Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Over ChristenUnie, moslimhaat, de moord met voorbedachten rade en het springlevende kolonialisme

  •  
28-10-2023
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
4721 keer bekeken
  •  
ANP-479763457

De VN neemt met grote meerderheid een resolutie aan voor een humanitair bestand en Israël lapt het - voor de zoveelste keer - aan zijn laars. Dit geeft weer eens een goed beeld van hoe de verhoudingen zijn in de wereld. Het is ook vreemd dat Nederland zich onthield van stemming. Van de week was Rutte nog stellig over een ‘humanitaire pauze’, maar daar is nu blijkbaar weinig meer van over.

De verhoudingen binnen de VN liggen trouwens ook zo als het gaat om de sancties tegen Rusland. De meerderheid is tegen en toch worden ze doorgedrukt. Met name Westerse landen blijven maar denken dat ze het beter weten dan de rest. Ik weet niet wat dat is. Een tunnelvisie waarin vooral handelsbelangen een rol spelen? Of is het een soort koloniale betweterigheid? Is iedereen stom behalve wij? Het lijkt een diepgewortelde arrogantie die voortkomt uit hardnekkige blinde vlekken.

Ondertussen lijkt het grondoffensief in Gaza begonnen. De stroom is uitgevallen, alle communicatielijnen liggen plat en verder is het, op het moment van schrijven, gissen wat er gebeurt. De Palestijnen zitten als ratten in de val. En we zien ze blijkbaar echt als ratten, als ongedierte, want niemand grijpt in. Duizenden burgers worden omgebracht en we staan erbij, kijken ernaar en praten het zelfs goed. We noemen het zelfverdediging.

Dat is toch wonderlijk. Om een paar duizend Hamas-strijders te vernietigen, brengt het Israëlische leger miljoenen mensen in Gaza in levensgevaar en komen er duizenden burgers om. Volgens geen enkel ethisch perspectief is dit juist. En hoever gaat die zelfverdediging eigenlijk? Soms wordt een moordenaar vrijgesproken als hij als zelfverdediging de inbreker doodt die zijn huis is binnengedrongen. Maar dit geldt toch niet als deze moordenaar twee weken wacht, in alle rust een plan maakt, de inbreker opzoekt en dan doodslaat? Dat is dan toch gewoon moord met voorbedachten rade? Of ben ik nou gek?

En in Gaza is dit situatie nog anders. We kunnen immers ook zeggen dat een bewoner (Hamas) familieleden van de inbreker (Israël) heeft vermoord en dat we nu zien dat de familie van de inbreker wraak neemt op de andere bewoners. Ik denk dat dit laatste perspectief dicht bij de waarheid komt. Dit willen we in dit deel van de wereld echter nog steeds niet zien. We kunnen vooral roepen dat die ene bewoner (Hamas) niet deugt en zien daarin een vrijbrief om de andere bewoners van het huis (de Palestijnen) de dood in te jagen. Het is bij de beesten af en stemt intens verdrietig.

Ik begin steeds vaker te denken dat achter het wegkijken en goed praten van het geweld tegen Palestijnen, een diepe haat tegen moslims zit. Dit dacht ik ook toen ik woensdagavond ChristenUnie fractievoorzitter Mirjam Bikker in het televisieprogramma OP1 fanatiek moslims aan de paal hoorde nagelen. Ze wilde antisemitisme aanpakken en verafschuwde kritiek op Israël en vindt dat iedereen dit zich negatief uitlaat over Joden zich moet verantwoorden. Dat is misschien terecht, maar was de ChristenUnie ook zo fel toen Wilders zijn ‘minder minder Marokkanen’ uitspraak deed? En ik mis al jaren de veroordeling van alle mensen die keer op keer asielzoekers weren en hen uitschelden voor verkrachters en kinderlokkers. Daar hoor ik maar weinig over van de ChristenUnie. Dat Bikker woensdag haar selectieve verontwaardiging etaleerde, gaf mij vooral een goed beeld van de christelijke politiek, en misschien zelfs van de dominante stemming, in dit land.

Ik vind alle bedreigingen zorgelijk. Joden moet niet bedreigd worden, moslims niet, Palestijnen niet, asielzoekers niet en mensen die stukjes schrijven ook niet. Het is naar en ziek, maar het gebeurt toch. Triest is het. En dan lees ik later dat iemand zich verbaast over de uitspraken van Bikker, terwijl haar voorganger Gert-Jan Segers zo fijn was. Dat was en is hij in mijn beleving helemaal niet. Ik hoorde Gert-Jan Seger en VVD’er Han ten Broeke twee weken geleden aan dezelfde praattafel bij OP1 nog zeggen hoe humaan het Israëlische leger is en hoe ze de bevolking altijd waarschuwt met rookpluimpjes voordat ze rakketen afvuren. Ik vraag me af hoe dit te rijmen is met de oproep van Israël aan de Palestijnen om het naar het zuiden te trekken en dan vervolgens het zuiden te bombarderen. En hoe het kan dat een humaan en ‘voorzichtig’ leger toch duizenden burgers ombrengt. En waarom geeft dit vredelievende leger wapens aan kolonisten op de Westelijke Jordaanoever? Hoe gecontroleerd is dat geweld dan nog en op welke manier worden de Palestijnen dan beschermd?

De Palestijnen worden helemaal niet beschermd. Ze worden nu, net als de afgelopen decennia, gewoon aan hun lot overgelaten. En de mensen als Bikker, en velen met haar, praten het nietsontziende geweld goed en verslijten iedereen die kritiek levert voor antisemiet. Daarin staan ze niet alleen. Ook het CIDI roept over de toename van antisemitisme en ondertussen is de Israëlische regering boos omdat een VN-gezant heeft gezegd dat Israël een humanitaire ramp aanricht in Gaza en dat de aanslag van 7 oktober ‘niet in een vacuüm’ is ontstaan. Die waarheid mag blijkbaar niet verteld worden. Ik houd mijn hart vast voor als de Israëlische overheid straks wordt aangesproken op het doden van inmiddels meer dan 7000 burgers, waaronder bijna 3000 kinderen. Dan zullen de beschuldigingen van antisemitisme opnieuw niet van de lucht zijn.

