Joop

Overheid laat illegale hondenhandelaar ongemoeid, dat is zo frustrerend

  •  
12-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
animalstoday-Franse-bul-ziek-2-foto-HoA
Bij ons stapelen de dossiers zich inmiddels op. We leveren alles op een presenteerblaadje aan maar zelfs dan lukt het de NVWA niet om er adequaat actie op te ondernemen.
Wanneer komt de NVWA nu eindelijk in actie? Ik heb er geen hoop meer op zal ik je eerlijk zeggen en dat is frustrerend. We blijven meldingen doen maar het lijkt af en toe wel trekken aan – excuseer de beeldspraak – een dood paard.
Simpel voorbeeld. Bij House of Animals krijgen wij chipnummers doorgestuurd van onze collega’ s in Hongarije. Ons onderzoeksteam ontdekt dat er zeker 12 Franse bullen illegaal naar Nederland zijn gehaald door een hondenhandelaar in Heelweg. In mei zijn de puppy’s verkocht, voor prijzen tussen de 1200 en 1800 euro. In de databank ontbreekt de registratie van de puppy’s door de verkoper. Er is alleen een melding te vinden van de puppykopers. Simpel gezegd: de handelaar heeft dus illegaal puppy’s ingevoerd en verkocht.
We zoeken contact met de puppykopers en waar we al bang voor waren blijkt helaas ook hier weer werkelijkheid. De verhalen van de kopers zijn schrijnend. Sommige hondjes hebben inmiddels al een operatie ondergaan aan de luchtwegen. Er is sprake van slokdarmverlamming en enkele vertonen gedragsproblemen, zoals bang voor voeten en schoenen.
Als we de naam van de dierenarts in de paspoorten van de puppy’s zien weten we genoeg. Tegen deze dierenarts in Hongarije loopt al een onderzoek wegens valsheid in geschrifte en dierenmishandeling. De paspoorten zijn ook niet conform Europese wetgeving ingevuld. Ook zijn er grote twijfels of de dieren überhaupt zijn ingeënt. De puppy’s zijn daarom door verschillende dierenartsen correct gevaccineerd.
Tijd dus om een handhavingsverzoek bij de NVWA in te dienen wegens illegale hondenhandel. Ons team heeft dus eigenlijk al het werk gedaan. Bewijs wordt bijgeleverd. Het argument van de NVWA dat ze niet kunnen controleren in het kader van corona gaat niet natuurlijk niet op. Dit is bureauwerk. Dat kan je zelfs vanuit huis achter je computer doen, zoals ook ons onderzoeksteam dat gedaan heeft. Maar dat blijkt ‘ingewikkeld’.
House of Animals deed op 9 november een handhavingsverzoek bij de NVWA. Op 11 januari is de wettelijke termijn van 8 weken na indienen van het handhavingsverzoek inmiddels ruim overschreden. En zoals we inmiddels gewend zijn heeft de NVWA weer eens om uitstel gevraagd.
Bij ons stapelen de dossiers zich inmiddels op. We leveren alles op een presenteerblaadje aan maar zelfs dan lukt het de NVWA niet om er adequaat actie op te ondernemen. Ik hoop dat de handelaar in Heelweg dit leest, zodat hij in ieder geval weet dat we hem in het vizier hebben en we rusten pas als hij beboet wordt voor het dieren en mensenleed dat hij heeft veroorzaakt.
En ondertussen werkt ons team gewoon stug door. We geven niet op maar oh, wat werkt dit frustrerend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Déjà vu
Déjà vu14 feb. 2022 - 0:21

Iedereen met gevoel in zijn donder weet dat je beesten achter een bureau en dieren in de stal aantreft.

wittecisnoot
wittecisnoot13 feb. 2022 - 9:36

Het uiteindelijke probleem is de hondenliefhebber. Nu heb ik het niet over de mensen die goed voor een hond zijn, er op letten waar het dier vandaan komt en het dier een hondenleven lang verzorgen. Zolang er mensen zijn die goudgeld betalen voor een dier en het niets interesseert waar het dier vandaan komt, blijft het gouden handel. Zelf heb ik een paar ex-broodfokteven (die normaal een spuitje met chloor zouden krijgen als de puppie-productie ondermaats werd). Dieren hadden een leven lang tussen vier planken geleefd in een container en winters alleen een warme lamp als er pups waren. Wij kregen die honden, met kale plekken. Die angst voor voeten is herkenbaar. Goede voeding zorgt dat de vacht terug komt maar het vertrouwen is lastiger terug te winnen. Maar afgelopen zomer kregen we opvangpups. Eén zat onder de demodex, want wat medicatie ondermijnt de winstmarge,, Maar het toonde ook aan dat door corona-honden de markt voor puppies was ingestort. Mensen leren het niet en daardoor moeten honden boeten.

