Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ouders moeten kinderen met zakmes laten spelen'

  •  
31-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Het expertisecentrum VeiligheidNL lanceert vrijdag de campagne Met een beetje risico komen ze er wel  voor ‘risicovol spelen’. Het centrum adviseert ouders om de kinderen vrij te laten om risico’s te nemen door bijvoorbeeld met een zakmes te laten spelen. Dat zou een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid.
Ouders zouden hun kinderen al vanaf vijf jaar oud moeten laten rennen en klimmen en leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen als zakmessen en dartpijltjes. Zij zouden hierdoor beter leren risico’s inschatten, motorisch vaardiger worden en meer ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
Het centrum zegt zich te baseren op Belgische en Leidse studies die zouden stellen dat kinderen beter conflicten kunnen oplossen en leren omgaan met tegenslag. VeiligheidNL pleit voor de aanpak waarbij je tien seconden wacht met ‘niet doen’ of ‘pas op’ roepen, zodat je kinderen de kans geeft er zelf uit te komen. Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien van Veiligheid NL:
"Het voelt onnatuurlijk, dat snap ik, maar bijt even op je tong en kijk wat er gebeurt. Vaak roepen ouders uit reflex ‘pas op’, terwijl ze daar hun kind misschien juist bang mee maken. Is het risico echt zo groot? Blijf in de buurt staan, geef aanwijzingen als ‘snij van je af’ en zorg dat het zakmes niet zomaar kan dichtklappen.We zien dat er internationaal steeds meer publicaties verschijnen over de voordelen van risicovol spelen. Bovendien gaan onze kinderen steeds minder naar buiten, zitten achter hun spelcomputer en kampen met overgewicht. Reden voor ons om de campagne op te zetten. In landen als Canada, Engeland en Schotland gebeurt dat al,"
Geef jij je kind genoeg ruimte? Doe hier de test.
Uit onderzoek blijkt wel dat kinderen gebaat zijn bij het zelfstandig spelen maar om ze een zakmes aan te reiken lijkt een beetje vergezocht en meer iets voor een 1 april-grap. Of dat echt zo is, zullen we morgen weten.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

DinahMaria2
DinahMaria21 apr. 2017 - 9:13

Wij speelden vroeger het spel "Landje veroveren" met "messiesteken". Oftewel spoeden naar de keuken van mama, een schildersmesje pakken en beginnen maar. Eerst een groot vak uitzetten, het totale land en dan om de beurt "messiesteken". Precies daar waar je je mes met de punt op de grond gooit, moet je daar vanaf een lijn trekken die twee andere stukken land raakt, zonder dat je van plaats verschuift. Gerede kans dat je niet altijd de overkant of je eigen kant haalt en dan heb je pech. Geweldig! Nooit geprakkiseerd over onveiligheid of dat je per ongeluk iemands vinger eraf hakt. Zat ook altijd in de hoogste boom. Die tijd van weleer mag herleven.

1 Reactie
jantje
jantje18 apr. 2017 - 8:22

Prachtig, bij ons ook zo..

Minoes2
Minoes21 apr. 2017 - 7:32

Wij hebben vroeger nog hutten gebouwd op een braakliggend stuk grond in de buurt. Een groot gat in de grond, daar planken overheen en trossen gras erover zodat je het niet zag....bomen stonden daar niet,.kaarsen moesten het licht geven. Hinderpaal voor alles tegenwoordig is het verkeer en de weinige ruige en vrije plaatsen waar je nog iets kunt beleven. Alles wordt tot de laatste cm ingebreid, opgevuld en wat dies meer zij en buren klagen al over wat blaadjes in de tuin als er maar een boom in de buurt staat.

Minoes2
Minoes21 apr. 2017 - 7:14

Aan de ene kant worden mensen opgepakt omdat ze met een mes rondlopen en aan de andere kant kinderen een mes geven. Ik vind dit wel een contradictie. Voor het overige, helemaal mee eens. Maar dan moeten we echter ook afschaffen dat bij het geringste wat er gebeurt, je aangeklaagd kunt worden sinds de christenunie-scherprechterslijst die volgens mij haar doel volkomen voorbijschiet.

1 Reactie
Minoes2
Minoes21 apr. 2017 - 7:22

Nog even, dat landjepik heb ik ook gespeeld, was hartstikke leuk.

Ikkyu
Ikkyu1 apr. 2017 - 5:27

"Uit onderzoek blijkt wel dat kinderen gebaat zijn bij het zelfstandig spelen maar om ze een zakmes aan te reiken lijkt een beetje vergezocht en meer iets voor een 1 april-grap" Waarmee de noodzaak van zo'n campagne bevestigd worden. Waarom een 1-april grap? Ik kreeg mijn eerste zakmes (het oude legerzakmes van mijn broer, zo'n zilveren met een jaartal erop (72))toen ik 10 was. Ik heb hem nog steeds.

