Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

‘Overheid te laks met virusbestrijding’

  •  
11-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Ministers meet again about the advancing coronavirus
De ‘lakse houding’ van de Nederlandse overheid ten opzichte van het coronavirus, heeft ervoor gezorgd dat het virus zich sneller verspreidde dan nodig was. Dat is de conclusie van een artikel in The Irish Times waarin de Nederlandse aanpak van de COVID-19-dreiging onder de loep wordt genomen. Tegelijkertijd blijkt uit een reconstructie in de Volkskrant dat het virus, mede door die opstelling van de overheid, zich in Brabant inderdaad onder de radar heeft weten te verspreiden.
Terwijl Chinese artsen al op 21 februari waarschuwden dat ook patiënten die geen symptomen vertonen de ziekte kunnen doorgeven, iets dat Duitse artsen bevestigden in een artikel in de New England Journal of Medicine, bleef het Nederlandse standpunt: pas wanneer een patiënt symptomen vertoont, is het virus overdraagbaar. Volgens de Nederlandse richtlijn moest iemand met gezondheidsklachten in een van de risicogebieden zijn geweest, zoals Lombardije of Iran, of contact hebben gehad met iemand uit zo’n gebied. Zo niet, dan was er waarschijnlijk geen sprake van een coronabesmetting. Het was die boodschap, uitgedragen door het kabinet en gezondheidsdiensten, die ervoor zorgde dat er in Nederland volgens de krant nauwelijks maatregelen werden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Brabant Uit een steekproef in Brabant is nu gebleken dat veel Brabanders met lichte verkoudheidsklachten, en dus niet de combinatie van tot nu toe voorgehouden symptomen (koorts, kortademigheid, hoesten), wel degelijk het coronavirus onder de leden hebben. Uit een steekproef onder medewerkers Brabantse ziekenhuizen blijkt nu dat vier procent van de medewerkers het virus hebben opgelopen. Dit zonder in de risicogebieden te zijn geweest. Ook hadden ze veelal geen contact met mensen bij wie een coronabesmetting is vastgesteld.
Het goede nieuws van deze bredere besmetting dan tot nu toe gedacht, zo schrijft de Volkskrant, is dat veel nieuwe geïnfecteerden nauwelijks gezondheidsklachten hebben. Dat betekent dat in veel gevallen besmetting met het coronavirus tot niet veel meer dan bijvoorbeeld een neusverkoudheid leidt. Het slechte nieuws is dat het risico op een nationale pandemie plots vele malen groter is geworden, omdat blijkbaar ook mensen zonder ziekteverschijnselen het virus verspreiden. Een virus waartegen geen vaccin is en dat wereldwijd voor vele doden zorgt, met name onder de oudsten en meest kwetsbaren in de samenleving.
Gebrekkige test Hoe gebrekkig de Nederlandse manier van testen is, blijkt uit de reconstructie in The Irish Times. De eerste persoon bij wie het coronavirus werd aangetroffen, had in de dagen daaraan voorafgaand nog carnaval gevierd. Niets aan de hand, luidde de communicatie. De man vertoonde toen immers nog geen symptomen. Nog twee mensen die in Brabant carnaval hadden gevierd bleken besmet, allebei werkzaam bij een bedrijf in Coevorden. Maar omdat ook zij geen symptomen vertoonden, gingen ze de dagen erop gewoon naar kantoor. Kort erop werd bij een derde persoon binnen het bedrijf corona vastgesteld. Het advies: wie symptomen vertoont, kan maar beter even thuisblijven. De rest kan gewoon aan het werk. Een dag later bleek nog iemand positief. Weer twee dagen later nog vier.
Een ander zorgwekkend voorbeeld: negenhonderd studenten van berucht Gronings corps Vindicat besloten tegen alle adviezen in toch op skivakantie naar risicogebied Noord-Italië te gaan. Bij terugkomst vertoonden slechts vier van hen symptomen en alleen deze vier werden getest. Negatief, overigens. Over de rest liet de GGD Groningen optekenen: Wie geen symptomen vertoont, is niet besmettelijk.
Terwijl in Italië het risicogebied is uitgebreid van de noord-naar de zuidgrens en zestig miljoen mensen in quarantaine zijn geplaatst in een poging verdere coronabesmetting in te dammen, zijn in Nederland vooral in Brabant de beperkingen enigszins opgeschroefd. Evenementen met meer dan duizend bezoekers worden opgeschort, waaronder voetbalwedstrijden in de eredivisie. Het paardensportevenement Indoor Brabant dat donderdag van start gaat, gaat gewoon door. Per dagdeel worden er in plaats van 2700, maximaal 1.000 bezoekers toegelaten. Brabanders worden aangeraden zelf terughoudend te zijn in hun sociale contacten. Geheel conform de nieuwe richtlijnen van de Veiligheidsregio Brabant Noord. Die richtlijnen zijn overigens opgesteld door de provincie zelf en niet door verantwoordelijk minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg. Het kabinet kondigde bij monde van premier Rutte maandag aan dat het beter is landelijk voorlopig geen handen meer te schudden.
Draaiboek Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva van Esch stelde in het parlement al de vraag of de Nederlandse overheid wel bezig is met preventie, of dat vooral wordt geprobeerd geen paniek te zaaien. Voor dat laatste is goede reden: het aantal beschikbare tests om corona vast te kunnen stellen is beperkt. Dat geldt ook voor de capaciteit in ziekenhuizen, die toch al kampen met een tekort aan personeel en niet zijn berekend op een pandemie. Uit een draaiboek van intensive care-artsen bleek dat in het geval van zo’n pandemie harde keuzes gemaakt moeten worden voor wie nog in aanmerking komt voor een bed. In Nederland zijn in totaal 1.150 bedden op de intensive care. De verwachting is dat die allemaal vol zullen liggen als 12.000 Nederlanders tegelijkertijd besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Mensen met een lage levensverwachting, zoals 80-plussers of ernstige verkeersslachtoffers, grijpen in dat geval mis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

Eric3
Eric37 apr. 2020 - 11:57

Hallo iedereen, sinds ik hier veel mensen zie die veel over het corona virus weten vroeg ik me af of een van jullie mij zou kunnen helpen. Ik schrijf een project over dat de overheid de verkeerde maatregelen treft over het coronavirus. Als ik van jullie zou mogen interviewen (paar simpele vragen) zou ik dat erg waarderen. Gelieve een reactie te plaatsen als u intresse heeft. Het gaat mij dan ook vooral om u eigen mening. Stay safe!