Deze kritiek heeft echter niets met antisemitisme te maken. Hier wordt getoond hoe politiek eruitziet als je niets om mensenlevens geeft. De ontmenselijking gaat dag na dag door en het leidt niet naar vrede of een oplossing. Tenzij Gaza, samen met de Westelijke Jordaanoever, volledig van de kaart wordt geveegd natuurlijk. Ik denk wel eens dat dit de ware agenda achter dit geweld is. Ik schreef daar drie weken geleden al over. Ik schreef dat toen in woede en in ongeloof, omdat ik hoopte dat het niet waar was dat de aanslag van Hamas de Israëlische premier Netanyahu echt goed uitkwam en hij het zou benutten om zijn agenda door te voeren.

Over die agenda om tot een ‘eenstaatoplossing’ te komen gaat dit stuk echter niet. Het ging over regeringsleiders, politieke partijen en heel veel burgers die pal achter Israël blijven staan, de wandaden goed praten en iedere vorm van kritiek op de Israëlische aanpak in de kiem proberen te smoren. Dat is pijnlijk. En natuurlijk is Jodenhaat erg. Dat ontken ik niet, maar vanwaar de eenzijdige verontwaardiging? Weten Bikker en haar medestanders hoeveel mensen met een Arabische achtergrond zich nu niet durven uitspreken? En hoe ze ondanks hun zwijgen worden aangesproken en uitgescholden en gedwongen worden stelling te nemen? En enig idee hoeveel verdriet en frustratie er bij hen is over de jarenlange onderdrukking in Palestina en hoe klote zij het vinden meteen voor antisemiet te worden uitgemaakt als ze dit bespreekbaar willen maken?

En dan zwijg ik nog over de meisjes met een hoofddoek die al jaren worden nageroepen of bespuugd. Over de algehele kansenongelijkheid bij jongeren met een Arabisch uiterlijk en een Arabisch klinkende achternaam. Hoe ze een lager schooladvies krijgen, amper een stageplaats kunnen vinden, uit discotheken geweerd worden en om de haverklap staande worden gehouden door de politie. Die moslimhaat zit blijkbaar al zo ingebakken in onze samenleving dat het nauwelijks nog opvalt.

En het is trouwens niet de eerste keer dat de ChristenUnie mij buikpijn bezorgt. Ik herinner me nog hoe de ChristenUnie in 2020 tegen een motie stemde om, veelal Syrische, kinderen uit de erbarmelijke omstandigheden van het vluchtelingenkamp in Moria te halen. Dat vond ik ook zo hypocriet. Op zondag hebben ze in de kerk de mond vol over naastenliefde, de barmhartige Samaritaan en ‘laat de kinderen tot mij komen’ en in de Tweede Kamer geven ze niet thuis als ze echt iets kunnen doen voor de kwetsbaren. Te triest voor woorden. Voor naastenliefde en wereldvrede moet je blijkbaar niet bij deze partij zijn en als je meer wilt weten over excuses bedenken om mensen niet te helpen of het vinden van manieren om onder het gebod ‘gij zult niet doden’ uit te komen, kun je juist bij hen in de leer. Of dit met moslimhaat te maken heeft weet ik niet, maar het lijkt erop dat de door hen gedroomde hemel op aarde, niet toegankelijk is voor islamieten.

Ik vrees dat daar niet veel aan te doen is. Het zullen blinde vlekken zijn. We hakken in op Hamas en duperen en doden daarmee duizenden onschuldige mensen. We meten met verschillende maten, bepalen wie goed en wie fout is en wie we als gesprekspartner zien en wie niet. Het is wonderlijk en verbijsterend om te zien. We veroordelen het ene geweld en vinden het andere geoorloofd, we bepalen wie vrijheidsstrijder en wie terrorist is, we maken uit wie gesprekspartner is en wie zichzelf buiten spel heeft gezet. We oordelen, veroordelen, verdelen en bepalen.

De witte geprivilegieerden verschijnen voor de camera en delen zoals altijd de lakens uit. Hoewel we vaak anders denken, is er nog helemaal niets veranderd. Wij zijn de baas en anderen zijn de voetveeg. Ze hebben geen naam, geen gezicht en geen bestaansrecht. In ieder geval niet op de grond die wij als de onze hebben geclaimd. Zo is het kolonialisme nog altijd springleven en zijn we nietsontziend tegen partijen die daartegen in opstand komen. Noem het de eeuwige wederkeer van de westerse dominantie en diens geloof in het eigen gelijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (90)

Pater
Pater31 okt. 2023 - 3:40

Vindt Van Eijken de sancties tegen Rusland, die vooral door westerse landen zijn genomen, soms niet terecht? Is dat koloniale betweterij? Wat een onzin. We hebben m.i. een morele plicht steun te geven aan Oekraïne dat slachtoffer is van Russische agressie en van dagelijkse Russische bombardementen op burgers: oorlogsmisdaden. Bij mijn weten heeft de VN trouwens nooit over sancties besloten, dat is daar ook nooit als voorstel ingebracht. Wel heeft de AV van de VN met grote meerderheid de Russische agressie afgekeurd. Was dat aan de aandacht van Rutger ontsnapt?

1 Reactie
JoostJK
JoostJK31 okt. 2023 - 20:16

Deze reactie is verwijderd

7anpau1
7anpau130 okt. 2023 - 11:09

Dus mijnheer is tegen sancties tegen Rusland maar voor sancties tegen Israël, want kolonialisme? Zoals te doen gebruikelijk van deze mijnheer, geen touw aan vast te knopen. Next.

3 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2023 - 14:31

7anpau1 Waar leest u dat, dat hij tegen sancties tegen Rusland is en voor sancties tegen Israël? Dat staat nergens. Volgens mij ligt het gewoon aan u dat u er geen touw aan vast kan knopen.

