Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid promoot Unilever als gezondmaker

  •  
07-02-2014
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
unilev_300.jpg
Marie-Claire van den Berg: alsof je de brandpreventie overlaat aan een pyromaan
Deze week ging de meerjarige overheidscampagne ‘Alles is Gezondheid’ van start. Marie-Claire van den Berg zag met stijgende verbazing aan hoe en vooral met wie die campagne gevoerd wordt.
Denkt u zich eens in: de landelijke brandweer start met een nieuwe brandpreventie campagne. Dat is hard nodig, want de laatste jaren is het aantal branden fors toegenomen. Nederland maakt zich zorgen. ‘Ons land staat in brand’, schrijven de kranten in verontrustende reportages. Televisieprogramma’s tonen wekelijks de schokkende beelden van in de as gelegde woonwijken. De verontrustende toename van het aantal branden heeft onder andere te maken met een beruchte pyromaan die al jaren in het hele land branden sticht. Iedereen zit achter hem aan, maar de pyromaan is ongrijpbaar.
Dan gebeurt er iets wonderlijks.
Bij de lancering van de landelijke brandpreventie campagne staat daar tot ieders verbazing die beruchte pyromaan op het podium. Vol lof spreekt hij over de kracht van de brandweer, onze helden die ons dagelijks uit levensgevaarlijke vuurzeeën redden. De pyromaan steunt de landelijke brandpreventie campagne vol overgave, ook financieel. Op kosten van de pyromaan mag iedereen gratis zijn huis laten testen op brandveiligheid. En om de campagne nog meer kracht bij te zetten, heeft hij de speciale ‘brand-blus’ informatiebox samengesteld. Als doorgewinterde brandstichter weet hij immers als geen ander hoe dat moet.
Iedereen die dat wil krijgt zijn pakket, inclusief een kortingsbon voor een gratis blusdeken met zijn foto erop. Op de foto staat de pyromaan met in zijn ene hand een brandende lucifer en in de andere hand de blusdeken. Naast zijn hoofd staat in koeienletters geschreven: “Wij redden u uit de brand.”
Dat de pyromaan gewoon doorgaat met brandstichten en voor een groot deel zelfs de oorzaak is van al die branden, laten de brandweer en de pyromaan buiten beschouwing.
Wat zouden de kranten schrijven? Wat zou Nederland zeggen? Ik kan me er wel wat bij indenken. “Wat bezielt de brandweer? Ze moeten die pyromaan juist te pakken nemen! Dan hoef je die dure brandpreventie campagne ook niet meer te voeren!”
Ik moest eraan denken toen ik deze week las dat de overheid een landelijke gezondheidscampagne is gestart met onder andere een gratis cholesteroltest voor iedereen tussen de dertig en de zeventig jaar. De campagne is hard nodig, want mensen leven niet gezond genoeg en daar moet wat aan veranderen, schrijven de kranten. Op televisie zien we de schokkende beelden van kinderen die zich volvreten met chips, knakworsten en chocola. Ze drinken mierzoete yoghurtdrankjes en eten veel te zoute kant-en-klaar-maaltijden uit een pakje.
Dan gebeurt er iets wonderlijks.
Bij de lancering van de landelijke gezondheidscampagne ‘Alles Is Gezondheid’ staat daar tot ieders verbazing Unilever op het podium. Vol lof spreekt de levensmiddelenfabrikant – bekend van de Unox rook- en knakworsten, Magnum-ijsjes en kant-en-klaar maaltijden – over de kracht en de noodzaak van de campagne. De pyromaan, eh – sorry, Unilever, steunt de landelijke gezondheidscampagne vol overgave, ook financieel. Op kosten van Unilever mag iedereen gratis een cholesteroltest laten doen. En om de campagne kracht bij te zetten, heeft het bedrijf een speciale ‘Cholesterol Informatiebox’ samengesteld. Als doorgewinterde voedselproducent weet Unilever immers als geen ander hoe je gezonder moet leven. Iedereen die de gratis cholesteroltest laat doen, krijgt de cholesterol informatiebox, inclusief het logo van Becel pro-activ erop en een kortingsbon voor een gratis pakje Becel pro-activ boter. Op dat pakje boter staat in koeienletters geschreven: “Verlaagt actief cholesterol. Wetenschappelijk bewezen.”