Jean Vollebergh
Jean Vollebergh3 apr. 2020 - 8:35

belachelijk gewoon het beleid van de Nederlandse overheid: Rutte roept de Duitsers en Belgen op om met het goede paasweer niet naar Nederland te komen..........alsof dat helpt! Stop nu eindelijk eens met dat polderen! Toen half maart de Belgische overheid de horeca sloot kwamen de belgen massaal de grens over om te drinken en naar Nederlandse restaurants te gaan! De grenzen sluiten voor alle verkeer zonder dwingende redenis het enige dat helpt!!!!!!!!

webmaatje
webmaatje12 mrt. 2020 - 8:49

Ik vind deze cijfers veel ernstiger : Greenpeace: Fossiele industrie veroorzaakt 4,5 miljoen doden per jaar Luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen veroorzaakt naar schatting 4,5 miljoen doden per jaar wereldwijd. Dat stelt Greenpeace Zuidoost-Azië in een nieuw rapport. bron o.a. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/02/12/greenpeace-fossiele-industrie-veroorzaakt-45-miljoen-doden-per-jaar/ In Europa sterven jaarlijks zo'n 800.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtvervuiling. Dat aantal is naar schatting hoger dan het aantal 'tabaksdoden'. Wereldwijd gaat het ieder jaar om 8,8 miljoen mensen, zo blijkt uit een Duits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal. Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4639851/meer-doden-door-luchtvervuiling-dan-door-roken Waarom doet men zo paniekerig over het coronavirus en doet vrijwel niets aan de milieuvervuiling?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 5:49

Belgische TV vanavond Terzake Canvas: Wetenschapper, prof. Ik vind het ernstig dat ze doen alsof het vergelijkbaar is met een gewone griep, dat het alleen oudere zieke mensen raakt, dat klopt niet. Ook jonge mensen worden soms heel ziek en belanden op de IC. Volgende programma 'De Afspraak"; Het lijkt op een gewone griep het raakt enkel oudere mensen. Oudere mensen met onderliggende ziekten. Dezelfde avond zeiden ze in het journaal dat er zoveel tegenstrijdige berichten en maatregelen worden genomen in België met al die verschillende 'regeringen'. Die Belgen moeten toch wel hoorndol worden! Laat ik het maar bij de professor houden. Die waarschuwt echt voor grote problemen die eraan komen en het gevaar van onderschatting van de ziekte, vooral bij jongeren. Madrid is overigens ook een hotspot, de hele regio Madrid. Het gaat hard. Overigens wie 68 oud vind? Dan gaan de mensen pas met pensioen n.b. !

Jozias2
Jozias211 mrt. 2020 - 19:45

Je kunt hoogstens stellen dat de wetenschappers van het RIVM een verkeerd advies geven. Ik betwijfel overigens of dat echt zo is. Maar ik ben heel blij dat de regering en de rest van de 'overheid' vaart op het advies van deskundigen als het gaat om belangrijke medische kwesties en daar geen eigen beleid in voert op basis van de onderbuik oog wat men in de media of social media leest en wat niet gebaseerd is op het wetenschappelijke advies van organisaties als het RIVM. Ik zou me pas zorgen maken als niet materie deskundigen zoals Ministers en kamerleden iets gaan vinden van de medische kant. Uiteraard is het kern kabinet wel aan zet om op basis van deze adviezen de prioriteiten te bepalen, risico's te accepteren en toleranties vast te stellen.

Ecclesia
Ecclesia11 mrt. 2020 - 18:21

Omdat mensen wel wat beters te doen hebben dan conspiracy theories achterna te lopen.

Tafelpoot
Tafelpoot11 mrt. 2020 - 17:20

Volgens deze Belgische website blijf het coronavirus het liefst 3 uur leven op gladde oppervlaktes. Hoe betrouwbaar de informatie is durf ik geen uitspraak over te doen. https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/ "Hoelang overleeft het coronavirus op gladde oppervlakken en materialen, en kan ik zo besmet geraken? Het coronavirus overleeft gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels …). Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Het is belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken die door veel mensen worden aangeraakt. Door een oppervlak te ontsmetten, worden de virusdeeltjes verwijderd. Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel…) kan het virus niet goed overleven. Het virus is zeer gevoelig voor uitdrogen, warmte en zonlicht."

itsme3
itsme311 mrt. 2020 - 17:07

De Nederlandse aanpak lijkt behoorlijk succesvol. Door bijvoorbeeld het testen van ziekenhuispersoneel in Brabant is duidelijk geworden dat het virus (net als in andere landen) al wijdverspreid is en dat de mensen die daadwerkelijk ernstig ziek worden slechts het topje van de ijsberg zijn (en dat dat degenen zijn die je er snel uit moet pikken). Het is het RIVM gelukt om met goed speurwerk veel mensen met corona te identificeren, terwijl er tot nu toe slechts vijf mensen, die vooraf al een (zeer) slechte gezondheid hadden, zijn overleden en slechts één ander persoon zich in kritieke bevindt. Ook geeft het een indicatie dat (wereldwijd) het aantal besmettingen waarschijnlijk een veelvoud is van het aantal geregistreerde besmettingen, hetgeen nieuw licht werpt op de sterftecijfers (lager dan gedacht)

I am Legion
I am Legion11 mrt. 2020 - 16:52

"Uit een steekproef in Brabant is nu gebleken dat veel Brabanders met lichte verkoudheidsklachten, en dus niet de combinatie van tot nu toe voorgehouden symptomen (koorts, kortademigheid, hoesten), wel degelijk het coronavirus onder de leden hebben. Uit een steekproef onder medewerkers Brabantse ziekenhuizen blijkt nu dat vier procent van de medewerkers het virus hebben opgelopen." Dit verdient toch enige toelichting omdat het m.i. tot verkeerde conclusies kan leiden en dat uit veel berichtgeving ook bleek. Op nota bene een voorlichtingssite van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stond over de Coronagriep van de Rijksoverheid zelf stond de kop: "Resultaat steekproef: 4% ziekenhuismedewerkers heeft coronavirus" En daaronder stond o.m: "Het kan zijn dat het percentage besmettingen in de ziekenhuizen een weergave is van het aantal besmettingen onder de Brabantse bevolking." https://www.rivm.nl/nieuws/resultaat-steekproef-4-ziekenhuismedewerkers-heeft-coronavirus Niet gek dat ook de serieuze media dit als waarheidsgetrouw overnamen. Het blijkt alleen beslist niet te kloppen. Op een andere site van de Rijksoverheid, betreffend ministerie, en daaronder ressorterend het RIVM schrijft men wél meer duidelijke feiten over dit onderzoek die e.e.a. stevig relativeren: "Het RIVM heeft daarom de Brabantse ziekenhuizen gevraagd medewerkers met milde luchtwegklachten te gaan testen." https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus/steekproef Geen representatieve groep dus ook al betreft het niet mensen met heel specifieke hen verder onbekende luchtwegklachten. Laat er één op de tien ziekenhuismedewerkers met dergelijke hen onbekende milde of sterkere luchtwegklachten hebben deelgenomen. Dan daalt het geschatte percentage van alle ziekenhuismedewerkers wat besmet is van de nu genoemde 4% naar 0,4 %. De projectie van eveneens 4% besmetting die zwart op wit als schatting op de gehele Brabantse bevolking is gesuggereerd door het RIVM met het ministerie en de Rijksoverheid in hun gezamenlijke voorlichting en berichtgeving is daarmee een kwalijke overdrijving.

