Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overbevolking? ‘We komen in Nederland mensen tekort’

  •  
11-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3726 keer bekeken
  •  

Voor wie dacht dat Nederland zucht onder overbevolking heeft Druktemaker Pieter Derks nieuws: we hebben te kampen met onderbevolking. “Er zijn te weinig mensen. We krijgen steeds minder kinderen. Het leven in Nederland dreigt een piramidespel te worden waarbij binnenkort de eerste deelnemers in een personeelloos bejaardentehuis zullen ontdekken dat hun inleg verdampt is, zo waarschuwden wetenschappers in een artikel.”

We dreigen mensen tekort te komen? “Maar voor wat? Voor de files hebben we bijvoorbeeld al mensen genoeg. Er stonden er het afgelopen jaar meer dan ooit. Dan kun je de snelwegen weer verbreden, maar daarvoor heb je ook weer mensen nodig, en dan moeten er dus mensen bijkomen omdat er mensen zijn bijgekomen. We hebben ook genoeg mensen voor de woningen die er zijn. Sterker nog: iets te veel, waardoor jonge mensen bij hun ouders blijven wonen, hetgeen de voortplanting ook niet bemakkelijkt natuurlijk. Aan de andere kant: als iedereen zijn hele leven bij zijn of haar ouders blijft wonen, is dat personeelstekort in het bejaardenhuis wel meteen weer opgelost.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2024 - 14:46

We moeten ook rekening houden met al die boeren die op de arbeidsmarkt gaan komen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 15:30

Boeren vormen een sterk vergrijzende beroepsgroep. Het merendeel zal gaan rentenieren.

JoostJK
JoostJK12 jan. 2024 - 20:23

@Stok Vergeet niet alle baantjes die A.I. van ons gaat afpakken ( en voor je het weet misschien ook nog onze vrouwen ) Dat wordt ook nog een schok.

Martin van der Linde
Martin van der Linde13 jan. 2024 - 13:29

Joost, maar dat zou juist goed zijn. Er komt menskracht vrij door AI en AI kan een deel vernemen dat we nu handmatig doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2024 - 14:31

Dan kunnen we ons ook een geleidelijke bevolkingskrimp veroorloven. Dat zou mooi zijn.

Anna R. Chist
Anna R. Chist12 jan. 2024 - 13:20

Nou, vanuit het neoliberale principe van eeuwige groei hebben we wellicht te weinig. Maar wat als we nu alle onzinbaantjes schrappen?

1 Reactie
JoostJK
JoostJK12 jan. 2024 - 20:29

"Maar wat als we nu alle onzinbaantjes schrappen? " In het onvolprezen meesterwerk "Brave New World" van Aldous Huxley kan je lezen hoe zo een samenleving er uit zou kunnen zien.

Kuifje3
Kuifje312 jan. 2024 - 9:43

Teveel of te weinig inwoners? Het grote probleem is dat al onze voorzieningen het niet meer aankunnen. We hebben te weinig leerkrachten en zorgverleners bijvoorbeeld en door nog meer mensen binnen te harken wordt de noodzaak alleen maar groter. Verder kan het energienet het amper meer aan, hebben we de huizen niet en loopt ons wegennet steeds verder vast. Medicijnen zijn niet meer aan te slepen. Mensen die roepen om nog meer migranten (in dit geval arbeidsmigranten) hebben geen flauw benul van de huidige problemen. Problemen die de komende jaren alleen maar groter worden door bijvoorbeeld de zwaar aangezette klimaat- en milieumaatregelen die de bouw van woningen en wegen nagenoeg op slot hebben gezet.

1 Reactie
VeganHarrie
VeganHarrie12 jan. 2024 - 12:56

Veel problemen schalen nu eenmaal met de hoeveelheid mensen.

Leman
Leman12 jan. 2024 - 9:41

Er zijn genoeg mensen die aan het werk kunnen en willen maar de stap niet durven te nemen omdat ze financieel volledig afhankelijk zijn van hun toeslagen. Op het moment dat ze aan het werk gaan verdwijnen de toeslagen. Dit risico is te groot. Het motiveert ook niet als alle verdiensten verrekend worden met de toeslagen. Werken betekent meestal ook kosten maken in de vorm van vervoer of opleidingskosten enz.. De nieuwe regering moet eens kijken hoe dit toeslagenmonster, ooit door onze visionair Mark Rutte bedacht, aangepast, gewijzigd of vervangen kan worden voor een beter sociaal vangnet.

de passie preker
de passie preker12 jan. 2024 - 6:21

We komen alleen mensen te kort omdat Emma en Noah geen echt waarde toevoegend beroep meer leren. Maar de wal zal zoals altijd het schip wel keren en dan komt aan die obscene luxe een eind en moeten Emma en Noah ook aan de bak.

