Joop

Overheid hangt camera's van omstreden Chinese staatsbedrijven op

  •    •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
508 keer bekeken
  •  
Museumplein wordt fort

© AMSTERDAM - Het Museumplein verandert langzaam in een vesting met afschermende hekken en containers, in afwachting van Barack Obama. De Amerikaanse president zal het Rijksmuseum bezoeken voor

In Nederland worden tienduizenden bewakingscamera’s van Hikvision en Dahua gebruikt, Chinese bedrijven die betrokken zijn bij de mensenrechtenschendingen in Tibet en Xinjiang. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM). De bedrijven zijn ook een belangrijke spil in het zeer omvangrijke surveillancenetwerk van de Chinese overheid. De meeste camera’s in Nederland zijn in particulier bezit, want goed en relatief goedkoop, maar worden ook gebruikt door ministeries, de politie en de gemeente Amsterdam.
Experts vrezen dat de camera’s van deze merken door de producenten gebruikt kunnen worden om mee te kijken via de meegeleverde softtware. Ook uit gevluchte Oeigoeren, onderdrukt in China, begrijpen niet dat er camera’s van Chinese makelij worden opgehangen. Tot aan de voordeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan toe.
In de Verenigde Staten is het verboden apparatuur van Hikvision, Dahua en nog eens 26 andere Chinese bedrijven te gebruiken, vanwege hun aandeel in de mensenrechtenschendingen. Ook is het Amerikaanse bedrijven niet toegestaan in Hikvision te investeren vanwege nauwe banden tussen dit bedrijf en het Chinese leger. In Groot-Brittannië geldt een verbod op het gebruik van Hikvision-camera’s.
In juni 2019 dienden Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66) een motie in waarin het kabinet werd verzocht te onderzoeken in hoeverre de apparatuur van aan de Chinese overheid gelieerde bedrijven in Nederland was uitgerold. Het antwoord van toenmalig veiligheidsminister Grapperhaus (CDA), na vijf maanden: Onbekend, de overheid houdt geen zicht op de verkoop ervan.
Naar schatting hebben zo’n 25.000 particulieren een Hikvision-product aan het internet gekoppeld, en nog eens 10.000 van Dahua. In maart 2017 werd in de firmware van de camera’s van HIkvision nog een achterdeur ontdekt waarmee de camera’s overgenomen konden worden, wachtwoorden gewijzigd, foto’s te maken en data te verzamelen. ‘Een menselijke fout’, beweerde Hikvision. Experts spraken dat tegen en noemden het aannemelijk dat de achterdeur bewust was ingebouwd.
In Den Haag hangen ten minste 134 camera’s van Chinese makelij, in Amsterdam een onbekend aantal. Andere gemeenten die de camera’s in gebruik hebben zijn onder andere Lelystad, Zoetermeer en Schiedam. Uit een rondgang van de NOS langs de Nederlandse gemeenten hebben 51 van hen deze camera’s in gebruik, tien daarvan denken inmiddels na over het uitfaseren van de camera’s of zijn daar al mee begonnen. De politie laat aan FTM weten ‘een klein aantal’ van deze camera’s in gebruik te hebben, maar daarbij zou het alleen om de hardware gaan.
Kees Verhoeven, die tegenwoordig een eigen adviesbureau voor digitale technologie leidt, zegt in een reactie aan FTM geschokt te zijn:
"Dit is absurd. Nooit heeft toenmalig minister Grapperhaus een duidelijk antwoord willen geven op onze vragen of ook overheden camera’s van Hikvision en Dahua gebruiken. Nu blijkt dit wel degelijk het geval te zijn. Ik vind dit echt verbijsterend. Dat kan en mag de Tweede Kamer niet over zijn kant laten gaan."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

MetVriendelijkeGroet
MetVriendelijkeGroet10 feb. 2022 - 2:51

Het is onderdeel van een globaal plan, het meest gevorderd in China. Onderdeel van "The Internet of Things" en "The Internet of Bodies" zoals ze genoemd worden.