Jan Man
Jan Man11 mrt. 2020 - 16:16

Beetje hetzelfde verhaal als met het stikstof probleem, het CO2 probleem, de Q-koorts etc. De overheid steekt de kop in het zand vanwege economische belangen, en wat overblijft is een puinhoop.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons11 mrt. 2020 - 20:41

Wat zou de overheid dan moeten doen in uw ogen? Want de gevolgen voor de economie hangen toch in grote mate bij zulke situaties vast aan de gevolgen voor de bevolking. Je kan bijvoorbeeld best een provincie plat leggen of zelfs een heel land. Niemand meer naar het werk, naar school, etc. Ja dat heeft gevolgen voor de economie maar ook vooral voor de bevolking. U kan dan niet meer naar de supermarkt voor uw eten, wordt dan bevoorraad door de veiligheidsdiensten. En ga zo maar door. Wat kan de overheid nu exact doen tegen zo'n pandemie?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mrt. 2020 - 15:55

De houding van Rutte lijkt veel op de houding van Trump, downplayen om de economie vooral niet te schaden, verschuilt zich achter deskundigen, als het uit de hand loopt kan hij z’n handen in onschuld wassen.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt11 mrt. 2020 - 15:29

De Nederlandse overheid is niet bezig met preventie, maar slechts met vertraging. Het virus is helaas wereldwijd out of control geraakt. Het is wachten op de eerste politicus die dat eerlijk toegeeft.

2 Reacties
JoostdeV
JoostdeV11 mrt. 2020 - 16:49

Leg dan maar eens uit waarom het aantal gevallen in Zuid Korea momenteel afneemt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:23

Dat hebben ze toch al lang toegegeven. Vertraging omdat anders ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, thuiszorg etc.. alles gigantisch mis gaat lopen, wegens gebrek aan capaciteit en ( ook ziek) verplegend personeel. Ze willen niet gedwongen worden de keuze te moeten maken wie nog wel en wie niet meer de optimale hulp krijgt in het ziekenhuis, omdat die er niet voor iedereen is. Al zal het er toch wel van komen, dat ze voor keuzes komen te staan die ze onder normale omstandigheden uit den boze achten. Dacht je dat die geen contacten hadden met andere landen in Europa?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander11 mrt. 2020 - 14:40

Corona is niet meer dan een griepvirus. Nieuw dat wel. Maar ik begrijp het hele (media)circus en de overdreven paniek niet. Natuurlijk zullen er een mensen met verminderde weerstand komen te overlijden maar dat is bij een gewone griep waarvan het virus zich ook steeds weer wijzigt ook zo. Misschien dat er iets meer vaak oudere mensen met verminderde weerstand overlijden en natuurlijk is dat niet fijn als dat familie van je is. En dan het economisch geleuter er omheen. Misschien is het in dat opzicht juist een goede les: een virus kan het hele economische kaartenhuis in laten storten. En wat zien we: minder economische bedrijvigheid leidt tot schonere lucht en dus een schoner milieu. Goed om even na te denken over alle onzinproducten die worden geproduceerd en geconsumeerd. En 'verderop' komen al decennia mensen om door zoiets basaals als een gebrek aan schoon drinkwater, vaak ook nog door bedrijven als Coca Cola. Maar weinigen maken zich daar hier permanent zorgen over, terwijl het eigenlijk permanent verontrustend is.

4 Reacties
adriek
adriek11 mrt. 2020 - 15:18

Corona is nieuw, dus er is weinig weerstand tegen, en het lijkt zich snel te verspreiden. Als twintig of meer procent van de mensen tegelijk griep heeft vallen afdelingen stil, valt productie uit, vallen leveringen uit, vallen fabrieken stil. De 'paniek' is grotendeels economisch. Die griep gaat wel weer over, het aantal doden is gering en beperkt zich tot oudere zwakkere medemensen (maar het zal je ouder of grootouder maar zijn...). Het economisch herstel zal, als Corona hard toeslaat lang duren: een kaartenhuis stort snel in, maar het (her) bouwen kost veel tijd. In die economische neergang gaan weer heel veel banen verloren, vallen projecten stil, kiezen mensen andere beroepen... Kortom de geschiedenis rond de financiele crisis herhaalt zich waarschijnlijk - ook daar zat het probleem voornamelijk in de virtuele wereld van de aandelenkoersen, maar dat had flink effect op de echte wereld.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 22:40

@Eirda @Sjoerd Het gaat hier niet om een financiële crisis maar om een tijdelijke "viruscrisis". Zodra de ziekte verdwenen, is zal de vraag weer aantrekken om productieachterstanden weg te werken en de voorraden weer aan te vullen. China komt nu alweer opgang. Wijs geworden door deze crisis zullen overheden en burgers grotere reservevoorraden aanhouden, wat de vraag nog verder zal doen toenemen. Bovendien zullen Westerse landen, wijs geworden door de kwetsbaarheid van de logistieke ketens, versneld productiecapaciteit terughalen uit het Verre Oosten (insourcing).