Dat de overheid campagne voert voor onze gezondheid is geen probleem. Daar ligt ook een duidelijke taak voor de overheid. Maar dat de overheid zonder blikken of blozen zogenaamd gezonde boterkuipjes van Unilever aanprijst, is onbegrijpelijk. De overheid was er toch om ons burgers zo onafhankelijk en objectief mogelijk te informeren? Waarom maakt ze dan opeens reclame voor één product? Wat nou als over een paar jaar blijkt dat er allemaal nadelen blijken te zitten aan die pro-activ margarine? Zo gek is die gedachte niet. Voedselwaakhond Foodwatch voert al jaren campagne tegen de claims die Unilever op pro-activ boter zet. De margarine mag dan een verlagend effect hebben op het cholesterolgehalte, het is verder volstrekt onduidelijk of daardoor ook echt minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Ook vindt de voedselwaakhond dat je geen medicijnen in de supermarkt moet verkopen. Bovendien zitten er in de boter plantensterolen waarvan het effect op de gezondheid nog niet helemaal duidelijk is. Sterker: ze zouden op sommige mensen zelfs een nadelig gezondheidseffect hebben. Maar daar heeft Unilever, waar onze eigen minister-president Mark Rutte trouwens jaren heeft gewerkt, het nooit over.
RTEmagicC_chol_300.jpg
In de Volkskrant van donderdag uitte wetenschapper Martijn Katan kritiek op de gratis cholesteroltest. Volgens de oud-hoogleraar verschilt ons cholesterol regelmatig van niveau. Er kan per week zomaar 10 % verschil zitten in het cholesterolgehalte. Eén keer prikken zegt dus niet zoveel. Verder zegt de oud-hoogleraar:
Verreweg de meeste testuitslagen zullen straks óf een beetje aan de hoge kant zijn, óf net aan de gezonde kant. En in beiden gevallen zullen apothekers adviseren gezonder te gaan eten. Daar is niets mis mee, maar in combinatie met de Becel-informatiebox zullen veel mensen besluiten om voortaan Becel pro-activ te gaan smeren in plaats van gewone margarine. En om voor dat doel nou heel Nederland te gaan prikken? Ik weet het niet.
Ik weet het wel. Dat doe je niet. Want het klopt niet.
Deze ‘overheidscampagne’ is vooral een hele slimme reclamestunt van Unilever. Vorig jaar meldde het voedselconcern nog dat het slecht ging met haar margarinetak. Het ging zelfs zo slecht dat analisten adviseerden de margarineverkoop af te stoten. Maar daar wilde Unilever niets van weten. Het bedrijf wilde de margarines juist gaan promoten. Door de gezondheidswaarden en smaak nog beter over het voetlicht te brengen, wilde het bedrijf de verkoop van margarine stimuleren. Dat gebeurde in het verleden niet genoeg, zei financieel directeur Jean Marc Huët in de Telegraaf vorig jaar.
Met deelname aan de landelijke overheidscampagne van drie (!) jaar, viel Unilever dus met de neus in de boter. Dit was de uitgelezen kans om uitgebreid reclame te maken voor die ‘gezondheidswaarde’ van margarine. Voor Unilever de ideale marketingstunt, maar voor de overheid een grote misser. Ze heeft zich domweg voor het karretje van de commercie laten spannen. Het maakt de regering in mijn ogen nog meer tot een ongeloofwaardige tandeloze tijger.
Wil je voorkomen dat je cholesterolgehalte te hoog wordt, trap dan niet in het valletje van Unilever en wees slimmer dan de overheid. Natuurlijk moet je naar de huisarts als je denkt dat je cholesterolgehalte te hoog is. Maar in de meeste gevallen volstaat het om je levensstijl een beetje aan te passen. Dat gaat makkelijker dan je denkt: eet bijvoorbeeld minder vet en volle melk producten. Om bij Unilever te blijven: skip de Magnums, de Ola-roomtoetjes, de bakken Ben & Jerry roomijs, de rookworsten, knakworsten en Bifi-worstjes en alle kant-en-klaar pakjes van Conimex, Knorr en Unox. Ze zijn allemaal van Unilever en allemaal niet of minder goed voor je cholesterolgehalte. 
De tweede oplossing: Beweeg! Leef! Ga op de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto. Neem de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling na de lunch. Een half uurtje bewegen is bewezen effectief en vele malen goedkoper dan die toch al veel te dure margarinekuipjes Becel pro-activ.
Die mag de overheid dan lekker op haar hoofd smeren. Dat werkt vast net zo goed als boter.
foto vp: Bas Beentjes / Foodwatch

