Joop

Overheid haalt megavoorraad mondkapjes weg uit ziekenhuizen wegens defect

  •  
28-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mask
Honderdduizenden mondkapjes van Chinese makelij worden door de rijksoverheid in allerijl teruggehaald uit ziekenhuizen. Uit tests van TNO is gebleken dat de beschermingsmiddelen defecten vertonen. De maskers vormen daardoor een gevaar voor het medisch personeel.
"Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen zogeheten FFP2 maskers, 600.000 stuks. Zorgverleners gebruiken die bij de behandeling van ernstig zieke patiënten met een covid-infectie. (…) De maskers zijn door TNO afgekeurd, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ze passen niet goed om het gezicht of hebben membranen die niet goed functioneren, de hele fijne filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden."
Een aantal ziekenhuizen heeft de mondkapjes zelf laten testen door TNO nadat ze geleverd waren door het ministerie omdat ze de kwaliteit niet vertrouwden. De NOS haalt een anonieme bron aan die stelt dat de maskers van bedroevende kwaliteit zijn. Het ministerie van Volksgezondheid weet niet of de ondeugdelijke mondkapjes al gebruikt zijn.
De hulpverleners die in de frontlinie in de strijd tegen het virus verkeren, kampen sinds het uitbreken van de coronacrisis al langer met een groot tekort aan mondkapjes.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Gi Raf
Gi Raf29 mrt. 2020 - 14:56

''Het gaat om bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen zogeheten FFP2 maskers, 600.000 stuks.'' Logisch dat deze niet gebruikt worden om te voorkomen dat medisch personeel besmet wordt door corona patiënten. Maar niet weggooien. De mondkapjes zijn nog wel geschikt om gebruikt te worden door mensen die geen andere mensen willen besmetten als ze boodschappen gaan doen o.i.d.

Zandb
Zandb29 mrt. 2020 - 13:25

Als je elkaar niet vertrouwen kan dan hebben schapen vijf poten.

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 12:10

Is dat niet die partij waar de KLM reclame mee kwam maken? Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

Buitenstaander
Buitenstaander29 mrt. 2020 - 9:19

Misschien is het een beter idee ipv met al die onrealistische droom economiehervormingsideeen te komen, om eerst heel basic een naar een land als China te kijken, waar veel van de huidige ellende vandaan kwam en komt. De virussen over de afgelopen Jaren; de inferieure consumenten troep en voedsel (babyproducten) die zonder goede kwaliteitseisen gewoon de wereld over stromen. Hygiene ver onder de Westerse maat, gewoon boycotten die zooi, en je zal zien veel ellende die we nu zien, wordt automatisch opgelost.

3 Reacties
frankie48
frankie4829 mrt. 2020 - 10:45

Beste Norm, Wel goed dus dat een exportvergunning voor chipmachinefabrikant ASML naar China door de VS is tegengehouden, anders gaan onze topproducten die kant op en blijven producten van inferieure kwaliteit onze kant maar opkomen. Ja op een zekere dag en vaak is dat als het al te laat is, kom je er achter dat alle waarschuwingen toch niet voor niks zijn geweest. En nu met ze alle maar op de blaren gaan zitten, en mijn geloof is, dat er daarna ook niet heel veel gaat veranderen.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 16:35

Norm heeft blijkbaar niet in de gaten dat de eerste regel van zijn betoog (m.b.t. de hervorming van de economie) in strijd is met de laatste (over dat boycotten).

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 17:12

Norm heeft geen last van de logica.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos29 mrt. 2020 - 7:00

Allemaal Chinese troep kopen. Lekker goedkoop en goed waardeloos.

6 Reacties
Mohawk2
Mohawk229 mrt. 2020 - 9:07

Uhuh... en wat dacht je van zelf helemaal geen strategische voorraad mondkapjes hebben voor een gezondheidscrisis, noch ze zelf kunnen maken als 1e wereldland mocht zo'n crisis zich ooit voordoen, zoals bijvoorbeeld... nou, nu bijvoorbeeld?!

