Joop

Russen beschieten kraamkliniek Marioepol

  •  
09-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
Russia Ukraine War

© This image taken from video issued by Mariupol City Council shows the aftermath of Mariupol Hospital after an attack, in Mariupol, Ukraine, Wednesday March 9, 2022. A Russian attack severely

Updates onderaan artikel.
De Verenigde Staten willen toch niet dat Polen MiG-29-straaljagers aan Oekraïne levert. De Amerikanen spreken van een “logistieke uitdaging”. Ze willen niet dat de toestellen via een NAVO-basis in Oekraïne belanden. De NAVO-landen willen voorkomen dat ze zelf betrokken raken in gevechten met de Russische strijdkrachten want dat zou volgens onder meer president Biden de facto het begin van een Derde Wereldoorlog betekenen.
Polen was bereid de oude Russische toestellen, waar Oekraïense piloten mee overweg kunnen, te leveren als de VS voor vervangende F-16’s voor de Poolse luchtmacht zou zorgen. De Oekraïense luchtmacht heeft dringend behoefte aan gevechtsvliegtuigen. Markiyan Lubkivsky, adviseur van de Oekraïense minister van Defensie, zei gisteravond tegen de NOS: “Dit kan ons helpen om de Russen ook in de lucht te verslaan”. De levering kan volgens hem een alternatief zijn voor de instelling van een door de NAVO afgedwongen no fly zone. Ook daar wil de verdragsorganisatie niet aan.
Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies in Leiden, denkt dat de Amerikanen zijn overvallen door het Poolse voorstel, schrijft de NOS :
"“Zelensky heeft voortdurend tegen de NAVO gezegd: stel een no-flyzone in. Dat is geweigerd, waarna de EU heeft gezegd: waarom sturen we die MiGs van de Oost-Europese landen niet naar Oekraïne?” zei Osinga in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat heeft Polen weer overvallen, om na lang aarzelen met het voorstel te komen en de Amerikanen ook te vragen die MiGs weer aan te vullen met Amerikaanse F-16’s. Dat heeft Amerika weer overvallen, dus rond die MiGs zit nu best wel wat mist.”"
De Oekraïense luchtmacht bestond bij aanvang van de oorlog uit 98 gevechtsvliegtuigen. De Russen beschikken hebben er meer dan 1500.
15:15
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken bepleit een staakt-het-vuren om de stroomvoorziening voor de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl te herstellen. Volgens het Oekraïense energiebedrijf hebben Russische troepen de centrale losgekoppeld van het stroomnet. Als gevolg daarvan zouden de koelsystemen er binnen 48 uur mee kunnen ophouden. Dan kunnen er stralingslekken ontstaan. De aanwezige medewerkers zouden daardoor levensgevaarlijke stralingsdoses kunnen krijgen.
Een EU-delegatie is ondertussen opgestapt bij een bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Aanleiding voor het vertrek waren “onacceptabele opmerkingen van Rusland”, stellen de delegatieleden op Twitter.
In de door Rusland bezette havenstad Cherson zijn 400 Oekraïners opgepakt omdat ze demonstreerden tegen de oorlog.
17:00
In de Zuid-Oekraïense stad Marioepol hebben Russische militairen een kraamkliniek beschoten. Dat meldt president Volodymyr Zelenski op Twitter. In Marioepol wonen nog altijd zo’n 400.000 mensen die de stad niet kunnen verlaten.
20:00
Bij de aanval op de kraamkliniek in Marioepol zijn volgens de autoriteiten ten minste 17 gewonden gevallen. Onder hen ook vrouwen die aan het bevallen waren.
De stad ligt permanent onder vuur. Bij de beschietingen zijn al meer dan 1100 doden gevallen. De loco-burgemeester Sergei Orlov spreekt van “pure genocide”. Het Rode Kruis spreekt van “apocalyptische” omstandigheden.
Het bombarderen van ziekenhuizen was voor het Russische leger overigens vaste prik in Syrië.
Dit bericht wordt aangevuld.
cc-foto: Alan Wilson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