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Martin007
Martin0077 feb. 2014 - 11:14

De stelling dat de cholesterolverlagende middelen in Becel niet helpen, die klopt in ieder geval. Het probleem is namelijk niet het cholesterolgehalte, maar de toestand van de binnenkant van je slagaders. Zelfs met een heel laag cholesterolgehalte krijg je net zo keihard last van aderverkalking, als je bloedvaten niet in orde zijn. En daar helpt geen moedertje lief aan. Het enige wat je kunt doen is zo veel mogelijk voorkomen dat je dierlijke vetten eet. Dus: geen zuivel. Alleen kip of kalkoen. Bakken in plantaardige olie. Geen gebak, koekjes of snoepjes, want die stikken van de slechte vetten. Wel goed voor je bloedvaten zijn rode wijn en bepaalde soorten vette vis. Wat betreft de strekking van het artikel. Kijk, Piet, dat is nou kapitalisme, de zo verafgoodde marktwerking. Het enige wat je ertegen kunt doen, is geen eten kopen in pakjes, zakjes, blikken of potten, maar alleen verse groenten en fruit eten. Maar die fijne VVD van jou zal het over enkele jaren voor elkaar krijgen dat hele bevolkingsgroepen die verse voeding niet meer kunnen kopen, en aangewezen zijn op de goedkope troep van Mac D. net zoals in de Verenigde Staten van Armoede die als jouw grote voorbeeld dienen. Waardoor de zorgkosten nog meer oplopen, waardoor de premie nog verder stijgt, waardoor nog minder mensen verse groenten en fruit kunnen kopen enz. enz. En dat noemen we nu een vi(es)cieuze cirkel, vooral vies.

Ethio
Ethio7 feb. 2014 - 11:14

Prima verhaal en goed dat Katan zich laat horen. Waar zijn de andere wetenschappers? Of liggen die allemaal aan het derde-geldstroom infuus van Unilever?

jaapvos
jaapvos7 feb. 2014 - 11:14

Welkom in de wereld van het Kapitalisme waarin geld bepaald wat je mag & kunt doen met je leven & of je succesvol & dus ook echt zult zijn......

Martin007
Martin0077 feb. 2014 - 11:14

Moet je toch eens een hartig woordje met mijn specialist spreken.

Grozny
Grozny7 feb. 2014 - 11:14

Het is altijd grappig om te lezen hoe mensen in dit topic meer denken te weten dan de meest nieuwe onderzoek. Het is gewoon een feit dat zaken als cholesterol( en de daarmee hepatische cyclus) enorm complex zijn. Mensen die denken dat er 1 soort ldl hdl vldl ildl zijn, hebben het mis. Voor al deze zaken is nog zoveel onbekend en onbegrepen. Het voornaamste wat ze hebben is correlaties, en daaruit worden vaak conclusies getrokken die je eigenlijk niet kan nemen.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 feb. 2014 - 11:14

Rutte weet door wie - en hoe - 'je de bevolking goedkope chemische rommel kan voorschotelen ... ... Én waar je wasmiddelen kan kopen om de volgekotstte tafellakens te reinigen. Wie lust er nog een Ben & Jerry's?