1 Reactie
Zandb
Zandb12 jan. 2024 - 8:44

preker Wanneer u nog te beroerd bent om dat zo 'goed' verwoorde begrip "een echt waarde toevoegend beroep" te definiëren weten we weinig meer dan dat u meent dat de obscene luxe van mensen als Emma en Noah staan - ook daar moeten we maar naar raden, wie u waarom bedoelt - hen er van weerhoudt om "een waarde toevoegend beroep" (?) uit te oefenen. Kortom. Alleen hele slechte verstaanders zullen aan zo'n flutmening meer dan voldoende hebben. Maar, smaken verschillen natuurlijk maar daar heb ik het niet over, met een "waarde toevoegende mening" hebben we hier niet van doen.

Frits Jansen
Frits Jansen12 jan. 2024 - 2:42

In Hong Kong wonen per km² dertien keer zoveel mensen - en dan is een deel van Hong Kong nog onbewoonbaar door steile bergen. De Markerwaard moet anders maar alsnog worden ingepolderd. Die bleef alleen open door de lobby van een handvol steenrijke jachteigenaren.

7 Reacties
Grond Werk
Grond Werk12 jan. 2024 - 9:49

Wel eens gezien wat een huis kost in Hongkong? Leuk 1 grote betonnen jungle, ga dan in Hong kong wonen als je dat zo graag wilt.

Mr Ed
Mr Ed12 jan. 2024 - 10:36

Google eens op "Hong Kong monster building" en je krijgt een voorproefje op de toekomst volgens Frits. En hadden we die Markermeer niet nodig om water op te slaan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:00

Arme lui in Hong Kong wonen in kamers waarin je niet rechtop kunt staan.

EricDonkaew
EricDonkaew12 jan. 2024 - 13:59

@Frits Jansen: (...) en dan is een deel van Hong Kong nog onbewoonbaar door steile bergen. --------------------------- Nee, ik heb het al eerder tegen je gezegd: een deel van Hong Kong is bewoonbaar door niet-steile bergen. Ik ben daar geweest. Alleen heeft men er daar voor gekozen om een op zich ontwikkelbaar stuk grond te bewaren als natuurgebied, zeg maar leeg gebied, voor hen die af en toe eens de ruimte willen opzoeken. Maar jij vindt dus dat heel Nederland eigenlijk wel een soort van Hong Kong kan worden? Ik niet en ben het eens met Grond Werk, Ed en Danielle.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 15:16

In Oslo doet zich hetzelfde voor. Steile hobbels en bobbels blijven duurzaam groen. Bovendien is er gemakkelijk met OV bereikbaar groen achterland waar druk gebruik van wordt gemaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 15:32

Nederland is door allerlei verdragen gecommiteerd aan natuurherstel. Elke generatie maakt iets meer natuur kapot en wil dan slechts terug naar de eigen jeugd. Daardoor verdwijnt er met iedere generatie weer een stuk natuur. Nederland is bij uitstek geschikt voor natte natuur. Ook van belang in het kader van de waterberging. Nederland is helaas niet het enige land dat zijn reet afveegt met verplichtingen. Ook Noorwegen maakt er een zootje van.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands12 jan. 2024 - 19:59

@Frits Als Hong Kong in de sloot springt moeten wij dat ook?

EricDonkaew
EricDonkaew12 jan. 2024 - 1:13

Waarom moet er altijd maar groei zijn? Vroeger was dat een rechtse wens, tegenwoordig -kennelijk- een linkse. Tja, wat vroeger links en rechts was, is in veel gevallen 180 graden gedraaid. Echt een heel rijtje.

wankjaf
wankjaf12 jan. 2024 - 0:09

Nou maak je, mijns inziens, toch een denkfout Pieter Derks. De gedachte dat we telkens meer mensen nodig zouden hebben is alléén maar om de economische groei erin te houden. Natuurlijk is er een geboortegolf geweest na de 2e WO. Niettemin de piek van de babyboom verdwijnt vanzelf hoor. Het aantal mensen is sinds Pasteur uitgevonden heeft hoe we bacteriën kunnen bestrijden exponentieel gestegen en echt niet alleen maar in Afrika. Voordien werden mensen niet veel ouder dan 40 en bleven er vaak niet meer dan twee kinderen per gezin in leven. We hebben niet méér mensen op de wereld of in Nederland nodig. We hebben een andere manier van denken nodig. Een manier van denken die niet op economische groei of de dominantie van mensen is gestoeld. Met zoveel mensen gedragen we ons (bijna) als een invasieve soort. Er blijft te weinig ruimte over voor ander organismen. Het is dus, mijns inziens, helemaal niet erg dat er minder mensen komen.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat11 jan. 2024 - 23:16