marietje.
marietje.10 mrt. 2022 - 8:34

Iedere moeder weet hoe het is om te bevallen. De pijn, de angst, en dan, na uren, dat kleine intens kwetsbare wezentje in je armen. Het wonder van het leven. Als er intussen raketten op je afgeschoten worden... Dit is een misdaad met een omvang die ik niet kan bevatten. Ontaard. En het is niet alleen Poetin met z'n gekrenkte narcisme, zijn bloeddorstige fantasieën en z'n opgeblazen rotkop. Het is degene die daadwerkelijk op de knop drukt. 'Ik ga nu vrouwen die aan het bevallen zijn en babietjes afmaken'. Iedere soldaat is individueel verantwoordelijk voor deze hel. Het nummer van Pater Gabriel blijft in mijn hoofd spoken: https://www.youtube.com/watch?v=3xZmlUV8muY

2 Reacties
Hernandez
Hernandez10 mrt. 2022 - 15:48

'en z’n opgeblazen rotkop' De man is waarschijnlijk ziek.

marietje.
marietje.10 mrt. 2022 - 22:21

@ Hernandez Anabole steroiden begreep ik van Lord David Owen, voormalig Brits staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, maar ook een ervaren arts, opgeleid in neurologie en psychologie, op Radio Londen. Maar kunnen ook corticosteroïden zijn. Daar wordt je prikkelbaar en agressief van. Link nog aangeklikt?

Alter
Alter10 mrt. 2022 - 7:33

Als je het politieke, militaire en geschiedkundige discours van de oorlog afschilt dan blijft er een oude man over die kleine kinderen vermoordt.

Radio-Head
Radio-Head10 mrt. 2022 - 7:13

How the West has lost. Voor mij een liedje over Zijnsvergetelheid en het vluchtgedrag (Sein zum Tode) , want ja hey, het Westerse `zeker weten´ heeft de verwondering opgegeten, en het (perverse) nihilisme uitgescheten. The Clash ~ London Calling~ Lyrics https://www.youtube.com/watch?v=Jwqh5OKRTOo P.S. Een stuk tekst welke is blijven hangen, in het notitie boekje gitarist Joe Strummer van The Clash. The USA is sinking -> kan de ontzielde Westerse gedachte Wereld in zijn algemeenheid zijn, denk ik. The world is shrinking The sun is blinking While I'm drinking The oil stops flowing The wheat stops growing The world stops knowing

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator10 mrt. 2022 - 8:18

@ Radio-Head (08:13u) - ah, the Clash! Mooie herinneringen aan deze groep. Zeker het optreden in de Jaap Eden-hal, met in het voorprogramma The Belle Stars. 'London Calling'... een klassieker, het intro staat als een huis. Niet te versmaden: Strummer & co. die reggae vertolken. 'Armagideon Time' (van Willie Williams, Jamaica) is in mijn optiek beter dan het origineel; de lange versie met de bijbehorende dub is een juweel. De band had die complexe ritmes in zijn bloed, dat hoor je meteen. Joe, Paul, Mick, en Topper Headon (drums) waren er fenomenaal goed in. Ze werkten niet voor niets samen met Lee Perry en Mikey Dread, grootheden uit Jamaica. Dank voor je stukje, Radio-Head. PS: The Clash maakte ook de fraaiste wake-up call voor op de dansvloer: https://www.youtube.com/watch?v=WD5N0rTsulQ De commentaren hierbij zijn aardig om te lezen.

dirk den boer
dirk den boer10 mrt. 2022 - 16:28

Jaha, daar komt hij weer eens langs, na zoveel jaar post-existentialisme, de filosoof van het Sein zum Tode, Sein und Zeit, der Mensch ist ein Seineder, jeugd sentiment...ook in oorlogstijd opportuun nu nog? Wellicht, bij nader inzien.....

