Joop

Overheid neemt private schulden slachtoffers toeslagenschandaal over

  •  
25-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kamer overlegt over fraudeopsporing door Belastingdienst

© DEN HAAG - Demissionair staatssecretaris van Financien Alexandra van Huffelen tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Politici bespreken de fraudeopsporing en het gebr

Het demissionaire kabinet zegt alle private schulden over te nemen van slachtoffers van het toeslagenschandaal. Dat heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamer wilde zo snel mogelijk een oplossing voor de gedupeerden.
Eerder al wiste het kabinet alle schulden bij overheidsinstanties. Schulden bij commerciële partijen zoals energiebedrijven, bleven echter staan, met als gevolg dat veel gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire nog altijd in de problemen zaten. Veel van die schulden vloeiden rechtstreeks voort uit de financiële rampspoed die het gevolg was van de misstanden bij de Belastingdienst. Van Huffelen erkent dat volledig schuldenvrij zijn noodzakelijk is voor de gedupeerde ouders om een nieuwe start te kunnen maken.
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Bert de Vries
Bert de Vries26 mei 2021 - 10:19

Gisteravond maakte de ombudsman duidelijk dat het voornemen van Boezembloesem gedoemd is om uit te monden in een gigantische mislukking. Domweg doordat de uitvoerende instantie zwaar onderbemand is (goed voor Rutte's economie) en daarnaast de vereiste competentie mist. Ook is nog onduidelijk wat er gebeurt met de slachtoffers wier dossiers spoorloos zijn verdwenen.

Wient
Wient26 mei 2021 - 8:43

Zou mooi zijn als de overheid zo ook zijn verantwoordelijk neemt naar Groningers met de voortvloeiende gevolgen van de aardbevingen en de schade..........

1 Reactie
Wient
Wient26 mei 2021 - 8:44

... verantwoordelijkheid ...

Karingin
Karingin26 mei 2021 - 8:19

Eerst zien en dan geloven, gezien de afhandeling tot nu toe heb ik er een hard hoofd in

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2021 - 6:54

Weer een belofte erbij. En zo vergaan de jaren.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2021 - 5:29

Mooi voor de betrokken ouders. Als ik naar een aantal reacties kijk lijkt bij sommige mensen nog steeds niet doorgedrongen te zijn wat hier is gebeurd. Wat het effect op de levens van mensen is geweest van het handelen van de belastingdienst. Die 30.000 diende niet als compensatie voor schulden, maar compensatie voor het leed. Mensen zijn enkele jaren van hun leven kwijtgeraakt, kinderen zijn kansen ontnomen, relaties zijn verbroken en enkele mensen hebben zelfmoord gepleegd omdat ze geen uitweg meer zagen. Dan is 30.000 maar een schijntje.

FLex2
FLex225 mei 2021 - 19:10

Omtzigt mag verplicht een paar maanden thuis blijven. Snel een zak geld naar de uitgeselecteerde slachtoffers. We worden in slaap gesust. Nu kan de onschendbare politieke trein weer verder. Met elkaar opdrachtjes toespelen van honderden miljoenen.

Voetlicht
Voetlicht25 mei 2021 - 18:51

Het is maar goed dat Rutte4 een einde gaat maken aan toeslagen. Toeslagen zijn ondingen waarmee paupers op het minimum worden gehouden. Krijg je als paupergezin meer inkomen dan gaat je toeslag omlaag. Behalve dan natuurlijk de kinderopvangtoeslag. Daar is heel veel om te doen omdat zelfs de allerrijksten daar voor in aanmerking komen. Opa en oma c.s. subsidiepoen toe te stoppen als er op de kleinkinderen gepast wordt. En het blijft niet bij €30.000 netto. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvangtoeslag/bedragen-kinderopvangtoeslag-2021 Alle kinderen straks naar de gratis openbare kinderopvang.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2021 - 5:23

@ Kees Ook straks gaan niet alle kinderen naar de openbare opvang. Er is trouwens ook geen enkel positief resultaat van te verwachten door iedereen bij elkaar te zetten. De toeslagen afschaffen zal grote groepen meer inkomensonzekerheid opleveren. Mensen met parttime, flexbanen met het minimumloon zullen met meer onzekerheid geconfronteerd worden. En inkomensverbetering zit er niet in. Ook moet jij jezelf eens inlezen in wat gastouderopvang is dat zijn geen oma's en opa's. Je loopt een jaar of 50 achter.

