Joop

Overheid faalde bij aanpak Q-koorts

  •  
22-11-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-Klink_Verburg300.jpg
UPDATE:  Evaluatiecommissie: Verantwoordelijke ministeries reageerden 'te laat en te laks'... Volksgezondheid moet in dergelijke zaken voortaan doorzettingsmachtkrijgen  ... VWA moet crisisoperatie gaan leiden
De overheid reageerde in 2008 te laat en te laks op de uitbraak van Q-koorts in het zuiden van het land. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Daardoor is een heel jaar verloren gegaan waarin de ziekte niet werd bestreden. Dit blijkt uit het eindrapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts, dat vandaag wordt gepresenteerd.
De commissie, onder leiding van de landbouweconoom Gert van Dijk, heeft in opdracht van het kabinet de aanpak en bestrijding van de Q­-koorts in Nederland onderzocht, zo schrijft de Volkskrant. De ziekte die van geiten op mensen kan worden overgedragen, dook in 2007 op in Nederland. Volgens de onderzoekers is een jaar verloren gegaan door de houding van de ministers. De toenmalige CDA-ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) waren het onderling oneens en lieten actie daardoor achterwege. Verzoeken om in te grijpen werden in 2008 nog door de ministers in de wind geslagen. Pas eind 2009 namen zij maatregelen na een alarmerende uitzending van het tv-programma Zembla
De commissie adviseert dat het ministerie van Volksgezondheid voortaan de leiding neemt bij de bestrijding van dierziektes die voor mensen gevaarlijk zijn. Vorig jaar werden 2354 mensen ziek en overleden zes patiënten aan een besmetting, zo schrijft NRC Handelsblad. Q-koorts is een bacteriële infectie die bij dieren en mensen voorkomt. De bacterie komt vrij tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Mensen kunnen ziek worden door de bacterie in te ademen.
Update 12:00
De Commissie onder leider van Gert van Dijk zegt in de persconferentie dat de overheid vooral in 2008 een grote slag heeft laten liggen om de Q-koorts aan te pakken. De overheid heeft de ziekte te lang als een regionaal probleem gezien, waardoor uiteindelijk voor de meest extreme maatregel gekozen moest worden om de dieren af te maken.
Q-koorts staat in de medische wereld niet bekend als een ernstige ziekte. De commissie duidt erop dat het een ziekte is waarbij de bron moeilijk is aan te tonen. Van Dijk concludeert echter dat het ministerie van Landbouw te lang heeft gewacht op een besluit uit het wetenschappelijke circuit, waardoor het proces om de ziekte aan te pakken vertraagd werd. “De wetenschap kan nooit zekerheid bieden en veiligheid geven. Bestuurders moeten politieke en democratische belangen afwegen en keuzes maken.”
Ook werd om privacy redenen de informatie over de besmette bedrijven niet doorgegeven aan de GGD. De commissie pleit dat in het vervolg de sector eerder wordt aangesproken en betrokken en er geen privacyregels meer gelden als de volksgezondheid in gevaar is. Ook zegt ze dat de overheid transparanter moet optreden. “Geef informatie, ook als het nog niet zeker is.”
Of de omvang van de ziekte voorkomen had kunnen worden, als de overheid eerder had opgetreden kan Van Dijk niet zeggen. “Er zijn te veel onverklaarbare aspecten dat we niet kunnen zeggen dat het anders had kunnen lopen. Het bewijs, de afgemaakte dieren, is vernietigd. Bovendien blijven de uitslagen van de tankmelktest, die Q-koorts moet aantonen, onzeker.”
De commissie wil dat het ministerie van Volksgezondheid in het vervolg doorzettingsmacht krijgt als het om een ziekte gaat die gevaarlijk is voor mensen. Daarnaast pleit ze voor een crisismanager vanuit de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die een dergelijke crisisoperatie moet leiden.
Update 14:45 SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de uitbraak van de Q-koorts ‘een tragedie van opeengestapelde fouten. ‘ Hij meent dat toen in 2008 sprake was van een epidemie, de overheid vele besmettingen had kunnen voorkomen door eerder in te grijpen. Gerven wil bij het aankomende kamerdebat aandringen op overheveling van VWA naar Volksgezondheid. Nu behoort de voedsel en warenautoriteit tot het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. “De VWA moet onafhankelijk van economische belangen kunnen opereren. Anders wordt het de slager die zijn eigen vlees keurt.” Lees verder bij de Volkskrant: Overheid ‘te laks en te laat’ met aanpak Q-koorts
Foto-cc: Marie-II

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

doeidoei
doeidoei22 nov. 2010 - 6:28

En onderwijs en zorg en landbouw een drama. Blij dat de pvda de stekker uit het kabinet trok.