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2022 - 1:17

Dank je wel. Vorige week speelde ik Sandinista weer eens. Tijd voor London Calling. Iemand de nieuwe TV series 'Punk' gezien? Die was soms best aardig. Episode 2 ging over de London scene, met aandacht voor de cross-over tussen en samengaan van Reggea en Punk, zwart en wit daar. Daar hebben we dan ook Doe Maar aan te danken. Ook aanbevolen, Rude Boy: The Story of Trojan Records (2018).

Bert712
Bert71210 mrt. 2022 - 7:06

Als ik de comments lees dan bekruipt mij het gevoel dat een ieder een oorlog wil. Natuurlijk is het bombarderen van een Ziekenhuis een oorlogsmisdaad maar er schijnen volgens andere bronnen geen patiënten aanwezig te zijn geweest en zijn er daarom ook geen slachtoffers gevallen. Met bovenstaande wil ik graag een ieder helpen herinneren aan de inval in Irak en de WMD. Hoewel het in mijn ogen goed is dat wij ferm rechtop gaan staan mis ik dat er een duidelijk initiatief word ondernomen om deze oorlog te stoppen. De vraag voor mijzelf is als wij de Oekraniers helpen meer wapens te krijgen verstandig is of dat wij beide partijen naar de onderhandelingstafel trekken om besprekingen te starten om dit op te lossen. En nee ik ben zeker geen bewonderaar van Poetin en ik heb zeker niet genoeg inzicht in deze casus maar een oud spreekwoord zegt mij waar 2 vechten hebben 2 schuld. Misschien iets te simpel maar toch vaak een kern van waarheid. Mijn motivatie is dan ook om mijn kinderen niet in een kapot geschoten nucleaire wereld te laten leven en mijn hoop is dat ook mijn Russische tegenhanger dit niet wil.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 mrt. 2022 - 9:05

@Bert, "volgens andere bronnen". 3 doden en 17 gewonden is de huidige tussenstand blijkbaar (ze zoeken nog onder het puin). Mag ik vragen wat jouw andere bronnen zijn?

Ed Verbeek
Ed Verbeek10 mrt. 2022 - 6:49

"Een oorlog kent alleen maar verliezers" Behalve het militair industrieel complex, en de aandeelhouders.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mrt. 2022 - 11:43

Dus Poetin werkt voor het militair industriële complex?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mrt. 2022 - 2:22

Informatief interview van PBS met Julia Ioffe, journalist, geboren in Rusland, werkt voor alle grote nieuwsmedia in het westen en ze is zeer goed geinfomeerd. Ze geeft haar visie op o.a. de bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad waar Poetin iedereen afblafte. Daarna vertelt ze dat werkelijk niemand in het Kremlin op d hoogte was van Poetins voornemen om heel Oekraïne binnen te vallen. Dat verklaart veel, het bevestigt wat gevangen genomen soldaten beweerden, het verklaart ook waarom de inval zo moeizaam verloopt. Er was amper enige voorbereiding. PBS heeft meerdere interviews met haar gedaan, dit is het meest recente. https://youtu.be/kSNo2FPQDQw

Déjà vu
Déjà vu10 mrt. 2022 - 0:47

Ik ben zo blij dat ik geboren ben in het Westen! Van een collectieve schuld -heb ik net zoals u- geen last. Wij -in dit werelddeel- hebben het gelijk immers aan onze kont kachelen! Als wij onschuldigen doden in een oorlog, dan is dat een 'ongelukje'. Als wij culturen vernietigen, is daar altijd een 'passende' verklaring voor. I am so glad to be hypocritical!

2 Reacties
Hernandez
Hernandez10 mrt. 2022 - 15:48

Je hoeft hier niet te wonen hè?