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 22:51

@Eirda @Sjoerd Het lijkt erop dat de globalisering over zijn hoogtepunt heen is. Er is inmiddels een beweging richting protectionisme, gesloten grenzen en insourcing op gang gekomen. Landen en bedrijven willen weer meer grip krijgen op de productie van goederen door deze terug te halen. Ook zal het grote belang van de nationale voedselproductie veel meer aandacht krijgen. Deze ontwikkelingen zijn uiteraard gunstig voor het klimaat. Als Nederland voor enkele maanden op slot zou gaan, hebben we ruim voldoende dieren op twee en vier poten rondlopen, die voor consumptie aangewend kunnen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:27

Sjoerd Bonnema Het is bij uitstek een longvirus, met dubbelzijdige longontsteking. Ook nog eens een viru=us waar mensen geen enkele weerstand tegen hebben opgebouwd omdat het nieuw is. Een virus dat onderschat wordt voordat mensen maar blijven zeggen dat het een 'gewoon' griepje is. Ook jonge mensen kunnen er doodziek van worden en op een IC belanden. Dit is niet zoals een gewone griep waar dat een uitzondering is. Maar ja blijf maar napapegaaien.

Max6
Max611 mrt. 2020 - 13:46

Ik snap het compromis wel... niemand zit er op te wachten (zonder dat het echt nodig is) 2 weken verplicht thuis te moeten zitten... dan waren er veel meer mensen ontevreden/boos geweest. Volgens mij doe je het als overheid nooit goed. Ik woon zelf vlak bij Tilburg... Ik en mijn vrouw werken nu ook thuis... heb al 2 pubers (onder protest) thuisgehouden van school, en de derde komt net 'verkouden' binnen... die blijft morgen ook thuis. Doen we een soort van zelf-quarantaine... even allemaal uitgriepen... we zullen wel nooit weten of het Corona was of een 'normaal' griepje. We hadden al eerder besloten de opa's en oma's voorlopig met rust te laten... dat hebben ze zelf ook liever. De sport-trainingen zijn inmiddels afgelast door de clubs, koor-repetitie van mijn vrouw gaat niet door, etc, etc... en zo neemt alles en iedereen langzaamaan zijn eigen beslissingen om de verspreiding tegen te gaan. Het gaat zo gewoon geleidelijk... vanuit de mensen en niet vanuit de overheid... beter zo denk ik.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:12

Hier idem dito!

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend11 mrt. 2020 - 13:14

We hadden natuurlijk meteen heel Tilburg moeten laten testen... en iedereen die in Tilburg carnaval gevierd heeft, en iedereen die iemand kent die in Tilburg carnaval gevierd heeft.. en iedereen die gehoord heeft dat iemand Carnaval in Tilburg gevierd heeft...

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:13

Behalve natuurlijk mensen die er werken!

msj_meijerink
msj_meijerink11 mrt. 2020 - 12:48

Het is natuurlijk allemaal één groot Rechts Complot!

1 Reactie
evertjan1
evertjan111 mrt. 2020 - 15:34

Rechts complot??? Ik dacht eerder aan een groot links complot! Of een complot dat toevallig tegelijkertijd door rechts en links is gesmeed.... misschien?

mariamaria2
mariamaria211 mrt. 2020 - 12:36

Bovenstaand comment voor @Frits Jansen 11 maart 2020 at 10:47

mariamaria2
mariamaria211 mrt. 2020 - 12:33

Dus u schat de waarde van de boodschap naar de mate van sympathie van de boodschapper? Vreemde houding

Chris van Klooster
Chris van Klooster11 mrt. 2020 - 12:32

Nationale pandemie? Contradictio in terminis. Pandemie is wereldwijde epidemie. Nationale epidemie kan dan echter weer wel.

1 Reactie
JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 2:22

Scherp. Niks op aan te merken. Alleen is het inmiddels wel degelijk een pandemie (vanwege het internationale karakter van de besmetting). De term "nationale pandemie" is echter inderdaad onzin, net zoals "internationale pandemie" danweer een pleonasme is trouwens.

LionNLD
LionNLD11 mrt. 2020 - 12:17

Bij mij rijst de vraag: wat had de overheid dan moeten doen? Iedereen thuis achter de geraniums en de grenzen dicht?! En indien zo, hoe lang? Stel dat we dit doen: in het gunstigste geval; geen verdere besmetting binnen NL en over 1 maand Nederland virus vrij! Wat hebben we bereikt: gefrustreerde bevolking, economie naar de haaien...nou iedereen weer snel aan de slag en grenzen weer open! Eureka! De volgende besmettingsronde! Nog een keertje een total lockdown? Nee, in mijn optiek zullen we er aan moeten wennen dat dit virus zich niet laat stoppen en dat een strategie van afremmen, zoeken naar een vaccin en beperking van de impact op bevolking en economie de weg te volgen is (Nederlands beleid). Kijken even naar persconferentie van Merkel. Harde feiten maar oprecht! 60 a 70% van de bevolking gaat het krijgen. Ikzelf zit momenteel als Brabander samen met mijn vrouw thuis te werken met griepklachten (hoesten, koorts en verkoudheid), geen idee of ik Corona heb. Interesseert mij ook niet. Ik ga niet de dokter bellen (die mensen hebben wel wat beters te doen), ga ook niet mijn ouders bezoeken (beide ver in 70) kwestie van uitzieken, handelen net als een andere "griep" virus. Motto: geen paniek, als paniek niet nodig is! Oude verse schiet mij zojuist te binnen: "Een mens lijdt dikwijls ’t meest door ’t lijden dat hij vreest, doch dat nooit op komt dagen...." Voor nu wens ik ieder veel wijsheid en kalmte toe!

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mrt. 2020 - 19:37

“Iedereen thuis achter de geraniums en de grenzen dicht?! En indien zo, hoe lang? Stel dat we dit doen: in het gunstigste geval; geen verdere besmetting binnen NL en over 1 maand Nederland virus vrij! Wat hebben we bereikt: gefrustreerde bevolking, economie naar de haaien…nou iedereen weer snel aan de slag en grenzen weer open! Eureka! De volgende besmettingsronde! Nog een keertje een total lockdown?” Achter de geraniums, jij bent ouderwets, tegenwoordig kijken ze naar een schermpje, los daarvan, regeren is vooruitzien, dat betekent dat je op grond daarvan prioriteiten stelt, of dat je denkt iedere dag uitstel meer inkomsten of dat we het zekere voor het onzekere nemen, wat wijsheid is moeten we nog even afwachten, naar ik begrijp neem je een voorschot.

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 2:28

"Iedereen thuis achter de geraniums en de grenzen dicht?! En indien zo, hoe lang?" Ja. Voor pak'm beet een maand. De incubatietijd is namelijk korter dus je kunt de verbreiding van het virus op die manier een flinke knauw geven, danwel helemaal stoppen. Laat je het echter op z'n beloop dan ga je naar een situatie waarbij je wellicht maanden de zaak moet platgooien om de verspreiding weer enigzins onder controle te kwijgen (want mensen, ook besmette, moeten bijv. wel boodschappen kunnen doen, en hals we dan te maken hebben met een hoge infectiegraad dan zijn quarantaine-maatregelen minder effectief).