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 10:43

@ Mohawk Zelf dingen maken behoort niet meer tot de core-activities van Nederland. We zijn aangewezen op rotzooi uit China. Ook voor een strategische voorraad.

madbako
madbako29 mrt. 2020 - 16:16

@Lowieke de Vos 29 maart 2020 at 09:00 Allemaal Chinese troep kopen. Lekker goedkoop en goed waardeloos. 90% van wat in je huis staat of wat je gebruikt is van Chinese makelij. Je werkt er dus ook gewoon aan mee.

Mohawk2
Mohawk229 mrt. 2020 - 17:09

Lang niet alles uit China is van inferieure kwaliteit. Ook mondkapjes niet... niet allemaal per se in ieder geval. Zeker, we hebben zowat alles wat met maakindustrie te maken heeft geoutsourced in Nederland. Daarvan ondervinden we nu in het geval van mondkapjes de gevaarlijke consequenties - ik ga vanavond weer een nachtdienst draaien op een woongroep in de psychiatrie waar deze week bij twee verschillende cliënten covid-19 is geconstateerd bij een ouder. Het is lang niet altijd mogelijk anderhalve meter afstand te houden van onze cliënten. Aan mondkapjes is echter niet aan te komen. Samen met mijn zus (die als verpleger in een zkh werkt waar de mondkapjes nu alleen voor IC & OK personeel zijn) zijn we mantelzorger voor onze 80-jarige moeder met COPD die al zeer kwetsbaar is voor een simpele verkoudheid... niet gaan werken is geen optie & en mijn moeder niet verzorgen ook niet. Een duivelsdilemma! Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat het een 1e wereldland als NL, na ruim een maand in deze crisis, nog steeds niet gelukt is voor de zorg een soort oorlogseconomie in te stellen. Waarom draaien er hier nu geen productielijnen 24/7 die zoiets elementairs en relatief simpels als mondkapjes bij de vleet produceren? Enfin...

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 17:36

@ madbako Er is vaak geen alternatief meer buiten chinese rotzooi.

JanB2
JanB230 mrt. 2020 - 8:09

Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat het een 1e wereldland als NL, na ruim een maand in deze crisis, nog steeds niet gelukt is voor de zorg een soort oorlogseconomie in te stellen. Waarom draaien er hier nu geen productielijnen 24/7 die zoiets elementairs en relatief simpels als mondkapjes bij de vleet produceren? Dat kan Nederland kennelijk niet meer. Een productielijn op te zetten bijvoorbeeld, ook voor mondkapjes, kan niet binnen een week. De vraag is ook of de kennis ervoor in voldoende mate aanwezig is om een oorlogseconomie uit de grond te stampen. Het aantal mensen met een technische achtergrond is laag. Het aantal mensen dat mee aan kan pakken (op een zinvolle manier) eveneens. Wat zich hier wreekt is, naast een totaal verkeerde economische focus, het jarenlang steeds slechter wordend onderwijs (zowel inhoudelijk als qua algehele vorming). Dat laatste leidt er ook toe dat veel Nederlanders niet eens in staat zijn de huidige situatie en de noodzaak van verregaande maatregelen en de aard daarvan te overzien. Laat staan dat men nu al iets in een oorlogseconomie zit. Het is een onthutsende conclusie, maar tot een oorlogseconomie is Nederland niet meer in staat. En veel van wat uit China komt is gewoon crap, hoe je het ook bekijkt. Helaas, maar ik heb geen prettigere inzichten. Wens je oprecht heel veel sterkte in een, zeker onder deze omstandigheden, moelijke job. Pas op jezelf en stay safe (thumbs up).

JanB2
JanB228 mrt. 2020 - 22:24

Made in China. Altijd al gezegd dat het rotzooi is. Dan werd je tot voor kort voor gek versleten door een generatie die al niet meer weet wat kwaliteitsproducten zijn. Erg lullig om op deze manier je gelijk weer bevestigd te zien. Nog veel lulliger is het voor de mensen die ze nodig hebben voor hun persoonlijke veiligheid. Met dank aan 30 jaar neoliberalisme. Om te kotsen gewoon.

