Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouwehand zegeviert op partijcongres PvdD en treedt direct terug als lijsttrekker

  •  
24-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2820 keer bekeken
  •  
ANP-479196523

Esther Ouwehand is door een overweldigende meerderheid van 96,3 procent van de Partij voor de Dieren-leden herkozen als lijsttrekker van de partij. Dat gebeurde zondag op het partijcongres waar ruim 1600 leden hun stem uitbrachten. Die steun moet een einde maken aan turbulente weken binnen de partij waarin het tot een frontale botsing kwam tussen Ouwehand en het inmiddels afgetreden partijbestuur.

Het oude bestuur beweerde dat er meldingen waren binnengekomen die de integriteit van Ouwehand in twijfel trokken. Die klachten zouden echter afkomstig zijn van leden van het oude bestuur dat verder geen enkele opheldering heeft willen geven. Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Michiel Knol is er dan ook geen enkele reden om een onderzoek naar Ouwehand in te stellen. "Wij hebben alle vertrouwen in Esther en de kandidaten op de lijst,” aldus Knol. Fractievoorzitter in de Eerste Kamer en mede-oprichter van de partij Niko Koffeman had aangedrongen op voortzetting van het onderzoek, maar dat gebeurt dus niet.

Op de kieslijst zelf zijn op het congres ook nog enkele wijzigingen aangebracht ten opzichte van de conceptlijst. Zo is de nummer twee in de Tweede Kamer Christine Teunissen op eigen verzoek een plek opgeschoven naar nummer drie. Op deze manier maakt ze plaats voor nieuwkomer Ines Kostić die als grote belofte wordt gezien. Teunissen richt zich naar eigen zeggen liever op uitsluitend het Kamerwerk, waarbij Kostić meer taken op zich zal nemen zoals bijvoorbeeld het vicefractievoorzitterschap. Kamerlid Lammert van Raan verhuist ook van plek twintig naar een verkiesbare zesde plek. Omdat Van Raan getrouwd is met partijoprichter Lieke Keller wilde hij alleen op een hoge plek als het congres het vertrouwen in hem uitsprak. Dat is gebeurd.

Update 16:45 uur:

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Dat meldt ANP. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 sep. 2023 - 9:02

Ik begrijp haar beweegredenen. En het is een mooie manier om de aandacht op je gevestigd te houden. Als straks de ontknoping komt, vallen ze elkaar gelukzalig in de armen en strijken daarmee nieuwe kiezers naar zich toe. Emotie als politiek wapen. Ik las vanochtend over een zwevende kiezer die zei: 'Het is dapper van Ouwehand, ik ben wel een beetje van haar gaan houden.' Dat soort dingen dus.

Pater
Pater26 sep. 2023 - 5:43

Het onderzoek zal hoogstwaarschijnlijk dat het oude bestuur zich dusdanig in de kuif gepikt voelde dat ze besloten het stuk van de fractiemedewerker over hoe van een voortdurend vuil spuitend bestuurslid af te komen op te vatten als een integriteitsschending. Dat was dus niet door Ouwehand geschreven. Het oude bestuur was bereid Ouwehand op te offeren, het loopt andersom. Soms is de werkelijkheid uiterst grappig.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout25 sep. 2023 - 10:47

Ik snap dan weer niet, gelet op de foto, en ook de vorige, dat ze na zo'n intriest debâcle, zeg maar déconfiture, er als begeesterde cheerleadsters er bij staan te juichen en te kláppen! Alsof ze een wédstrijd hebben gewonnen! Het geeft geen pas; en bezoedelt zelfs het image van deze ooit zo sympathieke partij omdat het wappie-achtig aandoet.

1 Reactie
Pater
Pater26 sep. 2023 - 5:45

Mogen ze niet lachen omdat hun favoriet over een enorme meerderheid bleek te beschikken? Wat een onzin. Niet dat ik ooit op haar ga stemmen trouwens.

Middenman
Middenman25 sep. 2023 - 8:52

Ik begrijp niet goed dat er mensen zijn die dit slim vinden; het is namelijk pure machtspolitiek. Ouwehand misbruikt de steun, die ze wat mij betreft terecht kreeg, nu om absolute macht te krijgen, niet alleen politiek, maar ook bestuurlijk. Als dit lukt krijgt ze een positie zoals Wilders bij de PVV en Marijnissen bij de SP en dat stoot een deel van de PvdD kiezers af.