Thuiszitter
Thuiszitter9 feb. 2022 - 17:44

Och mijn hemel , de overheid en de knowhow omtrent internet. En nu ben ik benieuwd hoelang het gaat duren dat deze camara’s verdwijnen als ze al verdwijnen.

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist9 feb. 2022 - 19:48

Ach internet. Alles is er inmiddels al verrot aan maar toch leven we nog. Je schijnt nu zelfs klikbots te hebben die advertentiekosten opstrijken. Toch wordt er nog volop geadverteerd. Terwijl elke peanut voor een Euro een website kan opzetten advertising kan aanzetten die hij zelf aan kan laten klikken. Maar op de 1 of andere manier zijn we toch niet bereid die moeite te nemen. Net zo als we te lui zijn om uit toe zoeken wat we daadwerkelijk kopen, zijn we ook te lui om te stelen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 feb. 2022 - 7:58

Klein bier, ik zou me eerder druk maken over het marktaandeel van bijvoorbeeld Huawei en Xiaomi in Nederland/Europa. Een miljoen smartphones registeren meer dan de kale video van deze camera's, en ze zitten allemaal gewoon direct aan het internet.

pahan
pahan9 feb. 2022 - 6:31

Mooi. Als er weer eens een kind ontvoerd wordt, kunnen we China bellen om te vragen waar die het laatst gezien is.

Eid
Eid8 feb. 2022 - 18:32

We bkijven een naief land, net een voorkeur voor goedkoop, ipv verstandig...

5 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist8 feb. 2022 - 18:56

Het heeft ook wel wat verslavends die camera’s Ik kan vanachter mijn bureau de hele buurt in de gaten houden. Die dingen zien ver en nemen ook geluiden op. Je kan er zelfs geluiden mee versturen. Ik vraag me ook af of je camera met warmte sensoren kan kopen dan kan je zo door de muren heenkijken. Ik vrees van wel. Ik moest nu wel er wordt veel gestolen in de buurt maar hoop dat ik de verleiding kan weerstaan ze ooit nog weg te doen!

Jozias2
Jozias28 feb. 2022 - 20:01

@eid Ja want in alle andere landen worden geen Chinese producten verkocht?

Eid
Eid8 feb. 2022 - 20:39

@Jozias Wellicht wel, maar om daar specifiek regeringsgebouwen en bezoekers daarvan (bv Buitelandse Zaken) mee in de gaten te kunnen houden....?

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 feb. 2022 - 23:20

@left Weet je zeker dat je met je camera's de wet niet overtreedt? Je mag volgens mij alleen je eigen grondgebied in beeld brengen, maar niet de openbare weg, en al helemaal niet het grondgebied van je buren.

Jozias2
Jozias29 feb. 2022 - 9:54

@eid Die camera’s zijn van de gemeente en niet van het ministerie. Die laatste zijn sowieso niet verbonden met het internet en het is maar de vraag of de camera’s van de gemeente dat wel zijn. Het is ook niet gebruikelijk om de beelden in de cloud op te slaan maar op lokale goed beveiligde servers die stand alone zijn

Greendutch
Greendutch8 feb. 2022 - 18:18

al bijna 2 jaar nu gaan mensen de straat op om tegen een onbekend virus + de maatregelen te protesteren: men wil vrijheid of geen beknotting van vrijheid. deze camera’s zijn de echte terreur. wat gaat het iemand aan of mijn buurman of ik de hond uitlaten, naar de bakker gaan, op reis gaan etc etc. toch wordt iedereen, ongevraagd, in de gaten gehouden en dat alleen omdat bestuurders, lokaal , provinciaal en landelijk, geen geld willen uittrekken voor bewakers / politie indien nodig. onze privacy wordt dagelijks door bestuurders aangetast.zij wensen daar geen rekening mee te houden! en ze willen er zelfs niet voor betalen want de camera’s moeten zo goedkoop mogelijk zijn, vandaar chinees.

