Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid geeft winkelbedrijven subsidie voor laag houden van lonen

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
32617108064_4b5a2d6b13_k

© cc-foto: DennisM2

In 2017 is een subsidie ingevoerd voor werkgevers (LIV) om meer werkgelegenheid te scheppen voor mensen met een laag inkomen. Maar deze goedbedoelde regeling lijkt vervelende bijeffecten te hebben.
Primark en H&M maken winst. Toch verdienen veel van hun medewerkers slechts het minimumloon. Waarom krijgen zij geen echte loonsverhoging? Speelt wellicht mee dat deze bedrijven geprikkeld worden door het kabinet om de lonen laag te houden?
Het zit zo. In 2017 is een subsidie ingevoerd voor werkgevers (LIV) om meer werkgelegenheid te scheppen voor mensen met een laag inkomen. Maar deze goedbedoelde regeling lijkt vervelende bijeffecten te hebben.
Hoe de regeling werkt: Voor mensen die tussen 100% en 125% van het minimumloon verdienen, krijgt een bedrijf subsidie, oplopend tot wel 2000 euro per werknemer met een groter urencontract. Lees hier meer over de regeling.
Aan deze regeling zitten weinig voorwaarden. Met als gevolg dat zelfs de grote winkels die goed winst maken in aanmerking komen voor deze subsidie. Je kunt je afvragen of wij ons belastinggeld daar aan willen besteden.
Bovendien: iedereen weet dat het tijd is voor een loonsverhoging. Ik vrees dat sommige winkels met de Primarkpremie een extra foute prikkel hebben om de lonen juist laag te houden. We hebben het hier trouwens over beloningen ter hoogte van 1590 euro per maand voor fulltime werk. Bruto welteverstaan.
Vooral op plekken waar weinig mensen lid zijn van de vakbond, zoals in de handel (waar ik werk), zou het best kunnen dat werkgevers extra hun best doen om de lonen laag te houden, omdat ze anders de subsidie mislopen.
Stel je werkt bij zo’n bedrijf. Minimumloon. Je ziet dat er winst wordt gemaakt. Maar in plaats van dat je meedeelt in de winst en een goede loonsverhoging krijgt, blijft je loon laag. En dan blijkt óók nog eens dat dit bedrijf juist door het laag houden van je loon zelf 2000 euro subsidie krijgt.
Afgelopen week was in het nieuws dat er een cao komt voor 170.000 mensen in de detailhandel. Zonder dat er een echte loonsverhoging in zit. Ik vraag me af of de Primarkpremie een van de boosdoeners is.
Het kan toch niet zo zijn dat grote bedrijven én winst maken en ook nog beloond worden met deze subsidie? Terwijl de werknemers op het minimumloon blijven steken. Het lijkt me hoog tijd dat iemand deze regeling nog eens onder de loep neemt.
Dit artikel is gebaseerd op een reeks tweets over de #primarkpremie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.