11 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2020 - 8:19

@ JanB Jij schrijft: Dan werd je tot voor kort voor gek versleten door een generatie die al niet meer weet wat kwaliteitsproducten zijn. Het probleem met oudere generatie is dat zij zijn blijven hangen in 1970. Tegenwoordig komt vrijwel alle hoogwaardige ICT hardware uit China.

Max6
Max629 mrt. 2020 - 8:55

Ssst... zo dadelijk leest een Apple fan het ;-)

van Putten
van Putten29 mrt. 2020 - 9:00

China...inderdaad het neoliberale land bij uitstek. De grootste rotzooi komt van oudsher uit socialistische heilstaten, of het nou gaat om mondkapjes, auto’s of kerncentrales.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 mrt. 2020 - 9:28

China was toch uw lichtend voorbeeld? Op alle andere plekken bent u vol lof over dat land...

harmmeijer
harmmeijer29 mrt. 2020 - 10:31

@ JanB “Met dank aan 30 jaar neoliberalisme” Ewald Engelen is het met je eens. Luister naar zijn betoog bij OVT vanmorgen op Radio 1 https://www.nporadio1.nl/economie/22658-ovt-economische-crisis-en-coronacrisis-tonen-grote-weeffouten-in-ons-systeem

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 10:37

@ Ouwens Wat je hoogwaardig noemt. Het valt al uit elkaar als je ernaar wijst. Voor een HP printer had je vroeger een hamer nodig als je het ding kapot wilde krijgen. Nu is je pink voldoende.

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 10:38

@ dubbelhof Ik geloof niet dat je ook maar één reactie van ondergetekende begrepen hebt. Nee, ik geloof het niet, ik weet het zeker. Je levert hier zelf het bewijs aan. Een portret van Marx maakt nog geen Maoist. Laat staan een Maokapitalist. Prettige dag verder.

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 10:41

@ van Putten Weer zo eentje die de geschiedenis niet begrijpt. En nooit zal begrijpen. Ik ga dat hier verder niet uitleggen. Heeft geen zin. Waar het inzicht ontbreekt is elke uitleg voor de kat zijn edele delen.

Buitenstaander
Buitenstaander29 mrt. 2020 - 12:32

@Daan Ja vooral ICT (gezichtsherkenning etc) die we graag willen hebben in NL...…Niet dus. Maar toch nog wel ASML appratuur willen hebben daar in China. Daan, er zit gewoon heel veel troep tussen, met arbeidsomstandigheden waar jij normaliter tegen te hoop loopt. Copieer werk, goed gestolen dan beter uitgevonden. Gewoon niet meer binnenlaten tenzij onder strenge Europese wetgeving.

JanB2
JanB229 mrt. 2020 - 13:57

@ Merel Koren op mijn molen. Helaas zijn er teveel lieden die het niet zien of willen zien. Het is ook niet niks te moeten erkennen dat men 30 jaar achter een systeem aan heeft gelopen dat die naam nauwelijks waard is (neoliberalisme is pure anarchie) en dat nu volstrekt waardeloos blijkt en niet in staat in een crisis voor de meest elementaire zaken te zorgen.

frankie48
frankie4829 mrt. 2020 - 15:29

Beste Daan, Is dat nou zo'n reactie waar je lang over nagedacht hebt? Jij bent van de generaties die meerkeuzevragen kreeg op zijn examens, en op te moeilijke vragen op aanwijzing van het onderwijzend personeel het goede antwoord mochten aankruisen, en daarnaast alle mogelijke Japanse of later Chinese hoogwaardige hulpmiddelen mee mocht gaan nemen in het examenlokaal. En zelfs toen ook nog heel blij kon zijn als ze bijna een zesje hadden gehaald, en daardoor hun hogeschool diploma uitgereikt kregen, maar die helaas voor types zoals jij alleen maar te vergelijken is met een ulo diploma van mensen die volgens in ergens in zijn blijven hangen!