LeftFuturist
LeftFuturist8 feb. 2022 - 18:08

Ik heb onlangs ook hele goedkope camera’s gekocht. Kwam er later achter dat ze van een Chinees bedrijf waren. Het zijn twee camera die aangesloten zitten op een hub in mijn thuisnetwerk. Ik kan echter niet zelf bij die hub zonder internet. Heb dus eigenlijk een mol in huis gehaald. Het Kan mijn hele netwerk aftasten en info doorzenden naar China zonder dat ik het doorheb. Dat kan om bepaalde gegevens gaan bij bepaalde personen. Het heeft gezichtsherkenning. Maar wellicht ook veel meer. Het kan ook ineens met een update komen als ik aanneem dat ze deels getest zijn. De camera updaten zich automatisch dus een een grote update vanuit china met een kill commando kan een initiële controle omzeilen.

1 Reactie
LeftFuturist
LeftFuturist8 feb. 2022 - 20:45

Niemand kan ons huis ook meer in of uit zonder dat ik dat op de camerabeelden zie. China kan me straks zo huisarrest geven dankzij mezelf!

Ecclesia
Ecclesia8 feb. 2022 - 14:58

Er wordt net gedaan alsof we in Europa achterlijk zijn en technologie niet begrijpen. Een camera is een stuk hardware. Software kan MAKKELIJK opnieuw geschreven worden, wij zijn echt niet afhankelijk van Chinese software. 'Experts vrezen dat de camera’s van deze merken door de producenten gebruikt kunnen worden om mee te kijken via de meegeleverde softtware.' Welke experts!? Een gemiddelde IT'er weet al de basis van internetverbindingen, software, clouddiensten, servers, en waar signalen naartoe gaan. 'Meegeleverde software' Camera kan ook prima werken zonder die meegeleverde software. Bij vrijwel ieder hardware pakket dat je koopt kun je cd-rom gewoon wegflikkeren (voor zover er tegenwoordig nog een cd-rom bij zit). Idem met pop-ups op je scherm voor 'abonnementen'. Gewoon wegklikken. Niet intrappen.

4 Reacties
Keus2
Keus28 feb. 2022 - 15:30

Kent u het "Dunning Kruger" effect? Uw reactie deed me daar gelijk aan denken.

Keus2
Keus28 feb. 2022 - 16:51

Sorry hoor Ecclesia : Maar de bij tip "Je moet gewoon de CD-ROM weggooien". Moest ik gewoon even lachen. Als je het adres van de NSA in Amerika en de Chinese geheime dienst even doorgeeft, zal ik je tip even doorgeven. Graag gedaan vast.

Ecclesia
Ecclesia8 feb. 2022 - 17:39

Haha, ja dat was erg gechargeerd. Punt is wel, dat men via 'reverse engineering' prima kan achterhalen wat China nu precies aan het doen is met hun apparaten. Er wordt soms gedaan alsof Chinese techneuten masterminds zijn die ons allemaal voor de gek gaan houden. Daarentegen hebben we wel 1 groot probleem schijnbaar in Nederland: grote incompetentie als het op ICT-projecten aankomt. Het blijft knap hoe de overheid telkens weer de verkeerde lui inhuurt om projecten op te zetten. Je zou bijna denken aan een Chinees complot ;)

LeftFuturist
LeftFuturist8 feb. 2022 - 18:30

@/ecclesia Ja de ict in Nederland is vooral veel praten, niks uitzoeken en veel dingen aannemen en hopen dat het werkt.

jandeboer2000
jandeboer20008 feb. 2022 - 14:30

Grappig. De Tweede Kamer verwierp destijds de motie tegen een sociaalkrediet-systeem (7 okt 2021), wat men ook in China hanteert, en wat gekenmerkt wordt door een hoge mate van controle. De huidige technologie maakt het mogelijk burgers te volgen met onder meer camera’s, QR-codes, en digitalisering van het betalingsverkeer. Dat maakt het mogelijk om doen en laten van burgers tot in detail te registreren.

FromValue
FromValue8 feb. 2022 - 14:21

Misschien moeten we in Nederland eens van het naieve gedoe afrekenen en geen chinese technologie inzetten in publieke omgevingen en voorzieningen.

