Joop

Overheid geeft winkelbedrijven subsidie voor laag houden van lonen

  •    •  
05-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
32617108064_4b5a2d6b13_k

© cc-foto: DennisM2

In 2017 is een subsidie ingevoerd voor werkgevers (LIV) om meer werkgelegenheid te scheppen voor mensen met een laag inkomen. Maar deze goedbedoelde regeling lijkt vervelende bijeffecten te hebben.
Primark en H&M maken winst. Toch verdienen veel van hun medewerkers slechts het minimumloon. Waarom krijgen zij geen echte loonsverhoging? Speelt wellicht mee dat deze bedrijven geprikkeld worden door het kabinet om de lonen laag te houden?
Het zit zo. In 2017 is een subsidie ingevoerd voor werkgevers (LIV) om meer werkgelegenheid te scheppen voor mensen met een laag inkomen. Maar deze goedbedoelde regeling lijkt vervelende bijeffecten te hebben.
Hoe de regeling werkt: Voor mensen die tussen 100% en 125% van het minimumloon verdienen, krijgt een bedrijf subsidie, oplopend tot wel 2000 euro per werknemer met een groter urencontract. Lees hier meer over de regeling.
Aan deze regeling zitten weinig voorwaarden. Met als gevolg dat zelfs de grote winkels die goed winst maken in aanmerking komen voor deze subsidie. Je kunt je afvragen of wij ons belastinggeld daar aan willen besteden.
Bovendien: iedereen weet dat het tijd is voor een loonsverhoging. Ik vrees dat sommige winkels met de Primarkpremie een extra foute prikkel hebben om de lonen juist laag te houden. We hebben het hier trouwens over beloningen ter hoogte van 1590 euro per maand voor fulltime werk. Bruto welteverstaan.
Vooral op plekken waar weinig mensen lid zijn van de vakbond, zoals in de handel (waar ik werk), zou het best kunnen dat werkgevers extra hun best doen om de lonen laag te houden, omdat ze anders de subsidie mislopen.
Stel je werkt bij zo’n bedrijf. Minimumloon. Je ziet dat er winst wordt gemaakt. Maar in plaats van dat je meedeelt in de winst en een goede loonsverhoging krijgt, blijft je loon laag. En dan blijkt óók nog eens dat dit bedrijf juist door het laag houden van je loon zelf 2000 euro subsidie krijgt.
Afgelopen week was in het nieuws dat er een cao komt voor 170.000 mensen in de detailhandel. Zonder dat er een echte loonsverhoging in zit. Ik vraag me af of de Primarkpremie een van de boosdoeners is.
Het kan toch niet zo zijn dat grote bedrijven én winst maken en ook nog beloond worden met deze subsidie? Terwijl de werknemers op het minimumloon blijven steken. Het lijkt me hoog tijd dat iemand deze regeling nog eens onder de loep neemt.
Dit artikel is gebaseerd op een reeks tweets over de #primarkpremie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

jantje
jantje9 jul. 2018 - 11:56

Mijn zoon ging met zo'n 'rugzakje' bij een bedrijf in verf en behang werken. Dag en nacht stond hij klaar want onze telefoon nummer stond bij de politie geregistreerd voor de alarm van die winkel. We zijn vaak gebeld, meestal was het loos alarm omdat er een kat langs was gelopen. Veel klandizie, weinig vrije tijd. Géén kerstcadeautje of een ander extraatje. Klanten vroegen speciaal naar hem omdat hij heel goed de juiste kleuren kan zien en maken.. Speciaal de Oll-Timer clubs maakten gebruik van zijn kunnen. En de baas was tevreden over zijn goede werknemer.. … Totdat het moment aanbrak dat de subsidie stopte; rugzakje was leeg. En meteen veranderde ook de mentaliteit van de werkgever. Opeens deugde mijn zoon niet meer in dat bedrijf. Zijn werk was niet goed, en klanten zouden vanwege hem wegblijven..Wat één grote leugen is. Want die werkgever vergat dat er veel concurrentie op de loer lag bij al die bouwmarkten en L. Bakkers. Zelfs de A.C.Tion levert verf. Na 12½ jaar is mijn zoon daar op een heel vervelende manier weg gepest. Hij is er echt stuk van geweest. Mijn mening is dat wanneer een bedrijf subsidie krijgt om mensen aan te nemen, het voor 2 maanden moet zijn. Dat was ook altijd de proeftijd voordat men voor vast aangenomen werd. Die regel zou gewoon weer terug moeten komen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2018 - 15:15

