Joop

Overbezorgde ouder werkt pesten in de hand

  •    •  
28-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Je kind te veel beschermen draagt er aan toe dat het minder weerbaar wordt en makkelijker wordt gepest
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De discussies over pesten op school zijn weer een beetje geluwd en veel van de in haast gemaakte plannen om pesten tegen te gaan zullen wel weer wat lager op de lijst met prioriteiten van de hoofdmeester zijn gekomen. Zo gaat het met problemen die even in de aandacht zijn en dan weer wegzakken. Maar het pesten blijft en onderzoeksresultaten blijven komen. Bijvoorbeeld over de opvoedstijl van ouders en de relatie met de kans dat hun kinderen gepest worden.
Overbezorgde ouders die hun kind tegen alles beschermen dragen ertoe bij dat hun kind wat minder weerbaar is en gemakkelijker op school wordt gepast, zo lijkt uit dit onderzoek. Maar het tegengestelde is ook waar. Een negatieve opvoeding en een harde aanpak zorgden voor zowel wat meer kans om het slachtoffer van pesten te worden als zelf een pestkop te zijn.
De resultaten zijn gebaseerd op 70 bestaande onderzoeken waardoor gegevens van 200.000 kinderen bijeen werden gebracht. Kwam er dan helemaal niets positiefs uit? Ja, warme ouders die aandacht voor hun kinderen hebben bleken vaker kinderen te hebben die weerbaar op school waren en veel minder gepest werden. Interessant is dat warme ouders meestal meer succes hebben met de opvoeding van hun kinderen. Als een kwetsbaar kind op school komt is de kans om gepest te worden natuurlijk groter, want de klas is net zo iets als elke andere slangenkuil waar de menselijke soort bijeenkomt. Voor een onzeker kind dat weinig gevoel voor zelfwaarde heeft kunnen ontwikkelen wordt het daar moeilijker zich te handhaven en het gaat doen wat ze thuis geleerd heeft: zich als slachtoffer opstellen of terugpesten.
Het is moeilijk om op basis van zo’n onderzoek de aanpak van preventie te veranderen, want hoe zorg je ervoor dat kinderen warme ouders hebben? Maar aandacht geven en duidelijk zijn bij situaties thuis kan weer wel opgenomen worden in het examen dat mensen voor ze zelfs over kinderen beginnen te denken zouden moeten afleggen. Samen met hoe je gezond eet en nog 10 andere dingen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Mensen hebben elkaar nodig om te overleven
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

JoopSchouten
JoopSchouten28 apr. 2013 - 9:08

Pesters komen veelal ook uit 'zwakke' gezinnen. Het lijkt me logisch deze gezinnen eerst aan te pakken.

Pestbriefje
Pestbriefje28 apr. 2013 - 9:08

Zal het ooit eens afgelopen zijn met die rare onderzoekjes? De ene onderzoeker zegt dat pesten zorgt voor een laag zelfbeeld en de andere onderzoeker zegt dat een laag zelfbeeld zorgt dat je gepest wordt. En nu dit weer! "Overbezorgde ouder werkt pesten in de hand". Lees: "Als je een kort rokje draagt dan word je aangerand!" Waarom is het gepeste kind ALTIJD de pineut? Ze zijn te dik, te dun, niet weerbaar, dragen een bril, hebben verkeerde ouders, zijn homo, zijn niet eens in staat om het in hun eentje tegen een groep pesters op te nemen, weten het verschil niet tussen pesten en plagen. Wist u dat er zelfs wetenschappers zijn die daar zo nu en dan een belachelijke, zelf verzonnen veronderstelling aan toe voegen? Pesten veroorzaakt schade, niet alleen materiële- maar vooral psychische schade. En welke waarde mag je een onderzoek toekennen dat met die gegevens is onderbouwd? Onderzoekjes als deze drukken het gepeste kind nog verder in de hoek. Want: 'Zie je wel dat je dat pesten aan jezelf (en nu ook aan je ouders) hebt te danken? Nee! Aan de pester ligt het niet want dat is een zielig kind dat vroeger zelf gepest moet zijn want anders doe je zoiets niet. Dus ga zelf ook maar iemand pesten want daar is wél begrip voor. Of heb je er wel eens van gehoord dat een pester naar een sociale vaardigheidstraining moet?' Ik ben de vader van een gepest kind. Ik heb twee kinderen, de een is gepest en de ander niet. Mijn kind was niet de enige die gepest werd maar hij was wel de enige die zo hard gepest werd. Er was niemand die hem hielp, de juf niet, de directeur niet, het bestuur niet, de anti pesten organisaties niet, de politie niet, de raad voor de kinderbescherming niet, en zelfs de kinderrechter nam het niet voor hem op. Ik heb het ze allemaal gevraagd maar er was er niet één! Er was maar één pester in de klas maar daar werd geen vinger naar uitgestoken. Natuurlijk niet want het lag niet aan de pester, het lag aan mij. De onderzoeker weet vast wel waar het bewaard mag worden.