7anpau1
7anpau131 okt. 2023 - 8:57

Deze reactie is verwijderd

Pater
Pater2 nov. 2023 - 4:31

Nou Zandb, Rutger maakt wel degelijk de indruk dat de westerse sancties tegen Rusland uitdrukkingen zijn van kolonialisme. Lees na: "De verhoudingen binnen de VN liggen trouwens ook zo als het gaat om de sancties tegen Rusland. De meerderheid is tegen en toch worden ze doorgedrukt. Met name Westerse landen blijven maar denken dat ze het beter weten dan de rest. Ik weet niet wat dat is. Een tunnelvisie waarin vooral handelsbelangen een rol spelen? Of is het een soort koloniale betweterigheid? Is iedereen stom behalve wij?"

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 okt. 2023 - 9:30

De schrijver lijkt niet te snappen dat als er scholen gesloten blijven en keppels niet gedragen kunnen worden, dat je dan voor die burgers op moet komen. Inplaats daarvan roept ie racist en beschuldigt ie de Bikker om het doden van burgers in Gaza te steunen. Dat is onbeschoft en haatzaaiend.

1 Reactie
Pater
Pater31 okt. 2023 - 3:42

Opkomen voor kinderen is heel goed, maar is niet hetzelfde als steun aan oorlogsmisdaden, zoals bombardementen op burgers en uithongering.

Nachtwaker
Nachtwaker29 okt. 2023 - 22:44

@linksert 29 okt. 2023 - 20:37 Ik verdedig dat niet. Heb ik ook niet gezegd. Mijn punt is dat dhr van Eijken zijn pijlen op Israël, het westen en Nederland richt als handlangers van het kwaad, terwijl Hamas net zo goed de stekker uit het stopcontact kan trekken.

Nachtwaker
Nachtwaker29 okt. 2023 - 19:10

Deze reactie is verwijderd

9 Reacties
linksert
linksert29 okt. 2023 - 19:37

8 duizend doden als gevolg van oorlogsmisdadig gedrag van de zionisten en jij verdedigd dat...

linksert
linksert29 okt. 2023 - 19:37

8 duizend doden als gevolg van oorlogsmisdadig gedrag van de zionisten en jij verdedigd dat...

linksert
linksert29 okt. 2023 - 20:04

Wat zijn goede argumenten voor het afslachten van 8000 burgers?

linksert
linksert29 okt. 2023 - 20:05

tot nu toe

Rutger Groot
Rutger Groot30 okt. 2023 - 5:59

Linksert het strooien met ongefundeerde aantallen helpt niet. Laat onafhankelijke media hierover berichten en vertrouw niet op de authoriteiten die in handen zijn van Hamas. En geloof niet alles wat je ziet: er is zoveel propaganda aan beide zijden.. en Hamas spant hierbij de kroon met lachwekkende filmpjes over levende doden... https://twitter.com/i_Beth1/status/1718777572291706948?t=ubYuCfsi-Zoz8AeygMNUbg&s=19

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 okt. 2023 - 11:21

@ linkser, Het is oorlog dan liegt een ieder er stevig op los. Ik geloof helemaal niemand en in het bijzonder Hamas, 8000 dode Hamas strijders of burgers? Het is oorlog geachte linkser en neem dan een verstandige afstand en heb de nodige scepsis aangaande de berichtgeving.

LaBou
LaBou 30 okt. 2023 - 11:43

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 30 okt. 2023 - 17:40

"Als Hamas besluit om vanavond 12 uur de wapens neer te leggen en hun leiders stellen ter beschikking voor berechting (een pogrom op plusminus 1.400 burgers is niet niets), dan is het uit met de oorlog." En stelt deze reaguurder dezelfde eis ook aan Israël? Oh wacht: hij liegt ijskoud dat Israël en het idf volkomen onschuldig zijn.

JoostJK
JoostJK1 nov. 2023 - 13:57

@Rutger Groot "Linksert het strooien met ongefundeerde aantallen helpt niet" Precies wat Donald Trump zei nadat hij de verkiezingen verloor

Karingin
Karingin29 okt. 2023 - 18:03

Ik kan niet zien wat de post van Johan Smeets - 28 okt. 2023 - 23:53 inhield (en ook niet reageren). Maar aan de antwoorden te zien gaat het over de taal. Het hedendaagse Hebreeuws (Ivriet) komt voort uit de oude taal van de Thora en de Tenach, maar is "uitgevonden" door Eliezer Ben-Yehuda. Buitengewoon knap hoe hij een in feite dode taal nieuw leven wist in te blazen. Ongelooflijk eigenlijk. Overigens weet elke Israeli dit - het oud-Hebreeuws is voor hun ook moeilijk te lezen

5 Reacties
Karingin
Karingin29 okt. 2023 - 18:15

Wij hebben in het NL trouwens nogal wat leenwoorden uit het Hebreeuws, of eigenlijk het Jiddisch. Vooral in A'dam natuurlijk, waar altijd veel Joden hebben gewoond. Togus, jatten, jajem, mazzel - zo terug te leiden. Intrigerend

Karingin
Karingin29 okt. 2023 - 18:27

Ik stel voor dat we allemaal vanavond de Hava Nigala Hava doen. Laat ons gelukkig zijn, zingen, wakker worden, broeders zijn https://www.youtube.com/watch?v=cWPPedsKMUc&ab_channel=JednegoSercaJednegoDucha

Karingin
Karingin29 okt. 2023 - 18:31

En laten we Koolulam (iedereen op de wereld) ook niet vergeten: https://www.youtube.com/channel/UC7jCARgO4fPcwPqgkjQp4Rw

7anpau1
7anpau130 okt. 2023 - 11:11

Mokum

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 20:39

@Karingen toevoeging uit liefde voor taal 🍀 Tof, schlemiel, gabber, aggenebes, mesjokke

Ewout Pool
Ewout Pool29 okt. 2023 - 14:32

Beste heer van Eijken, ik hoop niet dat u dit opvat als een Ad Hominem, maar ik zou ervoor pleiten dat docenten in deze kwestie (of ze nu in het primair, secundair of tertiar onderwijs werken) terughoudend zijn om hun mening in het publieke debat te geven. U zal studenten van allerlei achtergronden hebben, waaronder Joodse studenten en studenten die zich vereenzelvigen met de Palestijnse zaak of zelf wellicht Palestijns zijn. Door u zo expliciet uit te spreken zorgt u voor een deel van uw studenten voor een onprettig gevoel. Overigens, als uw mening diametraal anders zou zijn zou dit voor de andere groep gelden. Dus is terughoudend wellicht op zijn plaats.