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2022 - 9:33

Dan ben je nogal blind aan het mis-en dis-herinneren. Moet je niet weer eens een afspraak met je psycholoog maken, dan? "het westen" is net zo'n vaag begrip als god of duivel. Dat is voor domme mensen of voor propaganda schrijvers. Wie ben jij? Ieder land heeft wel ooit eens iets slechts gedaan. Zaak is om het niet weer te doen en het tegen te gaan wanneer het in je buurt gebeurt. Niet om je schouders op te halen als het zoals nu weer gebeurt, en zo kontlikkerig Putin te gaan aanbidden door weg te wijzen.

JasDon
JasDon9 mrt. 2022 - 21:35

Over die kraamkliniek, op Google Maps staat er dichtbij een gebouw met de naam Military Ground. Dus de Putler fanboys beginnen nu al excuus te bedenken dat het een toevallige afzwaaier is. Maar niet denken waarom tussen alle Oekraïense namen er opeens in het Engels Military Ground tussen staat en over hoe eenvoudig het is om niet bestaande plaatsen toe te voegen op Google Maps.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mrt. 2022 - 19:23

Ik snap niet waarom oekraïense piloten die vliegtuigen niet kunnen komen ophalen en zelf naar de Oekraïne vliegen, de NAVO landen leveren al heel wat wapentuig, over een paar vliegtuigen gaan we ineens moeilijk doen?

2 Reacties
EenMening
EenMening9 mrt. 2022 - 22:03

Het verhaal gaat dat Churchill, tijdens de Battle of Britain, Roosevelt om vliegtuigen vroeg. De Amerikaanse president mocht die vanwege de Amerikaanse neutraliteit niet leveren. Als oplossing liet hij 50 vliegtuigen vlakbij de Canadese grens neerzetten, zodat de Canadezen ze met handkracht over de grens konden slepen en overvliegen naar Engeland.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mrt. 2022 - 15:05

"Het verhaal gaat dat Churchill, tijdens de Battle of Britain, Roosevelt om vliegtuigen vroeg." Als we Chamberlain erbij halen, zijn houding heeft Hitler vleugeltjes gegeven, ik denk dat het juist de oorlog heeft ingeleid of versneld, precies dezelfde houding zie ik bij het westen met Biden voorop, bang voor Poetin, Oekraïne heeft destijds z’n atoomwapens ingeleverd in ruil voor wat veiligheid, wat dat vandaag betekent kunnen we allemaal zien, ziekenhuizen die stelselmatig tot doelwit gemaakt, vrouwen en kinderen op de vlucht (ik denk dat het bewust beleid is, ingeleid door Loekasjenko die Europa wilde overspoelen met vluchtelingen, nu met gevluchte oekraïners), het land wordt verwoest, ik ben niet zo bang voor een 3e wereldoorlog, ik geloof er weinig van en als het komt komt het maar Poetin heeft een flink pakslaag nodig.

∆
9 mrt. 2022 - 18:16

Overigens: Leve een vrij en democratisch Oekraïne ???????? Vrijheid voor de opgesloten Russische vredesdemonstranten ???????? Steun de gevluchte Russische vrije pers/journalisten

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo10 mrt. 2022 - 10:11

Wat een dooddoeners

Pater
Pater9 mrt. 2022 - 17:44

Bombardement kraamkliniek Marioepol, als dat een correct bericht is, gaat over alle grenzen heen. Het verraad van Oekraïne (1994: garantie soevereiniteit Oekraïne, mede ondertekend door VS en VK), moet stoppen. Vliegtuigen leveren is wel het minste, en anders als Navo zelf het luchtruim van Oekraïne in.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez9 mrt. 2022 - 21:18

'Vliegtuigen leveren is wel het minste, en anders als Navo zelf het luchtruim van Oekraïne in.' Waarom blijf je deze onzin roepen? Ingrijpen = kernraketten op Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2022 - 13:38

De Russen redeneren als volgt: er werd burgers een evacuatieroute geboden, degene die blijven zijn strijders. Ergo de kliniek zat vol met Oekraïnse soldaten.