Sam V
Sam V11 mrt. 2020 - 12:08

De Nederlandse regering maakt een afweging om het beste voor de maatschappij te realiseren. Op dit moment lijkt de regering dit vooral economisch te bekijken. De beheersmaatregelen zijn dan ook zeer zwak. Mensen in Brabant vragen thuis te werken, maar ondertussen wel de scholen openhouden is ronduit belachelijk.. Hier wordt de werkende ouder (voor de economie) belangrijker gemaakt dan de broze grootouder. Realistischer is het beeld van Merkel. Het overgrote deel van de bevolking zal het krijgen. Zorg is dat we dit enigszins beheersbaar kunnen laten passeren. Wij lijken onze kansen verkeken te hebben. Heel Nederland op slot is waarschijnlijk niet haalbaar, maar wel Brabant nu. Iedereen twee weken binnen en hopen dat we tijd winnen. Maar dat besef is er waarschijnlijk pas na het weekend. Weer te laat.

3 Reacties
wegmetons
wegmetons11 mrt. 2020 - 20:45

Heeft u enig idee wat u roept? Hoe ga je dat controleren? Ga je politieagenten op elke van de honderden toegangswegen tot Brabant zetten en het leger voedsel laten uitdelen? Heeft u enig flauw benul over hoeveel mensen en wat voor oppervlakte u het heeft? Er wonen 2,5 miljoen mensen in Brabant en die moeten dan allemaal eten. Nog afgezien van het feit dat dit virus zich ook in alle andere provincies zit, die ook allemaal maar in complete lockdown samen met Duitsland, België, het VK, etc.?

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 2:31

"Ga je politieagenten op elke van de honderden toegangswegen tot Brabant zetten" Desnoods! Alleen essentieel verkeer laat je door (bevoorrading supermarkten etc). In China kan het. Ga me niet vertellen dat men hier ten ene malen te slap is voor dergelijke maatregelen. In dat geval kun je namelijk stellen dat de gemiddelde Nederlander een suffe loser is tov de gemiddelde Chinees.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:16

Ben blij dat e in ons gezin, allemaal, hun verantwoordelijkheid wel nemen.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 12:05

Als je uitgaat van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, zit Nederland laag t.o.v. de meest andere landen in Noord-, Zuid- en West-Europa. Zwitserland en Noorwegen met veel kleinere bevolkingen hebben een hoger aantal besmettingen. Ierland en het VK zitten relatief goed vanwege hun eiland status.

5 Reacties
Audio
Audio11 mrt. 2020 - 12:38

Van de relevante landen in ons deel van Europa hebben alleen Duitsland (2,0) en Portugal (0,4) een lager aantal besmettingen per 100.000 inwoners dan ons land (2,2). Het insulaire VK en Ierland zitten ruim onder de 1,0. Het heeft soms voordelen om een eiland te zijn. Deze vlieger gaat niet altijd op, zie IJsland (23,1).

Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2020 - 16:13

Audio, is jou bekend of de testprotocollen in bv Scandinavië en Nederland dezelfde zijn? In ons land druipt de beperking er namelijk van af.

Quibus2
Quibus211 mrt. 2020 - 20:43

Hoger dan Finland, hoger dan Frankrijk, hoger dan België, hoger dan Luxemburg, hoger dan Slovenië, Tsjechië, Polen enzovoort... Het lijkt een tikje op cherrypicking wat je doet.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 22:30

@Quibus Ik baseerde mijn berekeningen op de cijfers van hedenmorgen; nu ligt dit natuurlijk anders. Het gaat natuurlijk om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is relevant. "Slovenië, Tsjechië, Polen" Ik heb Oost-Europa en de Balkan expres buiten beschouwing gelaten. Deze landen zijn veel minder geïntegreerd en zijn al gewend om hun grenzen goed te bewaken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2020 - 6:33

We vliegen tegenwoordig toch voornamelijk naar Italië, dacht ik. Zelfs vanuit Nederland vliegen we naar London, dus wat die eilandstatus betreft zal dat wel meevallen.

Audio
Audio11 mrt. 2020 - 11:58

"Een ander zorgwekkend voorbeeld: negenhonderd studenten van berucht Gronings corps Vindicat besloten tegen alle adviezen in toch op skivakantie naar risicogebied Noord-Italië te gaan. " "Beruchte corps Vindicat", dit is gevaarlijke stemmingmakerij.

5 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes211 mrt. 2020 - 13:46

U volgt het nieuws niet? Zeker, zeer berucht door de geweldplegingen in het recente verleden.

madbako
madbako11 mrt. 2020 - 16:26

Berucht , beroemd en klootzakjes. Ondanks het negatieve advies toch naar Italië afreizen. Nogmaals: Klootzakjes

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg11 mrt. 2020 - 17:39

@kruimeltjes Misschien, maar dat aspect van Vindicat is voor de huidige situatie op geen enkele manier relevant. Een volstrekt overbodig adjectief dus.

Quibus2
Quibus211 mrt. 2020 - 20:37

@Hanneke Berucht omdat het arrogante, egocentrische klootzakjes zonder einge vorm van zelfreflectie zijn. Het nu vertoonde gedrag is dat van arrogante, egocentrische klootzakjes zonder enige vorm van zelfreflectie. Zie daar, het is keurig ter zake.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg12 mrt. 2020 - 5:41

@Quibus Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook niet erg gecharmeerd van over het paard getilde bralapen. Toch: mijn gebrek aan sympathie sluit niet uit dat ze gelijk kunnen hebben in hun afwegingen. Op het moment van afreizen golden de beperkende maatregelen níét voor het gebied waar deze mensen heen afreisden, ze zaten 200 km verderop waar, zoals gezegd, op dat moment géén problemen waren. (Zal de link zoeken naar het artikel waarin een deskundoloog ook stelt de keuze van de vindicaters daarom uitstekend te kunnen billijken.) Het is hetzelfde als wanneer een Poolse zakendelegatie niet naar Assen kan afreizen omdat in Tilburg veel ziektegevallen zijn. Overigens zijn van de is géén van de mensen uit deze groep met griepachtige verschijnselen positief getest. De rest? Nou, volgens het RIVM kunnen die het virus niet verspreiden (want symptoomvrij), en is er dus geen reden ze te testen. Dat de NEJM daar iets anders over zegt, dat zal de Nederlandse economie en haar hoeders pas worst zijn als de boel krakend tot stilstand komt.