2 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2023 - 8:14

Ewout Van Eijken heeft kritiek. Het lijkt me dat je dan die kritiek beoordeelt. Niet de persoon die die kritiek heeft. Kortom: U produceert inderdaad weinig meer dan een ad hominem. Verder zou ik u willen verzoeken om beter na te denken. Wanneer je er als docent bijvoorbeeld een uit de aard 'arbitraire' mening op na houdt, bijvoorbeeld dat het nazisme een holocaust veroorzaakte, dan moet je die maar niet geven: Je zou eens mensen "een onprettig gevoel kunnen geven". Ja, ik overdrijf met opzet, want dan voelt u wellicht nog beter, wat u volgens mij in feite beweert.

Ewout Pool
Ewout Pool31 okt. 2023 - 6:35

Beste Zandb, Dank voor je reactie. Inderdaad zijn er (met name bij maatschappelijke vakken) een aantal “moeilijke” onderwerpen. Naast de Holocaust kun je bijvoorbeeld ook denken aan het slavernijverleden. Een goede docent kan dit behandelen met respect voor de gevoelens van zijn studenten en op die manier een veilige leeromgeving bieden. Het helpt alleen niet als die docent vervolgens in het publieke debat een uitgesproken mening debiteert.

Feiten
Feiten29 okt. 2023 - 12:42

De dappere sterven en de genieën worden gek, en het leven blijft gevuld met gelukkige dwazen. Al pacino

1 Reactie
Zandb
Zandb29 okt. 2023 - 13:25

Feiten Behalve dat de uitspraak gedaan is door Al Pacino, is er niets feitelijks te bespeuren aan uw reactie.

Inzicht
Inzicht29 okt. 2023 - 12:26

Wat mij betreft doet de onverdiende steun aan Israël geen afbreuk aan de gerechtvaardigheid van de Oekraïense zaak. Dat het grootste deel van de wereld, zoals vertegenwoordigd in de VN, keer op keer tegen de westerse belangen in stemt, is een veeg teken. Daarover de schouders ophalen is oliedom. Wat betreft het vaak genoemde recht op zelfverdediging van Israël wil ik aan bovenstaand artikel nog toevoegen dat die zelfverdediging in de eerste plaats uit waarheidsvinding en individuele vervolging had moeten bestaan. Had Israël niet eerst moeten onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd, wie betrokken waren bij uitvoering en wie verantwoordelijk waren? Heeft Israël ooit om uitlevering van Hamas strijders gevraagd? Ooit een deadline gesteld voor het vrijlaten van gijzelaars? Waarschijnlijk had dit alles niks uitgemaakt, maar dit traject had wel eerst doorlopen moeten worden. Misschien werd de aanval slechts door een kleine factie van Hamas ondersteund en waren anderen bereid geweest hier tegen op te treden. De reactie van Israël is alsof Nederland een dag na het neerhalen van MH17 willekeurige Russische burgers was gaan excecuteren.

Markzelluf
Markzelluf29 okt. 2023 - 12:16

Waar in de prachtige uitzending van Buitenhof (bindende terugkijktip) werd gesproken over ‘je vasthouden aan het drijfhout van de hoop’, probeert deze filosoof de rol van ‘olie-op-het-vuur mannetje’ te spelen, door bij deze ramp (pogrom, gijzelactie die nog steeds loopt, duizenden doden onder Palestijnen) even het kolonialisme te slepen. In de uitzending werd gesproken over de val die Hamas zette. Met open ogen trapt Van Eijkeren erin.

4 Reacties
linksert
linksert29 okt. 2023 - 14:59

Hamas is lang zo erg niet als de zionistische praktijken.

Ejoth
Ejoth29 okt. 2023 - 17:22

Linksert. OMG wie is het ergst….triest zeg.

linksert
linksert29 okt. 2023 - 19:42

Ejoth, eenzijdigheid is fnuikend voor een objectieve blik.

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 17:48

Juist zoals jij in de val trapt van de schuimbekkende Yesilguz ( ik neem aan dat je daarop doelt )

Joop  den Uil
Joop den Uil29 okt. 2023 - 10:58

Deze reactie is verwijderd

Ivan61
Ivan6129 okt. 2023 - 10:54

De wereld kijkt altijd weg dat is niks nieuw. En VN is een zinloze en gezichtloze organisatie geworden. Moet ik jou herinneren dat Srebrenica veilige zone was onder bescherming van VN Rutger? Kofi Annan was verantwoonderlijk namens VN en in de plaats om ontslagen te worden is hij secretaris-generaal geworden. Duizenden van mijn landgenoten zijn afgeslacht en hij kreeg promotie. Over wegkijken gesproken. Persoonlijk hecht ik weinig waarde aan uitspraken van bewindspersonen en zeker niet bij een talkshow, kijk en luister niet sinds eerste lockdown. Ik ben 62 en sinds ik me kan herinneren is altijd oorlog in Palestina. Wil de wereld dat echt oplossen? Dan dwingen zij Bibi op zijn knieen, sluiten zij hem op, zetten Israel onder bewind en vervolgens zorgen zij dat alle illegale nederzettingen ontruimd worden. Met Hamas moeten zij zelfde doen. Dat zou leuk zijn maar gaat niet gebeuren helaas. Rutger schrijft: Die moslimhaat zit blijkbaar al zo ingebakken in onze samenleving dat het nauwelijks nog opvalt. Er is zeker een groep die hekel hebben aan Moslims maar laten wij niet overdrijven Rutger. Er zijn steeds meer succesvolle Moslims in onze samenleving. Kijk naar cultuursector bijvoorbeeld. In politiek ook. Gelukkig is dat zo. Jij kan naar CU of Wilders blijven luisteren maar de echte leven is anders beste Rutger. Laten wij met ons allen vooruit kijken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 okt. 2023 - 9:51

Ik vind alle bedreigingen zorgelijk. Joden moet niet bedreigd worden, moslims niet, Palestijnen niet, asielzoekers niet en mensen die stukjes schrijven ook niet. Het is naar en ziek, maar het gebeurt toch. ----- Toch nog iets in dit epistel kunnen ontdekken dat van enig inlevingsvermogen getuigd en niet alleen een extreem links gekleurd beeld weer geeft.