Deze reactie is verwijderd

JasDon
JasDon11 jan. 2024 - 21:18

Mensen moeten gewoon weer 40 uur werken, genoeg te doen immers. Meer mensen met lage productiviteit en/of arbeidsparticipatie maakt het probleem alleen maar erger.

2 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie12 jan. 2024 - 9:25

Wat dacht je van mensen met nepbanen met een hoogst twijfelachtige meerwaarde, denk aan 'influencers' en 'coaches'. Maar blijkbaar betalen we de mensen met nuttige banen in de zorg en onderwijs te slecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 13:00

Dankzij de te dure kinderopvang loont het voor vele moeders niet om (meer) te gaan werken.

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jan. 2024 - 21:00

Hoewel er meer mensen doodgaan dan er geboren worden zijn de boomers in zulke grote aantallen aanwezig dat het nog 25 jaar zal duren voor we weer een geboorte overschot hebben. Daar ligt de kern van ons probleem. Laat dat feit nu eens doordringen tot de hersentjes, denk daar nu eens over na in plaats van de oorzaken buiten ons zelf te zoeken.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:10

De import van buitenlands zorgpersoneel loopt gewoonlijk uit op een teleurstelling. Ook voor tekorten in het onderwijs is het niks.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:48

Zorgpersoneel werven buiten Europa werkt al meer dan 30 jaar niet. Een recent fiasco mbt import van zorgpersoneel betrof Indonesische "studenten" die naar Nederland werden gelokt met een studievisum én de belofte van werk. Laten werkgevers ook eens naar zichzelf kijken en door goed beleid de uitstroom beperken.

De gewone nederlander
De gewone nederlander11 jan. 2024 - 18:54

Ik zou wel terug willen (op natuurlijke wijze) naar 14 miljoen mensen. Een stuk relaxter en minder stress. Waarom moet alles altijd maar groter en meer worden? In 1980 toen we zo'n 14 miljoen inwoners hadden waren er veel minder problemen.

11 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jan. 2024 - 20:49

Nederlander, dat is allemaal inbeelding. Wat merk jij er zelf van dat er 4 miljoen zijn bijgekomen? Liggen de winkels minder vol? Rijden de treinen niet op tijd? Is de zee vol? Slapen er mensen in je voortuin?

JoostJK
JoostJK11 jan. 2024 - 21:08

"In 1980 toen we zo'n 14 miljoen inwoners hadden waren er veel minder problemen" Ik was 15 in 1980....dat zal dan wel een ander 1980 zijn dan waar jij aan refereert

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten11 jan. 2024 - 21:23

Ik weet niet of dat veel te maken had met het bevolkingsaantal. We hadden toen vooral een socialere staat. Woningnood was er toen ook, hoewel minder geprononceerd als nu, maar toen was ook de Wet Blok er nog niet geweest, de lijnrechte aanval op de sociale woningbouw. Belangrijk: ook de vergrijzing was er nog niet. Dat wil zeggen dat er ook veel minder zorgpersoneel nodig was. Dat zorgpersoneel is er nu niet. Als je wil dat je reet wordt afgeveegd als je over een paar jaar voor pampus ligt, hebben we meer handen aan het bed nodig. Er zijn ook wel andere oplossingen dan immigratie, maar die zijn minstens net zo ingrijpend. Als we niks doen, maar wel de migratie beperken, komt dat op de schouders van naasten terecht -- lees vrouwen -- en dat moet vaak naast een baan en een gezinsleven. Dat is zwaar. Ik heb dan nog wel eens zo'n illusie: kunnen we de bullshitbanen niet afschaffen en al die managers en die gasten uit de finance- en bankensector een keer wat nuttigs laten doen. Maar goed, daar zal ik de handen wel weer niet voor op elkaar krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:24