Karingin
Karingin26 mei 2021 - 8:18

Gastouders moeten aan soortgelijke eisen voldoen als kinderopvangbedrijven en worden net zo gecontroleerd door de GGD - dat zijn geen peanuts

Thuiszitter
Thuiszitter25 mei 2021 - 18:07

Herinner mij nog de woorden van Wiebes tegen de Groningers , die bevingschade zou worden vergoed . Voor velen moet dat nog steeds gebeuren ennzijn inmiddels alweer een paar affaires verder.........

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 mei 2021 - 19:27

Dat was ook mijn gedachte

Bouwman2
Bouwman225 mei 2021 - 17:59

Wie denkt dat met finale kwijting de kous af is en er heden schoonschip is gemaakt verkijkt zich. Het maken van schulden is net als het niet maken van schulden gewoon een kwestie van aangeleerd gedrag. dat is een kwestie waarbij ook erfelijkheid een rol speelt.. Net zoals vermogens vererven gebeurt dat ook met armoede. Het maken van schulden gaat gewoon door. Sociale stijging waarvoor de sociaal democraten zich altijd inspanden - en juffrouw Klompé ook- kan nog best, maar lang niet altijd. Het vergt namelijk naast rolmodellen ook nog inzet en doorzettingsvermogen. Het zijn altijd de ouders die vooral bij jonge kinderen die taak moeten uitvoeren. Een kind op de wereld zetten is door de bank genomen nog steeds iets eenvoudiger dan een kind opvoeden tot zelfstandigheid. Veel alleenstaande moeders maken werk van die voorbeeld taak. Ze hebben geen grote inkomens maar leren hun kinderen hoe te stijgen op de sociale ladder. De partijen die een rol speelden bij de Verheffing, SDAP/PvdA en ook KVP/ARP/ CDA hebben aan invloed ingeboet. De SPa in Vlaanderen heet nu simpel Vooruit. Die beschouwt de Verheffing als bereikt station. Terwijl er nog heel veel arbeid d.a. g verricht kan worden. en heel veel goede voorbeelden nog gegeven kunnen worden.

6 Reacties
ton14024
ton1402425 mei 2021 - 20:35

Je moet maar durven om die onzin hier uit te kramen. Werkelijk B, je bent een godswonder.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2021 - 5:33

@ Bouwman Jij schrijft: Het maken van schulden is net als het niet maken van schulden gewoon een kwestie van aangeleerd gedrag. dat is een kwestie waarbij ook erfelijkheid een rol speelt.. Om die stelling te toetsen lijkt het mij aardig om eens 50% van de agrarische bedrijven te sluiten zonder compensatie. Die boeren hebben natuurlijk geen schulden als jouw stelling waar is, en doorzettingsvermogen hebben ze ook. Ook zijn hun kinderen goed opgevoed. Lijkt me leerzaam gewoon enkele duizenden boeren hun erf afschoppen. Kan jouw wijsheid eens getoetst worden. Als die toeslagouders zelf gefaald hebben, zullen jouw boeren het vast beter doen.

Karingin
Karingin26 mei 2021 - 8:12

Aha wat Bouwboer hier dus zegt is dat bij armoedzaaiers het klaplopen in het DNA zit...je vraagt je af uit wat voor nest hij zelf komt....