1 Reactie
linksert
linksert29 okt. 2023 - 15:00

Wat een nutteloos en onzinnig commentaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2023 - 9:15

De CU is heel erg bijbels en zoals de joodse gemeenschap in Israel, geloven ook zij dat de grond onder de voeten van Palestijnen (eigenlijk) aan de Joodse bevolking toebehoort. In wezen denken zij precies hetzelfde, regeren en reageren vanuit de bijbel. Daarom vormen ze ook een clubje dat heet 'Christenen voor Israel'. En ja die bijbel lezen ze iedere dag verschillende malen. Het is moeilijk nog genuanceerd te reageren of je bezig te houden met onze binnenlandse beslommeringen terwijl in een ander deel van de wereld mensen, mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord, opgejaagd als wild binnen grenzen die zij niet over kunnen gaan omdat er muren omheen staan, gebouwd door Israel, jawel. Dat vinden wij in Nederland blijkbaar heel normaal. Een volkomen afhankelijk gemaakt, in een kamp opgesloten opgejaagd volk. Een volk dat geen kant opkan. Wij sluiten al jaren de ogen daarvoor.

9 Reacties
Zandb
Zandb29 okt. 2023 - 9:39

Minoes En dat dus allemaal in de naam van god, nota bene. En wat de bijbel "verschillende malen per dag lezen" betreft, hoe vaker je de bijbel zou lezen hoe meer je er achter zou moeten komen, dat jij het bent die er zin en onzin aan geeft. En niemand anders. Bedankt overigens voor je rake woorden.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 okt. 2023 - 9:48

Binnen het calvinistisch joods-gristelijk narratief ligt de nadruk op de oudtestamentische wraakgedachte. De Bijbel staat er vol mee: Iedere gelovige is aan God verplicht, zondaren, -lees andersdenkenden- te vergelden met het vuur en het zwaard. Gelukkig beroepen de Katholieken zich thans meer op het nieuwtestamentische evangelie dat uitgaat van verzoening.

Pindaklaas
Pindaklaas29 okt. 2023 - 10:28

@Zandb, En dan voornamelijk onzin.

Hann63
Hann6329 okt. 2023 - 11:29

"Een volkomen afhankelijk gemaakt, in een kamp opgesloten opgejaagd volk." Klopt. Maar broeder land Egypte kan de poort toch openen? Oh, wacht, die zitten er , schijnbaar, ook niet op te wachten....

C1953
C195329 okt. 2023 - 12:07

Hannes Achterlijk, gelukkig hebben we ook een Nieuwe Koran

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 okt. 2023 - 15:31

De reactie van C1953 getuigt van de minderwaardige opinie van de publieke zelfkant.

C1953
C195330 okt. 2023 - 9:35

Hannes A., je meent als volleerd toetsenbordridder alle mogelijke beledigingen en hatelijkheden de wereld in te kunnen slingeren en dan als door een horzel gestoken reageren, wanneer je van repliek wordt gediend; man, man, diep triest. Maar reageren op de essentie van hetgeenik schrijf, doe je ‘wijselijk’ niet.

Prisunic
Prisunic30 okt. 2023 - 11:30

Deze reactie is verwijderd

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout30 okt. 2023 - 11:58

C1953 Het schofféren van andersdenkenden is voorbehouden aan nationaal-populistisch rechts, naar het zich laat aanzien. Het liefst door onwelgevallige meningen bruusk ónder te schoffelen. Let wel, gratuite, ad hominem, op de persoon. Niet op feiten of argumenten. Zoals gewend bij misnoegd rechts, uitsluitend middels drógredeneringen en ónkiese argumentatie. Jammer, want hiermede verkwanselt de rabiaatrechtse gemeenschap grotelijks zijn aanvankelijke publiek krediet.

Fietsemaker
Fietsemaker29 okt. 2023 - 8:20

Deze reactie is verwijderd

Rutger Groot
Rutger Groot29 okt. 2023 - 8:12

Zoveel feitelijke onjuistheden (oa aantal doden, alle kritiek op israel is antisemitisme ) foute aannames (oa opzettelijke bombardementen in het zuiden na een oproep te vertrekken): onwaardig voor een docent. En juist van een filosoof verwacht je een meer afgewogen betoog). Zoals vermelden dat vrijwel alle arabische landen het terrorisme van Hamas in de VN niet beroordelen. En als je over de christelijke preekstoel praat, vermeld dan ook welke haat er vaak wordt gepredikt in moskees. Nederland heeft een christelijke historie, en die kerk hebben we terug gekregen waar die hoort: achter de voordeur, en kritiek op de kerk wordt al lang niet meer afgedaan als 'christofobie' en grappen over de paus of jezus kunnen ook veilig worden gemaakt. Maar ondertussen worden joodse scholen al jaren bewaakt, evenals synagogen. En je bent wel gek om met een keppeltje door amsterdam te lopen. Dat vinden we al jaren normaal. En nu daarbij komt dat de Kristalnacht niet herdacht kan worden, of een toespraak op Westerbork, is het ook best stil. We zijn bang geworden om te benoemen waar het hier om gaat: pure jodenhaat. Dat ia pas eng..

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 okt. 2023 - 9:21

Ook jij maakt je alweer schuldig aan het vervalsen van feiten en dat noemen fatsoenlijke mensen gewoon liegen! Dat is pas eng!

Zandb
Zandb29 okt. 2023 - 9:47

Rutger Ik lees in uw reactie dat u, om moslims te bestrijden het geen bezwaar zou vinden dat wij ons als, hoe u denkt dat moslims zijn, gedragen. Als ik er ver naast zit, dan hoor ik wel waarom.