JasDon
JasDon28 mrt. 2020 - 22:21

Waar gehaast gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, lessen kunnen na de crisis worden geleerd.

1 Reactie
LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 10:26

Moeten we dat wél doen natuurlijk. En elke crisis laat zien dat dat niet gebeurd.

Frank van der Laar
Frank van der Laar28 mrt. 2020 - 21:31

Nog niet zo lang geleden werkten mondkapjes helemaal niet.

1 Reactie
johannn2
johannn228 mrt. 2020 - 22:00

Frank, Ik weet niet waar jij het over hebt. De FFP 1, 2 en 3 zijn genormeerde mondkapjes. FFP 2 en 3 zijn geschikt voor corona. .

OlavM
OlavM28 mrt. 2020 - 20:50

Te triest voor woorden. De voorraad had natuurlijk goed moeten worden getest vóór distributie, hoezeer de tijd ook drong.

5 Reacties
johannn2
johannn228 mrt. 2020 - 22:02

Olav, De voorraad had al veel eerder moeten zijn áangeschaft. Het is te gek voor woorden dat dat nu pas gebeurt, in de hectiek zelf van de directe nood. Een falende overheid. .

wegmetons
wegmetons28 mrt. 2020 - 23:13

Dat hoeft niet per se een fout te zijn. Wellicht kocht de Nederlandse gezondheidszorg daar in het verleden ook altijd al mondkapjes en waren die altijd van goede kwaliteit. De berichtgeving verteld ons hier verder niets over dus het is wat vroeg om conclusies te trekken.

Molly Veenstra
Molly Veenstra28 mrt. 2020 - 23:25

'De voorraad had natuurlijk goed moeten worden getest vóór distributie' De voorraad had moeten worden gecontroleerd voordat ze uit de fabriek kwam en voordat ze naar Europa werd verzonden.

erikbos
erikbos29 mrt. 2020 - 9:47

@johann "De voorraad had al veel eerder moeten zijn áangeschaft." Dat zijn weer van die koe in de kont kijk opmerkingen. In januari en februari gebruikte China compleet zijn eigen productie. En aangezien China het grootste deel van de wereldwijde productie van mondkapjes maakt is het dan lastig om dan een megaorder te plaatsen. Sterker nog in januari werd uit de rest van de wereld voorraden mondkapjes naar China gestuurd om China te helpen de uitbraak te bestrijden.

frankie48
frankie4829 mrt. 2020 - 14:36

Beste ericbos, De echte koe in zijn kont kijken opmerking komt natuurlijk nou van jouw kant, als je hier gaat zeggen dat na de uitbesteding aan lagelonenlanden waardoor de productie hier bijna totaal weggevallen is van noodzakelijke producten in crisistijd, dat wij ze niet kregen omdat in het lagelonenland een crisis is uitgebroken. En dat wij onze kleine voorraad ondanks het feit dat wij ze zelf bijna niet produceren die kant op gestuurd hebben, dat zegt dus alles over het neoliberale beleid wat hier gevoerd wordt, het niet verder willen kijken dan je neus lang is. Want in wetenschappelijke kringen wordt zo'n virusuitbraak altijd als een gevaar gezien voor de volksgezondheid van iedereen op deze hele planeet, maar neoliberale politici en hun ethiek................!

ton14024
ton1402428 mrt. 2020 - 19:23

Dan zou ik de hele partij afkeuren. Je kunt er toch niet op vertrouwen dat er geen fouten in die halve partij zitten? Of zijn het verschillende partijen in één levering?

1 Reactie
wegmetons
wegmetons28 mrt. 2020 - 19:42

Dat zou prima kunnen natuurlijk, zou zomaar uit bijvoorbeeld 2 of 3 fabrieken kunnen komen. Sowieso zullen het, gezien de grote aantallen, waarschijnlijk wel meerdere batches zijn geweest. Wel een heel akelig moment dat er een verkeerde zending binnen komt. Hoeft verder niks te zeggen over de kwaliteit van Chinese mondkapjes, het kan ook een productiefout zijn geweest zoals die ook wel eens bij auto's voorkomt.