Video: hoofdredacteur van Quest legt bij GIEL! op 3FM uit waarom vrouwen de boel uiteindelijk zullen overnemen
Over 20 jaar is het zover, dan zullen vrouwen dominant zijn in de top van het bedijfsleven. Althans, dat denkt Thomas Hendriks, hoofdredacteur van ‘braintainment’ magazine Quest. In het radioprogramma van Giel Beelen legt hij uit hoe vrouwen hun achterstand langzaam aan het ombuigen zijn naar een voorsprong en waarom dat een goede zaak is.
Het artikel in Quest somt een enorme waslijst aan terreinen op waarop vrouwen het beter doen dan mannen:
Ze hebben niet die continue drang om zichzelf te bewijzen tegenover hun geslachtsgenoten. En ook in andere opzichten lijken vrouwen alles mee te hebben: ze leven langer, zijn emotioneel vaardiger, hebben een hogere pijntolerantie, halen hogere cijfers op school. En in de moderne informatiemaatschappij lijken vrouwen de geboren leiders.”
Maar ook:
Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze beter communiceren, dat ze meer gericht zijn op het algemeen belang en dat ze liever problemen oplossen dan dat ze conflicten aangaan. Vrouwen zijn slimmer, rationeler en socialer.
Mannen daarentegen, hebben de pech dat:
De financiële crisis van 2008 heeft de neergang van de man nog eens versneld. Want de bedrijfstakken waarin mannen domineerden kregen de grootste klappen: de bouw, het fabriekswezen en de financiële dienstverlening. En welke sectoren creëerden de laatste jaren juist de meeste banen? Voornamelijk beroepen waarin vrouwen de dienst uit maken: de financiële administratie, verpleging, thuiszorg en kinderopvang. Het ironische is dat de technologische vooruitgang die de mannen zelf in gang hebben gezet, zich tegen hen keert. Het van oudsher typische mannenwerk is aan het verdwijnen, terwijl de van oorsprong typische vrouwenberoepen juist groeien.
Hoewel Hendriks wijst op het feit dat jonge vrouwen tussen de 25 en 35 iets meer verdienen dan hun mannelijke collega’s, omdat ze het gemiddeld beter doen op school en eerder en vaker afstuderen met hogere cijfers, blijkt uit onderzoek dat mannen deze achterstand vliegensvlug inhalen en uiteindelijk nog altijd gemiddeld 18 procent meer verdienen. Ook blijkt dat vrouwen die wel doorstoten naar de top aan allerlei onmogelijke verwachtingen dienen te voldoen, omdat hun handelingen onbewust anders worden beoordeeld dan die van mannen in leiderschapsposities. Het glazen plafond is dus niet zo makkelijk te penetreren als vaak wordt gedacht, maar misschien komt daar dus nu eindelijk verandering in.