Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Misschien vond Tim wel een pest aan het leven. Als ik het getwitter mag geloven weet niemand uit zijn omgeving wie hem zo pestte.
"Ik stel voor om dit wetsvoorstel uit te breiden met een artikel, dat het mogelijk maakt anonieme berichten op internet te verbieden." Ik mag toch hopen dat dat niet daadwerkelijk gaat gebeuren, buiten het feit dat het niet te vereenigen valt met het recht op vrijheid van meningsuiting hoe wil men dit gaan forceren en nog belangrijker controleren? Als de overheid als facilitator van identiteit op internet moet gaan gelden dan voorzie ik alleen maar nog meer problemen. Als mensen daar geen problemen mee zien zou ik deze mensen toch eens willen aanraden wat meer aandacht te besteden aan de DDR en de ouderwetse KGB om inzicht te krijgen in soortgelijke situaties.
[Ik stel voor om dit wetsvoorstel uit te breiden met een artikel, dat het mogelijk maakt anonieme berichten op internet te verbieden. ] Oh wat zou ik *daar* blij mee zijn. En daar zou ik aan toegevoegd willen zien dat iemand die zich als een ander uitgeeft op internet om die ander in een kwaad daglicht te stellen daarvoor zwaar gestraft kan worden.
Ëén voorbeeld is geen voorbeeld. Doet me aan Mauro denken. Als je iets gedaan wil krijgen haal je er een voorbeeld bij waarvan iedereen zegt: Wat Errug! Dat wordt zitten pannekoek!
Blijft, hoe erg het ook is, de ouders hebben er nooit iets van gemerkt. Misschien ook de hand in eigen boezem steken alvorens naar "anderen" te wijzen? Pas later komen ze er achter als het "te laat" is.
Ha, daar zijn ze al, de helden zonder glorie die de schuld op anderen willen schuiven dan de daders.
Een eind aan pesten zou denk ik de facto een verbod op Geenstijl betekenen.
Die jongen is nog niet begraven of de ouders geven al persconferentie.. hummm. Iets met verborgen agenda of zoiets?
Er komen hier 2 ouders aan het woord die zonder twijfel het meest belangrijke en dierbare uit hun leven hebben verloren en u kwebbelt over een "verborgen agenda". U moet nog een boel leren over het leven.
Pesten is een complex sociaal probleem/verschijnsel. Het is niet persé zo dat de pesters stereotiep pestgedrag vertonen. En dus aanwijsbaar zijn. Het is ook niet zo dat iedere pester slachtoffers maakt. Het is ook niet zo dat iedere gepeste kiest voor deze dramatische oplossing. Maar bovenal: pesten bestaat bij de gratie van de slachtoffers. Daarom moet meer aandacht uitgaan naar de weerbaarheid van de gepeste, dan dat je pesten wilt proberen uit te roeien. Dat zou net zoiets zijn als "oorlog uitroeien". Waar mensen samenleven, zijn conflicten. Ermee omgaan, en jezelf sterken met evt. hulp van anderen, is een grote verantwoordelijkheid. Zelf ben ik ook gepest (wie niet) en jaaaren later heb ik nog wel eens gesproken met de 'pester'. Die nooit heeft geweten wat voor impact dat heeft gehad, maar zich ook nooit zo bewust is geweest van haar neiging zich zo af te zetten (want onzekerheid maakt misschien dat je gepest kunt worden, onzekerheid maakt OOK dat je gaat pesten, bv. om jezelf een houding te geven in een groep, erbij te horen, etc.) Met de vinger daders aanwijzen vind ik ongepast, en ik vind ook dat het een illusie is om te denken dat we met voorlichting en andere campagnes dergelijk gedrag kunnen voorkomen. Je bent geen slachtoffer meer als je erachter komt dat niemand beter of slechter is als jij. Als je leert dat die ander bepaalde beperkingen heeft, niet jij. Maar dat vergt steunende opmerkzame en communicatieve ouders en mensen op school. Mensen die kinderen vertellen dat de wereld niet zo mooi is als je zou willen, maar dat je zelf een keuze hebt hoe jij erin staat. De rol van de -ongetwijfeld zeer verdrietige en bezorgde- ouders vind ik ongepast en hun visie had, als zij eerder op de hoogte waren geweest, ook niet bijgedragen aan de weerbaarheid, zelfkennis en ontwikkeling van Tim. En nog even over de hysterische reacties op de social media: Tim is niet doodgepest. Tim is gepest, kon daar niet mee omgaan en heeft gekozen voor deze uitweg. De dood. Pijnlijk en verdrietig. Maar hij is niet doodgepest. Dat is een valse beschuldiging.
Het is een uitstekend idee om pesters met de vinger aan te wijzen en vervolgens een school- en een straatverbod te geven. Dat is het enige wat werkt. Hier wordt weer een poging gedaan om te vertellen dat het slachtoffer een probleem hoort te hebben. Het slachtoffer hoort geen probleem te hebben. De pester wel.
Elk jaar weer hetzelfde.. Een einde willen aan pesten is net zoiets als een einde willen aan racisme. Het idee is goed maar totaal onhaalbaar. Het zit nou eenmaal in onze genen. Mensen zijn roofdieren.. en de zwakkeren vallen altijd als eerste ten prooi, zo zit het universum nou eenmaal in elkaar. Sinds dat er levend organisme is op deze aarde is het altijd zo geweest en zal het altijd zo blijven. Ik wou dat het anders was..