6 Reacties
FromValue
FromValue8 feb. 2022 - 14:22

- met het naieve gedoe -

lmgikke
lmgikke8 feb. 2022 - 14:52

Dan moet je ook niet naief zijn naar de andere opties. Camera's zijn er om te bespioneren (of surveilleren , netter woord, zelfde actie). Opvallend dat iedereen het bespioneren door haar eigen overheid niet erg vindt, maar zodra er mogelijk Chinezen meekijken, moeten we meteen verontwaardigd zijn. Bewezen spionage door de VS en UK doen we niet moeilijk over. Dubbele moraal. Pot verwijt de ketel.

FromValue
FromValue8 feb. 2022 - 16:18

Ander verhaal natuurlijk; cameratoezicht door onze eigen overheid die wij democratisch gekozen hebben is wat anders dan wanneer er een autocratisch dictatoriaal bewind meekijkt. Je kunt van alles vinden over cameratoezicht, maar dat laatste lijkt mij minder wenselijk dan het eerste.

LaBou
LaBou 8 feb. 2022 - 17:20

"Ander verhaal natuurlijk; cameratoezicht door onze eigen overheid die wij democratisch gekozen hebben is wat anders dan wanneer er een autocratisch dictatoriaal bewind meekijkt. Je kunt van alles vinden over cameratoezicht, maar dat laatste lijkt mij minder wenselijk dan het eerste." Wat een kul verhaal. Wat maakt het uit door wie je bespioneert wordt.

Keus2
Keus28 feb. 2022 - 17:21

Ach FromValue : Negeer ze gewoon, de usual suspects : "Ja maar wij/"het westen" zijn net zo erg hoor. Zo een grijsgedraaide plaat.

lmgikke
lmgikke8 feb. 2022 - 22:01

Keus. Je gaat helemaal voorbij aan het feit dat het ONZE overheid is die ons bespiedt met camera's. Je gaat helemaal voorbij dat onze overheid dat doet op de goedkoopst mogelijke manier (dus bij Chinese apparatuur uitkomt) Je gaat helemaal voorbij aan het feit dat de US en UK ook actief met ons meekijken. Snowden vergeten? (ring deurbel? camera's in auto's?) Wat grijs gedraaid is, is dat mensen zoals jij liever hun kop in het zand steken en liever naar een land ver weg wijzen, want dan hoeven ze de waarheid niet onder ogen te zien. En als je het niet gelooft? je kunt het zelf uitproberen. Zorg dat je telefoon uit staat qua spraak besturing. Leg hem op tafel. Praat vervolgens over een onderwerp, iets dat je kunt kopen, maar waar je nog NOOIT op gezocht hebt, nog NOOIT over gesproken hebt. Praat er 5 minuten over. En let dan de week erna eens op de advertenties die je op internet / social media tegen komt. Je zult je onderwerp daar ineens terug zien. Heel opmerkelijk, maar niet erg, zolang het maar niet de Chinezen zijn die meeluisteren. oogjes toe en snaveltje dicht

Jozias2
Jozias28 feb. 2022 - 14:19

Veel gedoe om niets. Ook camera’s uit andere landen bevatten Chinese onderdelen dus een Duitse camera is ook schijnveiligheid. En als het echt gaat om beveiliging (niet particulier) zijn de beveiligingssystemen niet verbonden met internet.

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia8 feb. 2022 - 15:00

Precies dat. Paniek om niets.

FromValue
FromValue8 feb. 2022 - 16:28

Alhoewel ze in China veel electronica in elkaar schroeven en solderen, spelen ze geen echte grote rol in halfgeleiders, in tegenstelling tot Taiwan. Hooguit 15% van de halfgeleiders wordt in China gemaakt; in het ontwerpen van chips spelen ze helemaal geen rol. Ze bouwen dus wel 90% van de CCTV markt, maar zijn hier in grote mate afhankelijk van o.a. Taiwan en Zuid Korea.

