Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouders hebben het recht om te weten of hun kinderen besmet kunnen raken op de crèche

  •  
25-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Creche gaat door onder paraplu Smallsteps
Een ruime Kamermeerderheid (PvdA, SP, CDA, D66, PVV en GroenLinks) vindt dat ouders die hun kinderen aan een kinderdagverblijf toevertrouwen het recht hebben om te weten of er ongevaccineerde kinderen rondlopen. Zo kunnen ouders zelf afwegen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes, of dat ze hun kind elders onderbrengen.
Daling De dekkingsgraad voor vaccinaties ligt in Nederland relatief hoog, ruim 9 op de 10 kinderen krijgt alle vaccins die worden aanbevolen door de overheid. Landelijk is echter al twee jaar een lichte daling te zien wat betreft vaccinaties voor zuigelingen, en zijn er bepaalde groepen in de samenleving die hun kinderen juist nauwelijks blijken in te enten. Met name hoogopgeleide ouders die zeer bewust met gezondheid bezig zijn twijfelen openlijk aan de noodzaak van vaccineren.
Risico Dat levert gevaarlijke situaties op, vooral voor baby’s. Kinderen worden pas met veertien maanden ingeënt tegen mazelen, terwijl veel kinderen al direct na afloop van het zwangerschapsverlof naar de crèche gaan. Als daar ongevaccineerde kinderen rondlopen, lopen zij ernstig risico. Hoeveel niet-ingeënte kinderen er naar een kinderdagverblijf gaan is niet bekend. Maar volgens het RIVM raakten de afgelopen 4 jaar 13 kinderen onder de 5 besmet tijdens een mazelenuitbraak. Hoewel in die gevallen niet is vastgesteld dat de plaats voor infectie de crèche was, bleek in 2014 dat een kind dat bewust niet tegen de ziekte was ingeënt een jongetje van nog geen 8 maanden besmet te hebben. De baby verkeerde in levensgevaar toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen.
Naming and shaming De PvdA pleit er nu voor dat elke crèche een lijst met namen bekendmaakt van ongevaccineerde kinderen. Het CDA is tegen het noemen van namen. D66 wil onderzoeken of het mogelijk is dat crèches ongevaccineerde kinderen mogen weigeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.