2 Reacties
Beisser
Beisser25 sep. 2023 - 9:45

Dit heeft niks met machtspolitiek te maken. Er is een vage beschuldiging geuit. “integriteitsschendingen”. In zo’n situatie zijn er twee mogelijkheden: De beschuldiging wordt waar gemaakt ‘bewezen’ of wordt als vals of op zijn minst onterecht erkend en ingetrokken. Zolang niet een van beide mogelijkheden uitgewerkt is kan de beschuldigde niet goed functioneren. Ouwehand treedt nu dus tijdelijk terug om het nieuwe bestuur de gelegenheid te geven uit te zoeken welke van de twee mogelijkheden de juiste is. Als zij dan van alle blaam gezuiverd is kan zij met een schone lei beginnen. Zolang nog niet klip en klaar duidelijk is dat zij onschuldig is blijft er een onaangenaam geurtje aan haar reputatie hangen "Waar rook is is ook vuur". De kwestie kan later door rancuneuze tegenstanders altijd weer opgerakeld worden. Dus: heel verstandig om eerst duidelijkheid te eisen voordat ze deze toch wel kwetsbare positie weer inneemt.

Olav Meijer
Olav Meijer25 sep. 2023 - 20:20

@ Beisser: Exact!

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...25 sep. 2023 - 8:32

Juiste en bewonderingswaardige beslissing om tijdelijk terg te treden. Wel raar dat naar het schijnt een melding van buiten het afgetreden bestuur is ingetrokken. Benieuwd wat hier achter zit.

Olav Meijer
Olav Meijer24 sep. 2023 - 22:27

Een heel goede zet. Het lijdt geen enkele twijfel dat Ouwehand op de dag van de verkiezingen boven aan de lijst van de P vdD zal prijken. Zij heeft de steun van de overgrote meerderheid van de leden. Zij dwingt het nieuwe bestuur met deze stap tot het schoonmaken van haar blazoen. De absurde situatie bestaat nu, dat de enige volgehouden meldingen van " integriteitsschending" van leden van het oude bestuur zijn. Het nieuwe bestuur kent zelfs de inhoud daarvan niet! (Hoe dwaas wil je het hebben.....). Nu is het nieuwe bestuur gedwongen op korte termijn een eigen onderzoek in te stellen, en aan de hand van het resultaat daarvan een beslissing over Ouwehand te nemen. De uitslag daarvan zal duidelijk zijn: een schoon blazoen van Ouwehand. Het oude bestuur heeft zichzelf enorm in de nesten gewerkt en de eigen partij schade berokkend.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 sep. 2023 - 9:53

Ik begrijp dat je wil weten waar je aan toe bent alvorens door te gaan en wederom 'gedoe' te kunnen krijgen. Ook al lijkt het op het eerste gezicht vreemd,

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 sep. 2023 - 10:33

Als dit het geval is dan moet Ouwehand een integriteitsschending door het oude bestuur melden. dan is de kachel echt aan.

VeganHarrie
VeganHarrie24 sep. 2023 - 22:09

Frans Timmermans zal wel profiteren van het gerommel bij de PvdD zo in de aanloop van de verkiezingen, maar ik denk niet dat de dieren daar veel mee opschieten.

EenMening3
EenMening324 sep. 2023 - 20:45

Door deze onzekere situatie zullen potentiële PvdD kiezers waarschijnlijk deels uitwijken naar GL/PvdA.

Beisser
Beisser24 sep. 2023 - 19:29

Slim –en verstandig. Zolang niet klip en klaar is aangetoond dat het oude bestuur leugens heeft verkondigd blijft er een onaangenaam geurtje rond de affaire en de naam 'Esther Ouwehand' hangen.

Jozias2
Jozias224 sep. 2023 - 17:56

“Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de integriteitsschendingen tegen haar.” Volgens mij ging het over vermeende integriteitsschendingen door haar, niet tegen haar.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV24 sep. 2023 - 19:05

Jij denkt wel vaker onzin.