Pater
Pater13 mrt. 2022 - 1:48

@Hernandez We laten een volk in doodsnood stikken. Dat kan jou kennelijk niet zoveel schelen, mij wel. We kunnen op deze manier het leger net zo goed afschaffen: we doen er toch niks mee. Stel eens een limiet, eis dat het afgelopen is met beschietingen en bombardementen op burgers en ziekenhuizen. Ik had altijd gedacht dat we voor dit soort strategieën generaals hebben ingehuurd. Die kunnen we op deze manier best missen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 mrt. 2022 - 17:33

Zoals ze hier beschreven wordt is de situatie in centrale te Tsjernobyl heel zorgelijk, beangstigend - het afbreken van de stroomvoorziening kan heel ernstige gevolgen hebben. Het is sinister: mogelijk denkt Putin dat door het laten ontstaan van een toestand waarin er zich 'spontaan' ongelukken kunnen voordoen, aan hem zelf niet de volle verantwoordelijkheid daarvoor kan worden toegeschreven. Want hij heeft toch geen nieuwe beschietingen of zware bombardementen laten verrichten? Dat wij dat anders zien, dat zal hem dan niet raken. Hij mag in staat worden geacht ongevallen en menselijk lijden daar te zien als 'ongewild', 'tragisch', 'An Act Of God'. Zo is Vladimir.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mrt. 2022 - 16:55

De ins- en outs van deze casus zijn inmiddels via talloze media gecommuniceerd. Ik snap dan ook niet dat er mensen zijn die het probleem niet kennen. Dus ik snap een deel van de reacties niet. Polen wilde de toestellen geven maar wel vervangende F16-s die de VS zou moeten leveren en Polen wilde dat de toestellen door de NAVO aan de Oekraïne werden gegeven en niet door Polen omdat anders de reactie van Rusland op Pollen gericht zou zijn en niet op de NAVO. Daarom koos Polen voor de openbaarheid. En omdat niet alle NAVO-landen de escalatie willen krijgt de Oekraïne de toestellen dus niet. Onverstandig van Polen. Dit hadden ze beter niet openbaar kunnen maken. Sowieso moet je niet alles openbaar maken in tijden van oorlog. In vredestijd ook niet.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mrt. 2022 - 21:56

De vraag is waar de grens van hulp ligt en of er wel substantieele hulp gelevert word. Openbaar is een betrekkelijk begrip. Bij andere wapens kon dat wel in de pers (maar of ze ook gestuurd zijn is iets anders) and hoe zouden deze vliegtuigen dan wel gebracht kunnen worden?

JoostdeV
JoostdeV10 mrt. 2022 - 2:07

Je gaat er onterecht vanuit dat je beschikt over alle informatie.Misschien staan die toestellen inmiddels wel op vrachtwagens aan de Ukraine grens.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mrt. 2022 - 9:53

@ Paul Spijkers Jij schrijft: (maar of ze ook gestuurd zijn is iets anders) De levering van de Nederlandse stingers is gewoon bevestigd. Het openbaar dus. @ JoostdeV Jij schrijft: Je gaat er onterecht vanuit dat je beschikt over alle informatie. Jij gaat er onterecht vanuit dat jij of ik over alle informatie moeten beschikken. Het was verstandiger geweest die toestellen op vrachtwagens te zetten. Juist vanwege dit gedoe is zeker dat dit niet het geval is. Dus op basis van wat ik wel weet kan ik prima beredeneren wat er aan de hand is.

Wieowie
Wieowie10 mrt. 2022 - 16:37

Daan, wat een heerlijk leven moet je hebben zonder nuances. Het is gewoon beter om eerst de feiten te kennen. En openbaarheid is juist prima. Ook in oorlog. In oorlog is de waarheid in ieder geval het slachtoffer en dat moeten we voorkomen. Maar goed, jij ben van het type Jeroen rietbergen (niets doen is ermee instemmen, jouw citaat) Dus jij vindt al heel snel dat mensen iets bevestigen.