Pindaklaas
Pindaklaas29 okt. 2023 - 10:33

Het meest enge vind ik het aantal likes dat zulke reacties krijgen. Geen idee hoeveel mensen deze site bezoeken, maar dit soort extreme uitspattingen krijgen doorgaans veel duimpjes. Veel meer dan reacties die gematigd zijn en oproepen tot bijvoorbeeld onderhandelen, staakt het vuren, vrede en waar de extreem gewelddadige moord van Israel op duizenden onschuldige Palestijnse burgers worden veroordeelt.

LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:37

"En nu daarbij komt dat de Kristalnacht niet herdacht kan worden, of een toespraak op Westerbork, is het ook best stil" Het is toch echt de organisatie die dat beslist terwijl er volgens de berichten geen bedreigingen waren. Dat lijkt eigenlijk verdacht veel op stemming kweken zoals dat wel vaker gebeurt vanuit de rangen van de Israël knuffelaars.

android1984
android198429 okt. 2023 - 8:11

beste Filosoof meneer van Eiken. Is dit de basis waarop u onze Nederlandse multiculturele samenleving vorm aan het geven bent op Sociale Studies bij Avans Hogeschool? Met zwart/wit verhalen? Als U tegen oorlog pleit, waarom dan al die bijzinnen. "DE witte geprivilegieerden" doen dit, "DE meisjes met een hoofddoek" zijn dat. Als wij ons in Nederland zo in kampen ingraven, dan gaat dat met oplossingen toch nooit wat worden? Ik ben misschien te oud en te blank om in wijsbegeerte docenten wat minder vooroordelen te verwachten op een hogeschool.

3 Reacties
linksert
linksert29 okt. 2023 - 20:13

18 duimpjes voor deze laag bij de gronde jijbak die een inhoudelijk reactie ontbeert. Het fascisme is in opkomst en die zijn pro Israël en lachen om de duizenden doden.

android1984
android198430 okt. 2023 - 10:16

Ik heb het nadrukkelijk over verbinding in de Nederlandse samenleving. Het tegengaan van ons ingraven in labelgedrag. In Nederland. Op Nederlandse scholen door Nederlandse onderwijzers In sociale studies en wijsbegeerte. Dat mag u natuurlijk wegzetten als laag bij de grondse jijbak. Maar dan mist u het punt volgens mij. Laten we in Nederland het facisme geen kans geven. En DUS vooroordelen tegengaan. Vooral op scholen.

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 19:57

beste robot meneer @android1984 "Ik ben misschien te oud en te blank om in wijsbegeerte docenten wat minder vooroordelen te verwachten op een hogeschool". Was dat anders toen u zelf nog voor de klas stond? ( cursusleider "ZO DOEN WE DAT HIER" telt ook ). Toen er nog naar de leraar geluisterd , en tegenspraak niet geduld werd?

tinekea2
tinekea229 okt. 2023 - 7:46

je bent zeker vergeten wat er 7 oktober gebeurde? En de eis van Hamas om onschuldige gegijzelde burgers om te wisselen tegen alle terroristen die vastzitten? Hoe a moraal is zoiets?

7 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 okt. 2023 - 9:24

Alle terroristen die vastzitten? Er zitten duizenden Palestijnen vast , en al lange tijd, zonder zelfs maar een proces! Er wordt en werd helemaal niet vergeten wat 7 Oktober gebeurde! Dat zit alleen maar vastgeroest in jouw hoofd! Jij bent vergeten wat al 75 jaar gebeurt!

tinekea2
tinekea229 okt. 2023 - 9:45

beste vuurrood. Als je denkt dat dit van slechts 75 jaar is, dan vergis je je enorm. Lees je maar eens goed in in de geschiedenis van het midden oosten.....

Little monster
Little monster29 okt. 2023 - 10:00

Zitten er Israëlische terroristen vast? Nee, daar zit de fout, het westen kan alles maken. Macron is één van de grootste terreur leiders ter wereld maar kan vrij rondlopen.

linksert
linksert29 okt. 2023 - 19:50

Er zitten honderden palestijnen, waaronder ook veel kinderen in Israëlische gevangenissen die nooit een rechter hebben gezien. Lees je in voordat je dit soort simplistische onzin opschrijft.

linksert
linksert29 okt. 2023 - 20:00

Tinekea, je lijkt ook niet te kunnen lezen. Vuurrood zegt alleen dat het zionistische geweld al 75 jaar duurt. Je reactie bestaat uit een semantische reactie. Je lijkt gewoon geen inhoudelijke discussie te kunnen voeren.

JoostJK
JoostJK31 okt. 2023 - 0:13

@tinekea2 "je bent zeker vergeten wat er 7 oktober gebeurde? En de eis van Hamas om onschuldige gegijzelde burgers om te wisselen tegen alle terroristen die vastzitten? Hoe a moraal is zoiets?" Ja, sorry meid , we zijn het echt letterlijk vergeten of figuurlijk, of...he, hoe noem je dat nou? nou ja, hoe dan ook letterlijk ALLES vergeten...pfff nou, ik ga me effe inleze in de geschiedenis van het Oosten. Wat? Oh MiddenOosten...boeie, whatever...maar echt letterlijk misselijk man , van al die shit doe effe normaal allemaal, ja toch Erg he, wat die Hamas heeft gedaan, of hoe heet 'ie Blij dat ik het morgen weer vergeten ben doei

JoostJK
JoostJK31 okt. 2023 - 0:13

@tinekea2 "je bent zeker vergeten wat er 7 oktober gebeurde? En de eis van Hamas om onschuldige gegijzelde burgers om te wisselen tegen alle terroristen die vastzitten? Hoe a moraal is zoiets?" Ja, sorry meid , we zijn het echt letterlijk vergeten of figuurlijk, of...he, hoe noem je dat nou? nou ja, hoe dan ook letterlijk ALLES vergeten...pfff nou, ik ga me effe inleze in de geschiedenis van het Oosten. Wat? Oh MiddenOosten...boeie, whatever...maar echt letterlijk misselijk man , van al die shit doe effe normaal allemaal, ja toch Erg he, wat die Hamas heeft gedaan, of hoe heet 'ie Blij dat ik het morgen weer vergeten ben doei