eva mulder
eva mulder7 feb. 2014 - 11:14

Wie betaalt, bepaalt! Iedereen kan zelf nadenken. Unilever heult met Monsanto, dat is al reden genoeg om die club te boycotten.

kassakijker73
kassakijker737 feb. 2014 - 11:14

"Wat nou als over een paar jaar blijkt dat er allemaal nadelen blijken te zitten aan die pro-activ margarine? " Dat bleek eigenlijk al uit een uitzending van TROS Radar van vorige week: Becel pro-activ Op de zijkant staat in hele kleine lettertjes dat deze margarine uitsluitend bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat zij de margarine bovendien pas na overleg met hun arts kunnen gebruiken. Dat is dus niet de margarine die je ook zomaar op de boterham met pindakaas van zoonlief kan smeren. Ook zitten in de margarine transvetten, emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen. Van transvetten is aangetoond dat ze erg ongezond zijn, en geen enkel lichaam heeft emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen nodig. http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/gebakken-lucht-top-10/

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg27 feb. 2014 - 11:14

"Op de zijkant staat in hele kleine lettertjes dat deze margarine uitsluitend bedoeld is voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen en dat zij de margarine bovendien pas na overleg met hun arts kunnen gebruiken." Zou het dan geen idee zijn om die troep via apotheken te verstrekken?

omaoeverloos
omaoeverloos7 feb. 2014 - 11:14

"Wil je voorkomen dat je cholesterolgehalte te hoog wordt" En waarom zou ik dat willen? Vrouwen hebben gemiddeld een hoger cholesterolgehalte dan mannen en toch komen hart- en vaatziekten bij vrouwen nog steeds minder voor dan bij mannen. Dit zou dan komen doordat vrouwen meer HDL dan LDL in hun bloed hebben. HDL zou het goede cholesterol zijn. Deze gedachte wordt door geen enkel wetenschappelijk onderzoek gesteund. De enige conclusie die getrokken kan worden uit onderzoek hierna is dat een zeer laag HDL gehalte in het bloed wijst op een onderliggende stofwisselingsziekte (meestal diabetes). Conclusies moet iedereen voor zichzelf trekken maar het is goed om te weten dat voeding amper invloed heeft op het cholesterolgehalte. Cholesterol wordt door het lichaam zelf gemaakt en dat zal toch niet voor niets zijn? De boeken “De cholesterolleugen” van Prof. Dr. Walter Hartenbach en “De Cholesterolhype” van Malcolm Kendrick geven alleen aan dat de meningen in de medische wereld over dit onderwerp verdeeld zijn. De tweede oplossing: Beweeg! Nog zo'n onzin. Er is geen enkel dier wat voor zijn lol een beetje gaat bewegen. Ooit een joggende kakkerlak of een turnende zebra gezien? Een half uurtje bewegen doet iedereen wel, gewoon in het dagelijks leven.

1 Reactie
JamesP
JamesP7 feb. 2014 - 11:14

Helaas, helaas Mevr Oeverloos. De vrouwen hebben de mannen ingehaald. Ze zijn nu de onbetwiste top kandidaten voor een hart aanval.

gijsvanloef
gijsvanloef7 feb. 2014 - 11:14

Je verontwaardiging is volkomen terecht. Het is zeer verontrustend, de sluipende normvervaging in het openbaar bestuur door wat ik 'het marktdenken' noem. Ik schreef een boek over marktwerking in het publieke domein, een pleidooi om een scherp onderscheid te maken tussen overheid en markt, gebaseerd op de analyse van verschillende privatiseringen (NS, PTT, Electriciteitsvoorziening, WMO-huishoudelijk hulp, notariaat, taxibranche enz.). Een citaat: "Het marktdenken heeft zich gevestigd in de haarvaten van het overheidssysteem, het heeft wat voorheen binnen het publieke domein de ‘not-for-profit-sectoren’ werden genoemd diepgaand veranderd en het heeft zich ook genesteld in de ruggengraat van de overheidsorganisatie, het huis van Thorbecke, de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Het SCP spreekt van een onafwendbare trend, er lijkt dan ook geen weg meer terug. De geest is uit de fles. Als we ooit nog grip willen krijgen op het marktdenken binnen de publieke sector en de vermarkting van de samenleving, dan zullen we een politieke en inhoudelijke discussie met elkaar moeten aangaan. Over wat ons gezamenlijk belang is en waarvoor we een overheid hebben."