Joeri2
Joeri222 nov. 2010 - 6:28

Er moest eerst een Glossy ála Linda worden gemaakt. http://www.depers.nl/binnenland/461231/Verburg-krijgt-eigen-glossy.html

Naamhiero
Naamhiero22 nov. 2010 - 6:28

Wanneer reageert 'de regering' nou wel adequaat? Zowel Verburg, alsook Klink, blijven een schertsvertoning. ...is een jaar verloren gegaan >>>>> door de houding van de ministers.

Joeri2
Joeri222 nov. 2010 - 6:28

Het is maar goed dat dit kabinet meer bloed aan hun handen zal krijgen, o wacht, het CDA zit ook in dit kabinet.

artizz
artizz22 nov. 2010 - 6:28

De rekening wordt gewoon op de verzekerden afgewenteld en de besmette mensen lijden pijnen en zijn beschadigd. Een schadeclaim tegen de staat indienen door slachtoffers en zorgverzekeraars legt de vinger op de zere plek.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 nov. 2010 - 6:28

Tja, Landbouw, daar wilde het CDA natuurlijk niet aan tornen, electoraat niet verliezen enzo. Zeker niet na de varkens, de gekke koeien en nog zo wat dierprobleempjes. Maar ja, de mensen die nu al jaren arbeidsongeschikt zijn door het hebben van Q-koorts wisten dit vast al wel.

JanB2
JanB222 nov. 2010 - 6:28

Een politiek schandaal van ongekende omvang. Dit heeft namelijk mensenlevens gekost.

Yggdrasil
Yggdrasil22 nov. 2010 - 6:28

Dat in alles de economie de leidende factor is hoeft geen verbazing te wekken want dat gebeurt al jaren lang zo en zal ook nog jaren zo blijven. We worden tenslotte geregeerd door de Euro. Wat schandelijk is in deze is dat de volksgezondheid van ondergeschikt belang wordt gemaakt en het meest kwalijke is wel dat de volksgezondheid en daarmee het "volk" schade wordt berokkend om het simpele gegeven dat twee bewindslieden het niet met elkaar eens kunnen worden of zijn. Dat lijkt op een extreme vorm van Russische roulette.

omaoeverloos
omaoeverloos22 nov. 2010 - 6:28

Zoveel geiten geruimd voor een paar sterfgevallen, hier kunnen we mooi weer eens zien wat een dier waard is. Maar goed, de lijn doortrekkend verwacht ik natuurlijk wel dat alle auto's preventief worden geruimd in een straal van 10 km rond een dodelijk verkeersongeluk.

ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 6:28

Tsja de Mini-ster had het veel te druk met het maken van der Ego-Boost Glossy... Wat kon haar de volksgezondheid schelen, als ze zelf maar een mooi pakkie an had, dat ze evne de gezondheid van duizend limburgers en Brabanders vergat, ach wat gaf dat... Da's toch weer mooi voor der vriendjes bij de zorgverzekeringen?

elf11
elf1122 nov. 2010 - 6:28

de minister van landbouw en volksgezondheid waren beiden van het cda. we weten dat ze goed voor de boeren zorgen. volksgezondheid zal hun een worst zijn. zo ook wordt er nog steeds volop gif in de landbouw gebruikt, waarvan we weten dat het de bijen op grote schaal doodt. maar ook hier wordt de hand boven het hoofd van de boeren gehouden door het cda. ze mogen dit gif nog een tijd blijven gebruiken. deze fout, zal groteren gevolgen hebben dan het beschermen van een paar geitenboeren.

majella2
majella222 nov. 2010 - 6:28

Het CDA heeft altijd de Boeren ontzien, het is altijd het beleid geweest van het CDA en Mevr Verburg heeft dat beleid stringent toegepast. Altijd te laat ingegrepen (om de boeren te sparen dat zijn immers de stemmers van het CDA ) met alle gevolgen van dien, duizenden en duizenden dieren afgemaakt toen het al lang uit de hand was gelopen. Een van de laatste zogenaamde flaters van Mevr. Verburg was haar oplossing van het bericht van de vergiftige paling ze zei: Ik ben niet van plan om in te grijpen omdat ik zeker weet dat de vissers dit zelf best begrijpen en zullen ingrijpen wanneer dit nodig is. De vissers, meestal gelovige chistenen net als de boeren zijn altijd de trouwe aanhang van het CDA geweest en werden, als dank dan ook rijk gesubsidieerd. Dank zij het CDA zijn veel dieren op afschuwelijke wijze afgemaakt zowel zieken als gezonde dieren. Zieltjes winnen voor het CDA. Schande!!!!

ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 6:28

Potjandikkie, zei ik net nog voor de grap, het zal niet lang duren vooradt er weer een uitbraak plaatsviond, kom ik bij mijn bronnenonderzoek diet kaartje tegen van de Voedsel en Waren Authoriteit gedateerd 18-11-2010... http://www.vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=46453 Waarom worden we daar helemaal niet over ingelicht? Het is dus *nog steeds* niet voorbij, en we moeten hier bij Voerendaal nog steeds die heerlijke slingerweg mijden als de pest ^h^h^h^h Q-koorts :-(

ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 6:28

Tsja en als je dan verder leest, zie je helemaal hoe dit Kabinet er op los sjoemelt met wet en regelgeving... [quote] Actueel - 3 november 2010 Het levenslange fokverbod voor jonge melkgeiten (geboren in lammerseizoen 2009-2010) op bedrijven die zijn getroffen door de Q-koorts wordt– onder strikte voorwaarden - opgeheven. Dat maakten staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. [/quote] http://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,3169799&_dad=portal&_schema=PORTAL Zo zie je maar weer het Kabinet dat voor hardere straffen voor de minder gelijkende zijn, heft ieder verbod zelfs al is het *levenslang* voor de eigen varkens gewoon weer op :-(

Pietertje2
Pietertje222 nov. 2010 - 6:28

Wat triest dat ze geen daadkracht getoond hebben in dit zeer belangrijke dossier. Het CDA moet zich nu wel schuldig voelen. Ben benieuwd hoe het CDA dit weer recht gaat zetten.

ElChe
ElChe22 nov. 2010 - 6:28

Alweer cda. "t is me een boevenclub.

mees.
mees.22 nov. 2010 - 6:28

Stop de Culturele Kaalslag van Rutte1! Teken de petitie op www.stopculturelekaalslag.nl

Lucyfer
Lucyfer22 nov. 2010 - 6:28

Gerda Verburg bleef de bedrijven beschermen, dat was allang duidelijk, dat wist iedereen. Waarom Klink niet het recht in eigen hand nam is mij een raadsel. CDA...

JoopSchouten
JoopSchouten22 nov. 2010 - 6:28

Ik leerde vandaag dat Nederland 'Een Lappendeken' is. Soms goed bedoeld. Nu zeker niet.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2010 - 6:28

Logisch, volksgezondheid dient voor te gaan.

1 Reactie
Charta46
Charta4622 nov. 2010 - 6:28

[...Logisch, volksgezondheid dient voor te gaan...] Helemaal mee eens, welk verstandig mens niet? Verburg en Klink gaven echter voorrang aan de belangen van de geitenhouderij ipv volksgezondheid en dat is beschamend te noemen. Tsja het CDA.

rgeurtsen
rgeurtsen22 nov. 2010 - 6:28

De laatste maanden kom ik vaak op bezoek bij mensen in de streek rond den Bosch. Rgelmatig kom ik in gesprek met oudere (65plus)echtparen die melden dat ze overwegen naar een andere streek te verhuizen, vanwege de Q-koorts. Allemaal hadden ze in hun sociale omgeving mensen die flink ziek geworden waren en aan levenskwaliteit hadden ingeleverd. Op die leeftijd overwegen te verhuizen is een grote stap, vanwege de mooie woningen en ruime sociale netwerken warin ze functioneren, wat op die leeftijd één van de belangrijkste factoren voor gelukkig en gezond leven is. Met dank aan mw. Verbrug die voor flinke sociale ontwrichting heeft gezorgd in het Brabantse land. Schande, mevrouw de ex-minister.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos22 nov. 2010 - 6:28

"Allemaal hadden ze in hun sociale omgeving mensen die flink ziek geworden waren en aan levenskwaliteit hadden ingeleverd. " Ja, dat maak ik in mijn omgeving (West--Friesland) ook veel mee. Oude mensen die klagen dat in hun sociale omgeving mensen flink ziek werden. De ouderdom komt met gebreken, zeggen ze vervolgens. Ik heb er ook mee te maken en vrienden en vriendinnen worden ziek, overlijden of verliezen hun partner. Triest. Maar ervoor weglopen, zoals die echtparen in Brabant, is zinloos. Magere Hein weet je wel weer te vinden.