Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid faalt met terugkeerbeleid ama's

  •  
16-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ama300_01.jpg
Unicef vraagt overheid geen jongeren meer uit te zetten naar opvangplekken in land van herkomst
Europese regeringen zitten al jaren met alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) in hun maag. Een minderjarige kun je niet zomaar uitzetten, maar louter vanwege de leeftijd een verblijfsvergunning gunnen lijkt ook geen optie. En dus gingen de Europese regeringen op zoek naar meer mogelijkheden om de ama’s toch een enkeltje geboorteland te kunnen geven. Eén van die mogelijkheden, speciaal bedacht voor kinderen die niet terug kunnen naar hun familie, is het opvangcentrum in de regio. Vooral ideaal voor de Europese regeringen, die nu met een stok achter de deur de ama’s kunnen dwingen toch vooral het land te verlaten.
Maandag presenteert Unicef het rapport ‘Children’s right in return policy and practice’. Jan Murk van de VN-kinderrechtenorganisatie hekelt de wijze waarop het kabinet omgaat met ama’s:
Het Kinderrechtenverdrag verplicht Nederland meer verantwoordelijkheid te nemen dan kinderen terugsturen naar vier muren, een dak en wat eten en drinken. We moeten hun ook perspectief bieden.”
Unicef haalt het gebruik van de terugkeerhuizen in het rapport onderuit. Het was vooral een makkelijke, snelle en ondoordachte oplossing die uiteindelijk totaal niet effectief is gebleken, aldus Unicef.
Ook Nederland beheert terugkeerhuizen in Angola en Congo, al betekent dit in de praktijk niet dat er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt; in de twee huizen heeft slechts één keer iemand overnacht, meldt Unicef. De opvanghuizen worden veel meer gebruikt als drukmiddel om ama’s te dwingen terug te keren naar het land van herkomst. Maar ook als drukmiddel zijn de huizen niet effectief. Volgens Unicef zijn er honderden ama’s vanuit de opvang in Nederland verdwenen in de illegaliteit, uit angst om te worden uitgezet. Unicef roept de overheid op om te stoppen met druk uitoefenen en het overleg aan te gaan. Terugkeer is volgens Murk prima mogelijk, maar het moet wel rustig en zorgvuldig worden voorbereid, in goed overleg met de jongeren.
cc-foto: A. Tómas

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor