Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onze overheid geeft macht aan diegenen die vrouwenrechten schenden

  •  
10-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
FemmesforfreedomIMG_6991
Aan een lang debat over welke godsdienst nu de grootste schender van vrouwenrechten is, hebben deze vrouwen niets.
Deze week maak ik namens Femmes for Freedom (FFF) deel uit van de NGO delegatie bij de 65e sessie van het CEDAW Comité in Geneve. Dit Comité bewaakt de toepassing van het VN-Vrouwenverdrag van alle landen die dit verdrag hebben geratificeerd. Deze week is Nederland aan de beurt. Ik zal onder andere aandacht vragen voor de problematiek van huwelijkse gevangenschap, gedwongen huwelijken, polygamie, verborgen vrouwen, kindhuwelijken, eerwraak en een goede vrouwenopvang.
Scheiden van neef onmogelijk Nadia, een vrouw van Pakistaanse afkomst, benaderde vorige week FFF. Ze was door haar familie gedwongen te trouwen met een neef in Pakistan, zodat deze een verblijfsvergunning voor Nederland kon krijgen. Als de neef naar Nederland zou komen, wist ze dat ze geen leven meer zou hebben: ze zou niet meer mogen studeren of werken. Nadia wil van haar man scheiden, maar hij weigert alle medewerking en houdt haar gevangen in het huwelijk. Een vrouw met een probleem, zoals FFF er zoveel heeft gezien.
In Nederland wonende gevangen door Pakistaanse rechtspraak In Nederland kan zij met de door FFF bevochten wetgeving en jurisprudentie niet geholpen worden. Voor het beëindigen van haar huwelijk moet zij bij de Pakistaanse rechter zijn. Op papier hebben vrouwen in Pakistan en in andere islam georiënteerde landen het recht om te scheiden. De corrupte Pakistaanse rechtspraak die op nummer 106 van de world justice ranking staat, houdt vrouwen zoals Nadia in huwelijkse gevangenschap omdat haar zaak niet in behandeling wordt genomen.
Debat over geloof brengt oplossing niet Diplomatieke inspanning voor een eerlijk proces en toezicht hierop helpen Nadia wel. De problemen van een vrouw als Nadia zijn niet uniek islamitisch. Vergelijkbare problemen komen bijvoorbeeld in bepaalde christelijke, joodse en hindoe gemeenschappen voor. Aan een lang debat over welke godsdienst nu de grootste schender van vrouwenrechten is, heeft Nadia echter niet zoveel. Ook het bashen of knuffelen van moslims helpt haar niet vooruit.
Steun vrouwen in strijd om zelfbeschikking Zij is gebaat bij een overheid die zich inspant om het recht op zelfbeschikking voor vrouwen daadwerkelijk inhoud te geven. Een overheid die de problemen die er in de islamitisch georiënteerde gemeenschap zijn niet ontkent, maar onderzoekt en de vrouwen steunt in hun strijd om zelfbeschikking. Zo vang je niet twee, maar drie vliegen in één klap: 1) Nederland laat de mensenrechten verdragen geen dode letter zijn, maar geeft de mensenrechten inhoud. 2) De vrouwen kunnen zich ontwikkelen en een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse samenleving leveren. 3) Via de emancipatie van deze vrouwen wordt een emancipatie van de hele gemeenschap waar zij toe behoren bevorderd.
Minderjarige Nederlandse meisjes in de steek gelaten door overheid Helaas aarzelt de overheid voortdurend. Minderjarige Nederlandse meisjes die in het buitenland uitgehuwelijkt worden, worden niet geholpen om naar Nederland terug te keren. Een aanpassing van de Paspoortwet, die het mogelijk moet maken hen een reisdocument te geven zonder toestemming van hun ouders, is al meer dan twee jaar geleden beloofd, maar laat nog altijd op zich wachten. Ook worden deze meisjes niet in veiligheid gebracht en krijgen ze geen ticket. Britse en Noorse meisjes krijgen deze voorzieningen wel.
Vervolg ook medeplichtigen in omgeving bij eerwraak Het OM heeft nog altijd moeite om bij eerwraak de hele omgeving die heeft meegeholpen het misdrijf te plegen te vervolgen; hierdoor krijgt de gemeenschap een signaal dat de overheid het allemaal niet zo erg vindt.
Overheidsinstanties adviseren religieuze kindhuwelijken Nadat twee jaar geleden in een hoorzitting in de Tweede Kamer overheidsinstanties toegaven religieuze kindhuwelijken soms te adviseren, diende de Kamer een motie in met het verzoek dit te onderzoeken. De minister van SZW kwam in februari 2016 met het onderzoeksrapport. Daarin stond geen woord over de facilitering en advisering van religieuze kindhuwelijken door hulpverleningsinstanties.
Overheid betrekt imams in eerwraak zaken En het belangrijkste: de overheid bestendigt voortdurend de patriarchale machtsstructuur in de islamitisch georiënteerde gemeenschappen. Ze geeft hen zelfs een rol in het hulpverleningsproces. Zo is de overheid van mening dat imams betrokken moeten worden in eerwraak zaken. Met deze eenheid van moskee en staat komen we natuurlijk niet verder. Natuurlijk moet de overheid praten met de vertegenwoordigers van deze gemeenschappen. Maar de overheid moet die gesprekken gebruiken om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid, en ervoor waken de macht van diegenen die de vrouwenrechten beperken en schenden te bestendigen.
Ik zal deze week duidelijk maken dat en hoe deze problemen zich in Nederland voordoen en dat de Nederlandse regering en overheid actief moeten optreden. Anders verliezen we een generatie Nederlandse meisjes en vrouwen, wier bijdrage aan onze maatschappij we zo hard nodig hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.