Naast het primitieve, oudere deel van onze bovenkamer, is er ook een nieuwer deel, wat primitieve emoties kan beheersen.
Beste Megan; You have, I'm sorry to say, not a clue as to how the Universe works. I can recommend the books of Brian Cox and Michio Kaku (among others); they are very readable and easy for a layman to follow. Good luck.
Wat mij opvalt dat in zijn omgeving niks is opgevallen. Als je iemand systematisch pest moet dit opvallen. Is er niks meer aan de hand geweest met deze jongen?
Moet toegeven dat daar ook mijn verbazing ligt. Weet natuurlijk veel te weinig van de situatie maar het is wel wat raar dat de omgeving aangeeft er niets van gemerkt te hebben. Roepen om strenge maatregelen op scholen zou in dit geval weinig hebben geholpen want de school wist van niks en voor zover ik het meekrijg vonden ook zijn medeleerlingen hem een gewone student. Moeilijk om er iets verstandigs over te zeggen. Natuurlijk is pesten een probleem maar het is ook een probleem van alle tijden. Toen ik op de lagere school zat werden er ook mensen gepest. Het probleem laat zich waarschijnlijk niet zomaar oplossen door wat verontwaardigde stoere maatregelen.
[Wat mij opvalt dat in zijn omgeving niks is opgevallen. Als je iemand systematisch pest moet dit opvallen] Dat omstanders niets doen en daarme het pestgedrag legitimeren is nou juist het probleem. En dat pesters er voor zorgen dat het niet zichtbaar gebeurt voor vrienden en familie van degene die ze pesten is onderdeel van hun laffe manier van in het leven staan.
In Nederland is alle aandacht voor het pestprobleem en hanteren diverse cursussen en lesmethode om dit ter sprake te stellen én weerbaarder te worden. Maar hiermee is het pesten zelf niet verdwenen omdat 'de oorzaak' niet wordt aangepakt. Ten eerste zijn er zelden sancties voor de pester én wordt er geen aandacht gegeven voor het 'anders zijn' van medeleerlingen, op de werkvloer. Daarom blijf ik pleiten voor verplichte filosofielessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs waar men leert 'met rede' (o.a.) dit grote probleem aan te pakken. Daarnaast wil ik ervoor pleiten pleiten Rank & Yank-management op de werkvloer te verbieden.: Je moet efficiënt zijn, prestatiegericht, competitief, je moet slagen. Als je het niet maakt, ben je of gestoord of mislukt. Deze gevaarlijke ontwikkeling zet mensen tegen elkaar op. Het veroorzaakt roddel en achterklap en mensen kapot worden getreiterd. Er zijn voorbeelden genoeg. Het aantal slachtoffers met een burn-out en zelfdoding is enorm. Ieder jaar voelen ongeveer 410.000 mensen zich zo depressief dat zij overwegen om zelfmoord te plegen. Voor 94.000 personen gaat de overweging over tot een daadwerkelijke poging tot zelfdoding. Niet al deze gevallen gerelateerd zijn aan de situatie op de werkvloer maar het geeft wel te denken.
Joop.nl-redactie willen jullie onderstaande aub plaatsen ter vervanging de andere teksten? Sorry. In Nederland is alle aandacht voor het pestprobleem en hanteren scholen diverse cursussen en lesmethode om dit ter sprake te stellen maar voornamelijk om slachtoffers weerbaarder te maken. Maar hiermee is het pesten zelf niet verdwenen omdat 'de oorzaak' niet wordt aangepakt. Ten eerste zijn er zelden sancties voor de pester én wordt er geen aandacht gegeven voor het 'anders zijn' van medeleerlingen of collega's op de werkvloer. Daarom blijf ik pleiten voor verplichte filosofielessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs waar men leert 'met rede' (o.a.) dit grote probleem aan te pakken. Daarnaast wil ik ervoor pleiten Rank & Yank-management op de werkvloer te verbieden.: Je moet efficiënt zijn, prestatiegericht, competitief, je moet slagen. Als je het niet maakt, ben je of gestoord of mislukt. Deze gevaarlijke ontwikkeling zet mensen tegen elkaar op. Het veroorzaakt roddel en achterklap en mensen kapot worden getreiterd. Er zijn voorbeelden genoeg. Het aantal slachtoffers met een burn-out en zelfdoding is enorm. Ieder jaar voelen ongeveer 410.000 mensen zich zo depressief dat zij overwegen om zelfmoord te plegen. Voor 94.000 personen gaat de overweging over tot een daadwerkelijke poging tot zelfdoding. Niet al deze gevallen zijn gerelateerd aan de situatie op school of op de werkvloer maar het geeft wel te denken.
Sommige reaguurders hier schijnen wel heel gemakkelijk hun privacy op te willen geven. Ik hoop dat de gemiddelde nederlander hier anders over denkt.
[Sommige reaguurders hier schijnen wel heel gemakkelijk hun privacy op te willen geven. Ik hoop dat de gemiddelde nederlander hier anders over denkt. ] Want? Dan zou je niets meer kunnen schrijven waar je je niet tegenover je buren, familie of werkgever voor durft te verantwoorden? Lijkt me heel gezond ;-)