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2021 - 10:34

Daan Ouwens Een laat de boerenzoon die het bedrijf elders overneemt, ook erfbelasting betalen. We hadden het over voedselverspilling. De boeren hebben liters melk door de goot gespoeld. En nog hadden ze geen melkkoeien genoeg! Mestfraude etc. het kan niet op. En dat doen ze allemaal op eigen houtje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2021 - 10:35

Ik heb afgelopen jaar wel gezien hoe goed ze hun kinderen hebben opgevoed en waarin.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2021 - 21:33

@ Minoes&tuin Jij schrijft: En nog hadden ze geen melkkoeien genoeg! Mestfraude etc. het kan niet op. En dat doen ze allemaal op eigen houtje. Ik vind het gedrag van Bouwman uiteindelijk een veel groter probleem dan de wijze van ondernemen van boeren, de schade aan het milieu of de radicalisering van hun nageslacht. Wat Bouwman neerzet laat zien dat dit deel van de bevolking het vermogen tot leren mist. Mensen kunnen fouten maken, inzichten kunnen veranderen maar wat Bouwman laat zien is dat er geen bereidheid is te leren van fouten en inzichten aan te passen. Men kan alleen vooruit denken in de richting van meer van hetzelfde. Dat wordt veroorzaakt door de vooroordelen ten opzichte van anderen en de onterecht veronderstelde superioriteit van de eigen kwaliteiten. Dat was mijn motief voor de reactie. Niet zo zeer de tekortkomingen van de agrarische industrie.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mei 2021 - 16:59

Alle reden voor wantrouwen. Worden alle slachtoffers gecompenseerd of wordt er een selectie gemaakt? Is er een termijn waarbinnen gevraagd moet worden om compensatie en worden verzoeken na die termijn niet in behandeling genomen? Is beroep tegen een beslissing mogelijk? Geldt voor slachtoffers het voordeel van de twijfel? Welke schulden kwomen niet in aanmerking? Etc.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries25 mei 2021 - 18:18

En wat te denken van schulden die het gevolg waren van onrechtmatige terugvorderingen en die door de slachtoffers zijn afgelost? Bijvoorbeeld door het huis te verkopen? Wordt die schade ook vergoed? Of gaat het alleen om lopende schulden? Garantie: de overheid probeert zo weinig mogelijk te vergoeden.

Joop den Uil
Joop den Uil25 mei 2021 - 16:39

het wordt gekker en gekker met die toeslagenaffaire ... hebben ze daar nu een jaar over moeten studeren om maar blindelings de knip open te trekken ? Vraagje: wat gebeurt er met de mensen die zich krom hebben gebogen om alle schulden in het verleden af te lossen ? (dat ligt in mijn karakter... koste wat kost geen schulden)

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf25 mei 2021 - 17:40

Ze hebben er alles voor over om de schuldige ambtenaren uit de cel te houden.

Zakenpief
Zakenpief25 mei 2021 - 18:05

@Joop, Het gaat hier in principe om schulden die opgelopen zijn agv betalingsachterstanden/boetes etc. Dus niet om schulden die zijn aangegaan voor aankoop van huizen, auto's en dergelijken. Aldus van Huffelen.Hoe het daadwerkelijk gaat lopen, is twee natuurlijk. https://www.nu.nl/politiek/6135486/kabinet-gaat-private-schulden-van-gedupeerden-toeslagenaffaire-overnemen.html

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 mei 2021 - 16:13

Ben benieuwd of we ooit nog te weten komen wat deze clusterfuck ons totaal gekost heeft. Ik krijg de indruk van elke Euro belasting inkomsten 50 cent in de Maas gegooid wordt. Met een goede uitvoering van e.e.a. van meet af aan met deugdelijk toezicht en volledige transparantie de belastingen met de helft omlaag kunnen.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 mei 2021 - 20:29

En het enige dat we daar voor hoeven te doen is anders stemmen.

EenMening
EenMening25 mei 2021 - 22:28

@Ton "En het enige dat we daar voor hoeven te doen is anders stemmen." Maar dan krijgen we weer andere problemen: een hoge staatsschuld, bedrijven die failliet gaan of het land verlaten, hoge werkloosheid, armoede, een leeglopend platteland etc.