Andre Smid
Andre Smid1 apr. 2017 - 4:31

Probleem is dat dit 20 jaar geleden ongeveer kindermishandeling was, dit is een overblijfsel van dat enorm softe idee van toen en nu zitten we met de gebakken peren.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen31 mrt. 2017 - 20:00

Misschien zelfs nog een stapje verder door ook wat vaker thuis te zijn voor zoon of dochterlief in plaats van dagopvang voor kinderen in welke vorm dan ook. Want als een kind zich bezeerd is er niks beters dan een kus van ma erop. Of een pleister, net wat nodig is.

7 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 mrt. 2017 - 23:47

Goh, en welke van de twee ouders zou er dan volgens u thuis moeten blijven? Laat me raden...

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 23:54

Daar gaan we weer....Alles was zeker beter toen mamma nog braaf thuis zat met de thee?

Andre Smid
Andre Smid1 apr. 2017 - 4:32

Mee eens alleen tegenwoordig is er niet meer rond te komen van 1 salaris

Minoes2
Minoes22 apr. 2017 - 3:12

DanielleDefoe Niet alles, sommige zaken wel.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen2 apr. 2017 - 14:13

Tja, een schop tegen het zere been. Sommige dingen zijn door de natuur zo bepaalt. Maar doe het gerust anders. Daar leer je van.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2017 - 17:54

"sommige zaken wel" Klopt. Je kon veilig buitenspelen zonder continue gevaar te lopen te worden overreden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2017 - 17:56

continu

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer231 mrt. 2017 - 16:48

Vroeger leerde elke jongeman nog omgaan met vuurwapens in het leger. Dat was pas mooi.

Patrick Faas
Patrick Faas31 mrt. 2017 - 16:39

Een zakmes, best, maar van de week zat een jongen voor mijn neus met een scalpel te spelen en toen vroeg ik hem toch er rekening mee te houden dat ik niet goed tegen bloed kan. Ik werd er duizelig van. O ja. Met vuur ben ik niet tuttig en met bomenklimmen nog minder. Heb al heel wat kinderen geleerd hoe (en waarvan) je wel en geen kampvuur maakt. Angst (hout op het vuur gooien ipv leggen) is gevaarlijk. Ben tegen aanmaakblokjes. Met twee stokjes vuur maken is toch het mooiste? Waarom leren kinderen dat niet op school? Begin al jong met primitieve technologie. Daarbij mogen we best een beetje waarschuwen tegen sommige overlevingstechnieken die jongeren zien op Youtube. Wat in buitenlandse wildernis gebeurt (levende bomen mollen en vallen zetten om dieren te vangen) mag niet in onze parken. Een kind van 6 ergens op straat laten spelen zonder toezicht? Nee zeg, niet in de stad. Maar je kunt wel een beetje afstand houden om een illusie van vrijheid te scheppen.

2 Reacties
jantje
jantje31 mrt. 2017 - 19:49

Helemaal gelijk in Patrick. Wij speelden ook altijd buiten, behalve als het regende. Onze zoon en zijn klasgenoten precies net zo.. Hij zwom ook in de modder op een boerenlaantje en zat in kikkersloten. Wie weet wat hij nog meer uitgevreten heeft toen.. Ma hoefde ook niet alles te weten.. Het was wel de tijd dat kinderen door lokkers meegenomen werden naar stille plekjes. Om ze daar met de handen in hun broekje te zitten. Dat is een angst die ieder ouder heeft, en terecht. Mijn ouders zeiden altijd: "als er iemand is die probeert met zijn handen op plekken te zitten waar het niet mag, dan moet je het meteen aan ons vertellen. Wat of die persoon ook zegt.. Het is veel belangrijker dat kinderen ook hun ouders vertrouwen in hoe zij met de kinderen omgaan. Die vertrouwen moet ook gegeven worden.

Patrick Faas
Patrick Faas31 mrt. 2017 - 23:47

@Jannie U heeft beter begrepen wat ik bedoelde dan dat ik verwoord heb.

Poezenmens
Poezenmens31 mrt. 2017 - 15:48

Laat de ouders weer eens beginnen met de kinderen meer buiten te laten spelen, want dat houdt niet over. Het scherm is hoofdzaak geworden.

1 Reactie
Andre Smid
Andre Smid1 apr. 2017 - 4:36

Klopt. In tijden dat er zoveel idioten op straat lopen weet ik dan ook niet of dit zo'n slechte zaak is. Sowieso, tijden veranderen. Als ik zie hoe veel informatie jongeren momenteel tegelijk kunnen opnemen wat er op schermen gebeurd, heb ik daar wel bewondering voor hoor. Dit is in de korte toekomst van groot belang voor het functioneren in de maatschappij. Kennis en kunde verdwijnt en nieuwe kennis en kunde komt hiervoor terug. Dit gaat al zo zolang de mens bestaat en de enige die dat niet lijken te begrijpen zijn steeds weer de ouderen.

