Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid geeft ton aan lobbyclub farmaceuten

  •  
04-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen_03.jpg

'Apollonetwerk' probeert geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden...

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft de afgelopen vier jaar bijna een ton geschonken aan een door medicijnfabrikanten opgerichte praatclub. Dat meldt de Telegraaf.
Onttrokken aan het zicht van de buitenwereld wordt in dit zogenoemde Apollonetwerk op verzoek van GlaxoSmithKline en Janssen Cilag geprobeerd het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden in gesprekken met de top van het ministerie, ziekenhuisbazen en apothekers. Met geld van de overheid dus.
Verslaggever Patricia Boon van de Telegraaf legt uit:
“De huidige staatssecretaris Van Rijn was in 2007 betrokken bij de oprichting van het netwerk. Wat verder frappant is, is dat leden van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen er deel van uitmaken. Dat is des te frappanter, omdat zij onafhankelijk moeten toetsen of geneesmiddelen veilig zijn voordat ze hier op de markt komen.
cc-foto: Inklaar

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

CliffClavin1993
CliffClavin19934 okt. 2013 - 10:20

Waarom verbaast dit mij niets? Dit is excellent neoliberaal beleid: de overheid betaalt dus een private praatgroep om zichzelf te laten beïnvloeden. Een geniale constructie, als je het goed bekijkt, zeer consistent en consequent. Wie het geld en alleen het geld aanbidt, laat zich leiden door wat dit ene motief je gebiedt. Minister Schippers stak nog eens een Marlborootje op en zag dat het goed was.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2013 - 10:20

Daarom intereseer onze politici geen reet waar Wilder in het donker aan zijn tassen vol geld en ''opdrachten'' komt.

JoopSchouten
JoopSchouten4 okt. 2013 - 10:20

Misleiders en graaiers hebben het hier voor het zeggen en De Overheid steunt ze. Wat een kolere zooitje.

deltanine
deltanine4 okt. 2013 - 10:20

Hier wordt ik dus kotsmisselijk van. Zelfs al is het 'maar' E100.000,- Die bedrijven bulken van het geld. WAAROM zou je daar in godsnaam een ton aan geven? En het is niet eens goed besteed, want iedereen weet dat die clubjes vooral kamerleden sturen in hun eigen belang. Gatverdamme.

Sternenstaub
Sternenstaub4 okt. 2013 - 10:20

Morele en concrete corruptie waarvoor de verantwoordelijken aangeklaagd zouden dienen te worden. De wijze waarop politiek en bedrijfsleven hun ware karakter tonen in de "crisis", zal velen de ogen openen m.b.t. de flagrante belangenverstrengeling en corruptie onder machtigen en kapitaalkrachtigen, en hoe hypocriet en arrogant ze zijn. Het is een zegen dat de vuile was tóch gewoon buiten wordt gehangen door derden, en zo kan zelfs de Telegraaf zich tegenwoordig rekenen tot het verzet. Pseudolinks, neoliberalen en integer bestuur: net zo min als de zon om de aarde draait.

Zjenny
Zjenny4 okt. 2013 - 10:20

Methoden van de maffia. Het is gewoon maffia.

deltanine
deltanine4 okt. 2013 - 10:20

Welke onderzoeksjournalist zoekt dit tot de bodem uit? Een artikel op Joop? De correspondent? Of zakt dit weer weg, en we horen er nooit meer van.

JanB2
JanB24 okt. 2013 - 10:20

Om te kotsen. De overheid betaald lobbyisten die diezelfde overheid proberen te beinvloeden. Het wordt tijd voor een justitieel onderzoek naar corruptie binnen het Haagse en meer in het bijzonder naar ongeoorloofde financiele en materiele banden tussen politici en bedrijfsleven (farmaceuten, tabaksindustrie etc.). Let daarbij vooral op smeergeld, steekpenningen, buitensporige relatiegeschenken etc.

JAWEH
JAWEH4 okt. 2013 - 10:20

Dit is echt een hele ernstige zaak. Medicijnproductie moet zo snel mogelijk overgeheveld worden naar non profit instellingen of de staat. Primaire goederen horen niet door de markt te worden geproduceerd.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19934 okt. 2013 - 10:20

Van harte mee eens, Pieter, alleen: het dogmatische neoliberalisme heeft morele dieptepunten bereikt die wij slechts enkele decennia geleden niet voor mogelijk gehouden zouden hebben. Wonen, school, zorg, water, electriciteit: geheel of deels in de klauwen van private partijen (ik durf hier geeneens 'handen' te schrijven, dat zou te veel eer zijn). En dus ook besluiten van VWS, via deze mafiose omweg. Wie zegt: gekker kan het niet worden, die heeft het mis. We staan nog maar aan het begin, als je het mij vraagt.

Sternenstaub
Sternenstaub4 okt. 2013 - 10:20

Een helder en redelijk standpunt, en volkomen mee eens. De SP voerde m.b.t. dit belangrijke punt overigens al meer dan tien jaar geleden campagne, met "Stop de uitverkoop van de samenleving". Over oprecht engagement en heldere, redelijke standpunten gesproken. De vermarkting, of monetarisering, van de samenleving, is een gevolg van indoctrinatie en neoliberale demagogie, oftewel, de aloude belangenverstrengeling van kapitaalkrachtigen en machtigen, in een "nieuw" jasje, en zie de rampzalige gevolgen waar de SP de Nederlanders al lang geleden duidelijk voor gewaarschuwd heeft, iets wat zij sindsdien ook altijd consequent is blijven doen.

lembeck
lembeck4 okt. 2013 - 10:20

Geheim dus? Soort Bilderberg constructie dus? Sowieso vind ik het subsidiëren van lobbyclubs een hele slechte zaak. Ik denk nu dat er een heen-en-weer bootje met geld gaat tussen Schippers en de lobbyclub en vice versa. Vestzak-broekzak?

1 Reactie
Rootman
Rootman4 okt. 2013 - 10:20

Raven, nooit geweten dat lobbyclubs subsidie krijgen! Weet jij hier meer van?