Joop

‘Over vier jaar is al het geld op en nog steeds iedereen boos’

  •  
12-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
“Het was een bizarre trekking van de Postcodeloterij afgelopen maandag in Groningen, waar de bodemklapper van 220 miljoen werd verdeeld”, aldus Druktemaker Pieter Derks. “Lange rijen voor de gemeentehuizen en wanhopig naar het scherm starende Groningers thuis, terwijl in Den Haag ondertussen het kabinet-Symptoombestrijding-I werd geïnstalleerd.”
Veel Groningers kwamen maandag van een koude kermis thuis, want er was lang niet genoeg geld voor iedereen. Derks vindt de gang van zaken symbolisch. “Een overheid die eerst jarenlang problemen veroorzaakt en verantwoordelijkheid ontloopt, dan belooft te veranderen, daar tien jaar over doet, er vervolgens in slaagt een compensatieregeling te verzinnen die de frustratie voor veel mensen alleen maar vergroot en tijdens dat compenseren ook nog even meedeelt dat er helaas nog wel wat extra gas moet worden opgeboord dit jaar. De problemen niet per se bij de wortel aanpakken, maar met een ongerichte en ietwat ondoordachte zak geld proberen het leed wat te verzachten terwijl je doorgaat waar je mee bezig was, klinkt eigenlijk precies als het regeerakkoord van Rutte 4.”
“Want dat is het verontrustende aan dit verhaal. Dit is nou juist wat de overheid de komende jaren gaat doen: geld uitdelen. Miljarden vliegen de deur uit. Voor stikstof, voor klimaat, voor de woningmarkt, voor armoedebestrijding. Als dat elke keer gaat leiden tot lange rijen, haperende websites en gesloten loketjes is over vier jaar A. al het geld op, en B. nog steeds iedereen boos.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout13 jan. 2022 - 12:27

Ander beleid/meer elan?: MMT (Modern money theory) Vergeet onze schulden https://www.groene.nl/artikel/vergeet-onze-schulden

The Apple
The Apple13 jan. 2022 - 0:24

" ls dat elke keer gaat leiden tot lange rijen, haperende websites en gesloten loketjes is over vier jaar A. al het geld op, en B. nog steeds iedereen boos.” Profetische woorden of eenvoudige logica?

Sonic2
Sonic212 jan. 2022 - 18:16

Vanaf de jaren 80 wordt er non stop afgegeven op uitkeringsgerechtigden en ambtenaren. Die uitkeringen waren te ruimhartig en die luie donders moesten van de bank worden geschopt. Nu hebben de ondernemers pech en de mensen in Groningen extreem pech. En nu doet Den Haag inderdaad wat ze al veertig jaar doen. Je afschepen met een fooi. Het was uitzonderlijk naïef van vooral ondernemers en mensen met hogere inkomens om te denken dat DDR achtige maatregelen in de bijstand, Wajong en ook WAO en AOW( CDA programma in 1994) hun nooit zal raken. Dus uiteraard krijg je geen ruimhartige schadevergoeding als je door Stalinistisch achtige fraude maatregelen door de belastingdienst wordt gepakt. Uiteraard krijg je geen ruimhartige compensatie als je winkel of kroeg dicht moet. De overheid zit liever voor een dubbeltje op de eerste rang. En je weet maar nooit of er fraudeurs tussen zitten. Dus ook nog gebonden aan de meest achterlijke wetgeving. Je mag best mensen activeren. Het is goed om fraude aan te pakken, maar misschien snappen hoge inkomens en ondernemers nu ook wat beter wat voor hel de sociale zekerheid is geworden. Hoe schraal je er van afkomt als je pech hebt in Nederland en hoeveel er is gesloopt. De afbraak van de verzorgingsstaat is verraad. Gedoogd door veel te veel Nederlanders, waarbij nu zelfs ondernemers en slachtoffers van toeslagen en gas schandalen niet meer onderuit komen. Omslaan deze inktzwarte pagina en het neoliberalisme in de prullenbak.

1 Reactie
Jansen7
Jansen714 jan. 2022 - 16:27

Met dat patroon ben ik het eens: elk land in verval laat steeds meer categorieën mensen droppen. Om de eigen vrienden en bondgenoten in het land maar tevreden te houden. Eerst de mensen zonder baan, al lange tijd de arme mensen met baan, en de volgende die aan de beurt komen zijn de kleine ondernemers, de kleine MKB'ers. Of het nu de overheid is, of de wurgcontracten die MKB'ers bij verhuurders en leveranciers moeten sluiten. En dan ga ik geeneens in dat veel banen voor middelbaar opgeleid kantoorpersoneel weg-geautomatiseerd zijn.

Jansen7
Jansen712 jan. 2022 - 17:00

Het 'hoe' en het 'wat' worden door elkaar gehaald. De geldpersen worden op zijn Zuid-Europees steeds harder aangezet: wie had ook anders verwacht bij het toenemen van de macht van Frankrijk en Italië over Nederland? Corona is, ook zoals verwacht, het perfecte excuus voor politici die never a good crisis wasten. Maar dat Groningers op een financieel degelijke manier gecompenseerd moeten worden (dus niet met geldpersgeld maar met echt geld) is evident.

nikita72
nikita7212 jan. 2022 - 16:59

en ik durf te voorspellen: C. het geld wordt verkeerd besteed. Bijvoorbeeld corona-steun aan bedrijven die het niet nodig hebben, of luchthavens die we niet nodig hebben, of adviesburo's, enz.

Daniel Blank
Daniel Blank12 jan. 2022 - 14:59

Geld wordt steeds minder waard. Misschien maar goed ook dat we het rap uitgeven. Vermoed dat de financiële cijfers van Zuid-Europa om te janken zijn, waardoor zij ook geld nodig hebben. Zelf is het misschien toch verstandig om eerst mensen in Groningen te helpen. Helaas is dat ook een reparatie van wanbeleid. Die mensen zouden eerder gesteund moeten worden. Zou ook een impuls zijn van die regio zelf.

Berend22
Berend2212 jan. 2022 - 14:17

Ik dacht dat den Uyl Sinterklaas was, maar Rutte kan er idd ook wat van. Lekker het geld van anderen uitdelen.

2 Reacties
nikita72
nikita7212 jan. 2022 - 16:54

De staatsschuld steeg het meest in de regering CDA-VVD onder Van Agt en... Wiegel ! Pas toen Wim Kok minister van financiën werd, werd er afgelost in plaats van bijgeleend.

Paul250371
Paul25037113 jan. 2022 - 10:50

Potverteren, grove staatschulden maken waar het gros van de rechtse hobby's (uitbuiting, milieucatastrofe, groot kapitaal bevorderen) en daarom aan de rente en de inflatieknoppen zitten is een wereldwijd Rechts kapitalistisch probleem.