Vreselijk wat je zoon is overkomen. Wat een hufters. Ik ben normaal niet zo grof gebekt maar dit is echt ten he,el schreiend. Waarom zou je zoon niet voor immer met subsidie een baan mogen behouden. Daar is niets mis mee in dit geval omdat hij toch min of meer een handicap heeft. Het is geen probleem indien het enkel bij bepaalde mensen zo gaat. En je zegt zelf dat hij een goede werknemer was, die dus eigenlijk voor dat werk niet meer gehandicapt was en gewoon aangenomen diende te worden. Je moet niet een belangrijke regel vervangen ( het überhaupt aan de bak komen voor mensen met een rugzakje) door niets. Je moet de mentaliteit van de werkgever veranderen en zijn mogelijkheden tot misbruik indammen. Ooit hebben de vakbonden nl. bij de werkgevers in samenspraak met de overheid, iets daarvoor ingeleverd. Zo gaat dat in het polderoverleg. Echter steeds weer blijkt dat werkgevers niet voldoen aan wat ze afgesproken hebben. Daar moeten dus sancties op komen en anders de afspraken in zijn geheel terugdraaien, ook datgene wat hiervoor ingeleverd is. De bonden schijnen dat steeds weer te vergeten, ik hoor ze er tenminste niet meer over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2018 - 15:16

ten hemel schreiend...

Appie Fries
Appie Fries6 jul. 2018 - 10:29

Subsidies zorgen nooit voor vooruitgang en dit is een mooi voorbeeld ervan. Mensen en of bedrijven worden niet geprikkeld om iets te veranderen als ze subsidie krijgen. Net zoals bij mensen met een uitkering die bijna zo hoog is als een minimum inkomen is het een kosten/baten plaatje waarbij de keuze heel logisch is. Als het een bedrijf opeens 50 euro + 2000 euro gaat kosten per medewerker om je medewerker er 30 euro op vooruit te laten gaan (netto) dan is de keuze snel gemaakt. Als je door werken een aantal extra subsidies verliest die je nog wel krijgt als je een uitkering hebt waardoor je 40 uur per week kwijt bent en er uiteindelijk misschien maar 50 uur per maand op vooruit gaat, dan is je uurloon eigenlijk maar 25 cent en dan ga je ook wel achter je oren krabben. Waarom als kunstenaar er echt uitspringen als je gepruts toch wel gesubsidieerd wordt? Waarom een normale huizenprijs betalen als je rente toch gesubsidieerd wordt zodat je een hogere prijs kan betalen? Ga zo maar door.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos6 jul. 2018 - 10:07

De werkgevers kunnen putten uit oneindige reservoirs aan goedkope werkers uit Oosteuropa. De EU lijkt wel opgericht om de lonen in Europa laag te houden. Zeker linkse partijen zouden de EU moeten hervormen, het vrije verkeer van werknemers leidt tot uitbuiting en onwenselijke druk op de lonen. Eén en ander geldt met name in de laagbetaalde banen. Vandaar dat modern links (bestaande uit goedbetaalde hoogopgeleiden) er nog altijd niks aan doet. Linkse mensen die geen last hebben van buitenlandse werknemers hebben kennelijk geen reden om solidair te zijn met de PVV-stemmers die er wel last van hebben. En zo wordt links steeds minder de beweging van de armen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 jul. 2018 - 12:56

Wel weer knap hoor, naar Links wijzen. Zij die 'er nog altijd niks aan doen', worden in een kwader daglicht gezet, dan zij die het werkelijk DOEN En dat is rechts..

Paul250371
Paul2503716 jul. 2018 - 13:07

Vandaar dat modern links (bestaande uit goedbetaalde hoogopgeleiden) er nog altijd niks aan doet. Hoe zouden ze dat moeten doen. Regeert links? Niemand zou solidair moeten zijn met de PVV stemmers.