Middenman
Middenman11 mrt. 2020 - 11:55

Zo makkelijk om het weer beter te weten. Beter dan wie? Als zelfs medici en virologen niet hetzelfde zeggen en adviseren. Weet een journalist van The Irish Times het nu ineens allemaal zo goed? Het is een volledig nieuw virus waarvan nog steeds niemand precies weet hoe het werkt, dat is toch niet zo gek? Of geloven jullie allemaal in een maakbare samenleving? Als dit virus iets aantoont is het wel dat wij mensen nog altijd maar weinig weten en niet alles kunnen beheersen. Veel reacties hieronder worden gegeven op basis van politieke voorkeur en afkeer, kunnen we dat nu in een situatie als deze niet gewoon eens achterwege laten? Kom op zeg. Ik hoop dat we hier over een paar maanden nog eens op terug kunnen komen en dat jullie dan allemaal bereid zijn om je eigen reacties nog eens kritisch te beoordelen.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg11 mrt. 2020 - 17:37

Nou was al sinds 5 maart bekend uit de New England Journal of Medicine (één van de toonaangevendste medische vakbladen) dat ook mensen zonder symptomen het virus kunnen verspreiden. De informatie vanuit de overheid is dus willens en wetens onjuist geweest (of, nog erger, het RIVM leest de vakliteratuur niet eens). De vraag is hoe een kritischer houding te implementeren zou zijn geweest. Anders dan in nogal wat Europese landen is preventie en screening een aanzienlijk prominenter deel van de gezondheidszorg. Ik vind heel veel te zeggen voor de pragmatische Nederlandse houding inzake gezondheidszorg. Maar deze, zoals de Ierse krant stelt: nalatige aanpak is de keerzijde van de grondhouding dat waar mensen geen last van hebben of kunnen krijgen, je vooral geen onderzoek moet doen.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes211 mrt. 2020 - 11:49

Ik weet even niet wat ik hiermee moet. Als ik de reacties lees dan hebben Rutte en de andere neo-liberalen onder ons gefaald. Ik walg ook van die lieden en met name van Rutte, maar is het nu echt zo dat maatregelen niet worden genomen ten faveure van het kapitaal? Als de lachende leugenaar met de experts overlegt, stelt hij dan de economie is belangrijker dan mensenlevens? Ben ik zo naief te geloven dat de huidige premier mensenlevens belangrijker vindt dan de economie? Ik kan het me niet voorstellen, dat dat het geval is. Mocht blijken dat ik echt zo naief ben, dan slaat mijn politieke walging om in persoonlijke haat van die kwallebal en zou ik hem in mijn rolstoel niet tegen moeten komen.

Bert de Vries
Bert de Vries11 mrt. 2020 - 11:28

Bij dreiging van een ramp moet de overheid proactief optreden, en zonodig het risico van paniek voor lief nemen. Ons kabinet, met pauperkoning Rutte aan het roer, doet het tegenovergestelde. Het reageert reactief en verdoezelend. Het doet alles wat kan om paniek te voorkomen. Rust, en bij voorkeur stilte, zijn het adagium. Het is schokkend om te zien dat die heilloze strategie ook braafjes wordt gevolgd door de entourage van het ministerie van Volksgezondheid. Door tal van deskundigen van het RIVM en organisaties van medici. Wat niet wordt begrepen, is dat deze strategie, mocht het mis gaan, de beste garantie is voor een afgang als nooit eerder vertoond. En voor totaal verlies aan geloofwaardigheid, dus controle. Grootste probleem is nu het aantal onzichtbare besmettingen. Popu-specialisten zullen zeggen dat die er niet toe doen omdat die personen niet ziek zijn. Zij die nadenken weten, dat deze mensen wel anderen zullen besmetten, dat daarbij de bron onbekend blijft en dat zodoende passende maatregelen onmogelijk zijn. En terzijde: de oproep om kalmte te bewaren en de aanwijzingen op te volgen klinkt vaak bij het begin van een calamiteit. (Merkel heeft zojuist gemeld dat het aannemelijk is dat zo'n 60 tot 70 procent van de bevolking besmet zal worden en dat de zorgcapaciteit dan ontoereikend zal zijn.)

wegmetons
wegmetons11 mrt. 2020 - 11:04

Ik vind het wel heel makkelijk om naar de overheid te wijzen. Natuurlijk hadden ze dingen beter kunnen doen maar wat ik me afvraag is wat ze hadden kunnen doen. Je kan niet zomaar een hele provincie of een heel land op slot doen. Het is een ernstig virus maar ik betwijfel wat er aan gedaan had kunnen worden. Als je het effectief wil bestrijden dan zou je heel europa op slot moeten doen en elk transport wat geen medicijnen of voedsel betreft, zowel qua goederen als personen, moeten verbieden voor een maand...

3 Reacties
Peter van Veen2
Peter van Veen211 mrt. 2020 - 11:49

Ze hadden natuurlijk wel twee maanden geleden al kunnen beginnen met de zorg voor een grotere testcapaciteit en de zorg voor meer IC-plekken. Ziekenhuizen hadden alerter moeten zijn op personen met symptomen zodat niet zoveel personeel ziek zou zijn geworden, in plaats van blind het protocol te volgen. In ieder geval had de uitbraak daarmee flink vertraagd kunnen worden.

Tafelpoot
Tafelpoot11 mrt. 2020 - 17:14

Ze hadden om te beginnen alle vluchten kunnen schrappen van en naar China. En van en naar Italië. Inclusief al het trein- en busverkeer. Mensen die uit China komen gelijk in quarantaine zetten. Gelijk de locaties vermelden waar iemand is geweest. Zeker in het geval van carnaval. Met name kroegen vermelden. Of plekken waar mensen dicht op elkaar staan of zitten voor een langere tijd. Men had ook kunnen bedenken dat Nederland een enorm dik bevolkt land is. En waar enorme verspreiding van corona of beter gezegd COVID-19 een reële kans is.

wegmetons
wegmetons11 mrt. 2020 - 20:49

@Peter, u denkt dat je in een paar weken tijd een paar extra ziekenhuizen of een paar honderd/duizend extra ic plaatsen uit de grond stampt met bijbehorend personeel? Kom op zeg, dat is toch totaal onrealistisch... En hoe had dan de uitbraak vertraagd geweest met die protocollen, zeer waarschijnlijk zijn er heel veel mensen besmet voordat de oorsprong zich gemeld had in het ziekenhuis... @Tafelpoot. Natuurlijk had dat gekund maar hoe voorkom je dat iemand dan vanaf Parijs hier heen was gekomen? En hoe controleer je of iemand met zijn auto in Brussel is geweest of in Milaan? Dat gaat toch niet in een land met open grenzen zoals de onze en zelfs als we die open grenzen niet hadden was het nog een praktisch probleem geweest van de grootste orde...

