Joop

Over de schuttingtaal

  •  
09-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dit kabinet maakt plannen die slecht zijn voor de zorg. En op die plannen kleeft ook nog eens een vals etiket 
De grootste bezuiniging op de zorg wordt verstopt achter een brei van moeilijke woorden. Denk aan participatie, overheveling, transitie, decentralisatie. Allemaal voorbeelden van schuttingtaal. Letterlijk en figuurlijk. Ministers en staatssecretarissen die schuttingtaal gebruiken, hebben wat te verbergen: de puinhoop die zij maken van de zorg.
Wie goed kijkt, weet het allang: achter politieke vaagtaal gaat een keiharde werkelijkheid schuil. Participatiesamenleving betekent niets anders dan de afbraak van de verzorgingsstaat. Je ziet nu al dat verzorgingshuizen sluiten en ouderen gedwongen moeten verhuizen. De uitspraak ‘mensen moeten langer thuis wonen’ is een holle frase. Want hoe kunnen ouderen langer thuis wonen als er geen thuiszorg is?
De afbraak van de gehandicaptenzorg en de thuiszorg heeft nog een ander chique jasje aangemeten gekregen. De miljardenbezuiniging wordt verhuld, of beschut, met het woord decentralisatie. De grote zorgverschuiving die het kabinet van plan is, komt gewoon neer op het over de schutting gooien van de zorg bij de gemeenten. Want hoe kunnen gemeenten deze belangrijke zorg aan de meest kwetsbare mensen in vredesnaam uitvoeren met minder geld en minder medewerkers?
Mijn oproep aan de politiek: stop hiermee. En: vertel het echte verhaal. Want nu wordt de werkelijkheid onrecht aangedaan. Dubbel onrecht. Dit kabinet maakt plannen die slecht zijn voor de zorg. En op die plannen kleeft ook nog eens een vals etiket. Werkgevers én werknemers weten hierdoor helemaal niet weten waar ze aan toe zijn. Het gevolg kan zijn dat hierdoor nóg meer mensen worden ontslagen, terwijl ze straks gewoon weer nodig zijn. Gelukkig weten steeds meer mensen wat er echt aan de hand is, en zijn er ook steeds meer mensen die in actie komen.
Ook zoiets: door de kabinetsplannen verdwijnen er alleen al in de zorg tot 120.000 banen. Rampzalig, want nu al zitten bijna 700.000 mensen zonder werk. Toch hoor je de politiek hier niet over. Sterker nog: minister Asscher heeft het over een banenplan voor de zorg. Onze vakbond wil graag met het kabinet praten over banenplannen. Maar die moeten dan wel écht gaan over werkgelegenheid. Echte banenplannen beginnen met aanpassen van de bezuinigingsplannen. Want als die doorgaan, is een apart banenplan niets anders dan een grote rookwolk die de afbraak moet verdoezelen. Ik denk weleens aan een slagveld waar een schutting omheen wordt gebouwd. De werkelijkheid wordt afgeschermd, en aan de vakbonden wordt gevraagd om mooie praatjes over akkoorden op die schutting te schrijven.
Ministers en staatssecretarissen die schuttingtaal gebruiken, hebben wat te verbergen: de puinhoop die zij maken van de zorg. Geen wonder dat zij daar een grote schutting omheen zetten. Wij zien liever een kabinet dat niet afbreekt, maar opbouwt. Dan zijn er ook geen schuttingen meer nodig.

Meer over:

opinie, economie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

MarcusLucas
MarcusLucas9 apr. 2014 - 10:56

Ik ben in principe niet tegen bezuinigingen. Ondanks de bezuinigingen worden er ook de komende jaren nog steeds miljarden per jaar meer uitgegeven aan de zorg. Wat ik begrijp uit de plannen is dat ze die kostenstijging willen afbuigen. Ik snap ook dat iedereen een steentje moet bijdragen omdat dat de zorg anders in de toekomst onbetaalbaar wordt. Waar ik tegen ben is dat die rekening onevenredig gelegd wordt bij mensen met lage en middeninkomens, chronisch zieken en ouderen. Ik vind dat hogere inkomens meer moeten bijdragen. Dat vind ik solidair en sociaal. Zij profiteren ook het meest in hoogconjunctuur. Niet zoals D66 en VVD willen: snijden in toeslagen enz. en dat hervormen noemen. Terwijl al die idioterie met marktwerking voortkomt uit hun eigen gammele zorgstelsel. Toeslagen schrappen en inkomensafhankelijke premie invoeren is niet gelukt. Daar was ik voor, zoals PvdA, SP en GL. Na al die heisa hebben ze afgesproken om in plaats daarvan te nivelleren via de belastingen. Daar moeten ze volgens mij aan vasthouden. Dus nu hogere inkomens lastenverlaging krijgen, moeten lagere inkomensgroepen dat ook krijgen. Verder ben ik tegen de miljardenwinsten bij verzekeraars, tegen het vergroten van hun macht, en tegen marktwerking. Aanpakken die bonusgekte en onnodige managers. Zorg dichtbij mensen organiseren, wijkverpleging, enz. Precies wat PvdA, SP en GL willen. Maar goed, die drie partijen hebben geen meerderheid. Als men D66 en VVD stemt krijgen we meer oneerlijkheid, meer marktwerking, grotere inkomensverschillen, meer egoïsme, meer Amerikanisering. Dat leidt tot echte afbraak van onze sociale verworvenheden.

[verwijderd]
[verwijderd]9 apr. 2014 - 10:56

Mijn schoonmoeder (toen 88) had wekelijks een eigen werkster voor 10 euro per uur. Volgens mij per week 8 uur niks aan de hand kon en kan ze betalen, haar werkster vroeg een redelijke loonsverhoging en toen kwam mijn schoonmoeder door kennissen op een idee je kunt het ook uit de "zorgpotje "krijgen en dan kost het je maar 3.50 per uur. Dat o.a daar het mes in gaat is een goede zaak, heb je geen schuttingtaal voor nodig! Neem aan dat de bond ook vind dat de gene die kan betalen betaald en niet meelift op een systeem die alleen voor de allerzwaksten moet gelden. Laten we het sociaalvangnet voor de zwakkeren instant houden door het betaalbaar te houden

1 Reactie
lembeck
lembeck9 apr. 2014 - 10:56

Dat is al zo, Truus. Kennissen van mij wonen in het Gooi en hun ouders hebben een particulier verzorgingshuis gevonden. Dat sluit dus niet en gooit de mensen ook niet op straat. Geld is het tovermiddel. Volgens mij zit er een inkomenstoets aan verbonden.