1 Reactie
lembeck
lembeck7 feb. 2014 - 11:14

Nah... ik denk dat gesprekken niet gaan werken, Gijs. Het enige dat nu nog werkt lijkt me alleen nog een echte revolutie. Maar de genoegzame Nederlander is liever lui dan moe en denkt:"Wie dan komt, die dan leeft". We zullen wel zien. En dat zullen ze ( en we). Maar anders dan zij zich voorgesteld hadden ben ik bang.

Simbro
Simbro7 feb. 2014 - 11:14

'Nog zo'n onzin. Er is geen enkel dier wat voor zijn lol een beetje gaat bewegen.' Niet zo'n sterk argument. Dieren in het wild rennen zich rot om aan voedsel te komen. Mensen moesten tot voor kort ook behoorlijk lichamelijk in de weer zijn om eten te verzamelen. Tegenwoordig zitten de meeste mensen achter een computer of een machine en hoeven voor hun werk amper te bewegen. De aanbeveling om zich fysiek regelmatig wat in te spannen is daarom terecht.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos7 feb. 2014 - 11:14

"Dieren in het wild rennen zich rot om aan voedsel te komen." Dieren in het wild rennen zich helemaal niet rot. Dat idee krijg je door die mooie natuurfilms, waarin ze je actie willen laten zien. Misschien omdat het niet zo boeiend is om te kijken naar een slapende leeuw, een activiteit waarmee deze koning der dieren zo'n 95% van zijn leven vult. De enige dieren die zich werkelijk rotrennen zijn kleine primitieve insectenetende zoogdieren als spitsmuizen, maar die sterven dan ook al na 6 maanden. Zelfs in een groep chimpansees is een groot deel van de dag niet in beweging te krijgen, de jongen uitgezonderd.

JandeBoer2
JandeBoer27 feb. 2014 - 11:14

"voor de overheid een grote misser. Ze heeft zich domweg voor het karretje van de commercie laten spannen." Misser??? Het is juist de bedoeling van de VVD (grootste partij van Nederland!) dat de overheid zich voor het karretje van de commercie laat spannen. Een groot succes dus!

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten7 feb. 2014 - 11:14

Ja dat klopt en vervolgens verdwijnt het belastinggeld in de zakken van partijleden, sponsors en andere bevriende relaties. Als je zegt dat je het daar niet mee eens bent dan "hebben we dit met zijn allen besloten". Wanneer komt er eens een lobby voor de belastingbetalende burger? O is dat onze volksvertegenwoordiging?? Nee u meent het!

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2014 - 11:14

De o zo typische huidige 'zelf geen verantwoordelijkheid nemen generatie'. Omdat unlever chips en magnums maakt zijn zij zo schuldig aan het feit dat iemand geen zelfcontrolle heeft bij het eten of dat ouders hun kinderen zich vol laten vreten gelijk aan de schuld die een pyromaan aan een gestichte brand heeft? Belachelijke vergelijking! Unilever is hier de producent van de aanmaakblokjes. Ook die kun je niet verantwoordelijk houden voor een gestichte brand. Dat mensen zich volstoppen met een product is hun eigen idioterij. Altijd maar naar de grote boze wolf wijzen is zo ongelooflijk kinderachtig. Neem eens verantwoordelijkheden en hou op te verwachten dat je het hele leven gepampert en verzorgd wordt door de overheid! JIJ moet je kind opvoeden, JIJ moet bedenken wat je in je mond stopt.