Lucas2000
Lucas200011 mrt. 2020 - 11:04

En dan Rutte die expres een hand gaf en daarna al toneelspelend de nuchterheid zelve kon spelen. Echt, ik walg van die neoliberaal. Geld belangrijker dan gezondheid is zijn motto.

adriek
adriek11 mrt. 2020 - 10:47

Nederland 2008: Tien Miljard om een bank te redden, in totaal zijn honderden Miljarden naar noodliljdende financiele instellingen gegaan (terugverdiend aan trouwe klanten die teveel rente en kosten betalen). Europa 2016: duizend miljard per jaar om de financiele markten te spekken. Europe 2020: misschien wel vijfentwintig Miljard om de Corona crisis een beetje af te remmen (zodat internationals en financials er niet te veel onder lijden)

1 Reactie
Rearden7
Rearden711 mrt. 2020 - 15:04

Ga er maar vanuit dat er deze keer ook om €1.000 miljard of meer gaat worden gevraagd, vnl. door nationale banken met liquiditeitsproblemen. Niet in de vorm van quantitative easing door ECB, maar in de vorm van Europees belastingkapitaal (die €25 miljard is slechts een voorproefje). Frankrijk en Duitsland staan al voor ruim €300 miljard bloot aan Italiaanse staatsschulden (1). België voor ca. €50 miljard (2). Het gepeupel wordt klaargestoomd om te betalen voor schade door rondwarende coronavirussen, maar in werkelijkheid gaat het weer om een ordinaire banken bail-out. Christine Lagarde heeft al gedreigd met een kredietcrisis à la 2008. De Europese BRRD2 wet verbiedt bail-outs van banken, maar in geval van deze bedachte "coronavirus natural disaster" zijn bail-outs wellicht toch mogelijk. Het argument zal zijn dat niemand iets aan een virus kan doen, maar het is zeer merkwaardig dat Italië juist maatregelen neemt die de economie nog verder schaden, met de vraag of deze verspreiding ook maar enigszins vermindert. 1. https://www.bloomberg.com/graphics/2019-italian-banks/ 2. https://www.tijd.be/ondernemen/financiele-diensten-verzekeringen/belgische-banken-hebben-grote-blootstelling-aan-italie/10213784.html 3. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/11/coronavirus-could-cause-crash-on-scale-of-2008-lagarde-warns

henk-alexander
henk-alexander11 mrt. 2020 - 10:39

Beste mensen hoofd koel houden en … https://www.youtube.com/watch?v=rjxseHuUSYI

1 Reactie
adriek
adriek11 mrt. 2020 - 15:19

Het hoofd koel houden? Doen we de ice-bucket-challenge nog een keertje over?

EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2020 - 10:17

Het is natuurlijk logisch dat als iemand besmet is, zonder ziekteverschijnselen, hij of zij iemand anders kan besmetten. Maar als ik de tekst goed begrepen heb, kan hij of zij iemand anders niet zwaarder besmetten dan hij of zij zelf besmet is. Hooguit even zwaar of lichter. Als dat zo is, dooft het virus uiteindelijk vanzelf uit. Wél met een heleboel besmette mensen die niet of nauwelijks echte ziekteverschijnselen vertonen. Op zich zou dat goed nieuws zijn dat van invloed kan zijn op de verschillende scenario's die er wellicht nog gaan komen. Maar heb ik het wel goed begrepen?

8 Reacties
Verver
Verver11 mrt. 2020 - 11:14

Volgens mij kun je het virus het best vergelijken met vonkjes van een brand. Er zijn grote en kleine vonken, maar wat ze uiteindelijk bewerkstelligen, ligt aan de stof waar ze op terechtkomen. Zo ook het virus. Als een broos virusje op een broze ontvanger komt, kan het virus best opleven tot een zware besmetting, waar een stevig virus op een weerbare ontvanger komt, deze wellicht niet eens ziek wordt.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2020 - 12:00

@Verver -------------------- Zou kunnen, maar uit de tekst had ik dat zo niet begrepen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 mrt. 2020 - 12:05

Dus gewoon vergelijkbaar met een alledaags griepje

Uitgekleed
Uitgekleed11 mrt. 2020 - 12:08

Verver 11 maart 2020 at 12:14, Ja maar het broze virusje komt ook op Ruttes broze vaasje

LaBou
LaBou 11 mrt. 2020 - 12:10

"Maar als ik de tekst goed begrepen heb, kan hij of zij iemand anders niet zwaarder besmetten dan hij of zij zelf besmet is. Hooguit even zwaar of lichter" Geloof je nou zelf wat je vertelt? De mate waarin iemand reageert is niet afhankelijk van de ernst van de klachten die de ander heeft maar van eigen lichamelijke factoren.

Erik Tervoort
Erik Tervoort11 mrt. 2020 - 12:31

"Maar als ik de tekst goed begrepen heb, kan hij of zij iemand anders niet zwaarder besmetten dan hij of zij zelf besmet is." Eric Donkaew, het is maar goed dat u geen viroloog bent geworden.

Chris van Klooster
Chris van Klooster11 mrt. 2020 - 12:35

Dat heb je dan verkeerd begrepen. Als je zelf bijna geen verschijnselen hebt, dan kun je iemand besmetten en diegene zou er aan kunnen overlijden. Het virus blijft namelijk hetzelfde als er geen mutatie ontstaat. Hoe ziek iemand wordt hangt af van het individu.

tinus1969
tinus196911 mrt. 2020 - 12:44

@ErikDonkaew [Maar als ik de tekst goed begrepen heb, kan hij of zij iemand anders niet zwaarder besmetten dan hij of zij zelf besmet is. Hooguit even zwaar of lichter. ] Er zijn goede redenen (zowel theoretisch als uit de praktijk) om te denken dat dit NIET klopt. Theorie: Veel ziektekiemen geven wisselende mate van ziekte bij degene die besmet is. Praktijk: Van de patiënt op de Gorinchemse IC was niet bekend hoe die is besmet - dus vrijwel zeker door iemand die zelf niet op de IC had gelegen met COVID19.