LeftFuturist
LeftFuturist8 feb. 2022 - 19:17

@FromValue Ok ik heb iets anders gehoord. Namelijk dat ze in China de beste herkenningssoftware aan camera hebben gekoppeld. De zogenaamde slimme camera's. Ze kunnen in een oogwenk zien wie of wat er voorbij loopt en dat centraal opslaan.

FromValue
FromValue9 feb. 2022 - 8:41

@LeftFuturist: Dat is de software in die dingen; niet de computerchips in die dingen.

lmgikke
lmgikke8 feb. 2022 - 14:00

LOL Onze overheid spioneert haar eigen burgers, wil zo goedkoop mogelijk uit zijn en is nu verontwaardigd dat China meekijkt. Let wel het is ONZE overheid die de camera's neerhangt. Kunnen we wel vinden dat China slecht is. Ik woon niet in China, ik woon in Nederland. En het is de Nederlandse overheid die hier spioneert. P.s. het alternatief (wat de VS graag wil) is apparatuur van Cisco, NSA backdoor gegarandeerd. Of Ring deurbellen, of de camera's op de Ford of Tesla. Allemaal op afstand te bedienen, allemaal vallen ze onder de patriot act. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 feb. 2022 - 13:19

de overheid moet eens ophouden met hun 1984 gedoe

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator8 feb. 2022 - 13:54

@ Griezel - wat je zegt. Dat Grapperhaus op zo iets overduidelijks 'geen zicht' had (de verkoop van Chinese spioneertroep), en vijf maanden nodig had om tot dit non-antwoord te komen, dat geeft te denken. Dat de VS en het VK dit probleem heel anders en doortastend te lijf gaan, dat voedt slechts onze negatieve indruk van, en verdenkingen tegen onze eigen overheid. Binnenkort: doe je in hoogste nood een plasje achter een boom, en hangt er daar in de buurt een Hikvision verspieder en verklikker, dan... ... krijg je binnen drie dagen een bericht van ons Ministerie van Rechtsbescherming: er worden 100 punten van je 'burgerschapstegoed' afgetrokken', én je uitkering (als je die hebt) wordt per direct ingetrokken, alsmede je lidmaatschap van de Voedselbank. Later, ik schat zo rond 2030, trekt dit Ministerie voor een op straat verloren kauwgum je paspoort in, je wordt tot non-persoon verklaard, en tien jaar geïnterneerd op Texel of Terschelling, in een daar opgetrokken Nederlandse versie van Guantánamo Bay.

Ecclesia
Ecclesia8 feb. 2022 - 15:14

Te laat, Griezel. Zodra je de voordeur achter je kont dichtdoet is het gedaan met privacy. Dit geldt eigenlijk al sinds de oudheid, echter heeft technologie nu de wens van autoriteiten ingehaald. Het meest trieste aan '1984' in onze werkelijkheid is het besef dat er geen 'Big Brother' als bewust entiteit achter zit, maar het eerder een dom mechanisme is. 'De overheid' is niet een denkend brein dat doelbewust onze privacy aan het schenden is, het is niets meer dan een organisatie die zijn grip probeert te houden op de wereld en tot steeds extremere vormen gaat. De overheid... is fluïde, iedere 10-20 jaar nieuwe lui aan boord van het schip. Maar het schip blijft dezelfde richting opvaren. Dus wie kan zoiets stoppen? Niemand. In '1984' werd er tenminste nog een gezicht gegeven aan 'de overheid' in de vorm van Big Brother (al wordt expres nooit duidelijk of die persoon bestaat). De realiteit is dus nog erger: een vormloos, besluiteloos, stuurloos mechanisme bedacht door ons allen, waarbij het vooral incompetentie is wat de drijfveer is achter 1984-achtige praktijken, niet een doelbewust eindplan. Zelfs lui als Erdogan, Putin, Xi Jin Ping hebben op korte termijn weliswaar doelbewuste plannen voor hun staat, maar de lange termijn is nog veel erger en enger en hebben zij ook geen controle op.