Francisco van Jole: "Als echtscheiding hetzelfde is als falen, is trouwen dan hetzelfde als succes?"
Het nieuws over de scheiding van PvdA-leider Diederik Samsom sloeg in als een bom. Dat wil zeggen, bij de media. Is hiermee het taboe op berichtgeving over het privéleven definitief doorbroken?
Peter Kee, parlementair redacteur bij Pauw & Witteman, stoorde zich vooral aan de berichtgeving in De Telegraaf die stelde dat er sprake is van een buitenechtelijke liefdesrelatie. Volgens Kee is daar geen enkel bewijs voor. Hij legt uit hoe NRC Handelsblad aan de primeur kwam en hoe de timing werd afgesproken.
Peter Kee vindt het een gekozen risico dat de media zich er op storten. “In de campagne heeft Samsom gebruik gemaakt van zijn gezin en laten zien dat hij een gezinspoliticus is. Hij wilde het verhaal over zichzelf vertellen. Ja, op het moment dat er een scheiding komt, is het logisch dat het ook vermeldenswaardig is.”
Francisco van Jole vindt het ook logisch dat de scheiding gemeld wordt. De commotie daarover is overdreven, vindt hij: “De burgerlijke staat is niet privé , dus heel logisch ook te melden dat hij gaat scheiden. Grens moet je wel trekken bij berichten over oorzaak scheiding.”
Het viel Van Jole op dat Max Pam in de Volkskrant zelfs spreekt van een persoonlijk falen. Van Jole: “We hebben het hier over een echtscheiding. We weten niet wat de oorzaak is. Als dat falen is, staat trouwen dan voor succes? Dat geldt alleen maar voor de kerk, daar zeggen ze, ‘we blijven trouw tot in de dood’. Voor de rest is een huwelijk een juridische status, als het niet werkt, dan doe je het niet. Het zegt niets over falen van Diederik Samsom als persoon.”
Dit en meer in de eerste aflevering van dit seizoen van de politieke rubriek Midweek Den Haag bij De Gids FM. Iedere woensdag om circa 12:40 op Radio 1.