Frits Jansen
Frits Jansen11 mrt. 2020 - 9:47

Omdat Wilders Rutte heeft uitgescholden voor zijn COVID-19 beleid ben ik geneigd om Rutte te prijzen voor zijn aanpak. Er blijft altijd ruimte voor kritiek want het beleid is onvermijdelijk een compromis

CharlesdeValois
CharlesdeValois11 mrt. 2020 - 9:38

Het is natuurlijk wel goed dat men met de neus op feiten wordt gedrukt waar men met zijn alle niet omheen kunnen. Want wie heeft het wel eens meegemaakt dat je naar je werk belde met de mededeling dat je zwaar ziek bent en beroerd voelt en dat ze aan de andere kant van de lijn zeiden: kom toch maar want we zitten omhoog.

Paulus3
Paulus311 mrt. 2020 - 9:37

Wat lui, onverschillig, en asociaal.

Ecclesia
Ecclesia11 mrt. 2020 - 9:33

Viel me gelijk op aan de eerste persconferentie van RIVM (zondag vorige week meen ik?). Wat een stoffige, gefaalde aardrijkskundeleraar vibe kreeg ik er van. Geen wonder dat de journalisten boos werden toen de vragen niet beantwoord werden. ('Mogen mensen het Beatrix ziekenhuis nu verlaten of niet?!'). Het virus zelf is geen probleem, wel het domino-effect dat het veroorzaakt. Jammer dat Nederland als één van de weinige landen in Europa het beginstadium van China emuleert: kop in het zand steken, en in de woorden van Colijn voor de oorlog: ga maar lekker slapen, er is niets aan de hand. Oh en geen handjes schudden! Verder: zal dit dan eindelijk dat zijn wat de teflonlaag van Rutte aantast? Zijn we eindelijk verlost van die glimlach?

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2020 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam11 mrt. 2020 - 11:31

Oma, klopt, maar in de praktijk hebben we niet zoveel aan deze vergelijkingen. Betekent dit dat we er niets aan hoeven te doen? Zo kunnen we alle discussies hier wel 'dood slaan' : er is altijd wel ergens iets in de wereld te vinden dat erger is dan het probleem dat we bespreken. Minimum loon in Nederland te laag? (Naar aanleiding van het voorstel van Mevr Simons in de amsterdam): er is altijd wel een land te vinden waar het minimum loon nog lager is (ook relatief). Zwarte Piet? Is er vast nog wel een land te vinden met een nog vreemdere/racistische traditie. Zo kunnen we nog wel even doorgaan,.

Eric Minnens
Eric Minnens11 mrt. 2020 - 15:12

Pas je wel goed op oma? Het corona-virus grijpt oudjes het eerst. Maar dat van die 7000 kinderen is óók erg, natuurlijk. Heb je nog meer ergs? ????

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 6:47

Mevrouw Oeverloos, Afrika is NIET de norm. Verre van zelfs. Wat nu moet worden voorkomen is dat we ook hier afrikaanse toestanden gaan krijgen met een gevaarlijke infectieziekte die om zich heen grijpt. Niet dat 7000 kindjes irrelevant, integendeel, zijn maar uw vergelijking (zo het dat al is) gaat mank. Bovendien: als hier de economie instort is er ook minder geld beschikbaar voor humanitaire hulp aan Afrika en voor militaire operatie's die de voornaamste oorzaken van hongersnoden in Afrika (gewapende conflicten) weg kunnen nemen.

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 6:52

PS Bovendien is dit meer een geval van het één doen en het ander niet laten. Hongerende kindjes in Afrika en een coronavirusje in Europa vragen om 2 dingen: a) humanitaire hulp aan Afrika en b) bestrijding van het coronavirus in Europa. Zoiets, dus.

Libertain
Libertain11 mrt. 2020 - 9:31

Het is gewoon niet te bevatten dat The Irisch Times een onderzoek naar de Nederlandse zorgsysteem doet in het licht van de pandemie, terwijl dit juist het streven van mogelijk verantwoordelijke nationale media zou moeten zijn. Dit moment werpt ineens veel licht over de grootste systematische gebreken van de neoliberale zorgsysteem ingevoerd door opeenvolgende ultraliberale regeringen van Rutte/VVD die enkel zich zorgen maken over het financieel winstmodel, het innen van het geldstroom dus, terwijl het echte zorg voor burgers is overgelaten aan het uiterst onverantwoordelijk "marktwezen" die geen interesse in een kwalitatief genezingsmodel voor de bevolking heeft. Hoeveel spoedgevallen tijdens deze pandemie zouden behandeld kunnen worden in ziekenhuizen die reeds door neoliberalen werden afgesloten?

1 Reactie
Kaviaar2
Kaviaar211 mrt. 2020 - 12:36

Je bent tot dusver de enige die het aankaart. Waarom hebben wij de Irish Times nodig? Kunnen onze nationale geschreven media zelf niet een dergelijk artikel schrijven? Alle genoemde info lag min of meer voor het oprapen. Dus: is het onwil, of onkunde? Of is er meer aan de hand waardoor onze media dit niet berichten?

Verver
Verver11 mrt. 2020 - 9:29

Laks wil ik niet zeggen. Rutte was heel duidelijk: in je arm hoesten, geen handen geven, ze vaker wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. Dat heel Italië vergrendeld wordt moeten zij weten, wij adviseren: papieren zakdoekjes! Overigens broedt het kabinet op een pakket stevige maatregelen. Er wordt gedacht aan een bekeuring voor het doorgeven van Corona of extra belasting op papieren zakdoekjes.

Gi Raf
Gi Raf11 mrt. 2020 - 9:19

Rutte3 heeft het uit de hand laten lopen. Nu aan de bak dus om de gevolgen van laks beleid zo goed mogelijk te dragen. Waar blijven de mondkapjes, virustestmateriaal, noodhospitalen etc. Ga nu niet zitten wachten tot volgende week en de naar adem snakkende patienten liggen opgestapeld op de gangen in de ziekenhuizen. Of thuis liggen te creperen zoals blijkbaar de bedoeling is voor diegenen die geen kruiwagen hebben om op een ic te komen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 mrt. 2020 - 12:12

Ho effe raf. Jij was bij andere gelegenheden fervent verdediger van Rutte, dan kun je nu niet ineens Rutte beschuldigen. Dat is draaikonterij.