Beisser
Beisser24 sep. 2023 - 19:31

Nee hoor brother. Jozias heeft gelijk. Het bestuur verweet haar dat zij integriteitsschendingen gepleegd zou hebben ten koste van…(?)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout24 sep. 2023 - 17:20

Democratisch ongeëvenaard hoogstandje van Esther Ouwehand. Treffend voorbeeld ook over het enige wat mensen van dieren onderscheidt: de mogelijkheid tot keuzes tussen voordeel op lange termijn en op korte termijn. Een ''vrije wil" is bij beide nooit aangetoond. Ondanks enorme steun kiest Ouwehand voor ordentelijk bestuur in eigen partij waar ''roergangers'' van andere partijen bij een dergelijke steun ongetwijfeld zelf de politieke lijn zouden hebben uitgestippeld. Zo herinner ik me het autoritarisme van Wim Kok - relatief zeker minder ernstig dan elders - waarbij die beruchte ''ideologische veren'' onbelangrijk waren vergeleken bij het latere feit dat deze Gerrit Zalm de financieel economische agenda liet bepalen - inclusief eigenhandig veranderen van regels achter budgetten - ongehinderd door enig sociaal democratisch bestuur. Voormalig én nieuw bestuur bij de PvdD dienen binnen drie weken tot overeenkomst komen. Over Ouwehand als lijsttrekker kan geen discussie meer bestaan.

Mathijsco
Mathijsco24 sep. 2023 - 16:44

Hartstikke leuk voor de Partij voor de dieren. Eind goed al goed.

Volrin
Volrin24 sep. 2023 - 16:34

Krijg er wel whiplash van. Doet mij ook steeds meer twijfelen aan mijn toekomstige stem op deze partij.

3 Reacties
plainview
plainview24 sep. 2023 - 17:27

Vind de nieuwe richting veel beter dan de vroegere one issue partij. Soms moet je wat eieren breken om een omelet te krijgen:) Die komen hier wel vanboven.

Volrin
Volrin24 sep. 2023 - 19:11

@plainview Klopt. Maar het is wel opmerkelijk dat Ouwehand na zo'n grote steunbetuiging zich toch weer (tijdelijk) terug trekt.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers24 sep. 2023 - 21:48

Er is een verschil tussen een positie hier en een procedure daar. Lijstrekkerschap en klacht afhandellen met elkaar vermengen was nu bet het probleem. Zorgvuldig doen is niet altijd een teken van zwakheid, vooral als je in meer dan zero sum knokkende ikken gelooft. Ik dacht dat ze een goed verhaal deed in de algemene beschouwingen.

Frits Jansen
Frits Jansen24 sep. 2023 - 16:32

Volgens mij komt de Partij voor de Dieren voort uit een pleidooi voor Dierenrechten van de extreem-rechtse professor Cliteur die ook de promotor was van Baudet, ondanks protest van collega-hoogleraren die vinden dat een fascistisch pleidooi niet het bewijs is dat je tot zelfstandig wetenschappelijk werk in staat bent, het wettelijke vereiste om te kunnen promoveren. Hoewel Ouwehand me behoorlijk links lijkt vrees ik dat het toch geen frisse club is.

6 Reacties
BrotherV
BrotherV24 sep. 2023 - 19:06

Goed punt.

Wadman
Wadman24 sep. 2023 - 20:44

Zoals gewoonlijk wordt ook hier weer de indruk gewekt dat de Pvdd een zgn 'one issue partij' is. Dit is echter een totaal foute (maar enigszins begrijpelijke, vanwege de partijnaam, waarvan al vaker is geopperd dat die beter kan worden aangepast) aanname. De Pvdd heeft wel één zeer belangrijke boodschap voor ons allen. Ik raad eenieder dus aan om aandachtig het partijprogramma van de Pvdd door te nemen (iets wat elke kiezer zou moeten doen van alle politieke partijen!) en uit te vinden wat die boodschap is...

Albert_Bakker
Albert_Bakker25 sep. 2023 - 4:25

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2023 - 9:08

Met Paul Cliteur's punt dat mensen de plicht hebben dierenleed te verminderen is niets mis. Geinspireerd door het werk van Peter Singer. https://www.groene.nl/artikel/de-rechten-van-het-dier

VeganHarrie
VeganHarrie25 sep. 2023 - 9:11

Probeer je nu serieus PvdD weg te zetten als extreem-rechts? Kwaadaardig verdachtmakerij.

Paul_Spijkers
Paul_Spijkers25 sep. 2023 - 9:43

Wat een inconsequente arbitraire aaneenrijging van verdachtmakingen.

Tuxeido
Tuxeido24 sep. 2023 - 15:23

Tragisch! Mijn stem zijn ze kwijt nu. Die gaat naar de GL combi.

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas25 sep. 2023 - 4:38

Dat is pas tragisch

Break on through
Break on through24 sep. 2023 - 15:16

Jammer dat Ouwehand tijdelijk terugtreed. Ik vraag me af of er nu wél duidelijkheid komt.