Jaap12342
Jaap123429 mrt. 2022 - 16:34

Polen komt er op onaangename wijze achter dat de VS ze graag onder de bus gooit om deze oorlog te rekken, maar er zelf z'n vingers niet aan brandt.

2 Reacties
Eid
Eid9 mrt. 2022 - 19:20

Of Polen gooit de VS onder de bus, omdat ze en niet zelf betrokken willen worden, en ook betere vliegtuigen terugwillen die eigenlijk voor Taiwan bedoeld zijn. Zo dat werpt een ander licht.

EenMening
EenMening9 mrt. 2022 - 23:51

@jaap1234 Het heeft weinig zin om steeds te benadrukken wat de VS allemaal verkeerd heeft gedaan. Dat is alleen maar (bewust?) de aandacht afleiden. Jouw opstelling is vergelijkbaar met het vergoelijken van Hitler vanwege "Versailles". Dan lijk je op Chamberlain met zijn "peace for our time". We leven nu in maart 2022 en Poetin bombardeert Oekraiense steden terug naar de steentijd. Oekraine vecht nu wanhopig voor zijn voortbestaan en verdient ons aller steun en sympathie.

Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 16:02

Sowieso een vreemd verhaal met die Migs. Van Polen [NAVO] naar de VS [NAVO] naar Duitsland [NAVO] en vandaar naar de Oekraine?! Zet die 28 piloten op een bus vanuit de Oekraine naar Polen en vlieg die kisten terug. Als de Russen dan wat problemen hebben ze problemen met de Polen en niet met de rest

2 Reacties
Hernandez
Hernandez9 mrt. 2022 - 21:20

'Als de Russen dan wat problemen hebben ze problemen met de Polen en niet met de rest' Ooit van Artikel 5 gehoord?

Cam Millo
Cam Millo10 mrt. 2022 - 10:13

@Hernandez 9 maart 2022 at 22:20 ‘Als de Russen dan wat problemen hebben ze problemen met de Polen en niet met de rest’ Ooit van Artikel 5 gehoord? Polen kan er toch ook niets aan doen als die dingen gestolen worden. Art 5 of niet

Keutel
Keutel9 mrt. 2022 - 15:44

''Overdracht Poolse gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne lijkt van de baan'' Een wijs besluit. Je moet er toch niet aan denken dat de Russen zich gedwongen voelen om ook zwaardere middelen in te gaan zetten. De Russen zijn de oorlog niet gestart met een mega Bagdad bombardement op Kiev maar dat behoort zeker nog tot de mogelijkheden als daartoe wordt uitgedaagd. En dat moeten we niet willen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Irakoorlog

Thuiszitter
Thuiszitter9 mrt. 2022 - 15:32

Verkoop je ze toch aan Oekraïne, snap niet dat ze daar geen oplossing voor wisten te vinden. ‘t zal wel.

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 16:03

Ho ho...mag niets kosten natuurlijk.

Winterdepressie
Winterdepressie9 mrt. 2022 - 14:30

Gooi die krengen nou gewoon over de schutting. Als duizenden gedoneerde Javelins, stingers en panzerfausten kunnen, dan kunnen 28 Mig's ook prima. Links of rechtsom komt Putin toch wel in het nauw. Wat hij dan gaat doen hebben wij totaal geen controle over. Steun aan Oekraïne moet compromisloos zijn.

∆
9 mrt. 2022 - 12:56

Bizar geknoei. Je verwacht NAVO-partners dit achter gesloten deuren op ondubbelzinnige wijze met elkaar afstemt.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 mrt. 2022 - 15:48

Geknoei van Polen. Om dit zo openlijk te spelen is misschien goed voor het imago van Polen maar het is absoluut niet slim. Je moet Poetin geen enkele gelegenheid geven het westen onder druk te zetten. Dit bizarre gesjacher doet dat wel. Als het achter de schermen was gedaan hadden die dingen gewoon de grens over geduwd kunnen worden maar Polen wil publiekelijk onderhandelen met de VS door F16's te claimen. Amateurisme waar uiteindelijk Oekraïne de rekening voor krijgt. Slechte beurt Polen.

