Moet je je kinderen wel of niet vaccineren? De vraag alleen al leidde onlangs tot veel ophef nadat columniste Pauline Bijster op de website van Happinez een artikel schreef waarin ze openlijk twijfelt over nut en noodzaak van vaccinatie. Bijster heeft vier kinderen, waarvan er drie wel ingeënt zijn. Bij de vierde sloeg de twijfel toe. Waren het vroeger alleen de streng religieuzen in de Biblebelt en antroposofen die hun kinderen niet lieten vaccineren, tegenwoordig twijfelen steeds meer hoger opgeleiden er ook aan. Oorzaak: dokter Google. De vanzelfsprekendheid waarmee wordt geacht dat iedereen in Nederland zijn of haar kind laat inenten stuit hen tegen de borst, waarna ze online opzoek gaan naar informatie. In het woud dat internet heet is verdwalen makkelijk.
Daarom trekt het rijk nu 2 miljoen euro extra uit om gesprekken te voeren met vaccinatietwijfelaars. Het geld gaat naar een bijscholingsprogramma voor jeugdartsen en naar langere gesprekken met ouders. Het RIVM signaleert een groeiend aantal ouders dat vragen stelt om te bepalen of ze hun kinderen wel of niet willen late meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma.
Dankzij vaccins zijn virussen als polio – die vroeger bijvoorbeeld verlamming of vroegtijdige sterfte veroorzaakten – nagenoeg uitgebannen. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat het rijksvaccinatieprogramma alleen in Nederland al 9.000 kinderlevens heeft gered. Ondanks dat grote succesverhaal daalt het aantal mensen dat hun kinderen laat vaccineren voor het tweede jaar op rij ligt. En dat komt niet alleen door zwaar gereformeerden. Hans van Vliet, programmamanager van het rijksvaccinatieprogramma:
“In alle lagen van de bevolking zijn mensen mondiger geworden en nemen ze minder snel zomaar iets aan van instanties of dokters. We moeten er dus meer werk van maken om het gesprek aan te gaan met bezorgde ouders en hun vragen goed te beantwoorden.”