Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouwehand en Bikker melden zich als lijsttrekkers: grote veranderingen en vasthouden aan principes

  •  
17-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1221 keer bekeken
  •  
ANP-464999658

Esther Ouwehand zal voor de komende Kamerverkiezingen van 22 november opnieuw lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren de Tweede Kamerverkiezingen ingaan. Ze leidde de partij ook tijdens de verkiezingen van 2021 en wist een zetel winst te boeken. De fractie waar ze voorzitter van is telt nu zes leden, een record. De partij heeft sinds 2003 bij vrijwel alle verkiezingen winst geboekt.

De partij draagt de 47-jarige Ouwehand voor als lijsttrekker, officieel moeten de leden dat in september nog bevestigen. Ze is op een missie om grote veranderingen tot stand te brengen, meldt de NOS:

"We staan aan de vooravond van grote veranderingen", zegt de 47-jarige Ouwehand. "Ik ben strijdbaar en vol vertrouwen dat we het de goede kant op kunnen kantelen."

Ook Mirjam Bikker heeft bekendgemaakt dat ze lijsttrekker wil zijn, voor de ChristenUnie wel te verstaan. Bikker leidt de partij sinds begin dit jaar na het vertrek van Gert Jan Segers. Ze wist de afgelopen weken de druk van Mark Rutte te weerstaan om de principes van haar christelijke partij op te geven. Rutte wilde een verbod op gezinshereniging voor erkende vluchtelingen doorvoeren. Dat komt er op neer dat wie hier een veilig onderkomen vindt partner en kinderen moet achterlaten. 

Het migratiestandpunt is niet veranderd, zegt Bikker nu. "Die lijn hebben we nu getrokken en zal in de toekomst niet verschuiven." Ook sluit Bikker samenwerking met de radicaal-rechtse partijen PVV en FVD op nationaal niveau uit. In Flevoland bestuurt de ChristenUnie wel met de PVV. Bikker zei al eerder dat die samenwerking haar "een naar gevoel" gaf. In Trouw zegt ze daarover: "Als je de vrijheid van godsdienst voor bepaalde mensen beperkt en minderheden iets ontzegt wat je anderen wél toekent, zet je de bijl aan de wortel van de democratische rechtsstaat."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.