2 Reacties
Timotheus2
Timotheus27 feb. 2014 - 11:14

Beste J., Het is niet de schuld van de overheid dat iedereen verslaafd raakt aan die troep. Die schuld ligt vooral bij de producenten, die in de afgelopen 40 jaar hebben ontdekt hoe je mensen legaal verslaafd kunt krijgen aan hun producten. Dat de overheid de legaliteit ervan niet in twijfel trekt, dat is wèl zorgwekkend... En, zoals we uit de verslavingszorg wel weten; iemand die niet wil toegeven verslaafd te zijn, krijg je niet van zijn/haar verslaving af.

hectorreban
hectorreban7 feb. 2014 - 11:14

"[In Economics] you learn that markets…are based on informed consumers making rational choices. …Most of you have seen ads. Is an ad trying to create an informed consumer who will make a rational choice? …. You are not supposed to notice this……if we had a market system …an ad would be a description of the characteristics of the product… that is obviously not what an ad is. It’s trying to delude you into making an irrational choice based on lack of information. In fact one of the major goals of business is to undermine market by making uninformed consumers who will make irrational choices." - Noam Chomsky En nu moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen? Dat kan dus pas als we eerst alle leugens en bedrog ontmaskeren. Vervolgens moeten we natuurlijk op een bepaalde manier macht zien te verwerven beslissingen te nemen in de hele productieketen ipv alleen helemaal aan het eind in onze rol als consument. Maar zo´n eigen verantwoordelijkheid had je zeker niet in gedachten?

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2014 - 11:14

"Zelfs met een heel laag cholesterolgehalte krijg je net zo keihard last van aderverkalking, als je bloedvaten niet in orde zijn. En daar helpt geen moedertje lief aan." Zeker wel. Aderverkaling wordt veroorzaakt door koolhydraten, vooral suiker granen en aardappelen. " Het enige wat je kunt doen is zo veel mogelijk voorkomen dat je dierlijke vetten eet. " Juist niet. Wil je schone bloedvaten hebben/houden moet je juist zoveel mogelijk dierlijke producten eten. (vet) vlees, eieren, orgaanvlees. Dat soort dingen. Het idee dat je slechte bloedvaten krijgt van dierlijk voedsel is achterhaalt. Het zijn de granen, aardappelen, en suikers die je bloedvaten doen dichtslibben.

1 Reactie
Rootman
Rootman7 feb. 2014 - 11:14

´Aderverkaling wordt veroorzaakt door koolhydraten, vooral suiker granen en aardappelen.´ Ja maar Donald, je moet aardappelen ook niet intraveneus gebruiken!