DaanOuwens
DaanOuwens6 jul. 2018 - 16:41

@ Geurtsen Jos Jij schrijft: De werkgevers kunnen putten uit oneindige reservoirs aan goedkope werkers uit Oosteuropa. En die werken in de detailhandel? Volgens mij zijn PVV-ers altijd nog dommer dan je zou denken.

Poezenmens
Poezenmens6 jul. 2018 - 10:06

“Vooral op plekken waar weinig mensen lid zijn van de vakbond, zoals in de handel (waar ik werk), zou het best kunnen dat werkgevers extra hun best doen om de lonen laag te houden, omdat ze anders de subsidie mislopen.” Zoals bij Jumbo: https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/coup-geslaagd-groot-deel-personeel-akkoord-met-voorwaarden-jumbo

2 Reacties
heyou
heyou7 jul. 2018 - 1:38

Jumbo heeft geen weinig leden. Vergeleken met de rest dan. Sterker nog; ben ooit een intern mailtje tegen gekomen dat handel zich nog alleen concentreert op jumbo en AH. De rest kan eigenlijk lidmaatschap wel opzeggen. Maar wat ik wil zeggen is dat jullie (als je bij jumbo werkt) dit toch echt aan jullie zelf hebben te danken. Die OR mensen zijn niet aan komen waaien; daar hebben jullie voor gekozen. Leer nu eens dat al die mensen die daar op solliciteren en zeggen dat ze het een interessante baan vinden om te groeien er niet voor jullie staan. Of die onzin van die 2 petten die je op moet hebben als OR. Jullie kiezen toch; dus hij moet alleen jullie pet op hebben. Die andere petten zitten al in de OR. Als ik mijn herinneringen te boven haal is trouwens Nederland het enige land te wereld waar de OR definitieve beslissingsmacht heeft. Maar goed; de werld is nog niet vergaan. Iedere paar jaar hebben jullie verkiezingen. AH komt niet met deze grap; want 80% van de OR mensen zijn vakbond vertegenwoordiger. Die sturen hen gelijk weer door naar de onderhandelingstafel.

heyou
heyou7 jul. 2018 - 1:52

Ow; en even on topic. Alle toeslagen die werkenden ontvangen is een subsidie op arbeid. Met werken behoor je gewoon te kunnen leven anders betalen ze te weinig.

Marianne11
Marianne116 jul. 2018 - 8:56

Maar door het lage loon hebben ze daar het geld niet voor en door de grillige werktijden is het moelijk om een cursus te volgen. Een goedkope opmerking.

1 Reactie
BartP2
BartP26 jul. 2018 - 13:44

Waar een wil is, is een weg.

BartP2
BartP26 jul. 2018 - 7:36

Blijkbaar kunnen deze bedrijven makkelijk genoeg aan personeel komen voor dit toch wel ongeschoolde werk. Dan is het loon niet te laag. En vind je het toch te laag, dan is het een mooie prikkel om jezelf te gaan ontplooien.

frankie48
frankie486 jul. 2018 - 6:58

Toen in 2017 deze bemoedigingssubsidie voor werkgevers werd ingevoerd, zijn destijds de betrokken werknemers waarvoor deze regeling is bedacht daar goed over geïnformeerd door de vakbonden? Dat vraag ik, omdat je als je werknemers tijdig en goed informeert, de actiebereidheid om tegen onrecht te gaan strijden, een stuk hoger schijnt te liggen.

1 Reactie
adriek
adriek6 jul. 2018 - 7:51

De vakbonden hebben nauwelijks leden in deze sector. Vandaar dat ze er ook nauwelijks activiteiten ontplooien. Een kwestie van kip-en-ei.

Marianne11
Marianne116 jul. 2018 - 6:41

De vakbonden moeten proberen om meer leden te krijgen onder winkelpersoneel en uitzendkrachten. Onderbetaling van winkelpersoneel zoals het FNV onlangs aankaartte bestaat al tientallen jaren. Niet alleen door mensen loonsverhoging te onthouden waar ze recht op hebben volgens de CAO maar ook door uren niet uit te betalen of uren zo te verschrijven dat mensen toeslagen niet krijgen.

