra schrijnend na het gedoe over ritueel slachten...

varkensboer
varkensboer24 okt. 2012 - 8:59

De agrarische sector en de foodsector zijn met een aandeel van 60% in het handelsoverschot samen van enorm belang voor Nederland. Herstel van de economie is voor een groot deel afhankelijk van export; met een exportwaarde van € 73 miljard (+8%) liet de agrarifood vorig jaar overduidelijk haar meerwaarde zien.

David3
David324 okt. 2012 - 8:59

De bio-industrie is een gewetenloze business, dus logisch dat er direct misbruikt van gemaakt zal worden als de controles tekort schieten. Het wordt tijd dat die stinkende rioolput van belangenverstrengeling tussen bepaalde politici, NVWA en de vleesindustrie eens helemaal opengetrokken wordt.

Lucyfer
Lucyfer24 okt. 2012 - 8:59

Ach, alles voor die kiloknaller op het bord van de gewone Nederlander. Toch?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 okt. 2012 - 8:59

De kans dat er met de uitkomst van dit rapport iets gedaan wordt is denk ik nihil. Het aantal overtredingen dat ze berekend hebben is zo gigantisch groot vanwege de enorme veestapel die we hebben, vnl. pluimvee, en ook omdat er zo veel voorschriften in acht moeten worden genomen. Met als resultaat dat er geen veehouder is die geen overtreding begaat. Vergelijk het met de maximum snelheid. Er is geen automobilist die kan zeggen dat hij zich altijd en overal voor 100 % aan de voorgeschreven snelheid houdt. Nee, dit rapport verdwijnt in de la want niemand kan er wat mee.

JoopSchouten
JoopSchouten24 okt. 2012 - 8:59

Bakkum, 1958. Als peuter werd ik wel eens in de kippenren gestopt omdat oppas afwezig was. We kregen allemaal schoon vers duinwater te drinken. Het enige minpuntje was de jaloerse haan. De stank die overwaaide door het beslaan van de verhitte paardenhoeven bij de smit buurman Twisk was penetranter dan die van de kippenstront. Ik kan de smaak van vers water uit de grijs geëmailleerde geblutste pollepel nog goed voor de geest halen. Het had de smaak van ijzer waardoor mijn konen begonnen te tintelen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2012 - 8:59

"Hans Baaij, directeur van beide stichtingen " artikel zegt me niks. Vindt het hier al hypocriet genoeg van vegetariërs dat ze wel eieren eten wetende dat hiervoor alle mannelijke kuikentjes vermalen worden

2 Reacties
eeweew
eeweew24 okt. 2012 - 8:59

Ik las in het NRC dat de universiteit Wageningen kippen wil maken waarvan de eieren fluoriseren als er een mannetje in zit. Zodat men de eieren kan vernietigen.

eeweew
eeweew24 okt. 2012 - 8:59

Omdat bepaalde mensen volgens jouw hypocriet zijn doen normen over dierenwelzijn er niet meer toe?

varkensboer
varkensboer24 okt. 2012 - 8:59

Wie van jullie heeft er weleens gesproken met een vooruitstrevende boer met een modern bedrijf?

1 Reactie
harryo2
harryo224 okt. 2012 - 8:59

Ik weet niet wat dat is: een vooruitstrevende boer met een modern bedrijf. En ook al komen er regelmatig moderne boeren op mijn pad, ik kan je vraag op deze manier niet beantwoorden.

JoopSchouten
JoopSchouten24 okt. 2012 - 8:59

Rioolkippen.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 okt. 2012 - 8:59

Inderdaad, kippen houden niet echt van schoon water. Jose op het kippenforum: "'Even over drinkwater. Waarom moeten kippen elke dag vers drinkwater uit een ultra-cleane drinkbak? Omdat de mens dat zo vindt. Wat een onzin. Zoals elke kippenhouder ervaart drinken ze liever uit sloten, regentonnen, plassen water enz. Maar nee, er zit een poepje in het drinkwater en dan moeten we direct vers water geven en de bak verschonen. Wat een flauwekul! Als mensen nou eens minder "spastisch overbezorgd"met hun kippen om zouden gaan en ze vooral ook eens niet 'vermenselijken', zouden heel wat minder kippen ziek worden. Jammer voor de portemonnee van de DA's, maar veel beter voor de kippen." (http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=64159&st=0&sk=t&sd=a&start=30)