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2014 - 11:14

Aardig onderwerp, dit. Beter: vreselijk belangrijk onderwerp! Het aantal mensen met chronische ziekten als diabetes, met overgewicht, etc., is schrikbarend hoog in Nederland. Deze ziekten, of voor-stadia ervan, kosten niet alleen de gemeenschap handen vol geld, maar zouden een overheid wakker moeten schrikken en aan het werk zetten. Maar niet zo! Hoe krijgt deze regering het in haar hoofd, met een boegbeeld voor ongezond eten als Sharon Dijksma aan dat hoofd, om deze reclameactie voor Unileverproducten en AH te steunen! De redenen daartoe liggen voor de hand. Dijksma zelf heeft, zo op het oog, geen kaas gegeten van wat een gezonde levensstijl is. Zij is, hoe merkwaardig, maar ook tekenend in dit verband, staatssecretaris van Economische Zaken. Dus niet van een departement waaronder dit onderwerp thuishoort: Volksgezondheid, Welzijn en Sport.. Een belangrijke taak van de overheid is om het welzijn, dus ook de gezondheid, van burgers te bevorderen. En dan deze commerciele actie! Waar blijven de Kamervragen? Een cholesteroltest. Belachelijk. Ten eerste zegt een totale hoogte van je cholesterol nog niks over de verhouding LDL versus HDL. Ten tweede spelen de tryglyceriden een belangrijker rol in het beoordelen van mogelijke problemen dan LDL en HDL. Deze materie is zo complex dat het ronduit belachelijk is dit initiatief te nemen. Je zet mensen op het verkeerde been: onnodig ongerust, dan wel voorbarig geruststellend. Onzin, dus. Maar hoe diep moet je zinken en hoe gewetenloos kun je zijn om onder de vlag van 'Gezondheid' dit soort acties te beginnen? Natuurlijk, ook maar enige mogelijke ruis in de cholesterolhuishouding (waarbij overigens nog nooit wetenschappelijk is bewezen dat een hoger totaalcholesterol meer hart- en vaatproblemen oplevert) leidt to verwijzing naar huisarts en/of dietist. Dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Huisartsen hebben tijdens hun opleiding nauwelijks iets gehoord over voeding als gezond dan wel ongezond onderdeel. Ze baseren zich voornamelijk op de adviezen van de Gezondheidsraad, die deze overlaten aan het Voedingscentrum. Een instituur dat niet alleen ver achterloopt op de ontwikkelingen in de wereldwijde wetenschappelijke voeringswereld, maar direct beinvloed wordt door de chemische en voedingsindustrie (en zeker Unulever, Campina, Nestle, etc.). Zoek maar eens op welke bijbanenen, dan wel voormalige functies deze voorlichtingsmensen bekleden, dan wel bekleedden! Opvallend in deze, overigens leuke, bijdrage van de journalist Marie-Claire van den Berg is de opmerking omtrent het vermijden van vet, tegen obesitas en overgewicht. Mis. Het gaat niet om gezonde vetten, onmisbaar in een gezonde voeding, maar om de transvetten en de meervoudig onverzadigde vetten! (Leve Becel, een product dat qua samenstelling nauwelijks voor plastic onderdoet, waar de klad in komt en dat op deze wijze weer winst moet opleveren). Deze kunnen de voorwaarden scheppen waarin ontstekingen kunnen ontstaan en zich uitbreiden. En deze vormen de tijdbom voor aderverkalkingen en noem maar op. Kort samengevat: mijd voeding die een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken (suikers, granen, sommige zuivelproducten) en eet onbewerkte voeding (dus niet uit pakjes en/of volgepropt met onnatuurlijke hulpstoffen), beweeg op een natuurlijke manier, lach, speel en geniet.. Oh ja, dat deze regering haar taak om het welzijn van de burgers te bevorderen, en meent om dat op deze wijze te moeten doen, is een schoolvoorbeeld van de steeds grotere invloed van de wereld van de Unilevers, c.a. op de rijksoverheid. Niet alleen beschamend, maar ook, letterlijk, levensgevaarlijk. Een logische uitwas van het vrije marktdenken en het neoliberalisme. Het is niet de burger die beschermd wordt, maar de portemonnee van deze grootmachten..

2 Reacties
lembeck
lembeck7 feb. 2014 - 11:14

Wauw - bedankt, Willem. Goed stuk.

JamesP
JamesP7 feb. 2014 - 11:14

Thanks Willem, had mijn commentaar al klaar maar het leek zoveel op dat van jou , ik het niet beter had kunnen zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2014 - 11:14

Ik vraag me af of onze overheid vooruitloopt op het EU VS handelsacccoord, het doel van dat accoord lijkt te zijn de overheden ondergeschikt te maken aan multinationals.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 feb. 2014 - 11:14

Lijkt?? Nee hoor... niet 'lijkt' . Het juiste woord is gewoon: "IS"...

limpidus
limpidus7 feb. 2014 - 11:14

Het lijkt niet veel anders als de rol van de voedingsmiddelenindustrie bij het voedselcentrum. http://www.salusi.nl/voedingscentrum-objectief-betrouwbaar/ Ik vind het mooi hoe deze blogger in dit perspectief ook kijkt naar het oordeel van het voedselcentrum over de voedselzandloper. http://mijnverzamelingen.blogspot.nl/2013/04/waarom-de-voedselzandloper-niet-deugt.html