ThijsHuib
ThijsHuib29 okt. 2023 - 7:11

Prachtig artikel Rutger. Je verwoordt mijn totale afschuw en verbijstering.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...29 okt. 2023 - 7:08

'We kunnen immers ook zeggen dat een bewoner (Hamas) familieleden van de inbreker (Israël) heeft vermoord en dat we nu zien dat de familie van de inbreker wraak neemt op de andere bewoners. Ik denk dat dit laatste perspectief dicht bij de waarheid komt.' Nee hoor, de familie van de inbreker(Israel) probeert alleen de hoofdbewoner(Hamas) te grazen te nemen. Deze heeft zich echter lafhartig verschanst tussen zijn medebewoners. En wat vindt u trouwens van de ethiek van Hamas? Op welke wijze probeert deze schurkenclub bv het aantal onschuldige burgerslachtoffers te minimaliseren? Voor Hamas zijn zij slechts objecten in een PR-oorlog.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood29 okt. 2023 - 9:27

Wat vindt jij van de ethiek van Israël? Of durf jij die niet uit te spreken bang dat de hardcore Israëlvereerders jouw het etiket van antisemiet opspelden? Zoals gewoonlijk de gewoonte is bij iedereen die gerechtvaardigde kritiek op Israël uit?

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2023 - 7:00

"Of dit met moslimhaat te maken heeft weet ik niet, maar het lijkt erop dat de door hen gedroomde hemel op aarde, niet toegankelijk is voor islamieten." Christelijke organisaties bieden meer hulp aan vluchtelingen dan welke linkse of pro Palestina organisatie dan ook. Hier sluit trouwens het één het ander ook niet per definitie uit. Er is geen moslimhaat maar eerder islamofobie. Dat is gezien de doctrine, het voorbeeld van de profeet mohammed en de christenvervolging ook niet zo heel gek. Onder de palestijnen zijn trouwens ook veel christenen. De schrijver lijkt zondebokken te willen aanwijzen voor de situatie in gaza. Dat lijkt me niet helpend.

6 Reacties
LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:43

"Onder de palestijnen zijn trouwens ook veel christenen. " En waar een partij als de CU zich sterk maakt voor vervolgde christenen in moslimlanden kunnen die palestijnse christenen (excusez le mot) gewoon in de str*nt zakken wegens het zijn van palestijn. En vreemd genoeg vindt marcus a.2 dat heel gewoon.

Sachs
Sachs29 okt. 2023 - 12:06

[Christelijke organisaties bieden meer hulp aan vluchtelingen dan welke linkse of pro Palestina organisatie dan ook.] Dat zou oprecht fijn zijn. Maar er klopt niets van. Tenminste, als u de 9,2 miljoen Palestijnse vluchtelingen bedoelt.

Sachs
Sachs29 okt. 2023 - 12:06

[Christelijke organisaties bieden meer hulp aan vluchtelingen dan welke linkse of pro Palestina organisatie dan ook.] Dat zou oprecht fijn zijn. Maar er klopt niets van. Tenminste, als u de 9,2 miljoen Palestijnse vluchtelingen bedoelt.

Marcus A.2
Marcus A.229 okt. 2023 - 15:58

@labou Vind ik niet heel gewoon. Gelukkig niet.

LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 17:41

"Vind ik niet heel gewoon. Gelukkig niet. " Maar je zegt het niet. In tegendeel, je geeft aan achter het standpunt van de CU te staan en helaas voor jou: daar hoort dat ook bij.

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 21:03

"Er is geen moslimhaat maar eerder islamofobie. Dat is gezien de doctrine, het voorbeeld van de profeet mohammed en de christenvervolging ook niet zo heel gek" Bedoel je dat "Jodenhaat" gewoon een vast gegeven is onder "Moslims"? Of bedoel je dat joden in Europa altijd welkom waren in de knusse schuilkelders van de christenen? Hitler eigenlijk een van de oprichters van Hamas? De Kruisvaarders naar het Heilige Land trokken om de joden te helpen? Of bedoel je iets anders?

Trees2
Trees229 okt. 2023 - 3:22

en kijk: Masada ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Gaza, tussen de 31e en 32e breedtegraad, op ca. 150 km van elkaar verwijderd.

Trees2
Trees229 okt. 2023 - 3:14

En je kan je "grote vriend" N. toch zeggen, waar je grenzen liggen? Je kunt toch zeggen: dit accepteren we niet. Je gaat toch niet je grote vriend toestaan om mensonterende fouten te maken? De geschiedenis ligt daar voor het oprapen. Ik ben als toerist naar Masada geweest. 2000 jaar geleden werd daar een fort belegerd en toen men daar aankwam bleken al de mensen dood te zijn. Uitgehongerd.

2 Reacties
LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:47

Volgens de overlevering zelfmoord.

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 20:50

Ja, dat krijg je van die georganiseerde busreizen...

Trees2
Trees229 okt. 2023 - 2:51

Nog een vraagje: hoe kan het dat ik op internationale kanalen hoor, dat er 12 verschillende groepen hebben meegedaan aan de attaque op 7 october. En waarom praten we daar niet over? De gebruikte methode lijkt erg veel op Iss, Janjaweed, en Tigreers/ethiopiers/eritreers die hele dorpen uitmoorden. Ook 2 getuigenissen gehoord van mensen die zeiden dat de Hamasstrijders erg vriendelijk waren.

Trees2
Trees229 okt. 2023 - 2:38

'Het wordt zo rustig op straat". Ja, daar is geen eten, geen drinken. je kunt beter thuis zitten en afwachten

Trees2
Trees229 okt. 2023 - 2:35

Ik denk ook dat er een heel rationeel doel zit achter deze operatie. Het lijkt alsof de woordkeuze niet aansluit bij de situatie. Misschien zit er een ander doel achter? En bemiddelaars hebben ze daar waarschijnlijk niet. Het is of verheerlijken, of agressie. Er komt geen normaal woord uit. We maken nu mee dat we 2 miljoen mensen laten verhongeren, die al 2 of 3 weken dag en nacht bommen hebben moeten horen. De kinderen zijn voor hun leven getraumatiseerd. Trauma experts, wat zeggen jullie? ik ben dat niet.

Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2023 - 23:25

Antisemitisme is dat je Joden beschouwt als een minderwaardig mensenras. Kritiek op Israël is iets anders. Critici van het beleid van Israël antisemitisme verwijten is schandelijk. Het hoort bij christelijke waarden dat je ook je ergste vijanden als mensen beschouwt. PS. Dat de meerderheid van de VD tegen sancties voor Rusland is verbaast me. Misschien onthoudingen? Enfin, wij zijn min of meer buurlanden van Rusland, dat maakt uit. De oorlog in Israël is in zoverre eenvoudig dat Israëli en Palestijnen elkaar al lang haten omdat de Palestijnen Israëlische grondgebied bezetten. Waar de Oekraïne-oorlog voor dient is daarentegen nog steeds onduidelijk. Poetin haat en vreest de NAVO zonder enige aanleiding en verwoest daarom een buurland dat niets met de NAVO te maken heeft.

2 Reacties
LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:52

"...omdat de Palestijnen Israëlische grondgebied bezetten." Meen je dat nou serieus?

JoostJK
JoostJK30 okt. 2023 - 18:50

"De oorlog in Israël is in zoverre eenvoudig dat Israëli en Palestijnen elkaar al lang haten omdat de Palestijnen Israëlische grondgebied bezetten" Nou , dan zijn we er uit, he he eindelijk Frits Jansen dames en heren, de man die simpel maakt wat moeilijk is, tevens uitvinder van het natte buskruit en het muntstuk van 99 eurocent

Johan Smeets
Johan Smeets28 okt. 2023 - 21:53

Deze reactie is verwijderd

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2023 - 11:30

@ Johan Smeets Jij schrijft: Simon Schama ontzenuwde dit soort leugens in een NRC-interview dit weekend. Waarom begrijp jijzelf niet dat deze quotes niet bewijzen of weerleggen in het bovenstaande artikel. Waarom denk jij dat het hebreeuws israel al dan niet een koloniale staat maakt? De stichting in 1948 maakt israel dat. De oorspronkelijke bevolking is nu tweederangsburger of gedeporteerd. Dat maakt het heel logisch om van een koloniale staat te spreken. En jouw quote weerlegd dat niet. Bij je overige punten zijn ook forse kanttekeningen te maken. Of NRC heeft waardeloos werk afgeleverd of jij hebt er weinig van begrepen.

Johan Smeets
Johan Smeets29 okt. 2023 - 11:48

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:56

"Dan vraag ik me toch af waar mensen denken dat het Hebreeuws vandaan komt, uit Polen ofzo? " Beetje zoeken en bingo: "Hebreeuws als gesproken taal ontstond tussen de vijftiende en tiende eeuw voor Christus en overleefde tot ongeveer de vierde eeuw na Christus. In de tijd van Jezus liep het aantal moedertaalsprekers al terug en Jezus zelf sprak waarschijnlijk geen Hebreeuws, maar Aramees. Vanaf de vierde eeuw werd het Hebreeuws alleen nog maar gebruikt als liturgische taal in de joodse godsdienst en voor het schrijven van religieuze werken." (https://magazine.itv-hogeschool.nl/2019/12/hebreeuws-een-dode-taal-die-een-nieuw-leven-kreeg-hoe-is-dat-gelukt/#:~:text=Hebreeuws%20als%20gesproken%20taal%20ontstond,waarschijnlijk%20geen%20Hebreeuws%2C%20maar%20Aramees). De rest is helemaal volslagen onzin zoals DaanOuwens ook al aangeeft.

Geer1
Geer128 okt. 2023 - 20:57

Behalve moslimhaat is er ook moslim haat. Velen durven zich ook wel uit te spreken tegen Israel, soms op onfrisse wijze. Het zijn juist de Joden die bang moeten zijn om wat ze zeggen, om wie ze zijn. Er is meer jodenhaat dan moslimhaat in de wereld en dat terwijl er maar zo weinig joden zijn. Het is om wanhopig van te worden, dat er daadwerkelijk feest gevierd werd op 7 oktober. En ja, ook door die onschuldige mensen die nu last hebben van de (voorspelbaar) disproportionele reactie.

2 Reacties
Little monster
Little monster29 okt. 2023 - 10:03

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 11:58

Wie vierden er feest? De kolonisten als er weer een palestijn vermoord is?

weereenmening
weereenmening28 okt. 2023 - 20:53

"Dat is dan toch gewoon moord met voorbedachten rade? Of ben ik nou gek?" Gek niet, maar er zit wel een fout in je redenatie. Zou de politie een moordenaar moeten laten lopen omdat de moord al weken eerder heeft plaatsgevonden? Zou de politie dan geen geweld mogen gebruiken bij het uitschakelen van de moordenaar? Ik denk dat je het antwoord wel weet. Militairen hebben een geweldsmonopolie net als de politie. Het is daarom geen moord als zij geweld gebruiken.

1 Reactie
LaBou
LaBou 29 okt. 2023 - 12:00

Ook voor militairen gelden er regels. En die worden door het idf regelmatig overtreden. Blijkbaar wil verkeerdemening dat goedpraten.

Olav Meijer
Olav Meijer28 okt. 2023 - 20:30

In gote lijnen eens met de schrijver. En premier Rutte loopt voortdurend achter de feiten aan, en is vooral bang uit de pas te lopen van de VS en Israël. Het zich onthouden bij de resolutie van de AV van de VN is illustratief en beschamend voor Nederland met zijn pretenties over vrede en recht.

1 Reactie
west012
west01228 okt. 2023 - 21:46

Rutte wil Secretaris Generaal worden. Dan moet je de VS natuurlijk wel volgen. Wat maakt het uit als duizenden onschuldige mensen het leven laten. Zelfverdediging definieer ik als een directe reactie op een directe dreiging. Wat we nu zien is wraak op een totale bevolking.

JoostJK
JoostJK28 okt. 2023 - 20:19

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ik-haat-hamas-en-hou-van-de-joden.html De aanklacht van het CIDI is waarschijnlijk al geschreven, Rutger

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2023 - 23:17

Deze reactie is verwijderd