[Wat merk jij er zelf van dat er 4 miljoen zijn bijgekomen?] Dat de bebouwing van oa Ede steeds verder de Veluwe opkruipt, de natura 2000 gebieden in mijn omgeving worden platgetrappeld door recreanten en het lawaai van de autowegen er alom tegenwoordig is. Maar mensen zitten uiteraard vooral andere dieren in de weg.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jan. 2024 - 12:15

Danielle, uitbreiding van de bebouwing hangt samen met de babyboombubbel. Veel ouderen wonen alleen. Maarten, helemaal eens. Migratie stoppen levert andere problemen op. Deeltijdbanen zullen verdwijnen, we moeten naar 45 urige werkweken, jongeren niet naar een studie maar op 16 jarige leeftijd aan het werk, vrouwen verplicht aan het werk, verpaupering, economische krimp, winkels die half leeg liggen, de landbouw die instort, fabrieken die sluiten, etc. En dat allemaal omdat we geen arbeidsmigranten willen. In Denemarken komen ze er op terug, in Engeland is de kaalslag ons voor gegaan. Waarom denken wij dat we zoiets zonder grote sociale gevolgen kunnen?

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 jan. 2024 - 12:19

En dan heb ik niet eens de gevolgen voor woningbouw genoemd. Minder huizen, hele generaties die in een flatje wonen, huis prijzen die door het dak schieten, huren idem, sociale onrust, enorme aantallen daklozen, etc.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 12:38

Blijven hangen in een traditionele arbeidsdeling m/v is ook een doodlopende weg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 14:03

Alle leegstaande gebouwen geschikt maken voor bewoning en niet zeuren over wonen in een studio/appartement kan ook. Tegeltuintjes voor en achter zijn geen mensenrecht Geen enkele reden waarom vrouwen minder buitenshuis zouden moeten werken dan mannen. Apocalyptische visioenen zijn niet mijn ding.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 14:11

[In Denemarken komen ze er op terug]. Niet echt. Het is een typisch conservatief/werkgeversdingetje. Liever een blik migranten opentrekken dan innoveren.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2024 - 14:44

'In 1980 toen we zo'n 14 miljoen inwoners hadden waren er veel minder problemen.' 'Geen woning geen kroning'? (en dat was zelfs in 1980!)

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 15:18

Voor alleenstaanden zijn er so-wie-so geen koopwoningen. Dat was in 1980 niet anders.

Break on through
Break on through11 jan. 2024 - 17:38

You ain't seen nothing yet! We zijn bovenop de huidige aantallen nog 3 miljoen arbeidsmigranten nodig om de economie draaiende te houden en voor de handjes aan het bed, de troffel en de schoffel. De slachter en poortwachter. Noem ze maar op. Zet je racistische en fascistische denkbeelden dus maar uit je kop. Dat hadden Geert, Carol, Dilan, en Pieter jullie niet verteld natuurlijk.

1 Reactie
PGS
PGS12 jan. 2024 - 6:03

Misschien is het een idee dat niet meer migratie nodig is. Maar juist minder adviseurs en minder managers. Meer mensen die gewoon met hun handen werken en niet heel de dag achter een bureau zitten te vergaderen.

VeganHarrie
VeganHarrie11 jan. 2024 - 17:30

Mensen tekort? Om het kapitalistische groeimodel in stand te houden misschien.

Elaya
Elaya11 jan. 2024 - 17:22

Teveel? de verdeel is niet goed met heel veel in stad en heel weinig in erbuiten. Dus het licht aan verdeel die moet anders.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 12:40

Laat mensen in de steden blijven daar waar de voorzieningen zijn. Dan hoeven ze ook niet voortdurend met de auto van hot naar her te rijden.

mr charbon
mr charbon11 jan. 2024 - 17:04

Deze reactie is verwijderd

7 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde11 jan. 2024 - 20:52

Mister, droom zacht.

JoostJK
JoostJK11 jan. 2024 - 21:11

daar hadden zijn in 1980 al een prachtig lied over : https://www.youtube.com/watch?v=_DztRkVKU5M

Volrin
Volrin12 jan. 2024 - 7:29

Maar 9% van Nederland is bebouwd. Er is wat dat betreft genoeg ruimte en meer dan genoeg weiland. Grenzen sluiten is niet alleen in strijd met de NLse wetgeving en internationale afspraken, het is ook praktisch onmogelijk. En dan heb ik het nog niet eens over het morele vraagstuk.

Ruud 135
Ruud 13512 jan. 2024 - 7:41

@ mr charbon, De grenzen sluiten ? Denk dat de vuurwerkliefhebber daar niet blij van wordt.