Effie2
Effie213 feb. 2022 - 8:43

Door de neoliberale VVD opvatting 'de markt kan het beter en efficiënter', is er de laatste dertig jaar zoveel mogelijk van de overheid geprivatiseerd. En wat wat daar nog van over was steeds verder uitgekleed. Ook de instanties die de samenlevingen tegen malversatie en onrecht moesten beschermen. Minder regels, dus meer vrijheid, zou niet alleen beter zijn voor het ondernemersklimaat, maar ook de burger zou daarvan profiteren. Die bewering is in de praktijk een leugen gebleken. Er is hierdoor is een cultuur ontstaan van 'pakken wat je pakken kan'. De ondernemers, die conform het recht van de sterkste, uit vermeend eigenbelang, voor winstmaximalisatie gaan, zochten steeds vaker de randjes van het moreel aanvaardbare op, en gingen daar soms ver overheen. Met de vrijheid van ondernemen is het dienen en beschermen van de burger steeds verder op de achtergrond geraakt. En de bevolking is inmiddels dusdanig met deze kwalijke leugens geïndoctrineerd, dat ze niet beter weet dan dat het zo hoort. Overheidsinstanties die wegkijken. Bedrijfsartsen zelf die onderdeel van het bedrijf zijn. Bedrijven die de schade van hun eigen beleid onderzoeken. ...Hoe kan er dan sprake zijn van objectiviteit? Kortom de leugen regeert. Zullen we proberen een samenleving te bouwen waar het 'wat kan ik voor u betekenen' het 'wat kan ik aan jou verdienen' vervangt? Ik ben voor.

Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2022 - 7:27

Maar als onder het lemma Gerard Bakker zoekt, die sinds augustus vorig jaar inspecteur-generaal is van de NVWA, dan tref je de volgende quote aan: //Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV: ‘Met zijn grote ervaring als bestuurder van uitvoeringsorganisaties, zijn kennis en ervaring met toezicht en handhaving en zijn inspirerende manier van leidinggeven is Gerard de aangewezen persoon om leiding te geven aan de NVWA. Maarten Ruys heeft als interim inspecteur-generaal grote stappen gezet in de ontwikkeling van de organisatie. Gerard zal op de ingeslagen weg verder gaan en met het management en de medewerkers van de NVWA verder bouwen aan een solide organisatie."// Hoe nu? Hoe kan zo'n inspirerende figuur nu toch tot zulk oninspirerend beleid voeren? Misschien toch niet inspirerend genoeg? Wellicht toch een miskleun? Een ons-kent-onsje? Als er één organisatie is, waarvan ik geen hoge pet op heb, dan is het wel de NVWA!

pahan
pahan12 feb. 2022 - 15:10

NVWA stelt: 'Zodra u uw melding heeft ingestuurd, registreren wij die en krijgt u een ontvangstbevestiging.' Heb je die gehad? Want dat is het enige waar je recht op hebt. Vervolgens: We kijken ook meteen hoe urgent de melding is, en als het nodig is, ondernemen we direct actie. En tenslotte: Wij geven meestal geen terugkoppeling over een genomen actie. Dit heeft onder andere te maken met privacy. Niet elke melding leidt tot inspectie. Dit hangt af van de ernst van de melding, maar ook van ons beleid. Daarnaast kan het zijn dat uw melding niet binnen de werkzaamheden van de NVWA valt. Waar mogelijk zetten wij uw melding dan door naar de juiste instantie. Of wij laten u weten aan wie u de melding beter door kunt geven.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2022 - 9:29

Altijd goed dus, ook al doen ze niets.

LaBou
LaBou 13 feb. 2022 - 11:54

Als het maar precies volgens de regeltjes gaat.

pahan
pahan13 feb. 2022 - 19:43

Ik word altijd een beetje kriegel van die zelfverzonnen belangenclubjes die dan denken dat ze meer rechten hebben. Nergens staat dat het NVWA haar werk niet gedaan heeft. Ze hebben niet terug gekoppeld, en dat klopt precies.

Hallahan2
Hallahan212 feb. 2022 - 14:34

Waarom niet gewoon namen and shamen?