Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Over tien jaar spijt van sociaal akkoord'

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
file.jpg
Oud-voorzitter enquêtecommissie Sociale Verzekeringen waarschuwt voor WW-plan ... bureaucratisch monster dreigt
Het is niet verstandig om de regie van de sociale zekerheid weer in handen te geven van werkgevers en werknemers, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken. Dat stelt oud-Kamerlid Flip Buurmeijer (PvdA) in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens Buurmeijer is het de vraag of de sociale partners beter in staat zijn mensen aan werk te helpen dan de overheid. “Ik ben bang dat we over tien jaar concluderen dat we dit niet hadden moeten doen”.
In de jaren ’90 was Buurmeijer voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzocht wat er was mis gegaan in de uitvoering van de toenmalige WAO en de WW. Een van de conclusies was dat de sociale partners de WAO als verkapte afvloeiingsregeling gebruikten. Ook bleek dat de arbeidsbureaus, die werden aangestuurd door gemeenten en diezelfde sociale partners, er niet in slaagden voldoende werklozen aan banen te helpen. Op grond van die bevindingen is een einde gemaakt aan de rol van vakbonden en werkgevers  in de sociale zekerheid.
Buurmeijer heeft ook kritiek op de afspraken die in het sociaal akkoord zijn gemaakt over het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten. De beoogde werkwijze werkt volgens hem het ontstaan van een “geweldige bureaucratische structuur” in de hand.
Buurmeijer denkt dat de in ledental  en invloed  tanende FNV zichzelf met het sociaal akkoord  opnieuw op de kaart probeert te zetten. De werkgevers steunen FNV-voorzitter Ton Heerts volgens het oud-PvdA-Kamerlid omdat ze hopen daarmee een dam op te werpen tegen de invloed van de SP in de vakbeweging. Over het enthousiasme van minister Asscher van Sociale Zaken voor de plannen met de WW merkt Buurmeijer in het FD-interview op: “Ik had de indruk dat hij zich niet erg goed in het verleden heeft verdiept.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

ElChe
ElChe17 apr. 2013 - 13:21

Dus mede dankzij buurmeijer en zijn waardeloos onderzoek staan nu al die werklozen in de kou. De WW was oorspronkelijk een werknemersverzekering van werkgevers en werknemers. Dat hadden ze nooit af moeten staan. Sindsdien wordt is het een grote puinhoop en wordt de WW door allerlei politici misbruikt om begrotingen sluitend te krijgen. Handen af onbetrouwbare overheid van de WW.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst117 apr. 2013 - 13:21

Alsof het nu geen bureaucratisch monster is.....

JoopSchouten
JoopSchouten17 apr. 2013 - 13:21

'De werkgevers steunen FNV-voorzitter Ton Heerts volgens het oud-PvdA-Kamerlid omdat ze hopen daarmee een dam op te werpen tegen de invloed van de SP in de vakbeweging.' Wat een frame. Bij de vakbonden is meer politieke invloed van zogenaamd rechte partijen dan de invloed van SP-ers. Werkgevers zijn bang van SPérs omdat zij vinden dat zij hun personeel goed moeten behandelen en beter belonen en omdat zij vinden dat een vakbond niet in de directiekamers thuishoort maar op de werkvloer.

lembeck
lembeck17 apr. 2013 - 13:21

Het GAK functioneerde inderdaad niet zo goed, als met had gewild. Maar denkt Buurmeijer nu echt dat het huidige UWV beter is? Vanaf de valse start gaat het structureel mis bij het UWV en het ene schandaal na het andere daverde onze huiskamers in via de televisie journaals. Ik denk dat Che gelijk heeft: het GAK verdiende niet om weggeooid te worden. Het behoefde verbeteringen. De oorspronkelijke opzet was volgens mij helemaal niet zo slecht. En waar zijn geen verbeteringen nodig? De Amerikanen hebben groot gelijk: Don't fix what ain't broken. Het GAK functioneerde niet 100% naar behoren en er waren genoeg verbeterpunten die ook door de medewerkers zelf werden aangedragen, maar men moest zo nodig een UWV en CWI uit de grond stampen met een totaal andere structuur. Er is daardoor onnodig enige miljarden verspild, denk ik. In ieder geval meerdere tientallen miljoenen. Money down the drain. En dat moet teruggehaald worden bij de zwaksten in de samenleving, zij die zonder werk zijn komen te zitten door welke reden dan ook, uitgezonderd de echte eigen schuld oorzaken.