1 Reactie
Peter van Leusden
Peter van Leusden7 feb. 2014 - 11:14

Dank je wel voor het compliment Seth

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2014 - 11:14

Marie Claire van den Berg heeft een opleiding gevolgd tot journalist. Toch schrijft ze hier alsof ze diëtist is of levensmiddelentechnoloog. Ze heeft echter geen enkel gezag op dit terrein. Integendeel, ze is onverantwoordelijk aan het paniek zaaien en verwarring stichten. Niet een reactie hieronder is afkomstig van een voedingsdeskundige. De meeste voedselfreaks reageren met een Paflovreactie als ze het woord Unilever tegen komen. Er is in Nederland een autoriteit als het gaat om voorlichting over voeding en dat is het Voedingscentrum. Die zegt over Becel het volgende: " Plantesterolen (fytosterolen en/of -stanolen, stanolesters of mengels daarvan) worden vanwege hun gunstige effect op het cholesterolgehalte toegevoegd aan margarines en yoghurtproducten zoals Becel pro activ en Benecol. Bewezen is dat door 1 tot 3 gram plantesterolen per dag het cholesterolgehalte met gemiddeld 10% daalt. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Bij hoeveelheden boven 3 gram per dag is er de mogelijkheid dat de opname van vetoplosbare vitamines wordt verstoord. Plantesterolen hebben eigenlijk alleen nut voor personen met een verhoogd cholesterolgehalte. Ze kunnen niet zonder meer worden gebruikt als vervanging voor cholesterolverlagende medicijnen (statines). Plantesterolen kunnen in overleg met de arts wel aanvullend worden gebruikt. " http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 feb. 2014 - 11:14

[Marie Claire van den Berg heeft een opleiding gevolgd tot journalist. Toch schrijft ze hier alsof ze diëtist is of levensmiddelentechnoloog.] Nou ja, het is heden ten dage echt niet nodig diëtist of levensmiddelentechnoloog te zijn om te kunnen weten dat margarine vloeibaar plastic is. Af en toe jezelf op de hoogte stellen voldoet, en als dat niet lukt dan kan het altijd nog zijn dat je functionerende smaakpapillen bezit. Dat aan dat vloeibaar plastic plantensterolen worden toegevoegd die op zichzelf een groep mensen kunnen helpen doet daar verder weinig aan af. Voor de rest illustreert jouw laatste alinea dat je niet Unilever een reclamepodium voor het product moet geven, maar in plaats daarvan de verkoop van pro-activ Becel naar apotheken moet verplaatsen.

rbakels
rbakels7 feb. 2014 - 11:14

Het zit anders. Levensmiddelenfabrikanten als Unilever zitten met het probleem dat het aantal inwoners van ons land nauwelijks groeit, en dat we allemaal minstens voldoende calorieën binnen krijgen. Om - in geld uitgedrukt - toch nog te groeien moet het aantal calorieën per € *dus* omlaag! Dat zijn al die "light" producten. Het is net als met nicotinearme sigaretten: dan gaan de mensen meer roken om net zo veel nicotine binnen te krijgen. En met light producten dus evenveel calorieën. Intussen kun je niet zeggen dat het voor Unilever geen menens is om caloriearme producten te leveren!

1 Reactie
WillemdeGroot
WillemdeGroot7 feb. 2014 - 11:14

Unilever, een MULTInational, Frits, dus niet alleen afhankelijk van de Nederlandse afzetmarkt, heeft als doel via haar producten een optimale winst te maken. Wanneer de consument, op basis van al lang achterhaald wetenschappelijk bewijs, meent dat lightproducten als Becel e.a. bijdragen aan de gezondheid en ernaar vragen, komen die op de markt. Terwijl nu de vraag naar boter i.p.v. de inferieure margarines op gang komt, gaat Unilever een mengsel van beide op de markt brengen. Mogelijk kassa. Nog een opmerking over de door jou aangehaalde calorieën. Beter: een tip. Ga je eens verdiepen in die calorieën en ontdek dat de ene calorie de andere niet is. Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën, maar om de soort. Dat maakt het verschil.