Overheid geeft bedrijven korting van 250 miljoen op JSF
• 23-08-2010
• leestijd 2 minuten
Belastingbetaler draait op voor de tekorten
Volgens Nifarp, het platform waar alle 36 JSF-betrokken bedrijven in zitten, heeft de overheid hen ‘gedwongen’ een contract te tekenen waarin staat hoeveel premie zij aan de overheid moeten betalen, in ruil voor deelname aan het JSF-project. De Volkskrant heeft de JSF-lobby in kaart gebracht en wat blijkt? De bedrijven ontvingen, na een hoop protest, sinds 2002 een korting van ruim 245 miljoen euro.
Alle bedrijven die deel wilden nemen aan het JSF-project moesten daarvoor een ‘medefinancieringsovereenkomst’, de MFO, ondertekenen. In ruil voor de orders moeten de bedrijven een premie betalen aan de overheid, om de kosten van het project te kunnen dekken. Met de hoogte van de premie, die vastgelegd is in de MFO, zijn de bedrijven het niet eens.
De premie is onder andere zo hoog doordat de overheid geïnvesteerd heeft in dollars, terwijl de bedrijven de premie in euro’s terug moeten betalen. In 2002 was de dollar veel meer waard dan in 2008, waardoor de bedrijven nu meer zouden moeten betalen. Uiteindelijk is besloten de hoge koers niet door te berekenen aan de bedrijven, maar een gemiddelde koers te nemen, wat een korting van 144,9 miljoen euro oplevert.
Deze korting was voor Nifarp nog niet voldoende. De bedrijven vreesden door de hoge premie nog steeds niet voldoende te kunnen verdienen aan de JSF-orders. Na onderhandelingen kregen de bedrijven in 2009 een korting van 105 miljoen euro.
Hoewel oud-minister van Financiën Gerrit Zalm heeft gezegd dat de belastingbetaler niet aan de JSF zou mee hoeven te betalen, lijkt het tegendeel nu waar.