Kuifje3
Kuifje312 jan. 2024 - 9:57

Die grenzen kunnen niet gesloten worden? Waarom kon dat in de tijd van corona dan wel? Waarom kunnen veel van de andere landen in de EU dat dan wel? Ga er maar van uit dat ook een links kabinet olv Frans Timmermans de volledig open grenzen niet zou kunnen en willen handhaven. Het verdrag van Schengen zal vrij zeker ergens in de komende tijd wel worden opengebroken omdat in bijna alle landen dit tot grote problemen heeft geleid. Uitsluitend niet in een aantal voormalige Oostbloklanden die hun grenzen nu al heel wat beter bewaken. We hebben het gehad over het model van Denemarken, maar ook de Brexit heeft hiermee te maken en inmiddels zijn alle grote landen (Duitsland, Frankrijk, Italië) bezig met maatregelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:44

Liefst een bloemrijk weiland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2024 - 11:54

Geef de weidevogels hun bloemrijke weilanden terug. Met elk stukje monotoon grasland dat verandert in een bloemrijk stukje is de weidevogel geholpen. Elke meter telt.

Dr. Znayder
Dr. Znayder11 jan. 2024 - 16:17

Eens met de conclusie, we komen een werkend economisch systeem te kort. Sterker nog, het zou al schelen als de boven ons gestelden het huidige economische gewoon zouden begrijpen. Over Japan wordt al tientallen jaren moord en brand geschreeuwd wat betreft de bevolkingsafname, vergrijzing en gestagneerde economie, maar het draait daar allemaal prima door. Het enige is dat huizen daar al jaren niet langer duurder en duurder worden en dat is alleen maar goed. Nooit luisteren naar mainstream economen.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten12 jan. 2024 - 11:48

Japan heeft zeker problemen en die zijn niet opeens afgelopen. O.a. https://www.iexprofs.nl/Feature/481342/Japan/De-japanisering-van-Europa.aspx

Markzelluf
Markzelluf11 jan. 2024 - 16:07

Het woord ‘piramidespel’ is prima gekozen, maar wellicht anders dan Derks bedoelt. Telde Nederland in het jaar 2000 nog 15,5 miljoen inwoners, in 2023 was dat opgelopen tot 17,8 miljoen! Dus 2,3 miljoen mensen extra. In 2022 steeg de bevolking bijvoorbeeld met ongeveer 220 duizend mensen en nog komen we ‘handjes’ tekort, zou je kunnen denken. Maar die tekorten aan arbeidskrachten zijn ten eerste het gevolg van onze hebzucht; we willen continu economische groei ook al gaat dat ten koste van bijvoorbeeld ecologie of ruimte. Ten tweede: er komt echt weer een moment van laagconjunctuur en dus werkloosheid. Wat doen we dan? Ten derde, ja we vergrijzen, maar we schuiven door ongebreidelde groei die problemen alleen maar voor ons uit en - erger - we maken ze groter. Moeten we wel mensen hierheen halen voor arbeidsintensief werk als land- en tuinbouw of vleesverwerkend? De economische toegevoegde waarde ervan is gering en het lost voor ons geen structurele problemen op, integendeel. Herbezinning is nodig.

2 Reacties
Kees Mierlo
Kees Mierlo11 jan. 2024 - 16:38

"Moeten we wel mensen hierheen halen voor arbeidsintensief werk als land- en tuinbouw of vleesverwerkend?" Nee. Hoog tijd dat de industrie gaat omdenken! Dus niet de arbeiders naar de arbeid toe halen, maar de arbeid naar de arbeiders brengen. Dus bijvoorbeeld de glastuinbouw naar Afrika verhuizen. Genoeg zon om energieneutraal en zonder lichtvervuiling te produceren, moderne kassen zijn super efficiënt met waterverbruik en het kan een goede bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de lokale (kennis) economie. In NL de innovatie (ontwikkelen vleesvervangers) en de productie dus daar waar arbeid beschikbaar is.

itsme3
itsme311 jan. 2024 - 20:30

"Moeten we wel mensen hierheen halen voor arbeidsintensief werk als land- en tuinbouw of vleesverwerkend? " De meeste buitenlanders die in deze sectoren werken zijn seizoenswerkers en gaan aan het einde van het seizoen weer terug. Ze verblijven meestal op de boerderij of in voor dat doel gebouwde accommodatie (al dan niet uitgebuit). Zij zijn dus niet het probleem. Hier in mijn omgeving zitten er veel in de zomer.