jantje
jantje31 mrt. 2017 - 15:35

Een heel goed idee. Ik was ongeveer 4 jaar toen wij in een arbeidershuisje woonden met water uit de put, gas uit een fles en licht van een olielamp. Toen moe in verwachting was van mijn zusje, leerde pa mij om te gaan met de stormlantaarn.. Hendeltje omhoog, lucifer bij kousje houden.. en hendeltje weer naar beneden zodat het glas ook weer gesloten werd. Lucifer altijd van je af strijken is me geleerd. Omdat er verder niet veel speelgoed was, leerde pa me ook wel met lucifershoutjes grapjes uit te halen. Dat wilde ik dan op een dag ook laten zien op de kleuterschool.. moest ik gelijk bij de hoofdmeester op het matje komen.. Ze dachten blijkbaar dat ik de boel in lichterlaaie wilde zetten.. Ik was een kind en er werd me niks gevraagd, de conclusie was al getrokken.. Jantje was een pyromaan in de dop.. (ik ben heel bang voor brand en collecteer derhalve ook altijd voor de brandwonden stichting.) Die straf vond ik zo onrechtvaardig, mocht niet eens het grapje laten zien hoe je met twee houtjes een stuk of tien op kunt tillen.. dat was alles.. Mijn mening is, dat als je kinderen vroeg leert om met gevaarlijke dingen om te gaan, dat andere mensen hier ook van op de hoogte moeten zijn, anders gebeurd hetzelfde met wat mij op de kleuterschool is overkomen. De kunde is er wel maar het slaat een grote deuk in je zelfvertrouwen als je zo behandeld. En leer de kinderen er meteen bij dat ze er niet over mogen opscheppen..

Django3
Django331 mrt. 2017 - 15:08

"..maar om ze een zakmes aan te reiken lijkt een beetje vergezocht en meer iets voor een 1 april-grap." Hoezo?

hphilippens
hphilippens31 mrt. 2017 - 13:50

Nou, we hebben gezien in Ciske de Man, waar dat toe kan leiden.

Zephyr2
Zephyr231 mrt. 2017 - 13:42

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Zit daardoor vol littekens. Op mijn armen van prikkeldraad. Op mijn knie van die steen in de sloot waar ik in gleed. Zelfs in het ziekenhuis gelegen omdat ik uit een boom gevallen was. Dat allemaal voor mijn tiende levensjaar. Prachtige jeugd gehad.

JanVG2
JanVG231 mrt. 2017 - 13:36

Wat betreft het zakmes, dat hangt van de leeftijd van het kind af. Ik kreeg mijn eerste zakmes toen ik 7 of 8 was. Was nuttig omdat we veel buiten speelden, o.a. in een bosje vlakbij huis - natuurlijk met boompje klimmen!! Ik heb nog steeds al mijn vingers; mijn vriendjes ook .... wat schrammen etc. horen erbij. Het gaat er vooral om hoe het kind leert omgaan met zo'n zakmes - of ander gereedschap. De kinderen zijn vandaag de dag enerzijds veel te beschermd opgegroeid anderzijds is ze ook nooit geleerd dat er grenzen zijn. Het zijn vaak prinsjes en prinsesjes - en dan is een zakmes wel gevaarlijk. Overigens was er ook deze week in het nieuws dat kinderen slechter tekenden (en wellicht minder creatief / fantasierijk zijn) omdat ze alles digitaal krijgen aangereikt. Ga je buiten spelen, ook zonder 4 paar ouder-ogen in je rug en continu gebrul van "oppassen", is dat ook voor die creativiteit en fantasie niet slecht.

Liempt
Liempt31 mrt. 2017 - 13:19

Het zakmes verhaal is een rare en meer iets voor een 1 april grap idd. Al deden we vroeger vaak 'landjepik' met het zakmes van iemands broer..leuk spel :). Voor de rest kan ik zelfstandig spelen alleen maar toejuichen, al is dat voor iemand aan de rand van een stad of wonend in een dorp/platteland wat vanzelfsprekender dan een kind dat hartje centrum van een grote stad enkel de stoep voor zich heeft.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus31 mrt. 2017 - 15:34

"Het zakmes verhaal is een rare en meer iets voor een 1 april grap idd. Al deden we vroeger vaak ‘landjepik’ met het zakmes van iemands broer." En een zakmes van een broer is geen aprilgrap? Wij deden vroeger ook landjepik en daarnaast waren er nog wel meer dingen waarbij een zakmes handig was: een punt op een stok slijpen als je aardappelen ging poffen in een fikkie. Vanaf de lagere school loop ik dan ook met een mes op zak. Het is tegenwoordig alleen opletten dat je hem weglegt voordat je incheckt in een vliegtuig of elders door een detectiepoortje gaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2017 - 0:00

"Het is tegenwoordig alleen opletten dat je hem weglegt voordat je incheckt in een vliegtuig of elders door een detectiepoortje gaat. " Ik heb mijn mes daarom ook niet meer bij me. Voor houtsnippers snijden om de kachel aan te maken in een Noorse berghut was het erg nuttig.

Machiels**1993
Machiels**199331 mrt. 2017 - 13:18

Een zakmes is misschien overdreven maar het is wel zo dat er veel veiligheidsfetisjisten zijn. Lijkt me niet echt wenselijk als iedereen over de top beschermend wordt opgevoed.

Haastig
Haastig31 mrt. 2017 - 13:03

Volkomen mee eens.