Karingin
Karingin5 jul. 2018 - 20:55

Tja, de gevolgen van jarenlang rechts beleid worden steeds zichtbaarder.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2018 - 6:09

Dat niet alleen maar dan ook nog eens de subsidie voor gehandicapten intrekken en dit op de gehandicapten zelf gaan verhalen. Dit is geen bij-effect. Dit is goed uitgedokterd.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.6 jul. 2018 - 7:02

Als ik het goed onthouden heb is deze wet in de 1e en de 2e kamer mede met volledige steun van Groen Links en PvdA aangenomen. Alleen de SP was tegen, dat dan weer wel.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jul. 2018 - 11:16

@ Minoes - goed dat je dit opmerkt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: dit is geen natuurverschijnsel, en ook niet 'nu eenmaal een gevolg van de crisis waardoor we allemaal ons steentje moeten bijdragen'. Het is goed uitgedokterd, zoals je zegt, en het werd en wordt heel planmatig uitgevoerd. Zet mensen tegen elkaar op, zet ze in de schulden, en je hebt geen kind meer aan ze. Zo wordt het heel moeilijk voor ze om zich onderling solidair te verklaren, want ze zijn tot concurrenten van elkaar gemaakt - en daarom kunnen ze zich geen lotgenoten meer voelen. Een rationeel, satanisch plot is dit. En de PvdA, D66, CDA, GL, CU, PVV, FVD, en anderen werk(t)en hieraan mee - ófwel ze zijn er met open ogen ingestonken, ófwel ze verlenen hun steun bij vol bewustzijn. Alle reden tot zeer diepe schaamte, het tonen van berouw, en handelend laten zien dat je tot inkeer gekomen bent.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2018 - 19:00

Ongetwijfeld een geheel correct verhaal. Ik hoor dit in allerlei varianten. Dit is de reden waarom het voor mensen zo moeilijk en soms zelfs onmogelijk is om uit de bijstand te komen. Het iets hogere inkomen levert een hoger korting op de huur- en zorgtoeslag op en per saldo is blijft het netto inkomen gelijk. Dit soort parasitaire werkgevers mijden zo veel mogelijk risico's dus het is ook mogelijk dat een tijdelijk oproepcontract wordt geboden waardoor grote inkomensonzekerheid ontstaat en een aanvullende bijstand uitkering nodig is. Personeel slecht betalen is onderdeel van het verdienmodel. En het is zo kortzichtig als de pest. Want zo krijgt een bedrijf nooit gemotiveerde betrokken medewerkers met een hart voor de zaak. Mensen in deze situatie haten hun werkgever. Het personeelsverloop bij dit soort bedrijven is dan ook enorm. Meer dan 50 % vertrekkende medewerkers per jaar is geen uitzondering. Ik vind dit het soort ondernemerschap waar echte ondernemers zich kapot voor schamen. Bij dit soort bedrijven moet je niets willen kopen.

2 Reacties
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen5 jul. 2018 - 19:36

Dit is de reden waarom het voor mensen zo moeilijk en soms zelfs onmogelijk is om uit de bijstand te komen. Het iets hogere inkomen levert een hoger korting op de huur- en zorgtoeslag op en per saldo is blijft het netto inkomen gelijk. Dat is niet moeilijk of zelfs onmogelijk om uit de Bijstand te komen. Dat is een keuze.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2018 - 20:43

@ JeffreyKatoen Jij schrijft: Dat is niet moeilijk of zelfs onmogelijk om uit de Bijstand te komen. Dat is een keuze. Nee dat is geen keuze. Wan als gaan werken een inkomens verslechtering oplevert voor mensen die al op het absolute minimum zitten betekent dat een week niet eten. Als het inkomen uit werk dan ook nog onzeker is kunnen deze mensen niet eens besluiten om te gaan werken, laat staan dat er nog iets te kiezen valt. In de bijstand leven mensen met een kaartenhuis van bijstand, goedkoop boodschappen doen, tweedehands kleding en spullen, het vermijden van zorgkosten en de huur- en zorgtoeslag. Deze groep heeft geen enkele reserve. Dit soort banen levert geen enkel positief perspectief en laat tegelijk dat kaartenhuis instorten. Kortom deze mensen kunnen niets kiezen.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2018 - 18:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
adriek
adriek6 jul. 2018 - 7:54

"Heel het raderwerk staat stil..." Maar hoeveel leden hebben de bonden eigenlijk nog? Die machtige arm is hooguit nog een vinger in de pap.