Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid geeft 51 miljard uit, wil niet weten of het zin heeft

  •  
23-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ministeries_300.jpg
Minister kan onderzoek naar effectiviteit beleid afschieten zonder tegenspraak
De Tweede Kamer heeft geen idee of de helft van alle uitgaven van ministeries effectief besteed wordt. In sommige gevallen is het begrijpelijk dat beleid niet direct een jaar naar invoeren gemeten kan worden. Wat echter wel kwalijk is, vindt de Algemene Rekenkamer, is dat de Kamer bijna geen uitleg krijgt waarom beleidsevaluaties achterwege blijven. Dat maakt het onmogelijk om te controleren of publiek geld wordt verspild.
De Algemene Rekenkamer publiceerde dinsdag een onderzoek naar de uitgaven van onder andere de ministeries onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg. Samen gaven zijn 2010 111 miljard uit. Voor een bedrag van 51 miljard is niet uitgezocht op de uitgaven het beoogde resultaat bereikten. 
In Trouw legt Kees Vendrik, lid van het college van de Rekenkamer uit waarom het onderzoek in deze tijd van belang is:
“Parlement en burgers willen weten of belastinggeld effectief wordt ingezet, zeker in een tijd waarin verantwoord bezuinigd moet worden.” 
Wettelijk moet de overheid hun uitgaven verantwoorden. Daarbij is een studie naar effectiviteit het grondigste middel. Dat is echter moeilijk voor bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken die een deel van het budget gebruikt voor ‘het bereiken van vrede in het Midden-Oosten’. De effectiviteit van het bedrag dat daaraan besteed wordt, kan niet precies gemeten worden. 
Evaluaties naar het gevoerde beleid worden door sommige ministeries ook ten onrechte sterk opgevat als onderzoek naar effect. Met name op het ministerie van infrastructuur en milieu. In 2010 en 2011 bleek ook al dat ministeries niet precies weten of subsidies het beoogde doel bereiken. Het ministerie van Financiën ziet wel het belang in van onderzoek naar de effectiviteit van het beleid, maar de minister oordeelt echte vaker dat een evaluatie volstaat in plaats van een onderzoek naar de effectiviteit. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.