∆
9 mrt. 2022 - 12:31

Zelenskyy dringt niet langer aan op NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Hij zegt geen president te willen zijn van een land dat op de knieën moet smeken, om iets te krijgen. Ook overweegt hij, om Donetsk en Loegansk als onafhankelijke gebieden te erkennen. De deur naar compromissen sluiten heeft hij daarmee op een kier gezet. Hij roept Poetin op om in plaats van ultimatums te stellen, na te denken over een dialoog, om tot een oplossing te komen voor de lopende oorlog.

2 Reacties
Cam Millo
Cam Millo9 mrt. 2022 - 16:04

Zelensky moet met zijn eisen uitkijken dat hij zijn hand niet overspeeld. Zo belangrijk is de Oekraine nu ook weer niet voor de EU, VS en Navo

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2022 - 13:40

Opmerkelijk is ook dat de UN kennelijk een volledig obsoleet instituut is geworden

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mrt. 2022 - 11:44

Dat is wel een interresant iets. Er word gezegt dat Oekraine wel wapens kan krijgen, of op zijn minst geld voor wapens, maar dit wapen mag niet? Is dat omdat een vliegtuig een speciaal soort doelwit is, of omdat de hulp die Europa geeft niet via NAVO mag komen maar alleen met beetjes uit individule landen of omdat de hulp die er word gegeven niks voor mag stellen?

2 Reacties
MG1968
MG19689 mrt. 2022 - 12:35

@Paul Hier doelde ik op bij de discussie een aantal dagen geleden. Ik denk dat met die basisinstelling 'niet boos maken' (hoe begrijpelijk ook) stukje bij beetje wordt weggegeven aan mogelijkheden om je te weer te stellen. Ik heb ook geen reden om aan te nemen dat dat in de hoofden van iedereen opeens anders zou werken als poetin weer een stap verder gaat. Eventueel daar nog mee wacht tot weer veel 'genormaliseerd' is zoals tussen de inname van de krim en nu.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mrt. 2022 - 22:10

Dat zou kunnen. Dat de EU in een situatie komt waar ze een soort 'laat maar' bereiken wat betreft wapens voor steun in de oorlog. Of of hoe dat kan veranderen ligt aan de stap. Of er een rode lijn is afgesproken over hoe ver de Russen mogen komen en wat ze mogen doen in Oekraine. Of de grens met Roemenie of Polen bereikt mag worden, lijkt me de belangrijkste. Of als er bepaalde oorlogs handelingen of wapensoorten gebruik de situatie over wat is afgesproken verandert. Maar inderdaad ook aan hoe NAVO besluiten kan maken.

Phil2
Phil29 mrt. 2022 - 10:58

Biden heeft gelijk. Daarbij denk ik dat de pre-Val vd Muur MIG-29's geen kans maken tegen modernere Russische jets. Overigens (iets anders) is China natuurlijk heel erg geinteresseerd hoe deze crisis zich zal ontwikkelen gezien het feit dat het zijn zinnen heeft gezet op Taiwan.

3 Reacties
∆
9 mrt. 2022 - 12:51

Deze MIG-29's zijn meermaals gemoderniseerd, om te voldoen aan de NAVO-standaard. https://theaviationist.com/2013/03/18/polish-fulcrums/amp

Eid
Eid9 mrt. 2022 - 16:10

@driehoek Ja, klopt, maar die apparatuur wordt er weer uitgehaald .

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mrt. 2022 - 22:12

De VS en NAVO hadden gezegd dat ze Oekraine niet militair zouden verdedigen. De VS en wat bondgenoten hebben gezegd dat se Taiwan WEL zouden verdedigen. Dat is altijd al zo geweest bij Taiwan. Het is precies waarom Rusland wel kon aanvallen en China niet.